Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?

Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee? Pepermunt kennen de meeste mensen wel van het witte snoepje dat je een frisse smaak in de mond geeft en als redmiddel fungeert op het moment dat je uit je mond ruikt. Als het gaat om pepermuntolie, dan kennen lang niet alle mensen dit product. Toch kan pepermuntolie in huis hebben, zeker van toegevoegde waarde zijn. Wat is pepermuntolie precies, hoe is het toe te passen en waar is het goed voor?

Pepermuntolie, de basis

Pepermuntolie is een etherische olie. Deze etherische olie wordt gewonnen uit bovengrondse delen van de pepermuntplant. De bladeren en stengels worden als het ware gestoomd. Met de waterdamp komt ook de pepermuntolie vrij. Omdat er één vierkante meter grond voor nodig is om drie gram pepermuntolie te produceren, is pepermuntolie relatief duur. De pepermuntplant is afkomstig van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Pepermunt is een kruising tussen watermunt en aarmunt.

De etherische olie is belangrijk voor de cosmetische en farmaceutische industrie. De meest bekende producten zijn het bekende pepermuntsnoepje, de kauwgom en onze dagelijkse tandpasta. Pepermuntolie is vrijwel kleurloos en prettig fris en verkoelend.

Pepermuntolie is sterk

Besef dat pepermuntolie erg sterk is en gebruik daarom niet te veel. Niet meer dan wat is aangegeven, ook al denk je dat wat extra nog meer zal helpen. ‘Enkele druppels’ zijn ook daadwerkelijk enkele druppels en geen tien of meer. Denk er wel aan dat pepermuntolie vijftig tot zeventig keer sterker is dan het kruid pepermunt.

Het zuiverste gebruik van pepermuntolie is de druppel in het kleine flesje. Maar voor bepaalde toepassingen kan de capsule ook zinvol zijn. Lees op voorhand goed hoeveel er precies in zit.

Bron: Densaniebla, PixabayBron: Densaniebla, Pixabay

Toegevoegde waarde van pepermuntolie

Medisch

Pepermuntolie in huis hebben is zinvol, want het is goed voor de gezondheid. Waar kan je pepermuntolie zoal voor gebruiken:
 • Koortsverlagend - Doe één druppel onder iedere voet (bij kinderen tot 12 jaar moet je het één op één verdunnen met een basisolie).
 • Opgeblazen gevoel - Doe na het eten één druppel in een kopje water en drink het op.
 • Verstopte neus - Wrijf op iedere hand één druppel goed over de binnenkant van je handen. Snuif dit verschillende keren goed met de neus op. Heb je een diffuser, dan kunnen daar ook enkele druppels in.
 • Weg mieren, muggen en spinnen - Mieren, muggen en spinnen houden niet van pepermunt. Druppel wat pepermuntolie op de plekken waar spinnen en mieren binnen komen. Bijvoorbeeld de deuren en eventueel wat ramen. Er komt niets meer naar binnen. Bij muggen blijven ze weg bij je hoofd, als je wat druppels op je hoofdkussen sprenkelt.
 • Problemen met de spijsvertering - Doe één druppel bij een kopje thee of water en het gaat vanzelf werken. Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken die aangeven dat pepermuntolie ook goed is tegen het prikkelbaardarmsyndroom.
 • Vermoeide voeten - Druppel wat pepermuntolie in een bakje water en ga er zeker in een kwartier inzitten. Het ontspant en de vermoeidheid vloeit uit de voeten.
 • Spierpijn - Gebruik pepermuntolie tijdens een massage en je vermindert de spierpijn.
 • Energieboost - Voel je je futloos, wrijf dan enkele druppels in je handen en wrijf er je nek mee in. Heb je een diffuser in huis, dan werkt dat ook goed voor meer energie.
 • Spanningshoofdpijn - Doe wat druppels op je slapen, je nek en sinussen.
 • Misselijkheid na operatie - Sommige mensen worden misselijk wakker na een operatie. Enkele druppels pepermuntolie kan helpen.
 • Snoepneigingen - Neem wat druppels in je mond en je hebt geen zin meer in dat zuurtje, dropje of die reep chocolade.

Bron: Rhythmuswege, PixabayBron: Rhythmuswege, Pixabay
Cosmetisch
Je kunt ook cosmetisch baat hebben bij het gebruik van pepermuntolie. Waar is het zoal goed voor:
 • Voeg wat pepermuntolie toe aan je shampoo en het geeft behalve een lekkere geur, ook een heerlijke tinteling op je hoofdhuid. Erg verfrissend.
 • Behalve de tinteling, is pepermuntolie ook goed bij een droge hoofdhuid en roos. Doe wat druppels in je handpalmen en smeer er je hoofdhuid goed mee in.
 • Een beetje tinteling in de nek kan naast energie ook een lekker fris gevoel geven. Druppel wat pepermuntolie in je handpalmen en klop het rustig tegen je nek en schouderpartij of nog beter, laat het lekker inmasseren.

Prijzen

Pepermuntolie is niet echt goedkoop, maar je hebt er ook niet veel van nodig. Het is te koop bij verschillende winkels, maar zeker bij de reformhuizen. Dragees zijn te koop vanaf zo’n € 0,15 per capsule (potjes bevatten meestal 50 of 100 dragees). Olie kost gemiddeld zo’n € 8,00 voor een 10ml flesje. Ga altijd voor de biologische versie.

Tot slot

Het is geen overbodige luxe om pepermuntolie in huis te hebben. Koop een flesje en ga er verantwoordelijk mee om. Pas het eens toe als de situatie er naar is. Veel mensen willen niet anders meer, op het moment dat ze het eenmaal toegepast hebben. Ervaar het.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: pepermuntKruiden: pepermuntPepermunt of mentha piperita is een lid van de muntfamilie. Je kunt pepermunt zelf in je tuin kweken en het is een overb…
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
De geneeskracht van pepermuntolieDe geneeskracht van pepermuntolieEen druppel etherische pepermuntolie bevat net zoveel gezonde stoffen als 28 kopjes pepermuntthee. De pepermuntolie is e…
Pepermunt: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde pepermuntPepermunt: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde pepermuntPepermunt (Mentha piperita) is waarschijnlijk een van de bekendste kruiden. Geen wonder, want zijn onderscheidende aroma…

Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van re…
Amandelolie: gezond en veelzijdigAmandelolie: gezond en veelzijdigAmandelolie wordt gemaakt uit de amandelen die groeien aan de amandelboom ofwel Prunus Dulcis. De amandel wordt tegenwoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Freeimages9, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermuntolie
 • http://www.enjoil.nl/pepermuntolie/
 • http://www.myblackhair.nl/3-redenen-waarom-je-pepermuntolie-in-huis-moet-hebben/
 • http://www.aromatherapie-info.com/pepermunt-etherische-olie.html
 • Afbeelding bron 1: Densaniebla, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Rhythmuswege, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.