Gele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheiding

Gele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheiding Gele afscheiding uit de vagina kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Verschillende factoren kunnen gele afscheiding teweegbrengen, die dik kan zijn en een vieze geur kan hebben. Gele vaginale afscheiding wordt geassocieerd met vaginitis (een ontsteking in de vagina), cervicitis (baarmoederhalsontsteking) en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Normaal gesproken is de afscheiding vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Wanneer het opdroogt wordt het meestal een beetje geel. Dat is een normaal verschijnsel en niet iets om je zorgen over te maken. Bij sommige bijkomende klachten of symptomen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Bijvoorbeeld bij dikke of schuimige vaginale afscheiding, een groene vaginale afscheiding, een jeukende of branderige vagina, een stinkende vaginale afscheiding, een vaginale zwelling, pijn tijdens het urineren of plassen en roodheid van de vagina. De arts kan onderzoeken wat er aan de hand is en een passende behandeling instellen.

Sommige medicijnen zorgen voor verhoogde afscheiding / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen zorgen voor verhoogde afscheiding / Bron: Stevepb, Pixabay

Lichtgele afscheiding voor menstruatie

Afscheiding verandert

Vaginale afscheiding is een mix van melkzuur en afgestoten slijmvlies. De klieren in de baarmoederhals en vaginawand maken het kleurloze of witte vocht aan om de vagina gezond en vochtig te houden. De vaginale afscheiding verandert onder invloed van de maandelijkse cyclus, de pil, seksuele opwinding, zwangerschap en de overgang. Het is normaal dat vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus afscheiding hebben. Oestrogeenniveaus hebben invloed op de afscheiding, dus het type afscheiding kan tijdens de cyclus veranderen.

Hogere oestrogeenniveaus

Hogere oestrogeenniveaus in het midden van de cyclus kunnen leiden tot een dikkere afscheiding, terwijl afscheiding aan het begin en het einde van je cyclus vaak dunner is. Sommige medicijnen, zoals vruchtbaarheidsmedicijnen en sommige vormen van anticonceptie, kunnen ook je oestrogeenspiegels verhogen en leiden tot meer afscheiding.

Normale afscheiding

Afscheiding kan ook aanwijzingen geven over je gezondheid. Sommige afscheiding is normaal. Maar bepaalde afscheiding kan ook wijzen op een gezondheidsprobleem, afhankelijk van de kleur of consistentie van de afscheiding en andere symptomen. De meeste normale afscheiding is wit of helder, zonder geur. Lichtgele afscheiding vóór je menstruatie kan normaal zijn, maar het kan ook een teken zijn van een infectie.

Gele afscheiding kan komen door een infectie / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comGele afscheiding kan komen door een infectie / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Gele afscheiding door infecties

Witte tot gele afscheiding door Candida-infectie

Wanneer de vaginale flora uit balans raakt, kan dit resulteren in een overgroei van Candida en een vaginale schimmelinfectie veroorzaken. Te veel gist in de vagina kan leiden tot vaginale jeuk, een branderig gevoel, een brokkelige, gele tot witte of geelwitte afscheiding en andere klassieke tekenen en symptomen van een vaginale schimmelinfectie. Overgroei van gist kan het gevolg zijn van:
 • een antibioticakuur;
 • zwangerschap;
 • niet behandelde diabetes;
 • verzwakt immuunsysteem; en
 • her reinigen van de vagina met zeep, waardoor het slijmvlies in de vagina geïrriteerd raakt wat de kans vergroot op schimmelinfecties.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde bacteriën van een bacteriesoort die in de vagina thuishoort, wat een onaangenaam ruikende afscheiding geeft. Deze visachtige geur kan na geslachtsgemeenschap sterker worden. Verder ontstaat er een dunne witte, grijze of gelige, troebele afscheiding. Je kunt ook last krijgen van jeuk en irritatie. Veelal gaat het binnen een paar weken vanzelf weer over. Het kan behandeld worden met metronidazol. Bijwerkingen hiervan kunnen zijn: een metaalsmaak in de mond, misselijkheid, buikpijn, slaperigheid, duizeligheid, hoofdpijn en soms verwardheid.

Grijs-witte of gele afscheiding door baarmoederhalsontsteking

Soms kan een grote hoeveelheid grijs-witte of gele afscheiding die een onaangename geur heeft, een teken van een baarmoederhalsontsteking zijn. Daarnaast kun je last krijgen van abnormaal vaginaal bloedverlies, vaginale pijn, pijn tijdens het vrijen, een drukkend gevoel in het bekken (bekkenpijn) en rugpijn.

Eileiderontsteking

Belangrijkste kenmerken van een eileiderontsteking zijn gele of groene afscheiding met een sterke geur. Eileiderontsteking is een infectie die meestal wordt veroorzaakt wanneer onbehandelde gonorroe of chlamydia zich vanuit de vagina (schede) via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatst. De afscheiding is geel of groen en heeft een sterke geur. Andere symptomen zijn onder meer:

Soa's

Bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen een gele afscheiding veroorzaken.

Pusachtige, gele afscheiding door chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een chlamydia-infectie geeft meestal geen symptomen, maar als er wel symptomen optreden dan kunnen die bestaan uit:

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening. Een niet gering deel van de vrouwen heeft geen directe klachten of symptomen, of ze hebben last van milde symptomen. De symptomen worden nogal eens verward met een vaginale infectie of een blaasontsteking. Vrouwen kunnen last krijgen van onder meer de volgende klachten::
 • branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen;
 • jeuk en branderig gevoel van de vagina;
 • aandrang tot plassen;
 • verhoogde vaginale afscheiding (vies ruikende dikke vaginale afscheiding, geel-groen van kleur); en
 • vaginale bloeden tussen de periodes.

