Pijn in lies of liespijn: oorzaken van een pijnlijke lies
Pijn in lies, liespijn of pijn in liesstreek. Waar zit je lies? Je liezen zitten links en rechts, bij de overgang van de onderbuik naar je benen. Pijn in de lies kan voortdurend gevoeld worden, maar de pijn kan ook afhankelijk zijn van de heupbuiging. Een liesbreuk of heupslijtage zijn veel voorkomende oorzaken van liespijn (en pijn in de heup). Maar ook bekkenproblemen, zoals bekkeninstabiliteit, of kanteling van de blaas of de baarmoeder zijn courante oorzaken van pijn in de lies. Pijn in de lies kan stekend of juist zeurend zijn, zeer hevig of juist meer dof, steeds aanwezig of terugkerend. Afhankelijk van de oorzaak van pijn in de lies, kan het gepaard gaan met andere klachten. Ook kan pijn in de lies uitstralen, bijvoorbeeld naar de binnenzijde van het bovenbeen en de onderbuik. Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van pijn in de lies bij vrouwen en mannen?
Mogelijke oorzaken liespijn / pijn in lies
Liespijn bij mannen: prostatitis of prostaatontsteking
Bij mannen kan
liespijn of pijn in lies veroorzaakt worden door een ernstige prostaatontsteking, te weten chronische bacteriële prostatitis en niet-bacteriële prostatitis. Chronische bacteriële prostatitis is meestal het gevolg is van onderbehandelde en recidiverende acute prostatitis. De symptomen van niet-bacteriële prostatitis en die van chronische bacteriële prostatitis komen met elkaar overeen en zijn uiteenlopend:
- pijn in de bilnaad;
- pijn in de de testikels, ook wel teelballen of zaadballen genoemd;
- pijn in de balzak (scrotum);
- pijn in het geslachtsdeel;
- pijn in de lage rug;
- liespijn;
- urinestoornissen (milde irritatie of prikkeling tijdens het plassen);
- bloed in sperma;
- bloed in de urine;
- pijn tijdens de stoelgang;
- impotentie; en
- pijn bij de ejaculatie.
Prostatitis wordt vaak behandeld met een antibioticum.
Liespijn bij vrouwen
Bandenpijn tijdens de zwangerschap
Bandenpijn tijdens de zwangerschap kan ook pijn in de lies veroorzaken. De baarmoeder is opgehangen aan banden (ligamenten), die vastzitten aan het bekken. Doordat de baarmoeder tijdens de zwangerschap enorm groeit, worden de banden steeds zwaarder belast. Onder invloed van hormonen rekken die uit en dit kan pijn of soms zelfs krampen veroorzaken. Het gaat vaak om een zeurende pijn in de onderbuik, die soms uitstraalt naar de liezen of rug. De bandenpijn kan ook binnenin de
vagina gevoeld worden. Vooral bij een plotselinge beweging. Een warme kruik, douche of bad kan helpen. Voorts is het raadzaam geen onverwachte bewegingen meer te maken.
Hardlopende vrouw /
Bron: Istock.com/MartinanBekkeninstabiliteit
Tussen de verschillende beenderen zijn er bekkenverbindingen, die onder hormonale invloed tijdens de zwangerschap verweken. Hierdoor kan de baby indalen. Er ontstaat bekkeninstabiliteit als de diverse bekkendelen ten opzichte van elkaar gaan schuiven en de spieren onvoldoende sterk zijn dit te stabiliseren. Bekkeninstabiliteit komt voor bij ongeveer 5% van de zwangere vrouwen. Maar bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan door een ongeval, door overbelasting door bijvoorbeeld lange afstand hardlopen of bij hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Het zijn daarom niet alleen vrouwen die last kunnen krijgen van bekkeninstabiliteit, maar ook mannen kunnen klachten hebben.
Klachten
Veel voorkomende klachten zijn:
- vage tot stekende pijn in de schaamstreek, liesstreek en in de onderrug tussen heiligbeen en darmbeenderen;
- er kan uitstralingspijn optreden van de onderrug naar één of beide billen (bilpijn) en benen;
- spierklachten rond het bekken komen ook vrij vaak voor.
Cyste van Nuck
Een cyste van Nuck is een met vocht gevulde zwelling in de rechter of linker lies. De cyste ontstaat doordat vocht zich ophoopt in het zogeheten ‘kanaal van Nuck’. Soms gaat dit gepaard met pijn. Het kanaal van Nuck is een structuur die normaliter tijdens het eerste levensjaar dichtgaat, maar bij sommige meisjes blijft dit kanaal echter bestaan.
Ilio-inguinalis neuralgie
Ilio-inguinalis neuralgie is een pijnlijke aandoening van ilio-inguinaliszenuw als gevolg van een beschadiging en/of een niet goed werken van deze zenuw.¹ Ilio-inguinalis neuralgie kan onder meer veroorzaakt worden door een beschadiging tengevolge van buikoperaties, bekkenoperaties, liesbreukoperaties en nieroperaties. De klachten bij een Ilio-inguinalis neuralgie bestaan meestal uit pijn in de onderbuik en pijn in lies, die uitstraalt naar de bovenbinnenzijde van het
bovenbeen en naar de geslachtsdelen. Het gaat om een ernstige brandende en stekende pijn.
