Buikpijn onderbuik: links/rechts, oorzaken bij man en vrouw

Buikpijn onderbuik: links/rechts, oorzaken bij man en vrouw Buikpijn: pijn in buik, pijn in onderbuik, buikpijn in bovenbuik, links en rechts, linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder bij vrouw en man. Pijn in de buik of buikpijn is pijn die een persoon voelt in het gebied tussen de borst en de lies. Dit wordt vaak aangeduid als de maagstreek of buik. Buikpijn is een zeer breed begrip en kan veel verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot zeer ernstig. In het merendeel van de gevallen wordt het niet veroorzaakt door een ernstig medisch probleem en gaat het vanzelf weer over. We bespreken de meest voorkomende oorzaken van pijn in onderbuik besproken bij kinderen, mannen en vrouwen. Van buikpijn tijdens coïtus tot en met buikpijn door voedselovergevoeligheid. Vaak kun je doorklikken naar andere artikelen voor uitgebreide informatie over de verschillende aandoeningen die samen kunnen hangen met buikpijn en pijn in onderbuik, zoals acute en zeer hevige, stekende buikpijn tot 'zeurende', 'knagende', 'doffe' of 'brandende' pijn.

Buikpijn / Bron: Istock.com/WavebreakmediaBuikpijn / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Wat is buikpijn?

Buikpijn is pijn die een persoon voelt in het gebied tussen de borst en de lies. Dit wordt vaak aangeduid als de maagstreek of buik. Buikpijn is een breed begrip. Het kan gaan om hevige of juist geringe of matige pijn. Acute of chronische pijn. Eenmalige pijn of steeds terugkerende pijn. Het kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals diarree of pijn bij het urineren, enz. Bijna iedereen ervaart wel eens pijn in de onderbuik. In het merendeel van de gevallen wordt het niet veroorzaakt door een ernstig medisch probleem en gaat het vanzelf weer over.

Organen in de buikholte

Er zijn vele organen in de buikholte. Pijn in de buik en onderbuik kunnen afkomstig zijn van spijsverteringsorganen - het einde van de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, lever, galblaas en alvleesklier - en andere organen, waaronder de maag, de dunne en dikke darm, de lever, de galblaas, de alvleesklier, de milt, de appendix en de voortplantings- en geslachtsorganen.

Gezien de veelheid van organen in de buik, zijn er ook veel en zeer uiteenlopende potentiële oorzaken van buikpijn en eventueel daarmee gepaard gaande medische klachten. Vaak gaat het vanzelf weer over, doch wanneer een persoon last heeft van een hevige, aanhoudende pijn in buik of onderbuik, dan doet hij er verstandig aan naar de eerste hulp te gaan of een arts te raadplegen. Aan het einde van dit artikel geven we weer wat de risicosignalen zijn, waarbij altijd een huisarts ingeschakeld moet worden.

Intensiteit van buikpijn zegt niets over de ernst ervan

De intensiteit van de pijn komt niet altijd overeen met de ernst van de aandoening die pijn veroorzaakt. Ernstige buikpijn kan een relatief onschuldige oorzaak hebben, zoals gasvorming of gastro-enteritis, een ontsteking van de maag- en darmwand dat vooral wordt gekenmerkt door diarree. Aan de andere kant kan er, ondanks relatief milde pijn of zelfs de afwezigheid van pijn, toch sprake zijn van levensbedreigende aandoeningen, zoals kanker van de dikke darm of het begin van een blindedarmontsteking.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Algemene opmerkingen over buikpijn

Een aantal algemene opmerkingen over buikpijn:
  • Pijn in de buik kan algemeen zijn, hetgeen betekent dat het in meer dan de helft van de buik aanwezig is. Deze pijn is kenmerkend voor een maagvirus, obstipatie (verstopping), of gasvorming.
  • Pijn die is gelokaliseerd in slechts een gedeelte van de buik kan een teken zijn dat er iets mis is met één van de organen, zoals de appendix, galblaas, of maag (maagzweren).
  • krampende pijn (buikkramp, kramp in de buik) is meestal niet ernstig, en is waarschijnlijk te wijten aan gasvorming en een opgeblazen gevoel. Het wordt vaak gevolgd door diarree. Meer zorgwekkende verschijnselen zijn terugkerende buikpijn, buikpijn die langer duurt (meer dan 24 uur), of buikpijn die gepaard gaat met koorts.
  • koliekachtige pijn is pijn die komt in golven, en meestal plotseling begint en eindigt. Nierstenen en galstenen zijn veelvoorkomende oorzaken van dit soort buikpijn.

10 courante oorzaken van buikpijn bij man en vrouw

Zowat iedereen ervaart wel eens pijn in de buik, waar veel vitale organen liggen zoals maag, twaalfvingerige darm, dunne en dikke darm, lever, alvleesklier, galblaas, milt en nieren. Aandoeningen aan al deze organen kunnen gepaard gaan met allerlei soorten pijn, zoals acute en zeer hevige, stekende buikpijn tot 'zeurende', 'knagende', 'doffe' of 'brandende' pijn of buikkrampen. In dit artikel worden de tien belangrijkste oorzaken van pijn in onderbuik besproken.

Veelvoorkomende oorzaken van buikpijn of pijn in onderbuik

Buikpijn kan veel mogelijke oorzaken hebben. Milde buikpijn is dikwijls het gevolg van een prikkeling van darm of maag en gaat zonder behandeling over. Ernstige of aanhoudende pijn kan daarentegen duiden op een aandoening die door de huisarts onderzocht moet worden, zeker als de pijn gepaard gaat met andere klachten en symptomen.

De onderstaande aandoeningen kunnen pijn in de buik- of onderbuikstreek veroorzaken. Deze lijst is niet uitputtend.

Pijn rond de navel door acute blindedarmontsteking

De symptomen van blindedarmontsteking variëren. Bij kleine kinderen, ouderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan het lastige zijn om de diagnose te stellen. Het eerste en kenmerkende symptoom is pijn rond de navel. De pijn kan aanvankelijk vaag en sluimerend zijn, maar wordt steeds heviger en ernstiger. Mogelijk heeft de persoon een verminderde eetlust en last van misselijkheid, braken, en lichte koorts. De pijn verplaatst zich in de komende 24 uur allengs naar de rechter onderbuik. De buikpijn kan erger zijn wanneer de persoon wandelt of hoest. Symptomen die in een later stadium optreden zijn onder andere:

De eerste symptomen van blindedarmontsteking zijn vaak moeilijk te scheiden van sommige andere aandoeningen, zoals gastro-enteritis (maagdarminfectie).

Ileus of darm-obstructie

Volledige darmafsluiting

Ileus is een blokkade van het voedseltransport door de darm. Een volledige darmafsluiting wordt een ileus genoemd en wanneer er nog wel in meer of mindere mate passage mogelijk is, wordt dat een sub-ileus genoemd. Een (gedeeltelijke) afsluiting ontstaat wanneer een obstakel de doorgang van de darm blokkeert. De doorgang kan worden afgesloten door bijvoorbeeld een tumor, littekenweefsel (verklevingen) of door een kronkel in de darm (volvulus). Mogelijke symptomen zijn:
  • kolieken: aanvallen van hevige buikpijn;
  • een opgezette of opgezwollen buik;
  • een pijnlijk gevoel als er op de buik gedrukt wordt;
  • braken, waarbij het braaksel wordt steeds donkerder van kleur wordt en steeds meer gaat lijken op ontlasting;
  • het wegblijven van winden en ontlasting;
  • aan de buitenzijde van het lichaam zijn vaak heftige samentrekkende bewegingen van de darm zichtbaar;
  • het produceren van darmgeluiden.

Paralytische ileus

Er kan ook sprake zijn van een paralytische ileus of verlammende ileus, waarbij een darmafsluiting ontstaat doordat de beweging van de darm ernstig vertraagd of zelfs geheel afwezig is. De darm ligt stil en voedsel hoopt zich op. Deze vorm van darm-obstructie kan ontstaan als gevolg van een buikvliesontsteking, een abces in de buik, alvleesklierontsteking of het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar een complicatie van de narcose na een grote buikoperatie kan ook de oorzaak zijn. Symptomen van een paralytische ileus zijn:
  • matige en constante buikpijn;
  • een opgezwollen, opgezette buik;
  • braken, waarbij het braaksel steeds donkerder wordt en meer en meer gaat lijken op ontlasting;
  • het wegblijven van ontlasting en geen winden of scheten meer laten;
  • er zijn in het geheel geen darmbewegingen en geen darmgeluiden.

