Darmkrampen: oorzaak en behandeling

Darmkrampen: oorzaak en behandeling Darmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, die vaak geïnfecteerd zijn met een virus of een bacterie. Met een beetje geluk is de pijn na één dag verdwenen, maar soms houdt deze langer aan tot wel enkele weken. Wat zijn oorzaak, symptomen en behandeling voor darmkrampen?

Darmkrampen en de oorzaak

De meeste mensen noemen het simpelweg buikpijn: darmkrampen. Kramp in de darmen kan zeer pijnlijk zijn en bestaat uit samentrekkingen van de darmen. Meestal verdwijnt de pijn weer na ontlasting. In ernstigere gevallen blijft de pijn langer aanhouden. De meest voorkomende oorzaken voor darmkrampen zijn:
  • Het eten van stoffen die de darmen prikkelen zoals uien, bonen en bepaalde kruiden
  • Voedselvergiftiging
  • Een darmontsteking
  • Prikkelbaredarmsyndroom of spastische darm
  • Ziekte van Crohn
  • Darmkanker (in een vergevorderd stadium)
  • Goedaardige poliep
Darmkrampen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door voedsel dat de darmen irriteert of prikkelt. Bedorven voedsel bevat bacteriën die zich in de darmen nestelen en daar een ontsteking veroorzaken. Het gevolg is pijnlijke krampen en vaak diarree.

Een darmziekte herkennen: de symptomen

Een darmziekte is ernstiger dan gewone darmkramp of buikpijn. Bij een darmziekte gaat het om krampen die niet zomaar uit zichzelf verdwijnen. Soms is het van chronische aard, soms ook is er echter gerichte behandeling nodig om te genezen. De ziekte van Crohn is een darmziekte waarbij het darmkanaal chronisch ontstoken is. Er kunnen darmkrampen optreden, diarree, bloedarmoede, fistels, gewrichtspijn en/of vermagering. Bij een spastische darm is er sprake van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree vaak afgewisseld met verstoppingen en winderigheid. Bij een goedaardige poliep of een kwaadaardige (darmkanker) er is soms lange tijd niks te merken. Er kan bloed bij de ontlasting zitten. Er komt steeds vaker darmkrampen voor die gepaard gaan met diarree of verstoppingen. Een darmontsteking kan krampen veroorzaken. Misselijk, braken, diarree en soms koorts komen vaak ook voor bij een darmontsteking.

Behandeling en herstel

In geval van een voedselvergiftiging zal de kramp enige uren tot dagen kunnen duren. Gelukkig verdwijnt de darmkramp daarna weer. Vaak naar de wc gaan zorgt ervoor dat de darmen goed geledigd worden waardoor de kramp afneemt. In geval van diarree en soms ook braken is het belangrijk om voldoende water te drinken. Vooral kleine kinderen en kwetsbare mensen zijn sneller geneigd uit te drogen. Wie stoffen heeft gegeten die de darmen prikkelt, zal enige tijd last kunnen hebben van buikpijn. Dit verdwijnt weer nadat het voedsel de darmen is gepasseerd. Langer dan 24 uur houdt dit nooit aan. Een toiletbezoek kan al heel wat druk van de darmen afnemen. Let voortaan op met bepaalde voedingsmiddelen. Vermijd liever bruinen bonen, uien, knoflook en bepaalde kruiden wanneer je vaker last hebt van darmkrampen na het eten hiervan.

Wanneer darmkrampen ontstaan na het eten van bedorven voedsel of prikkelbare stoffen en de darmkrampen verdwijnen niet binnen één tot drie dagen, dan kan er meer aan de hand zijn. Ook wanneer de darmkrampen snel in hevigheid toeneemt en je het gevoel hebt steeds zieker te worden is het raadzaam een arts te raadplegen.

Bij ernstigere darmziekten is gerichte behandeling nodig. De arts zal eerst een diagnose stellen aan de hand van jouw verhaal, de klachten die je beschrijft en vaak een lichamelijk onderzoek. Sommige onderzoeken zijn minder prettig maar wel noodzakelijk. Het is in je eigenbelang om hieraan mee te werken. Wanneer de diagnose gesteld is, kan de arts gericht gaan behandelen. In sommige gevallen blijkt het om een chronische ziekte te gaan die niet te genezen is, maar waar zoveel mogelijk aan pijnbestrijding of klachtenvermindering wordt gedaan.

Pijnstilling in de vorm van paracetamol wordt in de meeste gevallen goed verdragen bij darmkrampen, maar kan in combinatie met diarree soms minder goed werken omdat het middel weer te snel uit het lichaam wordt verdreven. Voltaren/ diclofenacnatrium wordt ook wel voorgeschreven bij darmkrampen.

Darmkrampen bij de baby wordt vaak veroorzaakt door gassen die zich in de darmen ophopen of darmspieren die nog niet optimaal werken. Vaak wordt kamillethee toegediend aan baby's met darmkrampjes: dit werkt kalmerend en herstelt de werking van de darmen. Sap simplex is een middel dat schuim oplost waardoor darmgassen kunnen ontsnappen. De buik masseren werkt vaak geruststellend en ontspannend voor de baby.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…

IJlen komt voor bij hoge koortsIJlen komt voor bij hoge koortsIJlen wordt ook wel (koorts)delier of delirium genoemd, en het is iets dat vooral gezien wordt bij hoge koorts. IJlen ka…
Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Een beenmergpunctie is het verwijderen van merg uit het bot. Een beenmergpunctie wordt niet zomaar uitgevoerd, maar dien…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.