Darmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandeling
Darmontsteking symptomen zijn buikpijn, (acute en ernstige) diarree, verlies van eetlust en braken. Darmontsteking staat ook bekend als 'enteritis'. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten of drinken van levensmiddelen die zijn besmet met bacteriën of virussen. De boosdoeners vestigen zich in de dunne darm en veroorzaken ontsteking en zwelling. Een darmontsteking kan ook worden veroorzaakt door een auto-immuunaandoening zoals de ziekte van Crohn, bepaalde geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, en schade als gevolg van bestraling. De ontsteking kan ook betrekking hebben op de maag (gastritis) en de dikke darm (colitis). Dit laatste staat bekend als dikkedarmontsteking.
Buikpijn door darmontsteking /
Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comDarmontsteking: ontstoken darm
Wat is het?
Een darmontsteking of enteritis is een ontsteking van de dunne darm. In sommige gevallen kan de ontsteking ook betrekking hebben op de maag (
maagontsteking of gastritis) en de dikke darm (colitis of
dikkedarmontsteking). Er worden verschillende vormen van enteritis onderscheiden. De meest voorkomende zijn virale of bacteriële darmontsteking; stralingsgeïnduceerde darmontsteking; medicatiegeïnduceerde darmontsteking alcohol- of drugsgerelateerde darmontsteking; darmontsteking als gevolg van een slechte doorbloeding; (chronische) darmontsteking door ontstekingsziekten, zoals de
ziekte van Crohn of
colitis ulcerosa.
Wanneer je huisarts raadplegen?
Symptomen van darmontsteking kunnen bestaan uit koorts, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Virale enteritis verdwijnt meestal zonder behandeling binnen een paar dagen. Als de klachten echter langer aanhouden dan drie of vier dagen, of als je vermoedt dat je last hebt van bacteriële enteritis, dan kun je het beste je huisarts raadplegen.
Darmontsteking symptomen
Symptomen van een darmontsteking kunnen bestaan uit:
Darmontsteking als gevolg van ibuprofen /
Bron: Martin SulmanSoorten darmontsteking
Bacteriële oorzaken
Er zijn verschillende soorten darmontsteking. Bacteriële enteritis wordt veroorzaakt door
voedselvergiftiging. Je kan het krijgen na de inname van voedsel of water dat besmet is met bacteriën. Enkele veel voorkomende bacteriën die darmontsteking veroorzaken zijn Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus), Campylobacter jejuni (C. jejuni), Shigella en Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica). Virale enteritis komt ook voor. Bij de virussen zijn de boosdoeners vaak rotavirus, norovirus en sapovirus. Van de parasitaire verwekkers komen Giardia, Cryptosporidium en Dientamoeba fragilis het meest voor.
Andere oorzaken
Een darmontsteking kan ook het gevolg zijn van sommige medicijnen, zoals
ibuprofen en
naproxen, illegale drugs, zoals cocaïne, en chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Mogelijke complicaties
Als de symptomen ernstig zijn of chronisch worden, heb je een verhoogd risico op
uitdroging. Zuigelingen, jonge kinderen en ouderen zijn bijzonder kwetsbaar voor uitdroging. Dit is een ernstig gezondheidsrisico. Je moet hulp zoeken als je tekenen van uitdroging vertoont als gevolg van verlies van vocht door zweten, braken en diarree. Uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer:
Medicatie /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comDarmontsteking behandeling
Milde darmontsteking geneest doorgaans binnen een paar dagen. Medische behandeling is dan niet nodig. Mensen met diarree moeten zorgen dat ze voldoende drinken. Rehydratatie met elektrolytenoplossingen kan nodig zijn. ORS kan dan uitkomst bieden. Dit is een mengsel van zouten en druivensuiker. Je lost dit op in water en drinkt het vervolgens op. Het voorkomt uitdroging. Het is vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Medicatie om diarree tegen te gaan wordt vaak afgeraden, omdat het daardoor langer duurt voordat ziekteverwekkende organismen het spijsverteringskanaal verlaten. Bij personen met diarree (vooral jonge kinderen) die niet in staat zijn om voldoende vocht vast te houden vanwege misselijkheid, kan intraveneuze of subcutane toediening van vocht nodig zijn. Soms is behandeling met medicatie nodig, zoals antibiotische therapie.
Prognose
In de meeste gevallen van darmontsteking verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Herstel kan twee tot drie weken duren in meer ernstige gevallen - afhankelijk van de oorzaak. Een volledig herstel kan wel 6 tot 18 maanden duren in geval van darmontsteking als gevolg van bestraling.
Preventie
Was altijd je handen na gebruik van het toilet en voor het eten of het bereiden van voedsel of dranken. Vermijd drinken uit onbekende bronnen, zoals beken en bergstroompjes, zonder dit water eerst uit te koken. Gebruik alleen schone gebruiksvoorwerpen voor het eten of het bereiden van voedsel. Zorg dat voedsel goed gaar is, zodat je zeker weet dat de bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Vlees altijd door en door gaar maken. Bewaar voedsel op de juiste wijze (gekoeld en verpakt).
Lees verder