Vakantie met een baby
Op vakantie met een baby is zeker en vast niet hetzelfde als een gezellige en ontspannende citytrip met je partner. Er komt heel wat bij kijken. Je dient de nodige maatregelen te nemen om je baby te verzorgen gedurende de hele reis, inclusief tijdens de verplaatsing. De eerste keer op vakantie met je baby lijkt wel een onmogelijke opdracht. Je moet aan zoveel zaken tegelijk denken. Toch kan het een echt plezier zijn om met je jong gezinnetje erop uit te trekken. Veel hangt echter af van de keuze van je bestemming en een piekfijne reisvoorbereiding. Een goede planning vermijdt verrassingen waardoor je optimaal van je reis kan genieten.
Vanaf wanneer op reis?
Er is geen ideale leeftijd om voor de eerste keer op reis te gaan. Van zodra jij en jouw baby er klaar voor zijn, kunnen jullie vertrekken. Je baby dient wel op geregelde tijdstippen te slapen en af en toe moet hij uiteraard rusten. Het is vaak het handigst om je verplaatsing gedurende de nacht te maken, zodat je kindje in het huidige bioritme blijft. Zo kan je bijvoorbeeld ’s avonds vertrekken, je kindje laten slapen in de auto, en ’s morgens aankomen op je bestemming.
Waarheen op reis?
De keuze van je bestemming, als er een baby meereist, is niet eenvoudig. Je zal immers rekening moeten houden met het feit dat er een baby meereist en niet alle bestemmingen even geschikt zijn. Wat je zeker moet vermijden zijn té warme of té koude vakantiebestemmingen. Vermijd ook hele lange verplaatsingen van meer dan één dag omdat je baby uit het normale ritme geraakt. Ook jij zal uit je ritme geraken en niet zo fit meer zijn. En die fitheid heb je nodig om voor je baby te zorgen. Vakanties aan zee of in een groene omgeving in de gezonde buitenlucht zijn een aanrader. Specifieke vakantiebestemmingen, op maat van jonge gezinnen zoals Center Parcs, Landal of Roompot, zijn voor iets oudere kinderen het perfecte amusement.
Zorg voor de nodige inentingen
Voor bepaalde bestemmingen heb je verplicht inentingen nodig. Vergeet deze niet voor de veiligheid van je baby. Ga langs bij de huisarts om te vragen voor welke bestemmingen vaccinaties nodig zijn.
Op reis met de auto
Als je met de auto op reis gaat, dan kies je voor een heel comfortabel autozitje voor je baby. Je baby moet immers een hele tijd in deze positie zitten en dan is een comfortabel zitje geen overbodige luxe. Tracht elke twee uur even te stoppen om je baby er even uit te nemen. Voor je baby installeer je een zitje dat met de rugzijde naar de rijrichting worden gedraaid. Deze kunnen zowel vooraan of achteraan in de auto geplaatst worden. Als je een bepaald model van autozitje kiest, lees dan heel goed de instructies na van de producent om het autozitje correct te installeren in je auto.
Op reis met het vliegtuig
Je kan onmiddellijk met je baby op het vliegtuig. Het vliegtuig is voor lange bestemmingen het snelste vervoermiddel. Als je kind jonger is dan twee jaar, dan kan je je baby nog op je schoot nemen. Vaak hoef je dan niets bij te betalen voor je baby. Kindjes tussen twee en twaalf jaar reizen heel goedkoop. Het is pas vanaf twaalf jaar dat je kind aan een normale prijs zoals volwassenen zal moeten reizen. Laat alvast voor je vertrekt de oortjes van je baby nog even controleren bij je huisarts. Een oorontsteking kan bijzonder pijnlijk zijn bij het opstijgen en dalen van het vliegtuig.
Op reis met de trein
De trein is een heel comfortabel vervoersmiddel. Het nadeel is dat er weinig bagageruimte is voorzien voor de spullen van jezelf en uiteraard van je baby. Het voordeel is wel dat kinderen gratis reizen of in ieder geval minder betalen. Ga je met de nachttrein op reis, dan is een ligplaats reserveren geen overbodige luxe. Belangrijk om te weten is dat op de trein niet veel plaats is om je baby te verschonen. In de toiletten kan je eventueel een verzorgingskussen terugvinden. Via de stopcontacten op de trein, kan je eventueel een flesje melk opwarmen.
Vakantie met een baby: benodigdheden
Gedurende de hele reis heb je allerlei spullen nodig die je absoluut niet mag vergeten voor de verzorging van je baby. Indien je toch iets vergeten bent, dan kan je in een lokale winkel of apotheek terecht, om je uit de nood te redden.
- voor tijdens de reis: pampers of luiers, vochtige en droge doekjes, handdoekje, enkele speeltjes, lievelingsknuffel, slabbetjes, dagelijkse voeding, water en enkele medicijnen.
- in de koffer van je baby: (reserve)kleertjes, jasje, reserveluiers, buggy, (plooi)bedje, toiletgerief, extra voeding en uiteraard een fototoestel om leuke vakantiefoto’s mee te nemen.
- verzorgingsproducten en medicijnen: koortswerend medicijn, (bad)thermometer, ontsmettingsmiddel, fysiologisch zeewater, schaartje, verbanden, medicijnen, zonnecrème en een anti-insectenmiddel.