Groene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheiding

Groene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheiding Groene afscheiding betreft een abnormale vaginale afscheiding die vaak stinkt en gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, ontsteking, pijn en eventueel koorts. Een groene vaginale afscheiding wordt vaak veroorzaakt door een infectie, bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening. Normale vaginale afscheiding behoort vloeibaar, doorzichtig en wit te zijn. Raadpleeg bij groene, geelgroene of groengele afscheiding altijd je huisarts, zeker als je zwanger bent. De meeste infecties die een groene vaginale afscheiding veroorzaken, zijn niet levensbedreigend of gevaarlijk en kunnen gemakkelijk genezen met antibiotica. Het is dan wel belangrijk dat de oorzaak in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd. Daarom is het verstandig om niet door te blijven lopen als je groene afscheiding opmerkt.

Groene vaginale afscheiding

Groene vaginale afscheiding kan een bron van zorg zijn voor vrouwen die merken dat hun afscheiding een ongebruikelijke kleur heeft. Hoewel vaginale afscheiding normaal gesproken wit of helder is, kan het soms groen worden, wat kan wijzen op een infectie of een andere aandoening. Het is belangrijk om te begrijpen dat het hebben van groene afscheiding geen schande is, en dat het belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen om verdere complicaties te voorkomen.

Groene afscheiding kan gepaard gaan met andere symptomen / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comGroene afscheiding kan gepaard gaan met andere symptomen / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Symptomen groene afscheiding

In geval van een infectie ontstaat in het begin vaak een schuimige afscheiding. Naarmate de infectie vordert, neemt de vaginale afscheiding steeds meer het uiterlijk aan van geel, dan lichtgroen en vervolgens dik groene slijm. Groene afscheiding gaat vaak gepaard met volgende symptomen:

Een urineweginfectie tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayEen urineweginfectie tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Urineweginfectie

Een urineweginfectie kan soms aanleiding geven tot groene afscheiding. Een urineweginfectie komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Als je baarmoeder uitzet, heeft dit invloed op de blaas. De hoge druk leidt tot een beperktere urinestroom. Als gevolg hiervan vult de blaas zich overmatig en zal je vaker moeten plassen. Als je de urine een tijdje probeert op te houden, neemt de kans op het optreden van een infectie toe. Bacteriën kunnen zich ophouden in de urinewegen en uiteindelijk een urineweginfectie veroorzaken die groene afscheiding kan veroorzaken.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Seksueel overdraagbare aandoeningen of geslachtsziekten behoren tot de meest voorkomende infectieziekten in de westerse wereld. Soa's worden meestal veroorzaakt door virussen en bacteriën die worden overgedragen door seksueel contact met een persoon die besmet is. De geslachtsziekte wordt overgedragen via slijmvliescontact: contact tussen mond, penis, anus of vagina. De kans is vooral vergroot wanneer er sprake is van (kleine) bloedingen en het risico is groter wanneer je seks hebt met meer dan één seksuele partner. Groene afscheiding kan onder meer worden veroorzaakt door chlamydia, gonorroe en trichomonas.

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). Hoewel veel vrouwen geen symptomen krijgen, kan een gonorroe-infectie leiden tot intense jeuk, een branderig gevoel van de vagina en je kunt last krijgen van een dikke gele of groene vaginale afscheiding. Sommige vrouwen hebben ook pijn in de onderbuik of pijn in het bekken (bekkenpijn), vaginaal bloedverlies tussen de menstruaties door, pijn bij het plassen, vaak moeten plassen en pijnlijke geslachtsgemeenschap. Onbehandelde gonorroe kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Trichomonas

Trichomonas is wereldwijd de meest voorkomende soa. De incubatietijd bij vrouwen varieert tussen 5-28 dagen en symptomen kunnen onder meer bestaan uit een groengele, schuimige vaginale afscheiding met een sterke geur. Dit kan gepaard gaan met pijn bij het plassen, vaginale jeuk en irritatie en ongemak tijdens de geslachtsgemeenschap. Buikpijn komt slechts zelden voor en grofweg een derde van de getroffen vrouwen ervaart geen klachten.

Chlamydia

Chlamydia is een andere veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening, veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, en wordt in het algemeen geassocieerd met een troebele of geelachtige vaginale afscheiding met een vieze geur. Andere klachten zijn pijn of branderig gevoel bij het plassen, pijn en bloedverlies tijdens en na het vrijen, bloedverlies tussen twee menstruaties en hevige pijn in de onderbuik, met of zonder koorts. Zeventig tot tachtig procent van de vrouwen heeft echter geen symptomen. Onbehandelde chlamydia kan leiden tot complicaties. Een chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap levert extra risico's op, niet alleen voor de moeder maar ook voor het kind.

Gele of groene afscheiding door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockGele of groene afscheiding door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Een eileiderontsteking, ook wel aangeduid als 'salpingitis' of 'pelvic inflammatory disease' (PID), is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen. De symptomen kunnen variëren, maar bestaan vaak uit een doffe pijn of gevoeligheid in de onderbuik of pijn in de rechter bovenbuik, een abnormale gele of groene vaginale afscheiding met een onaangename geur, pijn bij het plassen, pijn tijdens de seks, rillingen en hoge koorts, darmklachten en algehele malaise.

Groene afscheiding door bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een niet-infectieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een verstoorde balans van bacteriën in de vagina, en waarbij vaak een overmatige groei van de bacterie Gardnerella vaginalis plaatsvindt. Dit kan zich ook voordoen bij vrouwen die niet seksueel actief zijn, maar komt vaker voor bij mensen die meerdere seksuele partners hebben. Het roken van tabak en frequent vaginaal douchen worden geassocieerd met deze aandoening.

Vreemd voorwerp in vagina

Een vreemd voorwerp in de vagina kan bijvoorbeeld bestaan uit een achtergebleven tampon. Dit kan een verandering van de normale bacteriële flora van de vagina teweegbrengen, waardoor er een vies ruikende gele, groene of bruine vaginale afscheiding ontstaat. Begeleidende symptomen kunnen bestaan uit vaginale jeuk, huiduitslag, bloeden, pijn bij het plassen of seks en ontsteking.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…

Gekneusde rib: symptomen en behandeling gekneusde ribbenGekneusde rib: symptomen en behandeling gekneusde ribbenGekneusde rib wordt 'ribcontusie' genoemd. Een gekneusde rib of ribben is een pijnlijke kwetsuur of blessure. Bij een ge…
Zwangerschapshypertensie en het HELLP syndroomZwangerschapshypertensie en het HELLP syndroomMet zwangerschapshypertensie (oude term: zwangerschapsvergiftiging) wordt een verhoogde bloeddruk van de moeder beschrev…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Check Pregnancy. Green Vaginal Discharge During Pregnancy, Causes and Treatment. https://www.checkpregnancy.com/green-vaginal-discharge-trichomoniasis/ (ingezien op 8-10-2018)
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/seksueel-overdraagbare-aandoeningen/
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-last-van-vaginale-afscheiding
 • http://www.med-health.net/Green-Vaginal-Discharge.html
 • http://symptomen-behandeling.nl/1/eileiderontsteking_symptomen_629426.html
 • Isala. Vaginale afscheiding door een soa of een ontsteking in het kleine bekken. https://www.isala.nl/patientenfolders/7598-vaginale-afscheiding-door-soa-of-ontsteking-kleine-bekken/ (ingezien op 24-2-2023)
 • Afbeelding bron 1: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.