Spruw bij baby's

Spruw bij baby's Spruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af? In dit artikel vind je meer informatie over spruw, en wat je moet doen als het geconstateerd wordt.

Spruw

Spruw is een aandoening veroorzaakt door een schimmel. De schimmel komt vaak voor op de huid van volwassenen, zonder dat zich ziekteverschijnselen voordoen. Candida albicans is de schimmel die dit veroorzaakt. Spruw kan zich in de mond voordoen, maar ook in de schaamstreek. Als de moeder borstvoeding geeft dan bevindt de spruw zich ook vaak op de tepelstreek.

Hoe kom je eraan?

Spruw bevindt zich vaak op de huid van volwassenen. Daardoor kunnen moeders tijdens het zogen, of verschonen van de luier de spruw overdragen naar het kind. Daarbij verspreidt de schimmel zich in de mond, het nestelt in het maag-darmkanaal, en verspreidt zich rond de anus en schaamstreek.

Hoe ziet het eruit?

Spruw veroorzaakt een hardnekkige, wittige uitslag op de lippen, tong en het mond-wangslijmvlies. Het lijkt alsof er nog restjes melk aanwezig zijn in de mond, maar ze zijn niet met een vinger of gaasje weg te vegen. Bij spruw rond de schaamstreek ziet het er rood uit. Het is rood gevlekt, met rond de randen vaak lichte schilferingen die in vage rode pukkeltjes uitlopen.

Belangrijk is dat als je denkt dat je kind spruw heeft dat je contact opneemt met je huisarts. Deze kan dan constateren of het daadwerkelijk spruw is.

Wat te doen tegen spruw

Naast geneesmiddelen zijn er zelf ook dingen die je kunt doen zodat de spruw verminderd.
  • verschoon de luier het liefst na elke plas.
  • kook na elke voeding de fles en de spenen uit.
  • als je borstvoeding geeft, smeer dan je tepels in met het geneesmiddel.
  • geef je kind geen zoete dingen, suiker zorgt voor een toename van de schimmel
  • was je handen regelmatig met zeep.

De dokter schrijft vaak een kuur voor. Het is belangrijk deze af te maken. Als de spruw niet meer zichtbaar is, moet je nog ongeveer 3 tot 5 dagen doorgaan met de kuur. Als je dit niet doet dan is de kans groot dat de spruw weer terug komt.

De arts zal een schimmeldodende zalf voorschrijven of druppels.
Een voorbeeld van een schimmeldodende zalf is: Daktarin
Een voorbeeld van een schimmeldodende druppel is: Nystatine

Mocht je dus een vermoeden hebben dat je kind spruw heeft, raadpleeg dan altijd eerst een arts. Deze kan controleren of het om spruw gaat. Vergeet niet als je borstvoeding geeft ook iets voor jezelf te vragen!
© 2008 - 2024 Angel84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij de babySpruw bij de babySpruw komt veel voor bij baby's, vooral pasgeboren baby's krijgen er vaak mee te maken. Vaak vragen moeders zich af hoe…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Darmkrampjes bij je babyDarmkrampjes bij je babyDarmkrampjes zijn zeer vervelend voor je kind. Maar ook voor jezelf. Vaak is er weinig tot niets aan te doen en moet het…
Angel84 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.