Pijn in de lies met uitstraling naar het been door liesblessure
Een liesblessure kan het gevolg zijn van sporten zoals voetbal, rugby en hockey. Bij deze sporten worden er zware eisen gesteld aan het lichaam. Het vele sprintwerk en het snel draaien en keren zijn belastend voor de benen en het bekken. Bij een acute liesblessures is er een grote kans op snel herstel, maar bij niet-tijdige onderkenning kan het overgaan in een chronische liesblessure. Als gevolg van overbelasting van gewrichten, banden, spieren en pezen treedt er pijn op aan de binnen- en onderzijde van het
schaambeen. Deze pijn kan uitstralen naar de binnenzijde van het bovenbeen en de onderbuik.
Liesbreuk (hernia inguinalis)
Een
liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Een liesbreuk geeft een een stekende en snijdende pijn in de lies. Liesbreuken komen vooral bij mannen voor, maar kunnen ook bij vrouwen voorkomen. Bij kinderen is een liesbreuk bijna altijd het gevolg van (aangeboren) aanleg.
Nierbekkenontsteking (pyelonefritis)
Pyelonefritis of
nierbekkenontsteking kan aanleiding geven tot de volgende klachten:
- pijnlijk en frequent urineren;
- pijn in de rug, vlak boven het middel, uitstralend naar de lies;
- een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger (koorts) met rillingen;
- stinkende, penetrante, troebele, door bloed verkleurde urine; en
- misselijkheid en braken (overgeven).
Zaadbalontsteking (orchitis)
Bij mannen kan een
zaadbalontsteking ook leiden tot onder meer liespijn. Andere symptomen van orchitis zijn onder andere:
- (hoge) koorts;
- misselijkheid en braken;
- diarree;
- roodheid en zwelling van de zaadbal aan de aangedane zijde;
- afscheiding vanuit de plasbuis;
- pijn bij het urineren;
- bloed in het sperma;
- pijn tijdens de seks of tijdens de zaadlozing;
- pijn in de dijen, bij de balzak of de onderbuik;
- De pijn in de testis wordt vaak verergerd tijdens de ontlasting (poepen) of bij inspanning.
Spermatokèle
Een
spermatokèle of zaadcyste is een pijnloze ophoping van zaadhoudend vocht in de bijbal. Normaal gesproken blijven spermatokèles kleiner dan één centimeter, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze tot vijftien centimeter groot worden. Dit geeft zowel esthetische als mechanische klachten. Hierbij kan pijn uitstralend naar de lies ontstaan.
Genitale herpes
Genitale herpes is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. De boosdoener is een virus die wordt overgedragen via intiem seksueel contact. Hierbij ontstaan eerst rode plekjes op de huid of slijmvliezen en na één dag vormen zich
blaasjes of zweertjes op of rond de genitaliën. Andere mogelijke symptomen zijn: koorts,
spierpijn,
hoofdpijn, vaginale afscheiding of pijn bij het plassen, opgezwollen en pijnlijke klieren in de lies.
Ontstoken zweetklier
Zweetklieren in de liezen kunnen ontstoken raken. Deze ontsteking wordt hidradenitis genoemd. Dit is een onschuldige, doch vervelende afwijking. Een zweetklierontsteking kan acuut ontstaan met
abcesvorming, of kan chronisch zijn met afwisselend meer en minder klachten.
Hidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa is een chronische aandoening met ontstekingen die uitgaan van de haarzakjes.
Nierstenen
Afvalstoffen in de urine kunnen kristalliseren waardoor
nierstenen ontstaan. Grotere stenen kunnen vast komen te zitten in de urineleider en pijnkrampen veroorzaken. Dit wordt koliekpijn genoemd. Deze hevige aanvalsgewijze pijn manifesteert zich in de rug en kan uitstralen naar onderbuik, de zijkant van de buik en de lies.
Artrose aan de heup
Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en
gewrichtspijn. De klacht bij heupartrose is pijn in het heupgebied tot en met de lies. In veel gevallen is er uitstralingspijn naar het bovenbeen en de knie.
Ontstoken slijmbeurs van de heup
Bij overbelasting of bij aantasting van de aanhechting van de onderliggende pezen kan de slijmbeurs van de heup ontstoken raken, hetgeen gepaard kan gaan met vochtophoping en zeer pijnlijk worden. Dit kan onder meer pijn in de lies geven.
Osteonecrose van de heup
Osteonecrose van de heup is een afwijking als gevolg waarvan de kop van het dijbeen inzakt en afsterft. Dit gaat gepaard met een zeurende of kloppende pijn in de zijkant van de heup, de lies of bil, met soms uitstralingspijn naar het bovenbeen.
Opgezwollen lymfeklieren
Bij een blaasontsteking of een (huid)infectie aan de voeten, benen of geslachtsorganen, kunnen de
lymfeklieren in de lies opzetten.
Verrekte lies of liesverrekking
Een
verrekte lies duidt op een overstrekking of scheurblessure (een scheur van een paar spiervezels) aan de spieren in de liesstreek. Een liesverrekking komt vaak voor bij sporters en kan worden toegeschreven aan overbelasting van bepaalde spiergroepen. In de lies lopen verschillende pezen en spierstrengen, wat bij overprikkeling onaangename pijn kan veroorzaken. Als gevolg van een verrekte lies heb je moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten waarbij je moet staan en lopen. Voor sporters betekent dit een onderbreking van de training. Een liesverrekking is goed te behandelen, mits je je aan de richtlijnen van de arts of fysiotherapeut houdt. Als een verrekte lies niet serieus wordt genomen, kunnen er ernstige complicaties in het genezingsproces optreden.
Klik hier voor een special over pijn in specifieke lichaamsdelen, zoals pijn in lies, pijn in onderrug, pijn in onderbuik, pijn in benen, enz.
Noten
- http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/heup-lies-been/ilio-inguinalis-neuralgiehie/
Lees verder