Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding Iedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jaren geen afscheding zou hebben. Wel is het zo dat de ene vrouw meer afscheiding kan hebben als de de andere.

Wat is normale afscheiding

In de schede wordt slijm geproduceerd dat als doel heeft de vagina te beschermen tegen infecties. De hoeveelheid afscheiding is per persoon en per periode verschillend. Zo produceer je meer slijm als je seksueel opgewonden bent. Ook heeft het pilgebruik, menstruatiecyclus, zwangerschap en lichamelijke inspanning invloed op de hoeveelheid afscheiding. Soms zijn er ook periodes dat er meer afscheiding is als anders zonder dat er een oorzaak voor is.

De normale afscheiding ziet er doorzichtig, vloeibaar, wit en ruikt een beetje zuur. Soms is het geurloos. Als het opgedroogt ziet het er een beetje geel uit.

abnormale afscheiding

Afscheiding is iets wat in de vruchtbare periode van de vrouw thuishoort. Kinderen jonger dan tien jaar en volwassenen ouder dan vijftig jaar horen geen overvloedige afscheiding te hebben. Kinderen krijgen over het algemeen pas afscheiding als de puberteit begint. Bij mensen boven de vijftig die al met de menopauze bezig zijn, is er over het algemeen sprake van vermindering van afscheiding.

Als bij deze groep mensen afscheiding wordt geconstateerd moet er dus afgevraagd worden wat er aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vagintis, dit is een ontsteking van de schede. Dit kan de reden voor de afscheiding zijn. Vaak is er dan ook sprake van een branderig gevoel in de vagina, een brokkelige afscheiding die kan stinken of schuimen. Vaak is de afscheiding ook wat gekleurd.

Oorzaken van een schede ontsteking

Candida-infectie
De candida is een schimmel die normaal ook in de vagina thuishoort. Maar door een verstoorde huishouding van het vaginaslijmvlies kan de schimmel de overhand krijgen en zo voor een infectie zorgen. De klachten zijn vaak jeuk en een brokkelige afscheiding. Vaak krijgen mensen dit tijdens de menstruatie of het gebruik van antibiotica. De antibiotica's doden vaak veel bacterieën, ook die in de vagina. Hierdoor wordt het milieu verstoord en kan er een inefctie optreden.

Bacteriële vaginitis
Ook hier is er een verstoorde huishouding in de vagina. Er zijn in de vagina altijd bacteriën aanwezig. Als deze bacteriën door wat voor reden ook de overhand krijgen, ontstaat er een infectie van bacteriën. Vaak hebben mensen last van een vaal-grijze afscheiding.

Trichomonas vaginalis
Dit is een besmetting met een beestje ( protozoën) en is geen bacterie. Het is een soort parasiet. Het valt onder de geslachtsziekten omdat het overgebracht wordt door geslachtsgemeenschap. Klachten die hierbij horen zijn een groen-gele afscheiding en een visgeur.

Gonorroe en Chlamydia
Dit zijn beiden geslachtziekten waarbij in de meeste gevallen wel sprake van wat meer vaginale afscheiding zonder dat er echt andere klachten aanwezig zijn. Het kan dan ook lang duren voordat iemand naar de huisarts gaat. De ziekte is dus niet makkelijk te herkennen. Via een kweek kan men zien of er aan één van deze ziektes geleden wordt.

Adviezen bij een normale afscheiding

Zoals we al gezegd hebben kan de hoeveelheid afscheiding per periode sterk wisselen. Dit is niet erg. Als er verder geen klachten zijn is het niet nodig om dit verder te onderzoeken. Er zijn wel een aantal manieren om de afscheiding wat te verminderen als je vindt dat je teveel afscheiding hebt. Dit zijn:
  • De schede maar éénmaal per dag wassen met lauw water zonder zeep.
  • Geen strakke broeken dragen
  • geen synthetisch ondergoed dragen, maar katoenen ondergoed
  • Buiten de menstruatie periode geen inlegkruisjes gebruiken.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…
Groene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheidingGroene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheidingGroene afscheiding betreft een abnormale vaginale afscheiding die vaak stinkt en gepaard gaat met andere symptomen zoals…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…

Keelpijn, een vlijmend ongemakKeelpijn, een vlijmend ongemakMet behulp van de keel eet u, praat u en krijgt u lucht. De keel is van alle markten thuis maar het slijmvlies wordt gem…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
Bronnen en referenties
  • Kompas voor AG: zelfstandig af te handelen hulpvragen
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.