Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheiding

Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheiding Alle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw afscheiding wisselt van kleur. Het kan namelijk aanduiden dat er iets aan de hand is met uw lichaam. Er zijn een aantal redenen waarom uw afscheiding groen of geel kan zijn. In de meeste gevallen is het niets ernstigs.

Bekkenontstekingen

Bij een bekkenontsteking is er sprake van ontstekingen die zich verspreiden door middel van slijmvlies naar uw eileiders, eierstokken, baarmoeder en vagina. Als u last heeft van bekkenontsteking, kan het zijn dat u ook last zal hebben van groene of gele afscheiding. Echter hierbij zult u vaak ook andere klachten hebben. U kunt denken aan koorts, chronische bekkenpijn en pijn tijdens seks. Als u denkt dat u een bekkenontsteking heeft, moet u naar een arts gaan. Een bekkenontsteking kan namelijk nare complicaties veroorzaken. Vooral als u zwanger bent.

Bacteriële vaginose

In uw vagina leven verscheidene bacteriën en schimmels. Het kan voorkomen dat de evenwicht in uw vagina verstoord wordt. In dat geval is er sprake van een overmatige groei van bepaalde soorten bacteriën. Dit kan leiden tot een abnormale vaginale afscheiding en een onaangename geur. Meestal is de afscheiding grijs of wit van kleur, maar u kunt dan ook gele afscheiding hebben. Meestal gaat het vanzelf over, maar u kunt ook naar uw huisarts gaan als dit niet het geval is. Het is dan ook geen seksueel overdraagbare aandoening.

Candida infectie

Een candida infectie kan witte of gele afscheiding veroorzaken. Meestal is de textuur brokkelig. Net als bacteriële vaginose ontstaat een candida infectie als er sprake is van een verstoorde evenwicht in de vagina. In dit geval is er een overmatige groei van bepaalde soorten schimmels in uw vagina. Volgens schattingen zal de meerderheid van de vrouwen minimaal een keer in hun leven last hebben van een candida infectie. Als u een candida infectie heeft, kunt u last hebben van de volgende symptomen:
  • Jeuk
  • Pijn en een branderig gevoel. Vooral als u gaat plassen of vrijen.
  • Rode en opgezwollen schaamlippen

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)

Gele of groene afscheiding kan een symptoom zijn van een aantal SOA's. Vooral chlamydia, gonorroe en trichomoniasis staan hier bekend om. Als u gonorroe heeft, kunt u last hebben van een dikke groene of gele afscheiding. Symptomen kunnen dusdanig mild zijn dat u er geen last van heeft, echter hierbij kunt u ook last hebben van klachten. U kunt denken aan jeuk, een brandende sensatie en chronische bekkenpijn. Als u chlamydia heeft, kunt u last hebben van gele afscheiding. Vaak heeft dit een onaangename geur. Men heeft vaak last van geen of weinig klachten. Als u trichomoniasis heeft, kunt u last hebben van een geelgroene afscheiding. U zou last kunnen hebben van jeuk of irritatie tijdens trichomoniasis.

Vreemde objecten

Als u een tampon of ander voorwerp uit uw vagina bent vergeten te verwijderen kan dit leiden tot afscheiding. U zou dan gele, groene of bruine afscheiding kunnen hebben. Vaak heeft dit ook een onaangename geur. Indien u een tampon of het voorwerp te lang in uw vagina laat, zou dit tot een infectie kunnen leiden. Probeer zo snel mogelijk het voorwerp te verwijderen, als het u niet lukt, moet u contact opnemen met uw huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale afscheidingVaginale afscheidingIedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jare…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Vaginale afscheiding / witte vloed - Natuurlijke behandelingVaginale afscheiding / witte vloed - Natuurlijke behandelingSommige types van vaginale afscheiding of witte vloed zijn het resultaat van natuurlijke lichaamsprocessen, terwijl ande…
Witte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding: hoort dit bij een zwangerschap? Tijdens de zwangerschap komen er verschillende verschijnselen voor di…

Grauwe (ouderdoms) staar en glaucoom (groene staar)Grauwe (ouderdoms) staar en glaucoom (groene staar)Grauwe staar is een vertroebeling van de ooglens, waardoor het gezichtsvermogen geleidelijk afneemt. Als de troebele ple…
Slijm bij ontlasting: oorzaken van een slijmerige stoelgangSlijm bij ontlasting: oorzaken van een slijmerige stoelgangEen beetje wit slijm bij de ontlasting of slijmerige stoelgang is normaal. Veel mensen vinden het verontrustend als ze e…
Bronnen en referenties
  • http://www.med-health.net/Green-Vaginal-Discharge.html
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.