Zwanger: pijn in de lies

Zwanger: pijn in de lies Zwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al veel eerder ontstaan, soms al rond de 12e week. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit kan een oorzaak zijn, maar ook blaasontsteking. daarnaast zijn er nog meer oorzaken te vinden die we hieronder bespreken. Wanneer moet je de arts of verloskundige waarschuwen en wanneer horen de pijnklachten bij de zwangerschap?

Waar zit de lies?

De lies bevindt zich tussen de onderbuik en het bovenbeen. Het is de huidplooi ter hoogte van het bekken/ schaambeen. Je zou het ook de bovenkant van het been kunnen noemen. De lies zit zowel rechts als links, iedereen heeft dus twee liezen. In de lies bevinden zich lymfeklieren die soms duidelijk voelbaar zijn, vooral wanneer ze bij ziekte zijn opgezet. Er zijn dan onderhuidse knobbeltjes/bobbeltjes te voelen.

Zwanger en pijn in de lies

Een veelgehoorde klacht: zwanger en pijn in de lies. Dit kan links, rechts of aan beiden kanten voorkomen. De pijn kan licht van aard zijn maar ook zo hevig dat lopen amper mogelijk is. Het kan aanvoelen alsof je de split gedaan hebt (turnoefening) zonder hiervoor getraind te zijn. De pijn kan ook opkomen bij het slapen gaan in zijligging. Veel vrouwen trekken dan een been op waardoor de pijn in de lies schiet. Ook zitten kan de pijnklachten verergeren. Bovendien kan de lies krampachtig aanvoelen of verdoofd. Soms is de kracht tijdelijk verdwenen, waardoor het been moeilijk gebruikt kan worden.

Bekkeninstabiliteit geeft pijn in de lies

Tijdens een zwangerschap wordt al snel gesproken van bekkeninstabiliteit. Onder invloed van de hormonen worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen soepeler. Dit is nodig om de bevalling mogelijk te maken. Dit kan bekkenpijn geven. Pas wanneer de verbindingen teveel versoepelen en het bekken instabiel wordt, spreken we van bekkeninstabiliteit. Echte bekkeninstabiliteit komt voor bij 5 procent van alle zwangere vrouwen. Alle overige klachten worden toegeschreven aan bekkenpijn. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit is dus niet hetzelfde. Bekkeninstabiliteit is te herkennen aan pijn aan de schaambeenderen/ schaambot, pijn in de lies, pijn in de onderrug ter hoogte van het heiligbeen, de pijn kan uitstralen naar één of beiden billen. In het begin ontstaan de pijnklachten alleen bij lopen of staan, later ook bij zitten en zelfs liggen. Omdraaien in bed kan zeer pijnlijk zijn. Ook voelen de bekken erg vermoeid aan. Dit wordt veroorzaakt door de spieren die extra kracht moeten zetten om het bekken enigszins stabiel te houden. Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap kan behandeld worden door een fysiotherapeut.

Bekkenpijn

Pijn in de lies kan ontstaan vanuit het bekken bij bekkenpijn. Zoals al beschreven is bij bekkeninstabiliteit, is de oorzaak te vinden in het soepeler worden van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen. Hoewel de pijnklachten vervelend zijn, is het niet verontrustend. Pas wanneer de pijn ondraaglijk wordt en/of er incontinentie ontstaat, is het beter dit met de verloskundige of fysiotherapeut te bespreken. De kans is dan aanwezig dat bekkenpijn over is gegaan in bekkeninstabiliteit.

Indalen van de baby

Het indalen van de baby gebeurt rond de 30e zwangerschapsweek, soms later. Dit is nodig om de bevalling straks vlotter te laten verlopen. Bovendien wordt de kans kleiner dat de baby zich nog omdraait naar stuitligging. Het indalen kan wel pijnklachten geven die voelbaar zijn in de lies, aan de vagina en het schaambot/schaambeen. Ook kan er pijn in de onderbuik ontstaan. Sommige vrouwen krijgen een zeurend en hangend gevoel en er kan zelfs het gevoel ontstaan dat de baby er al half uithangt. Hoewel de klachten vervelend zijn, hoort het erbij en is er geen reden tot ongerustheid. Blijf je je ongerust maken of nemen de klachten toe, besopreek dit dan met de verloskundige/arts.

Blaasontsteking

Vrouwen zijn gevoeliger voor een blaasontsteking dan mannen. Dit heeft te maken met de kortere urinebuis. Zwangere vrouwen zijn nog gevoeliger voor een blaasontsteking. Tijdens de zwangerschap is de weerstand nou eenmaal verminderd. Bij een blaasontsteking kan de blaas zelf pijnlijk aanvoelen tijdens het plassen. Het gevoel wordt vaak omschreven als een branderig gevoel. Er kan ook pijn uitstralen naar de rug of de liezen/ Vaak moet men kleine beetjes plassen en vaker dan normaal. Een blaasontsteking kan makkelijk en veilig behandeld worden middels een antiobioticakuur.

Niet zwangerschaps-gerelateerde oorzaken

Liespijn is niet altijd aan een zwangerschap verboinden. Soms ontstaat er pijn in der lies bij de zwangere vrouwen zonder dat de zwangerschap hiervan de oorzaak is. Andere oorzakern voor liespijn zijn:
  • Liesbliessure door een verkeerde beweging of overbelasting
  • Verstoppingen (komt wel vaker voor in de zwangerschap)
  • Nierstenen
  • Liesbreuk; een bobbel is zichtbaar of voelbaar in de lies
  • Ziekte van Gaucher
  • De ziekte van Bechterew, een reumatische ziekte
Bij aan houdende klachten of pijnklachten die verergeren is het raadzaam langs de huisarts te gaan. Deze kan een aantal onderzoeken verrichten om een diagnose te stellen. Probeer zo duidelijk mogelijk de klachten te beschrijven en ook wanneer deze zich voordoen (bewegen, liggen, overdag of 's nachts).
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeurende pijn in liesstreek  Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Pijn in de liesPijn in de liesPijn in de lies kan veroorzaakt worden door een liesblessure of een liesbreuk. Ook komt dit vaker voor tijdens de zwange…
Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschapBekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap voor pijn zorgen. De gradatie van die pijn is voor elke vrouw verschille…
Pijn in lies of liespijn: oorzaken van een pijnlijke liesPijn in lies of liespijn: oorzaken van een pijnlijke liesPijn in lies, liespijn of pijn in liesstreek. Waar zit je lies? Je liezen zitten links en rechts, bij de overgang van de…

Pijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje of staartbeen komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. Een van de redenen…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…
Bronnen en referenties
  • Geboortecentrumwonderwereld.nl
  • www.lumc.nl
  • Zwangerschapspagina.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.