Darmonsteking en diarree

Darmonsteking en diarree Bij een darmonsteking gaat vaak diarree gepaard. Dit is een zeer vervelend verschijnsel. De ontlasting is waterig en dun. Soms is er teveel vochtverlies. Bij heel jonge kinderen is diarree bovendien nog eens gevaarlijk. De voeding aanpassen en voldoende vocht tot zich nemen is al een oplossing. Soms is er sprake van een chronische darmonsteking:

Darmontsteking of enteritis

Een darmontsteking is een ontsteking van de dunne darm, waaronder het slijmvlies. Gastro-enteritis is wanneer ook de dikke darm en/of de maag ontstoken zijn. Men onderscheidt een chronische darmontsteking, een regionale en een acute darmontsteking. Een chronische darmontsteking komt meestal voor in de dikke darm en geeft een bepaald ziektebeeld. De ziekte van crohn is een bekende chronische darmontsteking. Ook colitis ulcerosa is een chronische darmontsteking. Bij een regionale darmontsteking is het laatste gedeelte van de kronkeldarm ontstoken. Soms treden er zweren bij op en bindweefselvorming. Ook dit komt voor bij de ziekte van crohn. Een acute darmontsteking komt nog het meest voor en treft iedereen wel eens.

Oorzaken

De oorzaken voor een darmontsteking zijn infecties zoals bacteriën en virussen, vergiftiging door bijvoorbeeld alcohol of medicijnen en verkeerde voeding. Vaak is dit bedorven voeding of besmet water, waarin bacteriën of virussen zitten. Teveel vezels veroorzaken ook een darmontsteking. Bij een chronische darmontsteking speelt de afweer een rol in de oorzaken. Een aantal patiënten heeft ook een familielid met een chronische darmontsteking. Roken en stress spelen ook een rol hierin. Stress en roken verminderd namelijk de afweer van het lichaam. Let erop dat diarree besmettelijk is voor anderen, een goede hygiëne is daarom belangrijk. Wanneer iemand in aanraking komt met de uitwerpselen van een besmet persoon, heeft deze het ook al snel te pakken. Soms is de oorzaak van diarree een nieuw medicijn, dit is dan een reactie van de darmen die nog moeten wennen hieraan.

Symptomen

De verschijnselen zijn veelal buikkrampen, dunne ontlastingoftewel diarree, misselijkheid, braken en koorts. Soms gaat de ontsteking over in een chronische vorm, men spreekt dan van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa . In de meeste gevallen gaat diarree na een tot twee dagen weer over, mits er goede voeding word ingenomen. Let op met jonge kinderen. Bij kinderen onder de twee jaar moeten de klachten, en vooral de diarree, binnen 12 uur weer verdwijnen. Zo niet dan moet direct een arts geraadpleegd worden. Jonge kinderen hebben een grotere kans op uitdroging. Bij mensen boven de 70 jaar moet de diarree na 24 uur weer verdwijnen.

Behandeling

Rust is belangrijk, en voldoende water drinken om het vochtverlies weer aan te vullen. Indien het vochtverlies te groot is, door bijvoorbeeld ook overgeven, is het raadzaam om ORS-poeder te halen bij de apotheek, dit vult het zoutgehalte ook weer aan. Verder lichte voeding. Voeding die vezelarm is, geniet de voorkeur. Een lijst met geschikte voeding tijdens een periode van diarree:
  • Bananen: bevatten kalium, belangrijk wanneer de vochtbalans in het lichaam verstoord is
  • Witte rijst: vezelarm en niet belastend voor de darmen
  • Beschuit: erg licht voor de maag en vezelarm
  • Geroosterd wit brood: goed verteerbaar, wel eerst roosteren

Wanneer het vochtverlies te erg word en er geen apotheek beschikbaar is, kan je ook zelf een oplossing maken:
  • Breng een half liter water aan de kook
  • Voeg een half theelepeltje zout toe en vier theelepels suiker, voeg dit toe wanneer het water nog kookt anders lost het niet op
  • Drink ieder half uur een beetje hiervan

Gebruik liever geen geneesmiddelen om de diarree te stoppen. Deze versnellen de genezing vaak niet. In deze geneesmiddelen zit actieve kool, dat bestaat uit verkoold materiaal van planten. Het is nooit aangetoond dat dit helpt bij diarree. Er kan een antibiotica worden voorgeschreven. Verder moet de patiënt veel rusten en goede voeding tot zich nemen. Een chronische darmontsteking kan nog niet genezen worden. Wel zijn er medicijnen die de ontstekingen remmen. Klachten zoals diarree kunnen verhopen worden met andere medicijnen. Bij Colitis Ulcerosa kan soms een darmoperatie uitgevoerd worden, wanneer de darm te nauw is geworden en medicijnen niet meer helpen. Bij de ziekte van crohn kan men het laatste gedeelte van de dunne darm en het eerste gedeelte van de dikke darm verwijderen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking symptomen zijn buikpijn, (acute en ernstige) diarree, verlies van eetlust en braken. Darmontsteking staat…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
Darm ontstekingEnteritis is een ontsteking van de darmen, meestal vooral de dunne darm. Meestal gaat dit gepaard met buikpijn, buikkram…
Huismiddeltjes tegen chronische darmontstekingChronische darmontsteking (waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa het meest voorkomen) veroorzaken veel last. E…

Clusterhoofdpijn: symptomen en behandelingClusterhoofdpijn: symptomen en behandelingClusterhoofdpijn is een soort hoofdpijn die het meest voorkomt bij mannen en vaak zijn dit straffe rokers. Het kenmerkt…
Multiple Sclerose: klachten, verloop, behandelingMultiple Sclerose: klachten, verloop, behandelingMultiple Scleose is een ziekte van het zenuwstelsel. De ziekte begint vaak op jonge leeftijd en is chronisch. Helaas is…
Bronnen en referenties
  • http://www.efarma.nl/PAGES/winap.asp?ID=38&Method=infotekst
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.