Tempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmen

Tempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmen Iedereen heeft weleens last van buikkrampen of lichte maag- of darmspasmen. Je kunt hierdoor buikpijn krijgen, de continue aandrang voelen om naar het toilet te gaan en last krijgen van winderigheid. Deze klachten zijn vaak effectief te verhelpen door het gebruik van een kruidengeneesmiddel op basis van pepermuntolie (Mentha piperita aetheroleum). Tempocol is zo'n vrij verkrijgbaar kruidengeneesmiddel op basis van pepermuntolie. Het dient ingenomen te worden op een lege maag.

Tempocol tegen buikkrampen


Wat is Tempocol?

Tempocol is een kruidengeneesmiddel dat snel helpt tegen buikkrampen of lichte maag- of darmspasmen en daarmee gepaard gaande buikpijn en winderigheid. De enige werkzame stof in Tempocol is Mentha piperita aetheroleum, oftewel pepermuntolie.

Buikkrampen of lichte spasmen van de maag of darmen komen veel voor. Deze kunnen hinderlijk zijn en je dagelijkse routine danig verstoren. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor het aanblijvende gevoel dat je naar het toilet moet of voor grimassen op het gezicht door samentrekkingen van de maag. Dergelijke klachten zijn goed te onderdrukken met Tempocol. Heb je last van ernstige buikkrampen of darmspasmen of houden de klachten langer dan twee weken aan, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is van je klachten en indien nodig een geneesmiddel voorschrijven dat de oorzaak van je klachten effectiever aanpakt.

Buikklachten bestrijden met pepermuntolie

Pepermuntolie of Mentha piperita aetheroleum is een etherische olie die veel wordt ingezet tegen buikklachten. De olie wordt gewonnen uit de bladeren van de pepermuntplant. Het is onder andere door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als middel tegen prikkelbaardarmsyndroom (IBS) en spijsverteringsproblemen als gastritis en winderigheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat pepermuntolie pijnlijke samentrekkingen van de darmen kan doen laten afnemen (Taylor et al., 1984). Naast Tempocol wordt het in nog meer vrij verkrijgbare middelen tegen buikklachten gebruikt, waaronder bijvoorbeeld Giprocol.

Pepermuntolie wordt over het algemeen zeer goed verdragen. Slechts bij toepassing van zeer hoge doseringen kan het toxische effecten hebben. Hierin verschilt het niet van de meeste andere etherische oliën zoals bijvoorbeeld sinaasappelolie en kruidnagelolie.

Hoe neem je Tempocol in?

Om ervoor te zorgen dat Tempocol een optimale werking heeft is het belangrijk om het op de juiste manier in te nemen. Het is belangrijk om Tempocol in te nemen op een lege maag. Gebruik voor het innemen van de capsule een glas koud water. Het wordt afgeraden om Tempocol tegelijk met voedsel of hete vloeistof in te nemen. De kans is dan namelijk groot dat de capsules - die zijn voorzien van een maagzuur-resistente coating - vroegtijdig door het lichaam worden afgebroken waardoor de inhoud de darmen niet bereikt.

Wanneer mag je Tempocol niet gebruiken?

Het gebruik van Tempocol wordt in de volgende situaties afgeraden:
 • Wanneer je allergisch bent voor pepermuntolie
 • Wanneer je een leveraandoening hebt
 • Wanneer je een ontsteking van de galblaas of galwegen hebt
 • Wanneer je bekend bent met problemen van de maagzuurproductie
 • Wanneer je histamine 2-blokkers, protonpomp-remmers of maagzuurremmers op recept gebruikt

Er is geen of onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van pepermuntolie bij kinderen en zwangere vrouwen. Aangeraden wordt daarom om met een arts te overleggen wanneer je overweegt Tempocol te gebruiken voor een van je kinderen of tijdens een zwangerschap. Tempocol heeft geen invloed op de vruchtbaarheid.

Waar is Tempocol verkrijgbaar?

Voor Tempocol is een doktersrecept niet nodig. Je kunt het gewoon kopen bij de drogisterij. Ook kun je het bestellen via een online drogisterij. Tempocol is verkrijgbaar in verpakkingen van 60 en 120 capsules.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten van een prikkelbare darm verlichtenHet prikkelbare darm syndroom, ook wel PDS genoemd, is een vervelende aandoening. Deze aandoening komt veel voor in de w…
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Pepermunt kennen de meeste mensen wel van het witte snoepje dat je een frisse smaak in de mond geeft en als redmiddel fu…
Huismiddeltjes tegen chronische darmontstekingChronische darmontsteking (waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa het meest voorkomen) veroorzaken veel last. E…

Darmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking symptomen zijn buikpijn, (acute en ernstige) diarree, verlies van eetlust en braken. Darmontsteking staat…
Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Soort angststoornisPosttraumatische stressstoornis (PTSS): Soort angststoornisEen posttraumatische stressstoornis of “het posttraumatische stressyndroom” (PTSS) is een soort angststoornis. Dit treed…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jschofield, Pixabay
 • http://db.cbg-meb.nl/bijsluiters/h109856.pdf
 • https://www.drogisterij.net/gezondheid/geneesmiddelen/overig-geneesmiddelen/tempocol-pepermuntolie-8712691213103?partnercode=259
 • http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js4927e/19.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermuntolie
 • Taylor BA, Duthie HL, Luscombe DK. Inhibitory effect of peppermint and menthol on human isolated coli. Gut, 1984, 25:A1168-A1169.
 • Leicester RJ, Hunt RH. Peppermint oil to reduce colonic spasm during endoscopy. Lancet, 1982, 2:989.
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.