Groen-gele afscheiding door trichomonas

Trichomonas is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die vooral jonge, seksueel actieve vrouwen treft. Trichomonas wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Symptomen van trichomoniasis verschijnen bij vrouwen meestal binnen 5 tot 28 dagen na blootstelling aan de boosdoener. De soa kan de volgende klachten geven:
 • groen-gele, schuimende, naar vis ruikende vaginale afscheiding;
 • sterke vaginale geur;
 • Irritatie en pijn in het genitale gebied;
 • ongemak tijdens het vrijen
 • plassen kan pijnlijk zijn.

Lichtgele afscheiding tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayLichtgele afscheiding tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Lichtgele afscheiding tijdens zwangerschap

Gedurende de zwangerschap kan de hoeveelheid en de dikte van de vaginale afscheiding sterk variëren. Lichtgele afscheiding tijdens de zwangerschap, die niet stikt, is normaal. Vrouwen kunnen een toename van waterige afscheiding tijdens de zwangerschap ondervinden door een verhoging van de bloedtoevoer naar het vaginale gebied en vanwege de toenemende zwangerschapshormonen die in het lichaam circuleren. Dit is niets om je druk over te maken. Dat is een teken van de zwangerschap. De betere doorbloeding zorgt voor meer afscheiding. Deze afscheiding kan er wel voor zorgen dat je een verhoogde kans hebt op een schimmelinfectie en daarom is het belangrijk dat je een schimmelinfectie kunt herkennen. In het begin van de zwangerschap is de afscheiding vaak gewoon doorzichtig of wit en vloeibaar, maar iets later in de zwangerschap kan de afscheiding een lichtgele kleur aannemen. Als de vaginale afscheiding schuimt of stinkt en jeuk of irritatie veroorzaakt, kan dat worden veroorzaakt door een vaginale infectie en is een bezoek aan de huisarts aangewezen.

Andere oorzaken van gele afscheiding

Vreemd voorwerp in vagina

Een vreemd voorwerp in de vagina kan bijvoorbeeld bestaan uit een achtergebleven tampon. Dit kan een verandering van de normale bacteriële flora van de vagina teweegbrengen, waardoor er een vies ruikende gele, groene of bruine vaginale afscheiding ontstaat. Begeleidende symptomen kunnen bestaan uit vaginale jeuk, huiduitslag, bloeden, pijn bij het plassen of seks en ontsteking.

Veranderingen in het dieet

In sommige gevallen kan je afscheiding van kleur veranderen als je een nieuwe (multi)vitamine of ander voedsel probeert. Het is echter waarschijnlijker dat gele afscheiding een teken is van een infectie.

Gele vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comGele vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Alarmsymptomen gele afscheiding

Gele afscheiding is vaak een teken van een infectie. Raadpleeg je huisarts bij één van de volgende (alarm)symptomen:
 • de gele afscheiding een sterke geur heeft (stinkende afscheiding)
 • de afscheiding dik of schuimig is
 • je last hebt van jeukende geslachtsdelen of pijn tijdens het urineren
 • als je koorts hebt

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal beginnen met het stellen van vragen, bijvoorbeeld:
 • wanneer bemerkte je voor het eerst de afwijkende afscheiding?
 • hoe ziet de afscheiding eruit?
 • welke andere symptomen heb je?
 • met wie heb je (on)veilige seks gehad in de afgelopen periode?

Onderzoek van vaginale afscheiding

De arts kan een monster van de afscheiding nemen en het onder een microscoop bekijken om te zien of er sprake is van bacteriële vaginose of trichomoniasis. Een monster van de afscheiding wordt ook naar een laboratorium gestuurd om te controleren op gonorroe, chlamydia en eileiderontsteking.

Prognose

Afscheiding is een normaal onderdeel van de menstruatiecyclus van een vrouw, maar gele afscheiding kan een teken zijn van een infectie, zoals een soa. Als je afscheiding slecht ruikt, dik of schuimig is of als je andere klachten hebt, moet je een arts raadplegen. Oorzaken van gele afscheiding zijn behandelbaar, maar door ze vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen, kun je vaak complicaties voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…

Hoge decibels meten en beschermingDe decibelschaal is vrij belangrijk omdat ze aangeeft hoe zacht of hard een bepaald geluid klinkt. Dit is belangrijk om…
Ouderdomsgebreken, wat doe je eraan?Ouderdomsgebreken, wat doe je eraan?Ouderdom komt met gebreken, dit is erg cliché maar het gaat ons allemaal gebeuren. We worden nu eenmaal ouder, of we het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Healthline. What Causes Yellow Discharge Before Your Period? https://www.healthline.com/health/womens-health/yellow-discharge-before-period (ingezien op 5-5-2018)
 • http://www.caredownthere.com.au/_pages/normal_discharge.html
 • http://lakecharlesobgyn.com/Complete/422-Yellow-vaginal-discharge.aspx
 • http://www.med-info.nl/Afwijking_GYNAECOLOGIE%20-%20Infectie%20-%20vaginitis.html
 • http://www.gezondheidsnet.nl/vaginale-klachten/vaginale-klachten
 • http://www.candidainfectie.net/
 • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec22/ch247/ch247a.html
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%C3%ABle-vaginose
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/114336-vaginale-afscheiding-bruine-gele-en-bloederige-afscheiding.html
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Ruigsantos/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.