Acute galblaasontsteking

In de meerderheid van de gevallen wordt acute galblaasontsteking veroorzaakt door galstenen in de galblaas. Het belangrijkste symptoom is pijn in de buik en wel pijn rechts in de buik, net onder de ribben. Andere symptomen die kunnen optreden zijn:
  • pijn in rechterschouder;
  • misselijkheid en overgeven of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik, vooral na het eten van vet of groenten, zoals koolsoorten;
  • koorts en rillingen
  • opboeren;
  • een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen;
  • geelzucht (dat is een gelige verkleuring van de huid);
  • ontkleuring van ontlasting (omdat er geen gal meer in komt), terwijl tegelijk de urine donkerbruin wordt.

Obstipatie of verstopping

Er is sprake van obstipatie of verstopping als de frequentie van de stoelgang afwijkt van wat men gewend is. Klachten bij obstipatie zijn onder andere:
  • buikpijn;
  • opgeblazen gevoel;
  • winderigheid;
  • moeilijke/pijnlijke stoelgang;
  • harde ontlasting.

Aneurysma / Bron: Martin SulmanAneurysma / Bron: Martin Sulman

Abdominaal aorta-aneurysma (AAA)

Een aneurysma is een plaatselijke uitzetting van een slagader. De aorta is de grote lichaamsslagader. Abdominaal betekent 'in de buik'. Een aneurysma van de lichaamsslagader in de buik is vaak zonder symptomen. Personen met een AAA weten dan ook vaak niet dat zij een aneurysma hebben. Mogelijke klachten zijn een kloppend gevoel in de (boven)buik of pijn in de rug, als gevolg van het drukken van het aneurysma op de wervelkolom.

Diverticulose

Diverticulose is ontsteking van een (abnormale) uitstulping of divertikel in de darmwand. Deze uitstulpingen zijn meestal te vinden in de dikke darm. Het overgrote merendeel van de mensen met deze aandoening merkt hier helemaal niets van. Symptomen en klachten die kunnen optreden zijn:
  • eerst vaak pijn in de bovenbuik, welke na verloop van tijd afzakt naar de onderbuik en dan vooral links onder in de buik;
  • deze buikpijn wordt vaak beter of verdwijnt na de ontlasting of na het laten van winden;
  • mogelijk is er sprake van koorts;
  • er kunnen afwisselende perioden zijn van verstopping en diarree;
  • af en toe treedt er gering bloedverlies op (helderrood bloed, pijnloos)
  • sporadisch is een zwelling in de linker onderbuik te voelen - hetgeen kan betekenen dat er een lokale ontsteking met afzetting van vocht in de directe omgeving is ontstaan;
  • als de klachten zich verergeren, kunnen misselijkheid en overgeven optreden.

Voedselovergevoeligheid: voedselaversie, voedselintolerantie en voedselallergie

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam van alle ongewenste reacties van het lichaam op voedingsmiddelen, die normaal gesproken geen klachten veroorzaken. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen voedselaversie, voedselintolerantie en voedselallergie.

Voedselaversie is psychisch van aard: bij het zien of ruiken van bepaalde soorten voedsel ontstaan klachten, zoals
buikpijn, misselijkheid of een neiging tot braken. Bij voedselallergie maakt het afweersysteem van het lichaam afweerstoffen aan tegen bepaalde onderdelen van het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn: eiwitten in koemelk, kippenei of soja. Bij voedselintolerantie verdraagt het lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet en reageert hier direct op, doch zonder tussenkomst van het afweersysteem zoals bij voedselallergie het geval is. Voedselintolerantie en voedselallergie kunnen uiteenlopende klachten veroorzaken, zoals:
  • eczeem;
  • galbulten (urticaria);
  • jeuk aan de huid;
    Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk
  • irritatie in de mond, met gezwollen lippen, tong of keel;
  • oogleden die jeuken en opzwellen of irritatie aan de ogen;
  • misselijkheid en braken;
  • buikpijn;
  • diarree;
  • vermoeidheid;
  • hoofdpijn;
  • astma.

Voedselvergiftiging

Symptomen

Kenmerken en symptomen van voedselvergiftiging zijn braken, misselijkheid, buikkrampen, en diarree die plotseling opkomt, dat wil zeggen binnen 48 uur na het binnenkrijgen van besmet voedsel of drinken. Afhankelijk van de ernst van de vergiftiging, kan iemand ook last krijgen van rillingen en koorts, bloederige ontlasting, uitdroging (dehydratie), en het zenuwstelsel kan schade oplopen.

Oorzaken

Een voedselvergiftiging kan men oplopen door de consumptie van voedsel, waarin ziekteverwekkers aanwezig zijn. Mogelijke oorzaken van voedselvergiftiging zijn:
  • Maagdarminfectie door micro-organismen:
    • Bacteriën: meestal via voedsel of drinkwater, onder meer Escherichia coli (de meeste zijn ongevaarlijk, maar sommige stammen, zoals enterohemorragische E. coli, afgekort EHEC, kunnen ernstige darminfecties tot gevolg hebben), Salmonella, Campylobacter, Clostridium en stafylokokken;
    • Virussen, onder meer adeno-, entero- en rotavirussen;
    • Parasieten, onder meer Gardia lamblia.
  • Giftige biologische stoffen, onder andere bepaalde paddenstoelen.
  • Giftige chemicaliën, zoals onder andere zware metalen zoals arsenicum, lood, kwik en cadmium.
  • Bijwerking van medicijnen, zoals onder andere antacida met magnesium, antibiotica, antikankermiddelen, colchicine, vingerhoedskruid (digitalis) en laxeermiddelen.

Buikgriep of maag- en darmgriep (virale gastro-enteritis)

Hierbij gaat het niet, zoals de naam 'buikgriep' suggereert, om een echte griep. Virale gastro-enteritis is een ontsteking van het maagslijmvlies of het darmslijmvlies, dat wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen van gastro-enteritis lijken heel veel op die van voedselvergiftiging en ontwikkelen zich vaak binnen één tot twee uur, en bestaan uit:
  • misselijkheid en overgeven;
  • krampen in de buik;
  • koorts, vaak gepaard gaand met hoofdpijn;
  • diarree.

Brandend maagzuur of gastro-oesofageale reflux

Brandend maagzuur is het gevolg van het terugstromen van maagzuur in de slokdarm (= gastro-oesofageale reflux).
De belangrijkste klachten van brandend maagzuur heeft men meestal direct na een uitgebreide maaltijd of bij vooroverbuigen en zijn:
  • zuurbranden: brandende pijn of naar gevoel achter het borstbeen;
  • een zure smaak in de mond door het terugstromen van het maagzuur in keel of mond;
  • aanhoudend hoesten;
  • boeren / oprispingen.

Koffie kan reflux in de hand werken / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie kan reflux in de hand werken / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan
Reflux van maagzuur naar de slokdarm kan verergerd worden door zwangerschap, overgewicht en roken, evenals de consumptie van vet, chocola, alcohol en koffie. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen gastro-oesofagale reflux veroorzaken. Weinig vet en voldoende vezels gebruiken, is gunstig ter voorkoming van refluxklachten.

Indigestie (het overladen van de maag)

Indigestie is pijn of een naar gevoel in de bovenbuik, eventueel met inbegrip van oprispingen, een vol gevoel, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Veelvoorkomende oorzaken van indigestie zijn:
  • het drinken van teveel alcohol;
  • het eten van kruidig voedsel;
  • het eten van vet voedsel;
    Beperk je alcoholgebruik / Bron: Istock.com/karelnoppeBeperk je alcoholgebruik / Bron: Istock.com/karelnoppe
  • te veel eten;
  • te snel eten (het onvoldoende kauwen van voedsel);
  • emotionele stress of nervositeit;
  • galstenen;
  • ontsteking van de alvleesklier (acute of chronische pancreatitis);
  • ontsteking van de maag (acute of chronische gastritis);
  • het roken van tabak;
  • te veel cafeïne;
  • maagzweer (ulcus pepticum);
  • het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID's), zoals ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat en acetylsalicylzuur.

Inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Deze ziektes gaan gepaard met terugkerende klachten van onder andere diarree, buikpijn en vermoeidheid. Naast ontsteking in het maag-darmkanaal kunnen er ook ontstekingen van bijvoorbeeld de huid, ogen, gewrichten en galwegen ontstaan. Bij de ziekte van Crohn kunnen ook fistels ontstaan, dat zijn (abnormale) verbindingen van de darm met bijvoorbeeld de huid naast je anus.

