Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmen

Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmen Pijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn en kan met tussenpozen optreden of constant aanwezig zijn. Pijn aan de darmen kan gepaard gaan met andere klachten, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, etc. Darmpijn kan links of rechts gevoeld worden en kan allerlei oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn aanhoudende spanning en stress, te veel eten, voeding eten die gasvorming geeft, irritatie of ontsteking van de darmen, darminfectie door een virus (in de volksmond 'buikgriep' genoemd) en obstipatie. Pijnlijke darmen of pijn aan darmen tijdens de zwangerschap komt ook vaak voor. Dit komt doordat de darmen tijdens de zwangerschap minder ruimte hebben.
Man met pijnlijke darmen bij de huisarts / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comMan met pijnlijke darmen bij de huisarts / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Symptomen van pijnlijke darmen

De ervaring van pijn in je darmen kan variëren en is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het onderliggende probleem. Er zijn evenwel een aantal veel voorkomende symptomen en sensaties die je kan ervaren bij darmproblemen:

Darmkrampen

Pijn in de darmen uit zich vaak als krampende pijn, vergelijkbaar met de pijn die wordt ervaren bij menstruatiekrampen. De pijn kan mild zijn of zo intens dat het moeilijk is om normaal te bewegen.

Buikpijn

Je kan een algemene pijn of een gevoel van ongemak ervaren in het gebied rond de navel of in de onderbuik.

Opgeblazen gevoel

Darmkrampen kunnen gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, waarbij je buik zich opzwelt.

Winderigheid

Gasvorming in de darmen kan leiden tot een opgeblazen gevoel en soms ook tot scherpe pijnen of darmkrampen.

Diarree of obstipatie

Afhankelijk van de oorzaak kunnen darmproblemen leiden tot frequente stoelgang met losse ontlasting of juist moeilijke stoelgang met harde ontlasting.

Misselijkheid en braken

In sommige gevallen kunnen darmproblemen leiden tot misselijkheid en braken.

Verandering in eetlust

Als gevolg van de pijn of ongemak kun je last krijgen van een gebrek aan eetlust. Dit kan weer leiden tot onbedoeld gewichtsverlies.

Pijn aan de darmen door spanning en stress

Stress en spanning slaat meestal het eerst toe op maag en darmen, hetgeen een gevoel van een gespannen buik kan veroorzaken. Ook kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Stress kan ook darmkrampen veroorzaken en andere klachten zoals misselijkheid, diarree of juist verstopping.

Pijnlijke darmen door te veel eten

Spijsverteringsproblemen en darmklachten (waaronder pijnlijke darmen) kunnen ontstaan na het eten van een copieuze maaltijd. Wanneer je overdadig eet of juist te snel eet, kun je last krijgen van buikpijn, een zwaar gevoel op de maag of darmkrampen, die zowel links als recht van de buik gevoeld kan worden. In feite is dit een signaal van je lichaam dat je genoeg hebt gehad en te veel hebt gegeten. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel als je te veel hebt gegeten.

Broccoli leidt niet tot gasvorming / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Broccoli leidt niet tot gasvorming / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Voeding eten die gasvorming geeft

Winderigheid wordt gekenmerkt door extra of overmatige gasvorming in de darmen. Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door een overdaad aan luchtslikken, bijvoorbeeld door spanning en stress, roken of veel kauwgom kauwen. Daarnaast kan het eten van gasvormende voedingsmiddelen leiden tot extra gasvorming. Voorbeelden hiervan zijn:

Door tijdelijk wat minder van deze voedingsmiddelen te nemen of ze tijdelijk te vermijden, kunnen de klachten afnemen.

Pijn aan de darmen door irritatie of ontsteking van de darmen

Er zijn meerdere darmaandoeningen die kunnen leiden tot irritatie of pijn aan de darmen. De belangrijkste zijn:

Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) kenmerkt zich door regelmatige buikpijn (vaak wisselend van plek) en problemen met de ontlasting, vaak onregelmatige ontlasting in de vorm van obstipatie, diarree of een afwisseling van beide. Vaak is er ook sprake van moeheid, misselijkheid, flatulentie of een gespannen gevoel in de darmen of buik.

Ziekte van Crohn

Samen met colitis ulcerosa wordt de ziekte van Crohn ook wel een 'inflammatory bowel disease' (IBD) genoemd. Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal, van mond tot anus. Maar meestal zijn alleen de dunne en/of dikke darm ontstoken. De meest voorkomende klachten die optreden bij de ziekte van Crohn zijn diarree, soms met bloed en/of slijm, buikpijn, darmkrampen, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm met zweervorming. Het gaat om een ontsteking van het slijmvlies waarmee de binnenkant van de dikke darm is bekleed. Ook buiten de darm kunnen er klachten en ontstekingen optreden.

