InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Kinderen > Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?

Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?

Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen? Baby’s hebben vooral de eerste maanden een sterke zuigbehoefte. Door het zuigen komt de melkproductie bij de moeder op gang en wordt de baby voorzien in zijn eerste levensbehoefte. Sommige baby’s hebben naast de voedingen nog een extra zuigbehoefte waar ze aan kunnen voldoen door te duimen of door te sabbelen aan een fopspeen.

De zuigbehoefte van een baby

De eerste maanden na de geboorte heeft de baby een sterke zuigbehoefte. Dit heeft hij nodig om te kunnen overleven. Door hard te zuigen komt de borstvoeding bij de moeder namelijk goed op gang waardoor de baby voldoende voeding binnen krijgt. Het zuigen is ook goed voor de ontwikkeling van de kaak en voor de ontwikkeling van het gevoel in de mond. Daarnaast heeft zuigen een rustgevende werking en valt een baby gemakkelijker in slaap. Niet alle baby’s hebben een sterke zuigbehoefte naast de voedingen. Vooral borst gevoede baby’s kunnen hun zuigbehoefte bevredigen tijdens een voeding omdat een borstvoeding over het algemeen langer duurt dan een flesvoeding. Na een maand of zes neemt de zuigbehoefte af en wordt het sabbelen een gewoonte. Om problemen aan het gebit en het gehemelte te voorkomen kun je het sabbelen beter voor het eerste jaar weer afleren.

Borstvoeding

Voor baby’s die borstvoeding krijgen is het beter om, zeker de eerste maand, buiten de voeding niet te sabbelen aan een duim of speen omdat de borstvoeding nog moet worden gestimuleerd en de baby moet leren om goed aan de borst te drinken. Bij het drinken aan de borst gebruikt de baby een andere techniek dan bij het zuigen op een speen, een combinatie kan verwarring bij de baby veroorzaken. De kans bestaat ook dat er dan tijdens het voeden te weinig wordt gedronken omdat de zuigbehoefte is bevredigd. De melkproductie loopt terug en de baby krijgt onvoldoende voeding binnen.

Duimen

Er zijn baby’s die al in de baarmoeder duimzuigen en ook na de geboorte weet een baby zijn duim te vinden. Baby’s die duimen hebben vaak een voorkeur voor één van beide duimen.Omdat een baby de eerste maanden nog moeite heeft met de coördinatie kost het hem moeite om langere tijd op zijn duim te zuigen, na drie maanden gaat dit al heel wat beter. Het voordeel van duimen is dat de baby dit naar behoefte kan doen, een duim is altijd beschikbaar.

De fopspeen

Het zuiggedeelte van een fopspeen heeft een speciale vorm en is gemaakt van rubber of zacht, transparant siliconen materiaal. Een rubberen speen is soepeler dan een siliconen speen waardoor het nog minder nadelig is voor het gebit en de kaak. Een siliconenspeen is sterker en veroorzaakt geen latex allergie. Een fopspeen oefent minder druk uit op de tanden, de kaken, en het gehemelte dan een duim. Omdat een fopspeen altijd in het midden van de mond zit, is het minder belastend voor het gebit en het gehemelte. Een baby raakt zijn speen nog wel eens kwijt en kan hem niet zelf in zijn mond stoppen. Om dit te voorkomen trek je zacht aan de speen nadat je hem in de mond van de baby hebt gestopt. De baby gaat in een reflex sterk aan de speen zuigen waardoor deze beter blijft zitten. Het gebruik van een fopspeen zou ook de kans op wiegendood verminderen omdat de baby zich minder vaak omdraait tijdens het sabbelen en de tong wordt naar voren geduwd zodat de keel vrij is.

Oorontsteking

Een baby die veel duimt of sabbelt op een speen heeft een grotere kans op het krijgen van een keelontsteking of een oorontsteking. Deze baby's ademen meer door hun mond omdat deze open blijft staan wanneer de duim of speen eruit is gevallen tijdens de slaap. De mond droogt uit, de baby slikt minder en bacteriën vermeerderen zich daardoor gemakkelijker. Om dit te voorkomen duw je het mondje voorzichtig dicht als de baby in slaap is gevallen.
© 2014 - 2018 Liza, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pas op met de fopspeenPas op met de fopspeenOver de fopspeen zijn de meningen verdeeld. De voordelen ervan variëren volgens velen van een ‘kalme baby’ tot het ‘voor…
Duimzuigen, gevolgen en het aflerenDuimzuigen, gevolgen en het aflerenDuimzuigen ontstaat vaak al in de baarmoeder, soms al vanaf 15 weken na de bevruchting. Op een echo is duidelijk te zien…
De fopspeen voor uw babyDe fopspeen voor uw babyBijna alle baby's gebruiken een fopspeen. De speen zorgt voor het bevredigen van de zuig behoeftes van de baby zonder da…
De fopspeen thermometerMet een fopspeen thermometer kunt u heel eenvoudig en zonder problemen uw kleintjes op koorts controleren. In feite is h…
Stoppen met duimen, afleren van duimzuigenStoppen met duimen, afleren van duimzuigenVeel kinderen vinden het fijn om op hun duim, vingers of speen te zuigen. In het eerste levensjaar is de behoefte om te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Serenestarts, Pixabay
  • http://www.oudersvannu.nl/baby/4-maanden/gezondheid-verzorging/verzorging/speen-of-duim/
  • http://www.opvoedadvies.nl/duimen.htm
  • http://www.oudersvannu.nl/baby/4-maanden/gezondheid-verzorging/verzorging/speen-of-duim/
  • http://www.oeiikgroei.nl/baby/gezond-medisch-baby/duimen-versus-fopspeen/
  • http://www.mamaenzo.nl/baby/leren/hoe-wat-duimen-en-spenen
  • http://www.anababa.nl/gezondheid/verzorging/duimen/duim-of-speen
  • http://www.ouders.nl/artikelen/leve-de-speen-10-weetjes-en-10-tips
  • http://nl-nl.difrax.com/verschil-tussen-natural-en-dental.html

Reageer op het artikel "Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Liza
Laatste update: 10-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!