Oorzaken van waterige afscheiding

Oorzaken van waterige afscheiding Meestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is een vrij normaal fenomeen. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In de meeste gevallen zal waterige afscheiding er niet op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met uw lichaam.

Menopauze

Het is niet ongewoon dat u tijdens de overgang of uw menopauze te maken zou kunnen krijgen met waterige afscheiding. Het komt vrij vaak voor. Uw lichaam begint namelijk minder oestrogeen te produceren en indien uw hormoonbalans zodanig verandert kan dit leiden tot het ontstaan van waterige afscheiding. Uw vagina wordt droger en minder elastisch door de afname van oestrogeen. Ook zal er minder slijm worden geproduceerd, waardoor uw afscheiding waterig zal zijn.

Zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van waterige afscheiding als ze zwanger zijn. Uw afscheiding zal tijdens uw zwangerschap namelijk veranderen. Dit komt door de hormoonverandering die er in uw lichaam plaatsvindt. De afscheiding zal meer slijmerig en plakkerig zijn. Naarmate de zwangerschap vordert, zal de hoeveelheid afscheiding steeds wateriger en dunner worden. Ook zal de hoeveelheid toenemen. Er zijn veel vrouwen die het zeer moeilijk vinden om waterige afscheiding en vruchtwater van elkaar te onderscheiden. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Waterige afscheiding blijft altijd plakkerig of slijmerig. Daarnaast heeft waterige afscheiding meestal geen geur, terwijl vruchtwater een typische zoete geur heeft. Ook heeft waterige afscheiding vaak een witte kleur, terwijl vruchtwater kleurloos is. Het kan ook voorkomen dat u witte vlokjes in uw vruchtwater ziet. Dat is een vrij normaal fenomeen.

Intensief sporten

Veel vrouwen ervaren een toename in afscheiding na het sporten. Vaak is de afscheiding doorzichtig en waterig. Het is een vrij normaal fenomeen. Dus u hoeft niet te schrikken. Ook kunt u last hebben van waterige afscheiding bij andere zeer intense fysieke activiteiten.

Bepaalde medicatie

Het gebruik van bepaalde medicatie maakt het ontstaan van waterige afscheiding een reële mogelijkheid. Men kan hierbij denken aan bepaalde hormonale anticonceptie en bepaalde steroïden. Het kan er namelijk voor zorgen dat de textuur van uw afscheiding kan veranderen. Uw afscheiding kan dunner worden. Uw ovulatie zorgt er namelijk voor dat uw afscheiding dikker zal worden. Als u te maken hebt met waterige afscheiding, dan kan dit het gevolg zijn van het feit dat er geen eisprong kan plaatsvinden.

Kanker

Waterige afscheiding kan een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. De afscheiding kan daarnaast ook bruin, bloederig en veel zijn. Het kan ook een nare geur hebben. Baarmoederhalskanker komt voornamelijk voor bij vrouwen vanaf dertig jaar. Er overlijden elk jaar tussen de 200 en 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Een uitstrijkje kan het ontstaan van baarmoederhalskanker vroegtijdig opsporen. Deze vorm van kanker ontstaat namelijk langzaam. Het duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar voordat het zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker. Waterige afscheiding zou ook een symptoom kunnen zijn van het humaan papillomavirus (HPV). Tachtig procent van alle vrouwen in Nederland zal eens in hun leven last hebben van HPV. Het is zeer besmettelijk en het wordt via seks overgedragen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Vaginale afscheidingVaginale afscheidingIedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jare…
Witte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding en zwangerschapWitte afscheiding: hoort dit bij een zwangerschap? Tijdens de zwangerschap komen er verschillende verschijnselen voor di…
Kleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmKleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmEen vaginale afscheiding is een algemene term voor de vloeistoffen die worden aangemaakt door het voortplantingssysteem.…

Pijnlijke borsten: wat kun je ertegen doen?Pijnlijke borsten: wat kun je ertegen doen?Veel vrouwen hebben last van pijnlijke of gevoelige borsten rondom de menstruatie. Hoewel dit vervelend kan zijn, kan he…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Wat_is_HPV
  • http://www.merckmanuals.com/home/womens_health_issues/symptoms_of_gynecologic_disorders/vaginal_discharge.html
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.