Darmkramp: buikpijn

Darmkramp: buikpijn Darmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft dit pijnklachten die aanvalsgewijs voorkomen. Vaak naar het toilet moeten gaan of winderigheid is een van de symptomen. Darmkrampjes bij baby's komt vrij veel voor. Hoe herken je darmkrampen en hoe voorkom je deze vorm van buikpijn?

Wat is darmkramp?

Darmkramp is een veel voorkomende aandoening van de dikke darm. De darmspieren zijn in hun werking verstoord, waardoor er buikkrampen of darmkrampen optreden. Dit kan van korte duur zijn, maar kan ook enige dagen aan blijven houden. Darmkrampjes bij baby's komt nog vaker voor: de darmen van baby's werken nog niet optimaal waardoor er snel buikkrampen optreden.

Verschijnselen darmkrampen

Bij darmkramp is er vooral sprake van pijn: een rommelend gevoel in de darmen en krampen die plots op komen zetten. Ook is er veel gasvorming. Men moet vaker naar het toilet dan gebruikelijk. Soms moet men om de vijf tot tien minuten naar het toilet, waarbij de darmen letterlijk geleegd worden. Het laten van veel winden hoort hierbij. Soms ook is er sprake van verstopping of van veel slijmvorming in de darmen.

Darmkramp bij baby

Het spijsverteringsstelsel van een jonge baby werkt nog niet optimaal. Hierdoor kunnen darmkrampjes ontstaan. Meestal begint op een leeftijd van 2 tot 3 weken oud. De baby is huilerig en is hierbij bijna niet te troosten. Het is moeilijk om de darmkrampen bij de baby te verminderen, omdat er weinig is wat goed werkt bij baby's. Soms kan de huisarts een medicijn voorschrijven waardoor de gasvorming wordt verminderd. Soms helpt het om de baby op zijn buikje op je arm of knie te leggen, waarbij je wat heen en weer beweegt of zijn rug masseert. Ook een lekker badje helpt de baby ontspannen. Afleiding kan de baby ook door de pijnlijke periode heen helpen: in een draagzak voelen de meeste baby's zich prettig.

De meeste baby's hebben op een leeftijd van 12 weken bijna geen last meer van darmkrampjes. Wanneer darmkrampjes aan blijven houden, kan er ook sprake zijn van een allergie. Het is voor de ouders belangrijk om in de aten te houden in hoeverre de baby last heeft van de krampjes.

Buikpijn bij zenuwen

Mensen die nerveus zijn, of 'de zenuwen' hebben, bijvoorbeeld voor een bepaalde gebeurtenis, zullen merken dat ze snel last hebben van buikpijn. De darmspieren reageren op de nervositeit, waardoor ze verstoord raken in hun werking. Vaak wisselen perioden van veel en weinig klachten zich hierbij af. De een heeft er meer last van dan de ander.

Geneesmiddelen die de kramptoestand van de spieren opheffen, werken veelal niet bij mensen met nervositeit. Voor deze mensen is het beter om geneesmiddelen in te nemen die geestelijke rust geven. Hoewel buikpijn tijdens zenuwen heel vervelend is, het het wel zaak om zo vaak als nodig is naar het toilet te gaan. Aandrang moet niet tegengehouden worden. Vaak lucht het enorm op wanneer de darmen geledigd zijn. De krampen/pijn gaat hiermee over of verminderd sterk. Wanneer de zenuwslopende situatie voorbij is, zullen de darmen vanzelf weer tot rust komen.

Darmkramp voorkomen

Wie veel last heeft van darmkramp, doet er goed aan om niet te laat op de dag te gaan eten, waardoor de darmen in de nacht rustig aan kunnen doen. Neem ook geen vet voedsel in, dit kan darmkrampen bevorderen. Ook een te snelle maaltijd kan krampen van de darmen uitlokken. Wanneer darmkrampen veel voorkomen of met bloedverlies gepaard gaan, kis het raadzaam een (huis)arts te bezoeken. Darmkrampen die plots optreden of na een voedselvergiftiging, zijn doorgaans binnen drie tot vijf dagen verdwenen. Wanneer er verstopping optreedt, is het aan te raden om vezelrijk voedsel tot zich te nemen. Ook het veel drinken van water helpt om de verstopping op te heffen.

Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken darmkrampen. Zo is van vruchtensuiker bekend dat dit darmkramp kan veroorzaken. Alle producten met geraffineerde suikers kunnen ook op de darmen inwerken.

Ziekten waarbij darmkramp optreedt

Bepaalde ziekten veroorzaken darmkrampen. Bij de ziekte van Crohn bijvoorbeeld. Ook bij diverticulitis kunnen aanvallen van pijn voorkomen. Darmkanker geeft in het eerste stadium geen pijn, maar kan in een later stadium wel darmkrampen veroorzaken. Een blindedarmontsteking geeft meestal een ander soort pijn. Een darmontsteking is wel de meeste bekende oorzaak van darmkrampen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, di…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…

Pancreatitis symptomen: buikpijn, misselijk, braken & koortsPancreatitis symptomen: buikpijn, misselijk, braken & koortsPancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier is een langgerekte klier, die verscholen ligt achter…
Scheurtjes of kloofjes in de anus: anusfissuur behandelenScheurtjes of kloofjes in de anus: anusfissuur behandelenEen scheurtje in de anus of kloofje in de anus is een vervelende klacht. Een anuskloofje is een zwerend kloofje in de hu…
Reactie

Andres Vos, 10-10-2012
Hallo,
Ik heb al een 3/4 jaar last van een zenuwachtig gevoel in mijn buik daarbij onrustig gerommel en lucht. Dit begint altijd vroeg in de ochtend rond 06.00 uur en kan de hele dag door gaan. Mijn eetgewoonten zijn niet altijd goed, zal wel iets te weinig vezels eten, maar dat deed ik daarvoor ook al. Wel heb ik voor 2 jaar terug een lange tijd antibiotica moeten slikken half jaar totaal. Wat heb ik en hoe kom ik ervan af, heeft iemand een idee? Reactie infoteur, 14-10-2012
Rommelende darmen, darmkrampen of een buikpijn-gevoel kan ontstaan door zenuwen/stress. Hoe verloopt je dag? Vind je het prettig op werk/school? Wanneer houdt dit gevoel op, is het minder wanneer je ontspannen thuis bent?

Antibiotica kan ook inwerken op het maag-darmstelsel, hoe lang geleden is er met het antibioticum gestopt?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.