Darmkramp: buikpijn
Darmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft dit pijnklachten die aanvalsgewijs voorkomen. Vaak naar het toilet moeten gaan of winderigheid is een van de symptomen. Darmkrampjes bij baby's komt vrij veel voor. Hoe herken je darmkrampen en hoe voorkom je deze vorm van buikpijn?
Wat is darmkramp?
Darmkramp is een veel voorkomende aandoening van de dikke darm. De darmspieren zijn in hun werking verstoord, waardoor er buikkrampen of darmkrampen optreden. Dit kan van korte duur zijn, maar kan ook enige dagen aan blijven houden. Darmkrampjes bij baby's komt nog vaker voor: de darmen van baby's werken nog niet optimaal waardoor er snel buikkrampen optreden.
Verschijnselen darmkrampen
Bij darmkramp is er vooral sprake van pijn: een rommelend gevoel in de darmen en krampen die plots op komen zetten. Ook is er veel gasvorming. Men moet vaker naar het toilet dan gebruikelijk. Soms moet men om de vijf tot tien minuten naar het toilet, waarbij de darmen letterlijk geleegd worden. Het laten van veel winden hoort hierbij. Soms ook is er sprake van verstopping of van veel slijmvorming in de darmen.
Darmkramp bij baby
Het spijsverteringsstelsel van een jonge baby werkt nog niet optimaal. Hierdoor kunnen darmkrampjes ontstaan. Meestal begint op een leeftijd van 2 tot 3 weken oud. De baby is huilerig en is hierbij bijna niet te troosten. Het is moeilijk om de darmkrampen bij de baby te verminderen, omdat er weinig is wat goed werkt bij baby's. Soms kan de huisarts een medicijn voorschrijven waardoor de gasvorming wordt verminderd. Soms helpt het om de baby op zijn buikje op je arm of knie te leggen, waarbij je wat heen en weer beweegt of zijn rug masseert. Ook een lekker badje helpt de baby ontspannen. Afleiding kan de baby ook door de pijnlijke periode heen helpen: in een draagzak voelen de meeste baby's zich prettig.
De meeste baby's hebben op een leeftijd van 12 weken bijna geen last meer van darmkrampjes. Wanneer darmkrampjes aan blijven houden, kan er ook sprake zijn van een allergie. Het is voor de ouders belangrijk om in de aten te houden in hoeverre de baby last heeft van de krampjes.
Buikpijn bij zenuwen
Mensen die nerveus zijn, of 'de zenuwen' hebben, bijvoorbeeld voor een bepaalde gebeurtenis, zullen merken dat ze snel last hebben van buikpijn. De darmspieren reageren op de nervositeit, waardoor ze verstoord raken in hun werking. Vaak wisselen perioden van veel en weinig klachten zich hierbij af. De een heeft er meer last van dan de ander.
Geneesmiddelen die de kramptoestand van de spieren opheffen, werken veelal niet bij mensen met nervositeit. Voor deze mensen is het beter om geneesmiddelen in te nemen die geestelijke rust geven. Hoewel buikpijn tijdens zenuwen heel vervelend is, het het wel zaak om zo vaak als nodig is naar het toilet te gaan. Aandrang moet niet tegengehouden worden. Vaak lucht het enorm op wanneer de darmen geledigd zijn. De krampen/pijn gaat hiermee over of verminderd sterk. Wanneer de zenuwslopende situatie voorbij is, zullen de darmen vanzelf weer tot rust komen.
Darmkramp voorkomen
Wie veel last heeft van darmkramp, doet er goed aan om niet te laat op de dag te gaan eten, waardoor de darmen in de nacht rustig aan kunnen doen. Neem ook geen vet voedsel in, dit kan darmkrampen bevorderen. Ook een te snelle maaltijd kan krampen van de darmen uitlokken. Wanneer darmkrampen veel voorkomen of met bloedverlies gepaard gaan, kis het raadzaam een (huis)arts te bezoeken. Darmkrampen die plots optreden of na een voedselvergiftiging, zijn doorgaans binnen drie tot vijf dagen verdwenen. Wanneer er verstopping optreedt, is het aan te raden om vezelrijk voedsel tot zich te nemen. Ook het veel drinken van water helpt om de verstopping op te heffen.
Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken darmkrampen. Zo is van vruchtensuiker bekend dat dit darmkramp kan veroorzaken. Alle producten met geraffineerde suikers kunnen ook op de darmen inwerken.
Ziekten waarbij darmkramp optreedt
Bepaalde ziekten veroorzaken darmkrampen. Bij de ziekte van Crohn bijvoorbeeld. Ook bij
diverticulitis kunnen aanvallen van pijn voorkomen. Darmkanker geeft in het eerste stadium geen pijn, maar kan in een later stadium wel darmkrampen veroorzaken. Een
blindedarmontsteking geeft meestal een ander soort pijn. Een
darmontsteking is wel de meeste bekende oorzaak van darmkrampen.