Darminvaginatie

Bij darminvaginatie schuift een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm, waardoor er een darmafsluiting (ileus - zie boven) ontstaat en de doorstroming van voedsel door de darm ernstig wordt belemmerd. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge kinderen tussen de drie en twaalf maanden oud en jongens worden vaker getroffen dan meisjes.

Slapeloosheid door PDS / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid door PDS / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom is een chronische gastro-intestinale aandoening van onbekende oorzaak. Zowel huisartsen als patiënten beschouwen buikpijn en een opgeblazen gevoel als de belangrijkste symptomen van PDS. Andere symptomen die mogelijk kunnen optreden zijn:
  • problemen met de stoelgang: diarree en/of verstopping;
  • winderigheid
  • maagklachten;
  • brandend maagzuur;
  • hoofdpijn;
  • pijn in de rug;
  • slapeloosheid;
  • moeite met plassen;
  • pijn bij het vrijen.

Ischemische darmontsteking

Ischemische colitis is een ontsteking van de dikke darm, die ontstaat doordat (een deel van) de dikke darm te weinig zuurstof krijgt vanwege een probleem in de bloedtoevoer, dat meestal ontstaat door een trombose - een bloedpropje dat klem komt te zitten in een bloedvat en deze afsluit. De symptomen zijn:
  • buikpijn, de pijn is meestal gelokaliseerd aan de linkerkant, maar het kan ook in de rest van de buik gevoeld worden;
  • de pijn kan acuut ontstaan, in geval van een acute belemmering van de bloedtoevoer door trombose en dan is de pijn vaak heel hevig;
  • bij chronische ischemie is de buikpijn vaak zeurderig van aard (zeurderige of zeurende buikpijn onderbuik);
  • bloedverlies via je anus: vloeibaar of juist donkerrode klontjes in de ontlasting.

Urinewegstenen

Urinewegstenen kunnen in de nieren zitten, maar ook in de blaas, de urineleiders of het nierbekken.

Buikpijn door een blaassteen / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Buikpijn door een blaassteen / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blaasstenen

Blaasstenen geven soms geen klachten - zelfs niet wanneer er sprake is van grote stenen. Maar als een steen de blaaswand irriteert of de doorstroom van urine blokkeert, dan kan de persoon last krijgen van allerlei symptomen, zoals:
  • Doffe of stekende pijn in de onderbuik, die vaak heviger wordt bij lichamelijke inspanning en plotselinge bewegingen;
  • Bij mannen, pijn of ongemak aan het uiteinde van geslachtsdeel of scrotum;
  • Pijn in de heupstreek (soms);
  • Pijn bij het plassen;
  • Frequent(e) (aandrang tot) urineren, vooral 's nachts;
  • Moeilijk urineren of onderbreking van de urinestroom;
  • Bloed in de urine;
  • Troebel of abnormaal donkergekleurde urine.

Nierstenen

Kleine nierstenen kunnen ongemerkt met de urine worden uitgeplast, doch grotere stenen die vast komen te zitten in de urineleider kunnen pijnkrampen veroorzaken (koliekpijn). De symptomen van een urinesteenaanval zijn onder andere:
  • koliekpijn: krampende, aanvalsgewijze pijn pijn van wisselende intensiteit; deze pijn manifesteert zich in de rug en kan uitstralen naar onderbuik, zijkant van de buik en lies;
  • de pijn gaat gepaard met bewegingsdrang;
  • misselijkheid en braken (overgeven);
  • bloed in de urine;
  • vaak en pijnlijk urineren, of gevoel van aandrang.

Alvleesklierontsteking

De symptomen van alvleesklierontsteking (pancreatitis) lijken erg op die van een maagzweer of acute blindedarmontsteking. Alvleesklierontsteking wordt vooral gekenmerkt door pijn in de bovenbuik en rug, en misselijkheid met braken.

Tumoren of kanker

Allerlei kankersoorten kunnen (aanhoudende) buikpijnklachten veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn baarmoederhalskanker, leverkanker en darmkanker.

Maagzweer

Een maagzweer is een zweer van de maagwand of twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm), en kan de volgende klachten geven:
  • pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik;
  • de pijn kan verergeren na het eten;
  • misselijkheid en/of braken;
    Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com
  • gebrek aan eetlust;
  • soms gewichtsverlies;
  • in een aantal gevallen veroorzaakt een zweer een bloeding.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie is een ontsteking of infectie van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen, die bestaan uit het nierbekken, de urineleiders, de blaas of urethra en de plasbuis. De klachten en verschijnselen zijn afhankelijk van de plaats van de ontsteking. Bij een blaasontsteking bijvoorbeeld, kunnen de volgende klachten optreden:
  • vaak moeten plassen;
  • vaak aandrang hebben om te urineren, terwijl de blaas niet vol is;
  • brandende pijn tijdens het plassen;
  • slecht ruikende of troebele urine;
  • bloed in de urine (hematurie);
  • pijn in de onderbuik en/of onderrug;
  • misselijkheid en/of braken.

Pijn in de onderbuik tijdens de zwangerschap moet je serieus nemen / Bron: Greyerbaby, PixabayPijn in de onderbuik tijdens de zwangerschap moet je serieus nemen / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Menstruatiepijn en problemen in de voortplantingsorganen

Er zijn verscheidene aandoeningen die pijn of ongemak in de onderbuik kunnen veroorzaken, waarvan sommige specifiek zijn voor vrouwen. Deze klachten hangen vooral samen met de voortplantingsorganen van de vrouw, zoals eileiders, eierstokken en baarmoeder of met de zwangerschap. Pijn in de onderbuik gedurende de zwangerschap moet altijd serieus genomen worden.

Menstruatie

Abdominale pijn die optreedt vlak voor en tijdens de menstruatie (ongesteldheid) kan wijzen op menstruatiepijn; het gaat hierbij meestal om steken en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen hebben als ze (bijna) ongesteld zijn bovendien last van misselijkheid, hoofdpijn, diarree, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, duizeligheid of moeheid. Soms zijn ze wat sneller verdrietig, somber of geïrriteerd voor en tijdens de menstruatie.

Buikpijn door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockBuikpijn door Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Endometriose en PID

Abdominale pijn die optreed vlak voor en tijdens de menstruatie kan echter ook duiden op een probleem van de vrouwelijke voortplantingsorganen, zoals endometriose, (wanneer weefsel van de baarmoeder wordt verplaatst naar elders, zoals de eierstokken, de buitenkant van de baarmoeder, de darmen en andere organen zoals de blaas), of pelvic inflammatory disease (PID) (infectie van de voortplantingsorganen, meestal als gevolg van een venerische aandoening, maar ook een ingrijpende gebeurtenis als een bevalling of abortus kan PID veroorzaken).

Buikpijn door focale vulvitis

Er zijn vrouwen -vooral jonge vrouwen- die chronisch last hebben van een brandende, schrijnende pijn tijdens de coïtus (dyspareunie), met daarna een schraal en branderig gevoel. Deze napijn kan uren, soms dagen, aanhouden. Vaak voelt ook de vulva erg pijnlijk aan. Er is sprake van chronische branderigheid of schraalheid, soms alleen al bij het fietsen of het dragen van een strakke broek. In veel gevallen zijn rode plekjes en kloofjes rond de vulva waarneembaar.

Vaak is er ook sprake van een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Als de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus, kun je last krijgen van buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap. Dit is het beste te omschrijven als een soort spierpijn. Deze pijn hangt samen met het feit dat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus. Door vervelende of pijnlijke ervaringen in het verleden verwacht je pijn als je gaat vrijen en daarom span je als natuurlijke reactie al je spieren aan rond je vagina. Dit veroorzaakt de buikpijn of bekkenbodempijn die je ervaart nadat je gemeenschap hebt gehad.

Deze klachten passen bij 'focale vulvitis', ook wel 'vulvaire vestibulitis' of 'vulvair vestibulitis syndroom' genoemd. Het niet precies bekend wat hier precies de oorzaak van is. Als je hier last van hebt of denkt te hebben, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.

Je kunt natuurlijk ook last krijgen van buikpijn of bekkenbodempijn omdat je bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de geslachtsgemeenschap, zonder dat er sprake is van focale vulvitis. Ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem kunnen de klachten verlichten. Voor het leren ontspannen van het bekkenbodemgebied kan het helpen om naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan.

