Pijn in de lies

Pijn in de lies Pijn in de lies kan veroorzaakt worden door een liesblessure of een liesbreuk. Ook komt dit vaker voor tijdens de zwangerschap. Toch kan pijn in de lies een hele andere oorzaak hebben, vaak niet afkomstig van de lies zelf maar elders in het lichaam.

Wat is de lies?

Met de lies wordt bedoeld het gebied tussen het bovenbeen en het onderlijf. In dit gebied bevindt zich een huidplooi: de lies. In de volksmond wordt met de lies vaak het gebied aan de binnenkant van het bovenbeen bedoeld. Hier bevinden zich spieren, pezen en botten. De mens heeft twee liezen: aan de bovenkant van het rechter en het linkerbeen. Het grensgebied tussen bovenarm en bovenlichaam heet de oksel.

Liesblessure

Een liesblessure is niet hetzelfde als een liesbreuk. Van een liesblessure wordt gesproken wanneer de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen zijn overbelast, gescheurd of verrekt. Dit komt veel voor bij sporters als gevolg van overbelasting of bij mensen die een onverwachte beweging maken.

De pijn is voelbaar aan de binnenzijde van het bovenbeen, maar ook het schaamschot kan pijn doen. De pijn is het meest voelbaar bij beweging of wanneer er op gedrukt wordt. Bij het samendrukken van de benen zal de pijn verergeren.

Een liesblessure komt ook bij zwangere vrouwen voor. De banden rekken op waardoor er pijn kan ontstaan. Een liesblessure tijdens de zwangerschap moet niet verward worden met bekkeninstabiliteit: deze geeft meer klachten en het herstel duurt langer.

Pijn na het sporten in de lies is een teken dat het even rustig aan gedaan moet worden. Meestal is één tot drie dagen rust voldoende. Pijn tijdens het sporten is vaak een teken dat de spieren of pezen overbelast raken. Rust van één tot twee weken is voldoende om de spieren/pezen te laten herstellen. Wanneer er naast pijn ook sprake is van krachtverlies, is dit veelal een teken dat er een spier gescheurd is. Koelen is dan als eerste hulp aan te raden. Een drukverband wil wel eens helpen, wanneer het mogelijk is deze aan te leggen. Verder is rust noodzakelijk: alleen met rust kunnen de spieren zich herstellen. Bij veel pijn is een bezoek aan de arts geen overbodige luxe.

Liesbreuk

Een liesbreuk treedt vooral op na kracht die gezet wordt zoals bij hoesten, niezen of persen. In de lies is een uitpuiling of zwelling voelbaar. Het buikvlies puilt uit in de lies. Bij mannen komt een liesbreuk drie keer vaker voor dan bij vrouwen. Soms is een liesbreuk aangeboren. De oorzaak is waarschijnlijk een verzwakte buikwand. Ook veel tillen, hoesten, zware stoelgang of veel blazen kan een liesbreuk veroorzaken.

Een liesbreuk geeft een zeurderig gevoel in de liesstreek, soms gepaard gaande met matige tot hevige pijn. Ook komt het voor dat er helemaal geen klachten zijn, maar alleen de uitpuiling zichtbaar of voelbaar is. Een liesbreuk geneest niet vanzelf. De operatie kan middels een kijkoperatie. Het buikvlies wordt hersteld middels een kunststof matje of met weefsel van de buikwand.

Pijn in de lies en de heup

Pijn aan de heup wordt aan de heup zelf gevoeld, maar ook vaan in de lies. Een versleten heup veroorzaakt pijn inde lies die uit kan stralen naar het bovenbeen. Bij een versleten heup is er sprake van verlies van kraakbeen, wat tot stijfheid en moeilijker lopen leidt. In het begin is de pijn alleen bij beweging voelbaar, later ook tijdens rust en zelfs tijdens de slaap.

Ander klachten van de heup kunnen pijn in de lies geven, die uit kan stralen naar de knie. Om die reden wordt nogal eens een foute diagnose gesteld, omdat de pijn meer voelbaar is in de lies of aan de knie dan aan de heup. Kenmerkend bij heupklachten is het feit dat het been moeilijk naar achteren geplaatst kan worden of de voet moeilijk naar buiten gedraaid kan worden.

Bij problemen met de rug, met name bij een zenuwbeknelling, kan er pijn aan de lies ontstaan. Ook een hernia kan pijn in de lies veroorzaken. In deze gevallen straalt de pijn vaak uit naar het gehele been.

Bepaalde afwijkingen, maar ook een urineweginfectie of prostaatklachten kunnen pijn in de lies veroorzaken. Pijn in de lies hoeft dus niet altijd van de lies zelf afkomstig te zijn, maar kan een uitstraling zijn van een klacht elders.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeurende pijn in liesstreek  Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Pijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies komt bij vrij veel mensen voor, en niet alleen bij sporters. Bij sporters is vooral overbelasting de oor…
Pijn in lies of liespijn: oorzaken van een pijnlijke liesPijn in lies of liespijn: oorzaken van een pijnlijke liesPijn in lies, liespijn of pijn in liesstreek. Waar zit je lies? Je liezen zitten links en rechts, bij de overgang van de…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…

Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Sinterklaasquiz: hersenfitness voor dementenSinterklaasquiz: hersenfitness voor dementenOuderen met dementie, meestal veroorzaakt door een ziekte als Alzheimer of Parkinson, hebben vaak goede herinneringen aa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lies_(anatomie)
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.