Hoe gezond zijn amandelen?

Hoe gezond zijn amandelen? Amandelen behoren tot de groep noten, althans dat denken we vaak. We weten ook ergens vaag dat amandelen tot de gezondste noten behoren, maar in wat voor mate en waarom eigenlijk? Meestal blijf het daar een grijs gebied. Hoe zit dat met amandelen en het gegeven dat noten vet zijn, want dat is toch niet goed voor de mens? Kortom, hoe gezond zijn amandelen?

De gezonde amandel

Noten zijn gezond, maar noten zijn ook vet … en toch is de amandel een noot die je regelmatig kunt eten. Hoe zit dat eigenlijk? Bij werkelijk alles wat je eet, hoe gezond ook, is “alles met mate” een waarheid als een koe. “Té” is nooit goed, dus ook bij noten niet. Als we over een “gezonde dagelijkse hoeveelheid” spreken, hebben we het over één handje per dag. Een handje verscheelt niet veel van mens tot mens, ook niet met grotere handen. Ga uit van ongeveer 20 tot 25 stuks per dag.

Oorsprong

De amandel behoort eigenlijk tot de zaden, een zaad van de amandelboom. Eigenlijk is de amandel helemaal geen noot. De buitenkant van de pit van deze amandelboom kan gekraakt worden en dan komt de amandel – zoals wij hem kennen - tevoorschijn.
De amandel valt binnen dezelfde familie als bijvoorbeeld de abrikozen en perziken. De amandel komt met name in uit Westen van de Verenigde Staten en hoewel de amandel een zelfbestuiver is, wordt de bij grootschalig ingezet om het proces te stimuleren.

De amandel als superfood, walt levert het allemaal op?

Waarom dan de amandel? Dat heeft te maken met de grote mate van vitamine E en mangaan in de amandel. Verder bezit de amandel veel kalium en weinig natrium en is de hoeveelheid verzadigde vetten in amandelen erg klein (ca.10%). Dit alles heeft een goede werking op:
  • de huid
  • de spieren
  • rode bloedcellen
  • het hart

Amandelen bevatten verder het “goede” cholesterol (HDL-cholesterol) en vermindert daarmee het “slechte” cholesterol. Studies wijzen uit dat als je dagelijks het eerder genoemde handje neemt, je cholesterol kan dalen met 4%.

Vezelrijk eten levert een bijdrage aan het beschermen tegen kankervormen van de slokdarm en de dunne- en dikke darm. Het spreekt voor zich dat het dan ook goed is tegen allerlei spijsverterings- en stoelgangproblemen.
Verder geeft het een vol gevoel en is de kans groter dat je niet meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Inmiddels zijn er ook onderzoeken gedaan naar de amandel versus diabetes en die resultaten zijn goed. De glucosetolerantie neemt substantieel af, zo wijst recent onderzoek uit.

Amandel in verschillende “rollen”

Hoe verwerk je amandelen structureel in je eetpatroon:
  • Natuurlijk kan je altijd gewoon een handje amandelen nemen, maar amandelen zijn erg lekker op verschillende manieren. Als je al zo een nootje eet, combineer het dan bijvoorbeeld met een stukje kaas. Een mooie combinatie.
  • De amandel is overigens ook in cake/gebak te verwerken. Het krijgt er een iets vollere smaak van.
  • Heerlijk als “bite” in een frisse salade, is ook niet verkeerd. Maak de salade verder aan met bijvoorbeeld parmaham een oude strooikaas om alles smaken te verenigen in de salade.
  • Amandelen kan je ook tijdens je smoothie nuttigen. Maak deze mee klein tot het een geheel is met de rest van je vruchten en eventuele groenten.

Amandelen niet om te eten

Behalve de amandel te nuttigen, wordt de amandel ook in olie verwerkt. Er zijn mensen die zweren bij amandelolie als bodycrème en zeker in babyolie wordt het vaak verwerkt. We hebben het dan over de zoete amandelolie. De bittere amandelolie is een etherische olie en wordt veel minder gebruikt.

Tot slot

De amandel is gezond, dat kunnen we zondermeer stellen. De amandel is op verschillende manieren toe te passen en dat maakt het een multifunctionele noot (of eigenlijk zaad) met een prima smaak. Uiteraard te eten in gepaste hoeveelheden, is het absoluut goed amandel op te nemen in het voedingspatroon.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondste noten en zadenDe gezondste noten en zadenNoten zijn ideale vleesvervangers en daarom zeer geschikt voor vegetariërs. Hiernaast zitten noten en zaden vol met ijze…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Barunoten: de voedingswaarde en de gezondheidseffectenBarunoten: de voedingswaarde en de gezondheidseffectenDe barunoot is een super gezonde noot uit de savanne van Brazilië. Deze noot bevat minder calorieën vergeleken met vele…
Noten gezond? Welke soorten zijn het best en wat zit erin?Noten gezond? Welke soorten zijn het best en wat zit erin?Noten worden steeds meer gegeten. Dat is niet verwonderlijk, omdat er steeds meer positieve verhalen over noten de ronde…

Tien goede redenen om te stoppen met koffieTien goede redenen om te stoppen met koffieOver koffie bestaat heel wat controverse. Is het nu ongezond of kunnen een of twee kopjes toch heilzaam zijn? Het staat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.