Baarmoederhalskanker

Pijn in de onderbuik kan teven samenhangen met baarmoederhalskanker, waarvan de symptomen zijn:
  • verlies van eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • vermoeidheid en algehele malaise;
  • pijn in het bekken (bekkenpijn);
  • pijn in de rug;
  • pijn in het been;
  • een opgezwollen been
  • hevig bloedverlies tijdens en na het vrijen;
  • pijn bij het urineren en dan vooral in combinatie met pijn in de onderbuik; en
  • urineverlies.

Baarmoederontsteking

Maar het kan ook te maken hebben met baarmoederontsteking. Deze aandoening kan gepaard gaan met de volgende ziekteverschijnselen:
  • lichte koorts;
  • hoofdpijn;
  • algehele malaise;
  • verlies van eetlust;
  • pijn in de rug (onderrug) en pijn in het onderste deel van de buik (zeer gevoelige onderbuik) en het bekken;
  • pijn bij plassen en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • abnormale vaginale afscheiding of vaginale bloedingen;
  • onregelmatige menstruaties;
  • jeuk in de vagina.

Vleesboom

Buikpijn - een drukkend gevoel in de buik, kan voorts veroorzaakt worden door een vleesboom (myoom). Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder, die vaak voorkomen tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw. De klachten zijn wisselend. De meest vrouwen hebben nergens last van. Of iemand klachten ontwikkelt, hangt onder meer af van de omvang en de plaats van de vleesboom. Veelvoorkomende symptomen zijn:
  • langdurige menstruatie en/of hevige menstruaties;
  • pijn tijdens de menstruatie (dysmenorroe); en
  • zware menstruatie (amenorroe).

Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileider(s) en het verloopt vaak zonder symptomen. Eén van de meest voorkomende oorzaken is een infectie met chlamydia. Als er wel klachten zijn, dan kunnen deze bestaan uit:
  • gevoeligheid en pijnscheuten aan één of beide kanten van de onderbuik;
  • bloedverlies na geslachtsgemeenschap;
  • abnormale vaginale afscheiding;
  • onregelmatige bloedingen;
  • frequent urineren;
  • darmklachten;
  • koorts; en
  • pijn bij diepe penetratie bij gemeenschap.

10 symptomen van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen

Kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen wordt ook wel gynaecologische kanker genoemd. Hieronder worden 10 symptomen van baarmoederhalskanker en andere gynaecologische kankers (eileiderkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker) besproken. Waarschuw de huisarts wanneer deze symptomen zich voordoen, vooral na de menopauze.

  • Een opgezwollen been. Een onverklaarbaar opgezwollen been kán wijzen op baarmoederhalskanker. Dit gaat gepaard met pijn in het been, hevig bloedverlies tijdens en na het vrijen en andere symptomen van baarmoederhalskanker.

  • Abnormale vaginaal bloedverlies. Meer dan 90% van de vrouwen met de diagnose endometriumkanker of baarmoederkanker hebben onregelmatig vaginaal bloedverlies. Bij vrouwen die de overgang achter de rug hebben, is ongewoon vaginaal bloedverlies een symptoom dat niet genegeerd moet worden. Bij vrouwen die de menopauze nog niet achter de rug hebben, kunnen menstruatiestoornissen (zwaardere bloedingen tijdens de menstruatie) of tussentijdse bloedingen wijzen op baarmoederkanker. Ander verschijnselen die mogelijk kunnen optreden bij baarmoederkanker, zijn pijn of moeite bij het legen van de blaas; pijn tijdens de geslachtsgemeenschap; pijn in het bekkengebied.

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies. Vrouwen die plotseling meer dan 5 kilo verliezen zonder voorafgaand dieet of lichaamsbeweging, moeten hun arts raadplegen. Onverklaarbaar gewichtsverlies kan wijzen op kanker, maar het kan ook te maken hebben met een overactieve schildklier.

  • Door bloed gekleurde vaginale afscheiding. Bloederige, donkere of stinkende afscheiding duidt meestal op een infectie. Maar soms is het een teken van cervicale of endometriumkanker.

  • Een frequente, sterke aandrang tot urineren. Dit kan een teken van kanker zijn, vooral als het gepaard gaat met een opgeblazen gevoel (zwelling van de buik) en buikpijn.

  • Verlies van eetlust. Verlies van eetlust kan wijzen op eierstokkanker, evenals snel een vol gevoel hebben ook wanneer men niet veel gegeten heeft.

  • Pijn in het bekkengebied (d.w.z. in het onderste deel van de romp, onder de bovenbuik en tussen de heupbeenderen) of buikstreek. Aanhoudende buikpijn of een onaangenaam gevoel — inclusief winderigheid, indigestie, een opgeblazen gevoel en krampen in de buik — kunnen wijzen op eierstokkanker. Een constante pijn in het bekken of druk, kan ook een teken zijn van endometriumkanker.

  • Langdurig een opgeblazen gevoel. Vrouwen hebben vaak een opgeblazen gevoel na het eten of wanneer ze veel gedronken hebben, vooral tijdens hun menstruatiecyclus. Maar het zou ook kunnen wijzen op kanker in de eierstokken. Als het opgeblazen gevoel zich elke dag voordoet, en langer aanhoudt dan een paar weken, dan is het verstandig een arts te raadplegen.

  • Aanhoudende en onverklaarbare vermoeidheid. Veel kankers veroorzaken een uitputtend gevoel, een vermoeidheid die niet te verklaren valt en waarbij zelfs extra rust geen uitkomst biedt.

  • Aanhoudende indigestie of misselijkheid. Aanhoudende indigestie of misselijkheid kan wijzen op gynaecologische kankers. Speel daarom op veilig en raadpleeg een arts bij aanhoudende indigestie of misselijkheid.

Let op: wanneer men één of meer van bovenstaande symptomen heeft, betekent dit nog niet dat men kanker heeft. Maar raadpleeg een arts wanneer de symptomen langer dan 2 weken aanhouden.

(Bron: Universiteit van Texas, MD Anderson Cancer Center.)

Buikvliesontsteking of peritonitis

Buikvliesontsteking of peritonitis is een ontsteking van het peritoneum, het vlies aan de binnenkant van de buik en kan de volgende symptomen veroorzaken:
  • hevige, constante buikpijn;
  • koorts;
  • opzwellen van de buik;
  • misselijkheid en braken.

Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Roodvonk en keelontsteking bij kinderen

De besmettelijke vlekjesziekte roodvonk, die wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie Streptococcus groep A, dezelfde bacteriën die keelontsteking veroorzaken, kan ook onder andere buikpijn veroorzaken. Keelontsteking bij kinderen kan leiden tot buikpijn.

Buikpijn en de prostaat

Buikpijn bij mannen kan samenhangen met de prostaat.

Prostaatontsteking of prostatitis

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat en kan de volgende klachten geven:
  • een branderig gevoel of pij bij het plassen;
  • problemen met plassen;
  • vaak urineren, vooral 's nachts;
  • dringend moeten urineren;
  • pijn in de lies, onderrug, buik, geslachtsdeel, balzak;
  • pijn bij het ejaculeren (zaadlozing).

Prostaatpijn

Prostaatpijn is regelmatig terugkerende, vage pijnklachten in onderbuik, liezen of kruis. Soms treedt het op voor of na een zaadlozing. Prostaatpijn is een uiting bij stress en spanning en staat meestal los van een aandoening van de prostaat.

Soa's

Een venerische ziekte of soa kan ook de oorzaak zijn van buikpijn. Zo kan chlamydia bij vrouwen zorgen voor onder andere pijn in de onderbuik of pijn rechtsboven in de buik. Ander symptomen van chlamydia bij vrouwen zijn:
  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
  • meer of andersoortige afscheiding dan normaal;
  • tussentijdse bloedingen;
  • pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.

Met name chlamydia en gonorroe kunnen bij vrouwen PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied) veroorzaken. Vrouwen met een PID kunnen klagen over:
  • pijn in de onderbuik;
  • abnormale vaginale afscheiding;
  • doffe pijn in de onderbuik (aan één zijde of beide zijden) die kunnen verergeren bij wandelen of bewegen;
  • pijn tijdens of na gemeenschap;
  • bloeden tussen periodes of na de gemeenschap;
  • pijn in de onderrug (hetzij dof of scherp);
  • een gevoel van druk of zwelling in de onderbuik;
  • koorts (vaak met koude rillingen);
  • moe of algehele malaise;
  • misselijkheid, braken en duizeligheid;
  • pijn in het been;
  • over langere periode pijn;
  • meer pijn bij ovulatie;
  • branderig gevoel of pijn tijdens het urineren vaker plassen dan normaal, of het gevoel dat de blaas niet geheel geleegd kan worden;
  • onregelmatige menstruaties.

Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Leveraandoeningen

Leveraandoeningen kunnen ook aanleiding geven tot buikpijn. Indien er in de lever te veel vet is opgeslagen ten gevolge van een storing in de vet- en suikerstofwisseling van de lever, spreekt men van levervetting (leversteatose). Leververvetting geeft in de meeste gevallen geen klachten en zeker in de beginfase niet. Vanwege het uitblijven van symptomen blijft leververvetting vaak onopgemerkt. In ongeveer 30% van de gevallen raakt de lever vergroot en dat kan leiden tot pijnklachten rechtsboven in de buik. Naast pijn, kan de persoon ook last hebben van algehele malaise en vermoeidheid. Soms treedt ook geelzucht op.

Ook andere leveraandoeningen, zoals acute en alcoholische hepatitis en levercirrose kunnen ondermeer buikpijn (pijn rechts bovenbuik of rechtsboven in de buik) veroorzaken.

Psychische oorzaken van buikpijn

Buikpijn kan - zeker bij (jonge) kinderen - ook het gevolg zijn van angsten, spanningen, slechte resultaten op school, pesten, verhuizing, veranderingen in het gezin of op school.

Vooral onervaren hardlopers kunnen last hebben van inspanningsgebonden maag-darmklachten / Bron: Istock.com/nd3000Vooral onervaren hardlopers kunnen last hebben van inspanningsgebonden maag-darmklachten / Bron: Istock.com/nd3000

Inspanningsgebonden maag-darmklachten

Maag-darmklachten als steken in de zij, diarree en buikpijn, zijn een bekend verschijnsel bij recreatieve sporters. De ene persoon is gevoeliger voor inspanningsgerelateerde maag-darmklachten dan de andere. Vooral bij onervaren hardlopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn.

Alarmsymptomen buikpijn

Zoals we kunnen opmaken uit bovenstaande opsomming die niet limitatief is, zijn er zeer veel mogelijke oorzaken van buikpijn en is het voor een (huis)arts vaak moeilijk om zeker te zijn van de diagnose, omdat klachten vaak kunnen wijzen op meerdere aandoeningen. Wel is het zo dat buikpijn meestal niet te wijten is aan een ernstige ziekte. Er zijn een aantal alarmsignalen waarbij direct de huisarts ingeschakeld moet worden. Verder geldt de vuistregel: bij twijfel altijd de huisarts bellen.

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Alarmsignalen buikpijn
Bel onverwijld de huisarts als een persoon hevige buikpijn heeft die langer dan vier uren aanhoudt en gepaard gaat met één van de volgende symptomen:
  • overgeven/braken;
  • koorts;
  • opgezette, opgezwollen of gevoelige buik;
  • zich flauw, suf of verward voelen (of zelfs flauwvallen);
  • de aanwezigheid van bloed in de urine of ontlasting;
  • benauwdheid of bleek zien.

Raadpleeg sowieso bij twijfel de huisarts.

Klik hier voor een special over maagaandoeningen en maagklachten en klik hier voor een special over pijn in onderbuik.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Buikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderen is heel vervelend. Het kan veel verschillende oorzaken hebben zoals stress, diarree, maagzuur, con…

Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…
Aambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar het is niet levensbedreigend. Wie echter last heeft van rectale bloedi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Dr. Wolfgang Kruis en dr. Martin Rebstock: Prikkelbare darm, De Driehoek, Amsterdam, 2004.
  • http://www.emedicinehealth.com
  • http://www.rivm.nl
  • http://www.umcg.nl
  • http://www.umm.edu
  • http://nl.wikipedia.org
  • Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1236
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Wavebreakmedia
  • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/PuwanaiSomwan
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 7: PrinceOfLove/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 9: La Gorda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 11: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 12: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 13: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 14: Istock.com/nd3000
  • Afbeelding bron 15: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Reacties

Risa, 25-10-2020
Hallo, mijn man kreeg plotseling hevige pijn in zijn linker onderbuik en in zijn schouderblad. Dit na seks te hebben gehad en daarna eten. Hij begon van hevige pijn te klagen en begon heel zwaar te transpireren. De pijn in zijn onderbuik was na een poosje over maar de pijn in zn rug/schouderblad weet niet precies waar maar dat blijft aanhouden. Kan iemand me hiermee helpen. Wat kan het zijn? Reactie infoteur, 26-10-2020
Niet mee door blijven lopen, direct huisarts raadplegen.

Mehmet, 31-08-2016
Hallo, ik heb sinds 4 dagen pijn in mijn onderbuik. Het is links in mijn onderbuik, iets lager als navel. Het begon wel heel plotseling met met een steekpijn links onderbuik. Maar de pijn was weer snel weg. Het doet nu alleen pijn bij bepaalde bewegingen en vooral bij niezen. Verder is doet het geen pijn. Het voelt meer als een spierpijn en het is meestal in dezelfde plek. Ik gebruik sinds 3 weken antibiotica (doxycyline). Weet iemand wat het is? Reactie infoteur, 03-09-2016
Doxycycline doodt bacteriën (antibioticum) en het wordt voorgeschreven bij infecties van longen, luchtpijp, huid of geslachtsorganen, evenals bij de ziekte van Lyme, malaria en Q-koorts. Maagdarmklachten waaronder buikpijn is een mogelijke bijwerking van dit geneesmiddel. Raadpleeg uw arts als u te veel last hebt van één van de bijwerkingen of als u er zich zorgen over maakt.

Cat van den Berg, 06-03-2013
Mijn moedertje van 85 heeft sinds een maand of 2, 3 pijn in haar buik; eerst was dat aan de rechterkant tussen heup en navel. Inmiddels (sinds 2 dagen) is de pijn uitgebreid naar de bovenkant van de schaamstreek. In liggende positie is nagenoeg geen sprake meer van pijn… Zij is enige weken geleden naar de internist geweest en is er een echo gemaakt waarop men niets heeft kunnen vinden. Daarna, omdat de klachten aanhielden is ook de huisarts een keer bij haar komen kijken. Ook hij heeft geen idee… Heeft u een suggestie wát dit kan zijn en wat te doen? Ik maak me ongerust! Reactie infoteur, 06-03-2013
Mogelijk dat een bezoek aan de gynaecoloog zinvol is. U kunt dit met de huisarts bespreken. Zie verder: http://alturl.com/pmtkc

David, 18-02-2013
Ik had ook klachten ben daar een tijdje geleden voor naar de huisarts geweest, hij dacht een soort van darmdipje, ik ben de naam vergeten wat hij zei. Als ik ga hardlopen na 100 meter stekende pijn, moeheid en flauwte na het eten, volgens de dokter is dit omdat je lichaam meer bloed naar je darmen pompt om het voedsel te verteren, en dus is er minder bloed in je hoofd en de rest van je lichaam aanwezig, dat kan flauwte veroorzaken, iemand die misschien weer hoe dit heet, ik zou graag wat meer informatie willen. Reactie infoteur, 04-03-2013
Mogelijk bedoelt u het 'dumpingsyndroom'. Hierbij worden de klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging. Hierbij kun je last krijgen van een vol gevoel, buikpijn/darmkrampen en diarree. Bovendien ontstaat er een daling van de bloeddruk, doordat zoveel vocht onttrokken wordt aan de bloedvaten. Als gevolg van deze bloeddrukdaling ontstaan klachten als hartkloppingen, duizeligheid, zwaktegevoel en sufheid. Lees hier verder: http://tinyurl.com/buqtff9

Rita, 06-11-2012
Hallo ik ben een vrouw van 63 jaar, ik heb al zo 4 weken last links onderbuik, net of ik ongesteld moet worden, zo gevoel is dat, mijn baarmoeder is eruit, ik heb wel in het verleden verkleving gehad op mijn eierstokken, wat kan de oorzaak hier van zijn? moet ik mij zorgen maken. Reactie infoteur, 08-11-2012
Verklevingen (adhesies) kunnen in de hele buikholte aanwezig zijn: bij de dunne darm en de dikke darm, maar ook bij andere organen, zoals de baarmoeder en —zoals dat bij u het geval is geweest— de eierstokken. Verklevingen kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld na een buikoperatie of als gevolg van bepaalde ziekten en aandoeningen. De meeste mensen hebben geen last van verklevingen, maar als mensen er wel last van hebben kunnen de klachten behoorlijk vervelend zijn. Zo kun je last krijgen van bijvoorbeeld buikpijn of een opgezette buik.
Ik kan niet ingaan op uw medische situatie. Alleen een arts kan door middel van het stellen van vragen en het verrichten van onderzoek vaststellen waar uw klachten vandaan komen en een diagnose stellen. Ik adviseer u dan ook om een afspraak te maken met uw huisarts.

