Witte vloed en zwanger
Witte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herkennen door de afscheiding die wit van kleur is, geurloos en taai. Soms zelfs al voor hun NOD (niet Ongesteld Dag). Maar in hoeverre is witte vloed ook kenmerkend voor de zwangerschap? Wat als witte vloed geel, groen of roze kleurt of vies gaat ruiken?
Wat is witte vloed?
Witte vloed is de benaming voor een afscheiding die door de vaginawand wordt geproduceerd. De eerste echte afscheiding ontstaat bij puberende meisjes en zal vooral gedurende de vruchtbare periode aan blijven houden. Jonge meisjes kunnen ook al een lichte afscheiding hebben: dit is volkomen normaal. De afscheiding wordt witte vloed genoemd vanwege de witte kleur die het slijm heeft. Het slijm is dun tot dik, afhankelijk van de periode van vruchtbaarheid. Witte vloed behoort wit tot geelachtig ('oudere' afscheiding) van kleur te zijn en behoort niet sterk te ruiken. Wanneer dit wel het geval is of erg waterig is, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie.
Witte vloed tijdens de zwangerschap
Onder invloed van zwangerschapshormonen gebeurt er veel in het lichaam van de zwangere vrouw. Zo kan ook der afscheiding veranderen. Veel vrouwen hebben last van een grote hoeveelheid afscheiding. Deze afscheiding kan ook in dikte variëren, maar behoort nooit in kleur te variëren. Sommige vrouwen merken extra witte vloed op als een eerste zwangerschapsverschijnsel. Het slijm is vaak wat dikker dan normaal, zoals ook het geval is vlak voor de menstruatie. Het moet niet verward worden met het zogenaamde vruchtbare slijm dat rond de eisprong te vinden is. Vruchtbaar slijm is te vergelijken met rauw eiwit en je kan er draden van trekken. Slijm tijdens de zwangerschap is 'onvruchtbaar' slijm waarvan geen draden getrokken kunnen worden, plakkerig en wit van kleur is.
Een zwangerschap is soms zodanig te herkennen doordat de witte vloed toeneemt in hoeveelheid. De hormonen zijn hier verantwoordelijk voor. De witte vloed mag niet vreemd ruiken of een jeukend of branderig gevoel geven. is dit wel het geval dan is er vaak sprake van een infectie. Een stinkende afscheiding is in ieder geval geen verschijnsel dat bij een zwangerschap hoort.
Gele afscheiding, is dat normaal?
Wanneer witte vloed in aanraking komt met zuurstof, kleurt het geel en droogt het in. Gele afscheiding in het ondergoed is dus geen reden voor ongerustheid. Pas wanneer de afscheiding waterig wordt, groen van kleur of gaat stinken kan dit een teken zijn dat er een schimmelinfectie gaande is. Bij een infectie is er bovendien sprake van een branderig of jeukend gevoel. Een bezoek aan de huisarts is dan zeker aan te raden. Zwangere vrouwen lopen een verhoogde kans op een vaginale schimmelinfectie. Dit heeft te maken met een verlaagde weerstand door de zwangerschap. Een schimmelinfectie is niet gevaarlijk voor de ongeboren baby. Wel kan tijdens de bevalling de baby geïnfecteerd worden met de schimmelinfectie. Bij de baby ontstaat dan spruw aan de mond, die herkenbaar is als witte puntjes op de tong, het gehemelte en de lippen. Spruw moet goed behandeld worden want de baby kan de tepel weer infecteren met de schimmel.
Zure geur
Een zure geur in de afscheiding is vaak een teken dat er iets mis is. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Sommige vrouwen ruiken nou eenmaal wat zuurder, zelfs als er niets aan de hand is. Een vrouw herkent haar eigen normale geur het beste en weet dan ook wel wanneer de lucht veranderd. De partner heeft het soms wat minder snel in de gaten, vooral wanneer het een nieuwe partner betreft.
Roze afscheiding
Afscheiding die roze is, is vaak slijm dat met een beetje bloed is vermengd waardoor deze roze kleurt. Dit kan een teken zijn van een prille zwangerschap. Tijdens de innesteling treedt er soms een lichte bloeding op, herkenbaar als een roze afscheiding. Later in de zwangerschap kan bloedverlies ontstaan doordat de baarmoeder en baarmoederhals beter doorbloed is en makkelijker gaat bloeden. Op het einde van de zwangerschap kan een roze afscheiding gepaard gaan met verlies van een slijmerige prop. Dit is het verlies van de slijmprop die de baarmoeder gedurende de zwangerschap heeft afgesloten. De slijmprop wordt enkele dagen tot enkele uren voor de bevalling uitgestoten, soms zelfs pas tijdens de bevalling. Roze afscheiding kan soms een infectie betekenen. Let op de eerder besproken symptomen van een infectie en ga langs de arts. Een infectie kan makkelijk behandeld worden middels medicijnen.
Lees verder