Microscopische colitis

Microscopische colitis (MC) is de verzamelnaam voor lymfocytaire en collagene colitis. Het treedt vooral op bij vrouwen van middelbare leeftijd, maar de ziekte kan zich op iedere leeftijd manifesteren, ook bij mannen. Microscopische colitis wordt gekenmerkt door (niet-bloederige) waterdunne ontlasting (diarree). Er zijn geen zichtbare afwijkingen bij endoscopisch of radiologisch onderzoek.

Diverticulitis

Diverticulitis ontstaat wanneer een divertikel ontstoken raakt .Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Diverticulitis kan hevige pijn en koorts veroorzaken.

Darminfectie door een virus (buikgriep)

Buikgriep (officiële naam: 'gastro-enteritis') is in feite een overkoepelende term voor klachten die vaak veroorzaakt worden door maag-darmontstekingen. Bij buikgriep staan buikpijn of darmkrampen met misselijkheid en diarree voorop. De boosdoeners zijn virussen en bacteriën. Vaak is een norovirus betrokken. Buikgriep is zeer besmettelijk en daarom is een goede hygiëne belangrijk om buikgriepbesmettingen te voorkómen.

Pijn aan de darmen en diarree / Bron: Istock.com/herjuaPijn aan de darmen en diarree / Bron: Istock.com/herjua

Veel pijn aan de darmen of bij poepen door obstipatie

Men spreekt van obstipatie wanneer er een verandering in de normale stoelgang optreedt, in die zin dat je minder vaak moet poepen dan gewoonlijk. Een ander woord voor obstipatie is 'verstopping'. Een moeizame stoelgang kan zich uiten in problemen bij het starten of het voltooien van een stoelgang. Het poepen komt niet goed op gang of de drol komt er niet goed uit. Doordat er sprake is van een harde en droge ontlasting, moet je soms flink persen bij de stoelgang. Daarnaast kun je last hebben van een onregelmatige stoelgang en moeilijke passage van de ontlasting. Het poepen kan ook pijn doen. Een andere veelvoorkomende klacht bij verstopping is darmkrampen. Door de verstopping kun je last krijgen van lichte tot zware, al dan niet langdurige buikpijn aan de onderkant van de buik of buikpijn die uitstraalt naar één kant van de buik, vaak links en soms rechts.

Pijn aan darmen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben je darmen minder ruimte, doordat ze plaats moeten maken voor het groeiende kindje. Ook worden de darmen enigszins opgerekt tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is er ook een verhoogde hormoonproductie, waardoor je darmen trager werken. De darmen krijgen meer tijd om vocht aan het voedsel te onttrekken, met als gevolg dat de ontlasting droger en dikker wordt. Obstipatie en darmkrampen kunnen het gevolg zijn.

Voedselintolerantie

Pijn kan optreden als reactie op bepaalde voedingsmiddelen die het lichaam niet goed kan verdragen, zoals lactose (zuivel) of gluten (een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen).

Darmobstructie

Darmobstructie is een blokkade in de darmen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan leiden tot intense darmkrampen en een opgeblazen gevoel.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Buikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenBuikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenHeb je last van buikpijn dan is het mogelijk dat de buikpijn zich verplaatst, bijvoorbeeld van het midden naar de rechte…
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…

Rabiës: Virale infectie met aantasting centrale zenuwstelselRabiës: Virale infectie met aantasting centrale zenuwstelselRabiës is een vrijwel steeds dodelijke virale infectie die veel voorkomt in armere bevolkingsgroepen, voornamelijk in Af…
Framboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia is een chronische infectie, veroorzaakt door de bacterie Treponema pertenue. Deze verwaarloosde tropische aan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • https://www.thuisarts.nl/buikpijn/ik-wil-oorzaak-van-buikpijn-achterhalen
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/winderigheid.aspx
 • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/obstipatie
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/56895-obstipatie-symptomen-verstopping-buikpijn-opgezwollen-buik.html
 • https://www.thuisarts.nl/prikkelbare-darm/ik-heb-prikkelbare-darm
 • Thuisarts. Ik heb last van buikpijn. https://www.thuisarts.nl/buikpijn/ik-heb-last-van-buikpijn (ingezien op 23-7-2023)
 • Afbeelding bron 1: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
 • Afbeelding bron 3: http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/herjua
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.