Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmen
Pijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn en kan met tussenpozen optreden of constant aanwezig zijn. Pijn aan de darmen kan gepaard gaan met andere klachten, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, etc. Darmpijn kan links of rechts gevoeld worden en kan allerlei oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn aanhoudende spanning en stress, te veel eten, voeding eten die gasvorming geeft, irritatie of ontsteking van de darmen, darminfectie door een virus (in de volksmond 'buikgriep' genoemd) en obstipatie. Pijnlijke darmen of pijn aan darmen tijdens de zwangerschap komt ook vaak voor. Dit komt doordat de darmen tijdens de zwangerschap minder ruimte hebben.
Man met pijnlijke darmen bij de huisarts /
Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comSymptomen van pijnlijke darmen
De ervaring van pijn in je darmen kan variëren en is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het onderliggende probleem. Er zijn evenwel een aantal veel voorkomende symptomen en sensaties die je kan ervaren bij darmproblemen:
Darmkrampen
Pijn in de darmen uit zich vaak als krampende pijn, vergelijkbaar met de pijn die wordt ervaren bij
menstruatiekrampen. De pijn kan mild zijn of zo intens dat het moeilijk is om normaal te bewegen.
Buikpijn
Je kan een algemene pijn of een gevoel van ongemak ervaren in het gebied rond de navel of in de onderbuik.
Opgeblazen gevoel
Darmkrampen kunnen gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, waarbij je buik zich opzwelt.
Winderigheid
Gasvorming in de darmen kan leiden tot een opgeblazen gevoel en soms ook tot scherpe pijnen of darmkrampen.
Diarree of obstipatie
Afhankelijk van de oorzaak kunnen darmproblemen leiden tot frequente stoelgang met losse ontlasting of juist moeilijke stoelgang met harde ontlasting.
Misselijkheid en braken
In sommige gevallen kunnen darmproblemen leiden tot misselijkheid en
braken.
Verandering in eetlust
Als gevolg van de pijn of ongemak kun je last krijgen van een
gebrek aan eetlust. Dit kan weer leiden tot onbedoeld gewichtsverlies.
Pijn aan de darmen door spanning en stress
Stress en spanning slaat meestal het eerst toe op maag en darmen, hetgeen een gevoel van een gespannen buik kan veroorzaken. Ook kun je last krijgen van een
opgeblazen gevoel. Stress kan ook darmkrampen veroorzaken en andere klachten zoals
misselijkheid, diarree of juist verstopping.
Pijnlijke darmen door te veel eten
Spijsverteringsproblemen en darmklachten (waaronder
pijnlijke darmen) kunnen ontstaan na het eten van een copieuze maaltijd. Wanneer je overdadig eet of juist te snel eet, kun je last krijgen van buikpijn, een zwaar gevoel op de maag of darmkrampen, die zowel links als recht van de buik gevoeld kan worden. In feite is dit een signaal van je lichaam dat je genoeg hebt gehad en te veel hebt gegeten. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel als je te veel hebt gegeten.
Broccoli leidt niet tot gasvorming /
Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Voeding eten die gasvorming geeft
Winderigheid wordt gekenmerkt door extra of overmatige gasvorming in de darmen. Klachten van
winderigheid kunnen veroorzaakt worden door een overdaad aan luchtslikken, bijvoorbeeld door spanning en stress, roken of veel kauwgom kauwen. Daarnaast kan het eten van gasvormende voedingsmiddelen leiden tot extra gasvorming. Voorbeelden hiervan zijn:
Door tijdelijk wat minder van deze voedingsmiddelen te nemen of ze tijdelijk te vermijden, kunnen de klachten afnemen.
Pijn aan de darmen door irritatie of ontsteking van de darmen
Er zijn meerdere darmaandoeningen die kunnen leiden tot irritatie of pijn aan de darmen. De belangrijkste zijn:
Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Het
prikkelbare darm syndroom (PDS) kenmerkt zich door regelmatige buikpijn (vaak wisselend van plek) en problemen met de ontlasting, vaak onregelmatige ontlasting in de vorm van obstipatie, diarree of een afwisseling van beide. Vaak is er ook sprake van moeheid, misselijkheid, flatulentie of een gespannen gevoel in de darmen of buik.
