Oorzaken van bruine afscheiding

Oorzaken van bruine afscheiding Bruine afscheiding komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In de meeste gevallen zal bruine afscheiding er niet op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met uw lichaam, echter dit is niet in alle gevallen zo. Het is belangrijk om te weten wanneer bruine afscheiding een probleem kan aanduiden.

Oud bloed

De kleur, textuur en hoeveelheid vaginale afscheiding die een vrouw verliest kan zeer afwisselend zijn. Vaginale afscheiding is een mengsel van vocht en slijm dat door de vagina en de baarmoederhals wordt gemaakt. Normale afscheiding is witachtig van kleur. Echter, soms is uw afscheiding bruin van kleur. In de meeste gevallen bevat uw afscheiding op dat moment oud bloed. Oud bloed is bruin van kleur. Dus u hoeft niet te schrikken wanneer uw afscheiding bruin is. De kleur van de afscheiding kan dan variëren van lichtbruin tot een bijna zwarte kleur. Soms kan de afscheiding een rode gloed hebben. Vaak is het een overblijfsel van uw laatste menstruatie. Echter, dit is niet altijd het geval. Het kan namelijk ook een overblijfsel zijn van:
  • Innestelingsbloed
  • Doorbraakbloedingen (ovulatie)
  • De menopauze en de overgang

Zwangerschap

Zoals reeds werd vermeld, kan uw afscheiding bruin zijn omdat het overblijfselen van innestelingsbloed bevat. Over het algemeen, zal het proces drie of vier dagen aanhouden en de hoeveelheid bloed of afscheiding zal gering zijn. Echter, bruine afscheiding tijdens de zwangerschap is niet altijd innestelingsbloed. Als u zwanger bent, kan bruine afscheiding namelijk ook een symptoom zijn van een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een mola-zwangerschap. Dus als u denkt dat de bruine afscheiding niet het gevolg is van innestelingsbloed zou het een goed idee zijn om contact op te nemen met uw arts. U moet er wel rekening mee houden dat dit niet automatisch betekent dat er iets ernstigs aan de hand is. Er zijn namelijk veel vrouwen die gedurende de gehele zwangerschap last hebben van bruine afscheiding.

Vaginale infectie en Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)

Bruine afscheiding zou een symptoom kunnen zijn van een aantal SOA's. U kunt hierbij denken aan chlamydia, gonorroe en genitale wratten. Als u last heeft van een vaginale infectie, kan het zijn dat u ook last zal hebben van bruine afscheiding. Echter, bij een SOA en een vaginale infectie zult u vaak ook andere klachten hebben. U kunt hierbij denken aan klachten zoals jeuk, chronische pijn, een brandende sensatie, braken en andere vervelende symptomen. Als u denkt dat u een vaginale infectie of een SOA heeft, zou het verstandig zijn om naar uw dokter te gaan. Het is namelijk iets waar u zich niet voor hoeft te schamen.

Een obstructie

Bruine afscheiding kan het gevolg zijn van obstructies in de vrouwelijke geslachtsorganen. U kunt hierbij denken aan endometriose, vleesbomen of poliepen om een paar voorbeelden op te noemen. Er kunnen bloedingen ontstaan op deze plekken. De bloedingen die hieruit voortkomen, kunnen als bruine afscheiding naar buiten komen. Volgens schattingen hebben veel vrouwen last van obstructies in de vrouwelijke geslachtsorganen.

Hormoonbalans

Bruine afscheiding kan het gevolg zijn van een verstoring van de natuurlijke hormoonbalans. Dit heeft dan een invloed op uw baarmoeder en de creatie van bruine afscheiding. Stress en depressie zorgen er vaak voor dat uw hormoonbalans wordt ontregeld. Daarnaast zorgt de pil ook vaak voor hormonale disbalans. Als u pas begint met de pil komt het redelijk vaak voor. Ook als u besluit geen pil te slikken of het een keer vergeet, kan dit bruine afscheiding veroorzaken. Ook andere voorbehoedsmiddelen of factoren kunnen bruine afscheiding veroorzaken. Denk hierbij aan emotionele disbalans of medicatiegebruik.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Kleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmKleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmEen vaginale afscheiding is een algemene term voor de vloeistoffen die worden aangemaakt door het voortplantingssysteem.…
Bruine vaginale afscheiding: Oorzaken en symptomenBruine vaginale afscheiding: Oorzaken en symptomenEen bruine vaginale afscheiding is voor de meeste vrouwen een zorgwekkend symptoom. Het slijm van het baarmoederslijmvli…
Witte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor de menstruatie, wat betekent dit? Vrouwen die zwanger willen worden houden het slijmverlies sterk…

Gebroken pols - Diagnostiek en behandelingEen gebroken pols (distale radius of ulna fractuur) is één van de meest frequente botbreuken die wordt gezien op de spoe…
Een ongezonde hoestEen ongezonde hoestIedereen kent dat hoestje wel. Is het niet bij zichzelf dan wel bij anderen. Vaak kuchen terwijl men niet verkouden is,…
Bronnen en referenties
  • http://www.women-info.com/en/dark-brown-discharge/
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.