Baby slaapt, drinkt, huilt en ontwikkelt zich
Handleiding omgaan met baby. Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Veel kersverse ouders staan voor een nieuw groot avontuur: een klein mensje, hun kind, veilig en gezond groot te brengen. Een baby verzorgen is geen makkelijke taak maar gaandeweg rollen de ouders vanzelf erin en leren van eerdere ervaringen.
Het zicht van een baby
Baby's kijken graag naar de gezichten om hun heen. Ze kunnen nog niet ver kijken en kleuren nog niet goed onderscheiden. De kleuren rood, zwart en wit en ook felgekleurde voorwerpen trekken de baby het meest aan, net als wisselende patronen die goed te onderscheiden zijn. Spiegels trekken ook baby's aandacht. Baby's staren naar voorwerpen maar begrijpen nog niet wat ze zien. Dit begrip wordt later ontwikkelt, eerst ontwikkelt de baby herkenning en zal hiermee menselijke gezichten maar ook voorwerpen herkennen.
Baby drinkt
De baby wil iedere twee tot drie uur gevoed worden. Flesgevoede baby's hebben vaak een langere periode tussen de voedingen. Na elke voeding moet de baby even een boertje laten, om het gas in het maag-darmkanaal te verminderen. Hierdoor worden vervelende krampjes verminderd. Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor de baby. Dit veegt veel geduld en doorzettingsvermogen, maar bijna iedere vrouw is in staat om borstvoeding te geven. Wanneer dit niet lukt, kan er hulp worden ingeschakeld. Als alternatief is er kunstvoeding, dat met een flesje wordt gegeven.
Baby slaapt
Soms nemen ouders hun baby mee naar hun eigen bed en laten hem of haar tussen hun in of naast hun slapen. Dit kan gevaarlijk zijn. Baby's behoren op hun rug in hun eigen wieg of bedje te slapen. Jonge baby's kan men al wennen aan een bepaald ritueel tijdens het naar bed brengen. Dit maakt het inslapen later veel makkelijker. Let erop dat het babybedje of het wiegje niet vol ligt met kussens en knuffels, in verband met verstikkingsgevaar. Eén enkele knuffel is meestal voldoende. Leg de baby op de rug te slapen. Wanneer de baby wakker is, kan deze af en toe op de buik gelegd worden. Hiermee oefent de baby de kracht in de spieren.
De zes fasen van een baby
Een pasgeboren baby verkeert gedurende de dag in zes verschillende fasen. Dit zijn de diepe slaap, de lichte slaap, een slaperig toestand, wakker en alert, waarschuwend of de huilfase. Het is belangrijk om deze zes verschillende fasen te herkennen, zodat erop ingespeeld kan worden. Hierdoor begrijpen de ouders hun baby beter en zullen ook eerder weten hoe te handelen.
Waarom huilt een baby?
Baby's huilen om meerdere redenen. Een baby heeft maar één communicatiemiddel: huilen. Hij huilt omdat hij een behoefte heeft waaraan niet wordt voldaan. Baby's huilen bijvoorbeeld omdat ze moe zijn of omdat ze honger hebben. Ook wanneer ze het nat hebben zoals een erg vochtige luier, of het warm of koud hebben huilen ze. Andere redenen zijn vaak het ervaren van pijn of overstimulatie, dit komt voor wanneer de baby teveel indrukken krijgt te verwerken. De ouders zullen snel het type gehuil van hun baby herkennen. Soms kan een huilende baby met geen mogelijkheid worden getroost en het lijkt erop dat het huilen niet zal stoppen. Wanneer de ouders niet meer weten wat te doen en zich opgejaagd gaan voelen, is het het beste om de baby even in zijn wiegje te leggen en de deur te sluiten. Kom na enkele minuten terug en controleer de baby. Neem geen baby op de arm wanneer er frustratie of woede wordt gevoeld, dit kan worden overgebracht op de baby.
Op reis met de kleine
Tijdens de autoreis, moet er gebruik worden gemaakt van een goedgekeurd autozitje. Vaak is deze bekend onder de naam maxi-cosi. Dit is echter een merknaam, er zijn ook goedkopere varianten in te verkrijgen. Zolang deze maar is goedgekeurd. Na een verkeersongeval met de auto, is het auto-zitje niet meer veilig voor verder gebruik. Koop daarom nooit een tweedehands autozitje en gooi een autozitje dat betrokken is geweest bij een verkeersongeval, weg. Voor de veiligheid van de baby is het van belang een nieuwe aan te schaffen. et een autozitje bij voorkeur op de achterbank en maak deze vast met de veiligheidsgordel. Wanneer het autozitje op de voorbank wordt geplaatst, dient deze achterstevoren te worden neergezet, waarbij de air-back uitgeschakeld is.