Ziekte van Crohn
Samen met colitis ulcerosa wordt de
ziekte van Crohn ook wel een 'inflammatory bowel disease' (IBD) genoemd. Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal, van mond tot
anus. Maar meestal zijn alleen de dunne en/of dikke darm ontstoken. De meest voorkomende klachten die optreden bij de ziekte van Crohn zijn
diarree, soms met bloed en/of slijm, buikpijn, darmkrampen,
vermoeidheid en gewichtsverlies.
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm met zweervorming. Het gaat om een ontsteking van het slijmvlies waarmee de binnenkant van de dikke darm is bekleed. Ook buiten de darm kunnen er klachten en ontstekingen optreden.
Microscopische colitis
Microscopische colitis (MC) is de verzamelnaam voor lymfocytaire en collagene colitis. Het treedt vooral op bij vrouwen van middelbare leeftijd, maar de ziekte kan zich op iedere leeftijd manifesteren, ook bij mannen. Microscopische colitis wordt gekenmerkt door (niet-
bloederige) waterdunne ontlasting (diarree). Er zijn geen zichtbare afwijkingen bij endoscopisch of radiologisch onderzoek.
Diverticulitis
Diverticulitis ontstaat wanneer een divertikel ontstoken raakt .Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Diverticulitis kan hevige pijn en
koorts veroorzaken.
Darminfectie door een virus (buikgriep)
Buikgriep (officiële naam: 'gastro-enteritis') is in feite een overkoepelende term voor klachten die vaak veroorzaakt worden door maag-darmontstekingen. Bij buikgriep staan buikpijn of darmkrampen met misselijkheid en diarree voorop. De boosdoeners zijn virussen en bacteriën. Vaak is een norovirus betrokken. Buikgriep is zeer besmettelijk en daarom is een goede hygiëne belangrijk om buikgriepbesmettingen te voorkómen.
Pijn aan de darmen en diarree /
Bron: Istock.com/herjuaVeel pijn aan de darmen of bij poepen door obstipatie
Men spreekt van
obstipatie wanneer er een verandering in de normale stoelgang optreedt, in die zin dat je minder vaak moet poepen dan gewoonlijk. Een ander woord voor obstipatie is 'verstopping'. Een moeizame stoelgang kan zich uiten in problemen bij het starten of het voltooien van een stoelgang. Het poepen komt niet goed op gang of de drol komt er niet goed uit. Doordat er sprake is van een harde en droge ontlasting, moet je soms flink persen bij de stoelgang. Daarnaast kun je last hebben van een onregelmatige stoelgang en moeilijke passage van de ontlasting. Het poepen kan ook pijn doen. Een andere veelvoorkomende klacht bij verstopping is
darmkrampen. Door de verstopping kun je last krijgen van lichte tot zware, al dan niet langdurige
buikpijn aan de onderkant van de buik of buikpijn die uitstraalt naar één kant van de buik, vaak links en soms rechts.
Pijn aan darmen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben je darmen minder ruimte, doordat ze plaats moeten maken voor het groeiende kindje. Ook worden de darmen enigszins opgerekt tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is er ook een verhoogde hormoonproductie, waardoor je darmen trager werken. De
darmen krijgen meer tijd om vocht aan het voedsel te onttrekken, met als gevolg dat de ontlasting droger en dikker wordt. Obstipatie en darmkrampen kunnen het gevolg zijn.
Voedselintolerantie
Pijn kan optreden als reactie op bepaalde voedingsmiddelen die het lichaam niet goed kan verdragen, zoals lactose (zuivel) of gluten (een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen).
Darmobstructie
Darmobstructie is een blokkade in de darmen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan leiden tot intense darmkrampen en een opgeblazen gevoel.
Lees verder