Amandelolie: gezond en veelzijdig

Amandelolie: gezond en veelzijdig Amandelolie wordt gemaakt uit de amandelen die groeien aan de amandelboom ofwel Prunus Dulcis. De amandel wordt tegenwoordig op verschillend plaatsen geteeld. De noot is mateloos populair en zeer veelzijdig. Genoeg reden om de ooit alleen in Midden-Azië groeiende boom naar het westen te halen. Maar hoe gezond en veelzijdig is amandelolie eigenlijk?

Amandelboom, de oorsprong

Ooit groeide de amandelboom alleen in Centraal-Azië (met name het westelijk gebied), maar inmiddels vinden we de amandelboom, officieel Prunus Dulcis, in het Middellandse Zeegebied. Met name in Italië, Zuid Frankrijk en de noordelijk gelegen landen van Afrika. Tenslotte vind je de amandelboom ook in de Verenigde Staten, Californië om precies te zijn. De amandelboom doet het goed in de droge grond rond wijn- en olijfgebieden.

Bron: Makamuki0, PixabayBron: Makamuki0, Pixabay
Basis
Amandelolie bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetten, oliezuur, palmitinezuur, stearinezuur, alfalinoleenzuur en linolzuur. Het bevat vitamines A, D en E. De zoete amandelolie*, want daar gaat het hier over, wordt gewonnen door middel van koude persing. De amandelen worden met stokken uit de boom geslagen, dan zijn ze nog groen. Echter, als je even wacht, dan vallen de amandelen vanzelf uit de boom.

* De tegenhanger van de zoete amandel is de bittere amandel. Deze bevat echter amygdaline en dat is een giftige stof.

Kosten

Amandelolie is ruim verkrijgbaar en niet duur. In ieder geval heeft iedere reformwinkel amandelolie in de schappen. Als je een grote fles met 500 ml neemt, ben je zon 12 tot 20 euro kwijt. Het bedrag is ook een beetje afhankelijk van het merk. Meestal is amandelolie overigens ook in kleinere flesjes van 100 ml of 200 ml te koop.

Bron: Romi, PixabayBron: Romi, Pixabay

Amandelolie voor in- en uitwendig gebruik

Inwendig

Amandelolie kan als koude olie heerlijk zijn om een groene salade, al dan niet met geitenkaas en noten, of aardappelsalade mee op smaak te brengen. Maar ook een bordje met licht gegrilde courgetteschijven of komkommerschijven breng je iets meer op smaak met een beetje amandelolie er overheen gesprenkeld.

Ga er echter vooral niet mee bakken of braden. Als de amandelolie verhit wordt, dan verliest het de vitaminen en de werking van de meervoudige onverzadigde vetzuren. Neem je echter de amandel zelf, dan is dat ook nog eens goed voor de bloedsuikerspiegel. Er is dus minder insuline nodig en verder blijft het cholesterolpeil op niveau door het eten van amandelen. Tenslotte helpt het bij de ontwikkeling van de botten, verbetert het je weerstand en kan het je meer energie geven.

Uitwendig

Amandelolie heeft als voordeel dat het bijna geurloos is en dat maakt dat het aan allerlei producten toegevoegd kan worden. In meerdere cosmeticaproducten vinden we amandelolie terug en verder is het een prima olie om als massageolie gebruikt te worden. Het stimuleert onder meer de doorbloeding van de huid en het is ook uitermate goed voor jonge kinderen als babyolie. Als je licht verbrand bent, kan amandelolie zelfs de pijn verzachten en datzelfde geldt als je spierpijn hebt.

Amandelolie kan ook voor de hoofdhuid gebruikt worden. Het voorkomt irritaties op de hoofdhuid, stimuleert de groei, verzacht een gespannen huid en maakt het haar glanzender.

Bron: Pau Noia0, PixabayBron: Pau Noia0, Pixabay
Op de lichaamshuid heeft het eveneens een meervoudige werking. Het kan puur verwerkt worden en de olie is goed voor verschillende zaken, zoals:
 • Het tegengaan van een schrale huid.
 • Het kalmeert een licht geïrriteerde huid.
 • Het hydrateert de huid.
 • Het vertraagt het verouderingsproces van de huid.
 • Het maakt donkere kringen wat lichter.

In tegenstelling tot wat er vaker over olie gezegd wordt, kan amandelolie prima gebruikt worden om acne aan te pakken. Maak een masker van 30 ml amandelolie, één eigeel en één appel. Meng het geheel tot het een pasta is en smeer dit op de huid. Laat het een half uur zitten en spoel af met koud water.

Tot slot

Amandelolie is een prima product om eigenlijk altijd in huis te hebben. Is het niet voor in de keuken, dan toch zeker voor in de badkamer. Het is een breed verkrijgbaar product en het is zeker niet duur.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond zijn amandelen?Hoe gezond zijn amandelen?Amandelen behoren tot de groep noten, althans dat denken we vaak. We weten ook ergens vaag dat amandelen tot de gezondst…
De geneeskracht van amandelolieDe geneeskracht van amandelolieDe Latijnse naam voor de amandelboom is de Prunus Dulcis. De amandelboom stamt oorspronkelijk uit het westelijke deel va…
Natuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadNatuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadMassageolie, badolie, een oogbad voor vermoeide of zere ogen en handcreme. het is allemaal zelf te maken met natuurlijke…

Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Pepermunt kennen de meeste mensen wel van het witte snoepje dat je een frisse smaak in de mond geeft en als redmiddel fu…
De mooie en genezende passiebloemDe mooie en genezende passiebloemEr zijn maar weinig mensen die de schoonheid van de passiebloem niet kunnen waarderen. Behalve dat het om een prachtige…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mareefe, Pixabay
 • http://www.myblackhair.nl/amandel-olie-doet-wonderen-voor-je-haar-huid-lichaam/
 • http://gezonderleven.com/manieren-om-amandelolie-gebruiken-nog-kent/
 • http://monstyle.nl/amandelolie-gezond-haar/
 • http://www.hetkanwel.net/2014/02/24/olien-olijfolie-walnotenolie-pompoenpittenolie-ghee-palmolie/
 • Afbeelding bron 1: Makamuki0, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Romi, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pau Noia0, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.