Agaat, 21-05-2012
Hallo, ik ben een meisje van 16 en loop al 2 jaar met ernstige buikpijn. Ik heb verstoppingen (ben daar al een aantal keren voor naar de dokter geweest en 1x naar het ziekenhuis toen mijn buikpijn erg hevig was) kreeg oplosbare medicijnen en een spuit in me poeperd maar het is niet gestopt en mijn eten bleef gewoon in mijn darmen. Ik heb vaak opeens hevige buikpijn en meestal aan mijn linker onderkant van mijn buik. Mijn darmen maken ook rare geluiden. Ik word dan soms winderig, heb dan soms diaree maar meestal poep ik zelden. Ik eet best veel maar dat zouden je darmen wel aan moeten kunnen ( ik ben niet dik ) en juist dan zou ik veel moeten poepen, maar nee. Mijn eten blijft soms dagen in mijn buik zitten en ik voel me er niet fijn bij. Ik zou nu eindelijk eens een keer willen weten wat ik heb, want alleen verstopping is geen antwoord voor een 2jaar lange buikpijnsessie. Reactie infoteur, 26-05-2012
Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van chronische (d.w.z. aanhoudende) verstopping (obstipatie). Dat is dus niet ongewoon. Maar alleen je huisarts of behandelend arts kan een diagnose stellen (d.w.z. dat hij/zij vaststelt wat er met je aan de hand is). Ik begrijp uit je verhaal dat je arts je ook een keer een klysma heeft gegeven om je darm aan handje te helpen en dat je arts medicijnen (waarschijnlijk laxeermiddelen) heeft voorgeschreven om de dikke darm schoon te maken. Als de behandeling niet goed aanslaat of geen blijvend effect heeft, ga dan samen met je ouders of verzorgers in overleg met de behandelend arts om je situatie te bespreken.

Vi, 17-04-2012
Hoi!, Ik ben 18 jaar oud en heb buikklachten. Ik heb krampen, branderige en stekende pijn. Ik heb sinds begin van het jaar gehoord, na vele onderzoeken, een CT-scan en echo onderzoeken, dat ik een vergrote milt heb. Sindsdien deed het ziekenhuis er alles aan om erachter te komen hoe hij groter is geworden, maar helaas zonder resultaten. Na de laatste echo bleek me milt dus kleiner te zijn geworden. Maar ik voel hem weer zitten in me zij. Ik heb ook sindsdien nog erge buikpijn dan voorheen. Het begon linksonder in me buik en nu straalt het naar de rechterkant toe. Me onderrug doet ook zeer. De pijn gaat ook naar me bovenrug. Ik heb s'avonds last van pijn als ik op me rug lig, en ik krijg vaak last van hyperventilatie. Ik heb een keer zo;n erge pijn gehad dat ik niet kon staan, dat het zweet me uitbrak, dat ik me duizelig voelde, en uit angst 112 heb laten bellen. Nadat ik op de wc me behoefte heb gedaan ging het weer maar de pijn is er weer, niet zo erg ls toen maar het begint wel weer zo te worden. De huisarts denkt dat ik een Prikkelbare Darm heb maar ik voel me gewoon niet goed. Er ismeer aan de hand, ben ik bang. Weet iemand iets hierover? Heeft iemand hier ook last van? Reactie infoteur, 28-04-2012
Het is mogelijk dat u twijfels hebt over de diagnose van uw huisarts. Bij twijfel aan de diagnose is het aan te raden om allereerst aan de huisarts te vragen naar zijn/haar argumenten voor het vaststellen van de diagnose. Bespreek met hem/haar uw twijfels. Wanneer toch twijfel blijft bestaan is het aan te raden bij een andere huisarts een tweede mening (second opinion) te vragen.

Katie, 22-03-2012
Twee dagen geleden kreeg ik acute buikpijn, zo hevig dat ik na twee uur de huisarts heb gebeld die me naar de SEH stuurde. Er is bloedonderzoek gedaan, kwam niets uit, ik had wel bloed in de urine. Bij de echo werd geen niersteen gezien.Mijn blindendarm is er al uit. Ik ben met pijnstillers naar huis gestuurd. Ik heb nog steeds pijn rechts onderin mijn buik en een pijnlijke, gezwollen plek rechts onder mijn navel. Het voelt een beetje schrijnend aan van binnen.Ik ben weer terug geweest naar de SEH, ze houden het toch op een niersteenaanval.
Over een week krijg ik een ct scan, over twee weken de uitslag.
Toch vertrouw ik het niet helemaal, maar ik durf niet nog een keer terug te gaan. Het is daar zo druk, en gisteren heb ik 6 uur gewacht op een vaag antwoord.
Kan deze pijn horen bij een niersteenaanval, terwijl er geen steen te zien is? Reactie infoteur, 25-03-2012
In dit artikel kunt u meer lezen over nierstenen: http://goo.gl/lm5Id

Bij vermoeden van een niersteen zal de huisarts een urinemonster nemen om naar bloed, kristallen of tekenen van een infectie te zoeken. Beeldvormend onderzoek is ook mogelijk. Er kunnen röntgenfoto's worden gemaakt van de buik envan het urinestelsel. Echoscopie is ook mogelijk.

Vragen m.b.t. uw eigen gezondheidssituatie kunt u het beste voorleggen aan uw huisarts.

Jessica, 27-02-2012
Ik heb de laatste dagen erg veel last van mijn buik soms moet ik zelfs kruipend de trap op, het zit voornamelijk net boven me navel en heel me onderbuik, ook moet ik elke ochtend overgeven.me ontlasting is heel erg donker weet iemand misschien wat dit is? Reactie infoteur, 27-02-2012
Ik raad u aan om z.s.m. naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek. Ik weet niet hoe donker uw ontlasting is, maar zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm.

Dina, 14-01-2012
Hallo, ik ben een vrouw van 22 jaar en ik heb sinds 2 weken steken in mijn onderbuik.
Het is niet HEEL erg pijnlijk, maar mijn vraag is zou ik ervoor naar de huisarts moeten gaan? ik ben nooit aan de pil geweest en ik was 29-12-11 ongesteld geworden en was 4 Januari 2012 klaar met mijn menstuatie. kan het zijn dat ik vleesbomen heb of baarmoeder kanker? daarnaast heb ik nog een vraag ik probeer zwanger te worden maar het lukt niet… hoe kan ik dat oplossen? Reactie infoteur, 15-01-2012
Bij aanhoudende buikpijn is het verstandig de huisarts te raadplegen. Een goed artikel c.q. informatiefolder voor degenen met een kinderwens, waarbij het zwanger worden op zich laat wachten, vindt u hier: http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1512/als-zwanger-worden-niet-lukt.

Lisa, 26-10-2011
Hallo, ik heb last van stekende pijn in mijn buik aan de rechterzijkant net onder de ribben. De pijn komt in een keer op en vervolgens verdwijnt het na een paar seconden weer, echter blijft het dan op een dag de hele tijd terug komen. De pijn is soms zo erg geweest dat ik moeite moest doen om adem te halen en ik kon ook vrijwel niet bewegen. Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest. Het enige wat hij deed was een paar tikken op mijn zij geven en omdat dat geen acute pijn veroorzaakte zei hij dat het niets was. Ook zei hij dat ik te jong ben voor nierstenen (toen was ik 19). Nou is het zo dat de pijn wel minder vaak terug komt de laatste tijd dan toen, maar het is niet helemaal weg. Als het geen nierstenen kunnen zijn, wat dan wel? Reactie infoteur, 01-11-2011
Ik heb hier een apart artikel over geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/85147-steken-in-de-buik-maagstreek-rechts-midden-en-links.html. Mocht u niet tevreden zijn met het antwoord van uw huisarts, dan raad ik u aan om terug te gaan.

Ennovy, 14-10-2011
Ik ben 2 jaar geleden geholpen aan deverticulitus hebben een stuk darm weggehaald dat te nauw was. Nu na 2 jaar beginnen die zelfde pijnen weer, kunnen die deverticels ook op een andere plek gaan zitten.I k let op mijn voeding neem 3 zakjes movicolon, maar niks helpt ik verga van de pijn. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 19-10-2011
Recidief is mogelijk. Maak direct een afspraak met uw huisarts.

