Spruw bij pasgeborenen en zuigelingen

Spruw bij pasgeborenen en zuigelingen Spruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pasgeborene of zuigeling heeft er vaak duidelijk last van met drinken en wordt er ook onrustig en huilerig van. Spruw kan vanzelf weer overgaan. Goede hygiëne is erg belangrijk om (her) besmetting te voorkomen. Heeft je kind erg veel last, dan kun je bij de huisarts een recept voor een schimmeldodend middel krijgen.

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelziekte van de slijmvliezen en huid (candida albicans). Het ziet er in eerste instantie uit als melkresten, die in het mondje zijn achtergebleven. Het geeft witte plekjes in de keelholte en in de mond, wat duidt op geïrriteerde slijmvliezen. Je merkt het als ouder vaak als je witte vlekjes ziet, die je weg wilt vegen. Dit gaat echter niet gemakkelijk en je baby vindt het ook beslist niet leuk! Naast witte vlekjes zijn er vaak nog meer symptomen die wijzen op spruw;
  • Je baby is onrustig en slaapt korter dan normaal
  • Je baby laat tijdens de borstvoeding de tepel vaker los
  • Het zuigen gaat vaak gepaard met een klokkend geluid
  • Luieruitslag treedt vaak op

Oorzaak van spruw

Spruw bij een baby komt vaak door een schimmelinfectie in de tepel van de moeder. Je baby raakt dan geïnfecteerd tijdens de borstvoeding. Spruw ontstaat als de balans in je lichaam verstoort is geraakt, het wordt namelijk veroorzaakt door een gist die in je lichaam al aanwezig is. Door verschillende oorzaken kan de gist de overhand krijgen;
  • Stress
  • Verminderde weerstand
  • Diabetes
  • Slechte voedingsgewoonten als veel alcohol en veel suiker
  • Door het slikken van antibiotica
  • Door het slikken van hormoon preparaten

Een moeder kan ook besmet worden door haar zuigeling.

Wat kun je doen bij besmetting met spruw?

Als je baby spruw heeft opgelopen, kan dat vanzelf weer overgaan. Als je kind er erg veel last van heeft, en veel huilt en/of slecht drinkt, kan je het best naar de huisarts gaan. Je zult waarschijnlijk een schimmeldodend medicijn voorgeschreven krijgen. Erg belangrijk is verder de hygiëne. Was regelmatig je handen, en als je borstvoeding geeft ook de tepels, en droog ze goed af. Houdt verder ook spenen en speelgoed erg goed schoon. Weet je dat iemand in de omgeving een schimmelinfectie heeft, blijf dan uit de buurt van die persoon. Gebruik bij voorkeur geen zeep. Als je toch zeep wilt gebruiken, gebruik dan zure zeep.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Infectieziekten bij kinderen – SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw is een schimmelinfectie in de mond en keelholte. Het wordt veroorzaakt door de gist candida en het is te zien als…

Slechthorendheid: mogelijke oplossingen dankzij hulpmiddelenEr zijn natuurlijk geen kant – en klare oplossingen die ervoor zorgen dat slechthorenden net zo goed als horenden kunnen…
Bronnen en referenties
  • Kinderen en gezondheid ISBN 90 274 2545 0
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.