Darmkrampen: oorzaak en behandeling
Darmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, die vaak geïnfecteerd zijn met een virus of een bacterie. Met een beetje geluk is de pijn na één dag verdwenen, maar soms houdt deze langer aan tot wel enkele weken. Wat zijn oorzaak, symptomen en behandeling voor darmkrampen?
Darmkrampen en de oorzaak
De meeste mensen noemen het simpelweg buikpijn: darmkrampen. Kramp in de darmen kan zeer pijnlijk zijn en bestaat uit samentrekkingen van de darmen. Meestal verdwijnt de pijn weer na ontlasting. In ernstigere gevallen blijft de pijn langer aanhouden. De meest voorkomende oorzaken voor darmkrampen zijn:
- Het eten van stoffen die de darmen prikkelen zoals uien, bonen en bepaalde kruiden
- Voedselvergiftiging
- Een darmontsteking
- Prikkelbaredarmsyndroom of spastische darm
- Ziekte van Crohn
- Darmkanker (in een vergevorderd stadium)
- Goedaardige poliep
Darmkrampen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door voedsel dat de darmen irriteert of prikkelt. Bedorven voedsel bevat bacteriën die zich in de darmen nestelen en daar een ontsteking veroorzaken. Het gevolg is pijnlijke krampen en vaak diarree.
Een darmziekte herkennen: de symptomen
Een darmziekte is ernstiger dan gewone darmkramp of buikpijn. Bij een darmziekte gaat het om krampen die niet zomaar uit zichzelf verdwijnen. Soms is het van chronische aard, soms ook is er echter gerichte behandeling nodig om te genezen. De ziekte van Crohn is een darmziekte waarbij het darmkanaal chronisch ontstoken is. Er kunnen darmkrampen optreden, diarree, bloedarmoede, fistels, gewrichtspijn en/of vermagering. Bij een
spastische darm is er sprake van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree vaak afgewisseld met verstoppingen en winderigheid. Bij een goedaardige poliep of een kwaadaardige (darmkanker) er is soms lange tijd niks te merken. Er kan bloed bij de ontlasting zitten. Er komt steeds vaker darmkrampen voor die gepaard gaan met diarree of verstoppingen. Een
darmontsteking kan krampen veroorzaken. Misselijk, braken, diarree en soms koorts komen vaak ook voor bij een darmontsteking.
Behandeling en herstel
In geval van een voedselvergiftiging zal de kramp enige uren tot dagen kunnen duren. Gelukkig verdwijnt de darmkramp daarna weer. Vaak naar de wc gaan zorgt ervoor dat de darmen goed geledigd worden waardoor de kramp afneemt. In geval van diarree en soms ook braken is het belangrijk om voldoende water te drinken. Vooral kleine kinderen en kwetsbare mensen zijn sneller geneigd uit te drogen. Wie stoffen heeft gegeten die de darmen prikkelt, zal enige tijd last kunnen hebben van buikpijn. Dit verdwijnt weer nadat het voedsel de darmen is gepasseerd. Langer dan 24 uur houdt dit nooit aan. Een toiletbezoek kan al heel wat druk van de darmen afnemen. Let voortaan op met bepaalde voedingsmiddelen. Vermijd liever bruinen bonen, uien, knoflook en bepaalde kruiden wanneer je vaker last hebt van darmkrampen na het eten hiervan.
Wanneer darmkrampen ontstaan na het eten van bedorven voedsel of prikkelbare stoffen en de darmkrampen verdwijnen niet binnen één tot drie dagen, dan kan er meer aan de hand zijn. Ook wanneer de darmkrampen snel in hevigheid toeneemt en je het gevoel hebt steeds zieker te worden is het raadzaam een arts te raadplegen.
Bij ernstigere darmziekten is gerichte behandeling nodig. De arts zal eerst een diagnose stellen aan de hand van jouw verhaal, de klachten die je beschrijft en vaak een lichamelijk onderzoek. Sommige onderzoeken zijn minder prettig maar wel noodzakelijk. Het is in je eigenbelang om hieraan mee te werken. Wanneer de diagnose gesteld is, kan de arts gericht gaan behandelen. In sommige gevallen blijkt het om een chronische ziekte te gaan die niet te genezen is, maar waar zoveel mogelijk aan pijnbestrijding of klachtenvermindering wordt gedaan.
Pijnstilling in de vorm van paracetamol wordt in de meeste gevallen goed verdragen bij darmkrampen, maar kan in combinatie met diarree soms minder goed werken omdat het middel weer te snel uit het lichaam wordt verdreven. Voltaren/ diclofenacnatrium wordt ook wel voorgeschreven bij darmkrampen.
Darmkrampen bij de
baby wordt vaak veroorzaakt door gassen die zich in de darmen ophopen of darmspieren die nog niet optimaal werken. Vaak wordt kamillethee toegediend aan baby's met darmkrampjes: dit werkt kalmerend en herstelt de werking van de darmen. Sap simplex is een middel dat schuim oplost waardoor darmgassen kunnen ontsnappen. De buik masseren werkt vaak geruststellend en ontspannend voor de baby.