Jen, 14-10-2011
Ik heb al jaren last van mijn onderbuik. Ik heb PDS en eet weinig suiker en drinkt geen melkproducten meer. Het gaat al iets beter. Echter ik heb ook verklevingen in mijn onderbuik. Heel vervelend, want de arts wil ze niet erkennen en mijn osteopaat zegt duidelijk dat ze verklevingen voelt. Sinds 3 dagen heb ik erg veel pijn in mijn onderbuik, vooral bij het zitten. Er gaat dan een soort schokpijn door mijn onderbuik. Het lijkt alsof het mijn beide eierstokken zijn. Het voelt een beetje alsof ze op knappen staan. Ik ben trouwens net bevallen. Mijn huisarts doet een beetje alsof ik het verzin en kan me pas over twee weken zien. Weten iemand wat dit zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 19-10-2011
Bij erge pijnklachten moet u eerder terecht kunnen bij uw huisarts. Als u twijfelt aan het oordeel van uw huisarts, kunt een bij een andere huisarts een second opinion vragen.

Linda, 10-10-2011
Als ik koolsoorten of peulvruchten eet krijg ik vreselijke pijn in hele onderbuik. Ook zet mijn buik zo erg op dat ik wel 7 maanden zwanger lijk en dat mijn partner zegt dat ik beter naar het ziekenhuis kan gaan. Er ontstaat uiteraard ook veel gas. Maar waar ik een beetje mee zit is dat wanneer de gasvorming [enigzins] is verdwenen, ik een pijnlijk gevoel in mijn onderbuik voor zo'n 2 dagen blijf houden. Alsof er van binnenuit een mes doorheen gegaan is en er een grote wond zit van links naar rechts. Darm onderzoeken heb ik al gehad en er is alleen spraken van een passieve ontsteking links in de onderbuik. Ik gebruik hier duspatal en omeprazol voor. Ik ben erg benieuwd wat het probleem kan zijn als ik toch een keer deze soort voeding eet. Reactie infoteur, 10-10-2011
Bepaalde voeding, zoals koolzuurhoudende frisdranken, peulvruchten, prei, uien, koolsoorten, bier en fruit, kunnen winderigheid veroorzaken. Koolsoorten en peulvruchten zijn bij ieder mens gasvormend. Maar bij mensen met een ontsteking in de darm kan dat extra vervelend zijn.

Nana, 27-09-2011
Ik heb al een paar dagen last van mijn bovenbuik een stukje boven mijn navel, mijn buik is opgezet en best gevoelig. Ik zal de huisarts bellen maar ben voor nu benieuwd wat dit kan zijn. De gevoeligheid/pijn neemt namelijk niet af. Reactie infoteur, 27-09-2011
Pijn midden boven in de buik komt vaak van de maag af, maar kan door de alvleesklier worden veroorzaakt; pijn rond de navel kan wijzen op de dunne darm. Het is belangrijk dat de huisarts u onderzoekt en een diagnose stelt.

San, 13-09-2011
Ik loop al lange tijd met pijn in de onderbuik rechts. Bij drukken is het zeer pijnlijk en hoe meer activiteit hoe erger de pijn. Hiervoor al een colonscopie gehad en ben regelmatig bij de huisarts geweest omdat de pijn niet meer te houden was/is. Telkens komen ze terug op PDS. Ik heb geen stress en de symptomen komen voor een deel overeen. Ook al eens voorgesteld of het niet endometriose is maar ook daar geen vervolg op gehoord.
Laatste keer te horen gekregen dat ik standaard 4 maal daags 2 tabletten paracetamol moet slikken tegen de pijn en meer niet. Iemand nog tips? Reactie infoteur, 14-09-2011
Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ervaren dat het eten van voedsel klachten kan geven zoals buikpijn, verstopping, diarree (of in sommige gevallen afwisselende perioden van obstipatie en diarree), en een opgeblazen gevoel. Het maken van aanpassingen in het dieet kan verlichting van de klachten geven. Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig hierover met de huisarts en diëtist te overleggen. Ik heb er een artikel over geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/68429-prikkelbare-darm-syndroom-pds-behandeling-dieet-voeding.html. Sterkte ermee!

Coen, 04-09-2011
Ben een man, 22 jaar. Inmiddels ga ik een derde week in met kramp in de buik. De kramp komt meestal in ''aanvallen'' die kunnen varieren van enkele seconden tot uren; meestal last tijdens het eten of vlak na het eten, rest van de tijd ''zeurt'' het een beetje.

Al naar de huisarts geweest, deze heeft als oorzaak ''obstipatie'' opgegeven en heeft mij zakjes voorgeschreven die in water moeten worden opgelost, 15 stuks.

Nog 2 zakjes te gaan en de klachten zijn ietswat verminderd, maar ondervind er nog steeds erg veel last van, een idee wat zit zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 05-09-2011
Wat hieronder staat geschreven is GEEN vervanging voor een consultatie bij een (huis)arts.

Een overgevoelige krampende darm gecombineerd met diaree of verstopping (obstipatie) kan tal van oorzaken hebben, zoals onder meer het prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS maakt deel uit van de groep zogeheten functionele aandoeningen van het maag-darmkanaal, waarbij er sprake is van een gestoorde functie van maag of darm zonder onderliggende ziekte. Ongeveer 40-50% van alle maag-darmklachten en aandoeningen valt in deze groep. Het meest voorkomende symptoom van PDS is pijn of ongemak in de buik. Dit kan gepaard gaan met buikkrampen. Verandering in de stoelgang - diarree en/of verstopping - is een andere veelvoorkomende klacht. Vaak staat of obstipatie of diarree op de voorgrond.

Obstipatie is geen ziekte, maar een symptoom. Aangezien uw klachten aanhouden - ook na het gebruik van Movicol® (althans, ik veronderstel dat de huisarts u dit middel heeft voorgeschreven) - is het raadzaam dat verder onderzocht wordt wat ten grondslag ligt aan uw klachten. PDS is een veel voorkomende aandoening, maar er zijn legio andere mogelijke oorzaken (Lees: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/56895-obstipatie-symptomen-verstopping-buikpijn-opgezwollen-buik.html). Sterkte ermee en laat u nog weten wat uit het onderzoek is gekomen?

Chantalle, 25-08-2011
Hallo, Ik ben een vrouw van 24. Ik heb sinds 2 jaar dagelijks steken in mijn onderbuik. Zowel aan de rechterkant als aan de linkerkant. Het zijn korte, maar hevige steken. Ik heb mij in het ziekenhuis inmiddels laten onderzoeken door de gynacoloog, maar hier is niets uitgekomen. De klachten blijven echter aanwezig. Iemand een idee waar het probleem wellicht vandaan kan komen? Bedankt! Reactie infoteur, 27-08-2011
De meeste bevindingen van gynaecologisch onderzoek leveren meestal geen verklaring op voor langdurige buikpijnklachten (bron: http://www.pgn-gynaecologie.nl/gyn_eierstok.php#onder).

De patiëntenvereniging gynaecologie Nederland stelt:
"Uit onderzoek en ook uit ervaring weten we dat het bij chronische buikpijnklachten waarvoor geen oorzaak gevonden wordt, zinvol is om verder te kijken. Dat betekent dat het verstandig is de gevolgen van de pijnklachten voor uw dagelijks functioneren te onderzoeken, en tegelijkertijd na te gaan of er bepaalde situaties in uw leven zijn die mogelijk samenhangen met de pijnklachten. Ook betekent dit soms, afhankelijk van uw klachten, medebeoordeling of behandeling door andere hulpverleners, zoals een fysiotherapeut, een diëtiste, een maatschappelijk werker, een psycholoog of een seksuoloog. Soms, zoals bij een extreem pijnlijke buikwand, is beoordeling door een pijnspecialist zinvol." (Bron: http://www.pgn-gynaecologie.nl/gyn_eierstok.php#onder). Vraag uw huisarts om advies.

Gerrit, 17-08-2011
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? Reactie infoteur, 18-08-2011
Dat is afhankelijk van de aard, de oorzaak en de ernst van de besmetting. Gemiddeld duren de verschijnselen drie dagen. Daarna zijn er vaak nog een paar dagen dat men zich nog wat slap voelt. Als de symptomen van een voedselvergiftiging na 48 uur nog niet minder worden of samengaan met hevige pijn, raadpleeg dan een arts.

