Spruw bij de baby

Spruw bij de baby Spruw komt veel voor bij baby's, vooral pasgeboren baby's krijgen er vaak mee te maken. Vaak vragen moeders zich af hoe spruw ontstaat, of het besmettelijk is en hoe je spruw goed herkent. Daarnaast is het de vraag of spruw behandeld kan worden. Het antwoord hierop is ja, spruw kan makkelijk behandeld worden maar kan in sommige gevallen weer terug komen.

Wat is spruw en wat is de oorzaak?

Spruw is een huidinfectie die voorkomt bij baby's. Het wordt veroorzaakt door de schimmel candida. Candida is een gist die normaal gesproken in de mond, op de slijmvliezen, in de darmen en op de huid voorkomt. Iedereen draagt deze gist met zich mee en eigenlijk maakt dit ook niks uit: gist is vrij onschuldig. Anders wordt het wanneer de schimmel in grote hoeveelheid voorkomt op en in het lichaam. Candida albicans is een gist die door vrijwel iedereen wordt meegedragen en samen met andere bacteriën voor een goed evenwicht zorgt. Onder bepaalde omstandigheden gaat deze gist draden vormen. Op dat moment is het geen gist meer maar een schimmel.

Spruw: de symptomen

Het herkennen van spruw is niet zo moeilijk. De schimmel die ontstaan is veroorzaakt bij de baby soms een infectie die spruw heet. Spruw is te herkennen aan de witte aanslag in de mond van de baby. Vooral op de tong en op het verhemelte/ gehemelte is deze zichtbaar. Verder is de witte aanslag te zien op het tandvlees en aan de binnenkant van de lippen. Soms verspreidt de infectie zich naar de buitenkant van de mond. De schimmel kan via het maag-darmkanaal een infectie in het luiergebied veroorzaken. Hier ontstaan rode plekken met vochtblaasjes. Veel baby's met spruw in de mond hebben een uitslag aan de billen.

Bij de moeder die borstvoeding geeft kan de infectie krijgen door bijvoorbeeld medicijngebruik zoals antibiotica, door stress of door wondjes. Er ontstaan pijnlijke tepels of pijn in de borst. De schimmel voelt zich aan de tepel erg prettig: de omgeving is vochtig en warm. Een ideale plek voor een schimmel of te groeien. Ook kan de moeder een infectie in de vagina hebben. In beiden gevallen kan de baby besmet worden met de schimmel: tijdens de geboorte of tijdens borstvoeding. Daarnaast kan een baby ook besmet worden door een vinger die in zijn mond wordt gestoken door iemand die de schimmel bij zich draagt. Op deze manier kan de baby ook weer de moeder infecteren.

Dus spruw is besmettelijk?

Ja, spruw is enorm besmettelijk. Daarom wordt spruw heel vaak bij jonge baby's gezien. Er zijn weinig baby's die aan deze infectie ontkomen. Baby's zijn extra vatbaar omdat hun immuunsysteem nog niet goed werkt. Toch is de schimmel vrij makkelijk te voorkomen en te bestrijden. Over de behandeling later meer, eerst iets over het voorkomen van de schimmelinfectie. Belangrijk is dat tijdens de zwangerschap al wordt gekeken of er geen sprak is van een schimmelinfectie in de vagina. Deze is veelal te herkennen aan jeuk en een witte tot geelachtige ruikende afscheiding die meer is dan normaal. Let op, veel zwangeren hebben al een hogere afscheiding. Vaak is het dan ook moeilijk te beoordelen of het om een infectie gaat. De verloskundige of huisarts kan dit beter beoordelen.

Steek geen vinger in de mond van de baby en spoel het speentje altijd onder stromend water af. Hoe vaak zie je niet dat de kraamhulp of het bezoek een vinger in de mond van de baby steekt? Helemaal fout! Een eventuele schimmel komt zo makkelijk de mond van de baby in. Het speentje in je eigen mond schoonmaken? Ook een bron van infectie, zo blijkt soms. Speentjes en flesjes moeten iedere dag uitgekookt worden, vooral de eerste maand. Hygiëne speelt een grote rol bij het voorkomen van spruw. handen goed wassen voor het klaarmaken van flesvoeding en het geven van borstvoeding. De tepels met lauw water afspoelen en droog houden. Geef schimmels geen kans.

Behandeling en herstel

Wanneer spruw ontdekt is, is de behandeling grotendeels hetzelfde als het voorkomen van spruw. Een goede hygiëne. Voor tips hierover, zie het bovenstaande gedeelte tekst. Gebruik ook telkens weer schone handdoeken en was na ieder toiletbezoek de handen met water en zeep. In principe geneest spruw vanzelf. Maar in sommige gevallen heeft de baby er last van doordat de mond gevoelig wordt. Hij zal dan niet goed kunnen drinken en huilt veel tijdens de voeding. Dan is medicijngebruik nodig. De huisarts schrijft een schimmeldodend middel voor dat viermaal per dag aan de binnenkant van de mond wordt gesmeerd. Ook de billen van de baby en de tepels van de moeder moeten behandeld worden. Let erop dat dit niet met dezelfde vinger gebeurt: eerst dus de mond van de baby, dan handen wassen en dan pas de billen. Het herstel duurt meestal maar enkele dagen tot een week. Wanneer de schimmelinfectie steeds weer terug blijft komen dan is de kans groot dan andere familieleden ook besmet zijn. In dat geval moet iedereen in het huishouden behandeld worden.

Lees verder

© 2013 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Infectieziekten bij kinderen SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…

Ontlasting in verschillende kleurvariatiesHet hebben van een geregelde stoelgang zorgt ervoor dat voedsel restanten en afvalstoffen worden afgevoerd. We vertrouwe…
Verstopte neus: oorzaak en wat te doen bij neusverstopping?Verstopte neus: oorzaak en wat te doen bij neusverstopping?Een verstopte neus is een vervelende klacht. Een verstopte neus of neusverstopping treedt op wanneer het slijmvlies in d…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.