José, 14-08-2011
Ik zie eigenlijk dat u als enige antwoord geeft "ga naar de huisarts". De mensen die hier een vraag stellen die willen graag wat feedback zodat ze zich minder zorgen maken of wat voorlichting krijgen. Vermoedlijk kan iedereen zelf wel bedenken dat ze naar een huisarts moeten maar willen kennelijk dus gewoon wat meer extra info. Reactie infoteur, 16-08-2011
Waarom verwijs ik mensen door naar de huisarts? Vaak is er lichamelijk onderzoek en het afnemen van een anamnese voor nodig voordat de huisarts kan bepalen of de klachten duiden op (een beginstadium van) een ernstige aandoening, passen bij een ziekte waarvoor behandeling nodig is of wijzen op een relatief onschuldige kleine kwaal met een gunstige prognose, waarvoor de huisarts al dan niet een zinvol therapeutisch advies kan geven. Maar daar is dus wel deskundig onderzoek voor nodig. De huisarts kan op basis van dat onderzoek een diagnose stellen (of verwijzen voor verder onderzoek) en een eventuele behandeling voorstellen of adviezen geven. Maar het geven van adviezen en voorlichting kan alleen als duidelijk is wat de kwaal is. Soms kan ik wat algemeens zeggen, maar ik ga niet in de schoenen van de huisarts staan. Dat zou verkeerd zijn.

Demi, 31-07-2011
Hallo. Ik ben een vrouw van 18 en ik heb steeds terug komende pijn aan de linkerkant van mijn buik. Tussen mijn ribben en heupbot. In het begin werd ik erg heel erg misselijk van, nu af en toe nog. Ik heb ook wel eens een opgeblazen gevoel in mijn buik. Mijn ontlasting is afwisselend van normaal naar diarree. Ik moet ook vaker dan 1 op een dag naar de wc. Wat kan het zijn? Reactie infoteur, 01-08-2011
Het is belangrijk dat u deze klachten voorlegt aan uw huisarts, zodat hij u gerichte vragen kan stellen en u lichamelijk kan onderzoeken.

Maria, 15-07-2011
Sinds een week heb ik de buikpijn (naar gevoel bij mijn liezen), die ik normaal afschrijf als menstruatiepijn, maar het is nog niet die tijd van de maand. Daarnaast heb ik ook een drukkende pijn rond mijn navel. Het is de hele dag dof aanwezig, en 's nachts wordt het erger, waardoor ik slecht tot helemaal niet slaap. Overdag ben ik zeer moe en chagrijnig. Wat kan dit zijn? Mijn stoelgang is normaal. Af en toe heb ik last van rillingen. Ik heb een geschiedenis met veel buikpijn en -klachten. Ik ben 25 jaar. Reactie infoteur, 18-07-2011
U doet er verstandig aan de huisarts te raadplegen. Hij/zij kan een anamnese afnemen en u lichamelijk onderzoeken.

Nana, 03-07-2011
Ik ben een jongen van 16 jaar en heb al 2 weken last van vage buikpijn… ik heb er niet constant last van maar af en toe krijg ik pijn 1 á 2 x per dag. mijn ontlasting is afwisselend ene keer diaree en de ander normaal, maar dan is de buikpijn ook weer weg voor een tijdje. plas heeft een normale kleur, in het begin leek het een stuk donkerder. maar nu ziet het er normaal uit. het begon trouwens allemaal met koorts, en zin om te braken, wat er overigens niet is uitgekomen. dat is nu wel over het is nu puur buikklachten. Reactie infoteur, 06-07-2011
Bij aanhoudende buikklachten is het raadzaam de huisarts te raadplegen, zodat hij u kan onderzoeken.

Overgaauw, 30-06-2011
Heb al twee weken pijn rechtsonder in de buik ook over de heup naar de onderrug heb geen last met fietsen, lopen, werken in de tuin de pijn begint als ik ga zitten verder voel ik me goed, ben een vrouw van 78 jaar ka n eigenlijk alles nog.
de pijn zit hoofdzakelijk rechtsonder in de buik. Reactie infoteur, 30-06-2011
Pijn rechts onder in de buik komt vooral van de dikke darm en de blinde darm, bij vrouwen mogelijk ook de eierstok. Neem contact op met uw huisarts voor nader onderzoek. Blijf er niet mee rondlopen.

Nicolas, 26-06-2011
Hallo, ik ben een jongen van 16 jaar oud en ik heb nu al 3 dagen last van buikpijn. De dag dat ik er last van kreeg heb ik meteen paracetamol genomen, dat hadgeen nut. 4uur later moest ik kotsen. en daarna voelde ik me beter, weer een paar uur later begon het in mijn buik heel erg te steken. Telkens na het steken moest ik naar het toilet. Mijn urine was een normale kleur. Maar ik had wel diaree. Ook moet ik veel hoesten, heb ik het heel vaak koud, heb ik koorts en regelmatig hevige hoofdpijn. Verder heb ik ook geen eetlust meer. Dit houd de laatste 3 dagen al stand en ik begin het nu toch wel vervelend te vinden. Reactie infoteur, 26-06-2011
Mogelijk hebt u last van buikgriep (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/65230-buikgriep-symptomen-krampen-in-buik-diarree-misselijkheid.html) of voedselvergiftiging. De meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging zijn: misselijkheid; braken (overgeven); diarree. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/36597-voedselvergiftiging-symptomen-oorzaken-en-behandeling.html

Let erop dat u voldoende vocht tot u neemt om uitdrogen te voorkomen. Raadpleeg bij aanhoudende klachten of verergering van de klachten de huisarts.

Fleur, 25-06-2011
Hallo, ik ben een meisje van 14 jaar. Ik heb sinds afgelopen dinsdag last van een soort spierpijn in mijn buik. Het zit rechtsonderin en het doet alleen pijn als ik erop druk, als ik me omdraai in mijn bed en soms als ik hoest. De pijn loopt in een soort streep naar boven, van ongeveer 5 cm. Het doet verder geen pijn als ik naar de wc ga, of als ik zit ofzo, alleen als ik bepaalde bewegingen doe. Maar ik vind het wel heel raar dat het alleen pijn doet als ik erop druk (wat dan aanvoelt als spierpijn), en dat terwijl ik afgelopen week niet iets raars heb gedaan tijdens het sporten. Wel moet ik deze week ongesteld worden, misschien dat het hiermee in verband staat? Het is verder sinds dinsdag niet erger geworden. Ik maak me best wel zorgen, want wij gaan donderdag op vakantie en dan wil ik wel dat alles gewoon goed is :) Kunt u mij misschien vertellen wat dit kan zijn? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 25-06-2011
Ik denk dat het verstandig is al je even naar de huisarts gaat, zodat hij/zij je kan onderzoeken.

Meisje, 18-06-2011
Ik snap echt totaal niks van wat ik heb. Ik heb pijn in mijn onderbuik en heb hierbij een opgeblazen gevoel verder totaal niks… nu ben ik ongesteld geweest maar duurde lang en er kwam haast geen bloed vrij opeens paar dagen daarna kreeg ik buikpijn die de rest van de middag bleef en verdween nu nog steeds elke avond pijn in mijn onderbuik wat is dit? Reactie infoteur, 20-06-2011
Dat is moeilijk te zeggen. Uw huisarts kan bij u een anamnese afnemen en u lichamelijk onderzoeken en op basis daarvan een diagnose stellen.

Karin Jacobs, 26-04-2011
Ik moet ongesteld worden pijn in onderbuik en de liezen, dit heb ik elke maand, heb veel last van blaasonstekingen, 2 weken geleden nog een kuur gehad, nu had ik wat last met plassen lijkt weer op een blaasonsteking urine gebracht was goed, later ging de pijn weer weg, week later urine gebracht was goed alleen bloed in de urine, nu maak ik me vreselijk druk hierom… word er dissie van en naar… denk altijd het ergste… omdat ik dit nooit gehad heb… ik heb wel 3 dagen terug 4capsules per dag ingenomen 3 dagen lang de crandberry en is ook rood volgens mij hopen dat dit het is bah word bang hier van Reactie infoteur, 28-04-2011
Als je je ongerust voelt, neem dan even contact op met je huisarts. Hier vind je een artikel over het voorkomen van een blaasontsteking: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/71399-blaasontsteking-bij-mannen-vrouwen-voorkomen-en-behandelen.html. Vooral het gebruik van cranberry's is raadzaam; dit zijn rode besjes die de urine extra zuur maken en daar kunnen bacteriën slecht tegen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.