De gezondste noten en zaden

De gezondste noten en zaden Noten zijn ideale vleesvervangers en daarom zeer geschikt voor vegetariërs. Hiernaast zitten noten en zaden vol met ijzer, onverzadigde vetten en de vitamines B en E. Het eten van noten en zaden zorgt voor een lager cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt waarschijnlijk door de gunstige vetzuursamenstelling en de hoge mate aan onverzadigde vetten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks 30 gram noten, zaden en peulvruchten te eten. Noten leveren veel energie en hierdoor is het, in het geval van diëten niet verstandig om hier te veel van te eten. Dokter Lisa Young, een internationaal erkende voedingsdeskundige, is met de onderstaande lijst van gezondste zaden en noten gekomen.

1. Amandelen

De amandel is de gezondste noot. Eigenlijk is de amandel geen noot maar een zaad. De amandel zit boordevol vitamine E. Door de grote hoeveelheid vitamine E heeft de amandel een positief effect op het hart, de zenuwen en de rode bloedcellen. De amandel bevat ook weinig verzadigde vetten en juist veel gezonde onverzadigde vetten. Hiernaast verlaagt de amandel de slechte cholesterol en zit het boordevol vezels. Naast de amandel zelf kan er ook gekozen worden voor amandelmelk.

2. Pistachenoten

De pistache is een noot die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië maar tegenwoordig ook in Europa aan de boom te vinden is. De pistachenoot is een hele gezonde noot die boordevol mineralen en vitamines zit. In de pistachenoot zijn de vitamines B1 en B6 te vinden. Ook zit de pistache boordevol vitamine E en antioxidanten. Hiernaast bevat de pistachenoot veel vezels, kalium, ijzer, calcium en zink. De pistachenoot heeft een cholesterol verlagend effect en uit internationaal onderzoek blijkt dat door de aanwezigheid van L-arginine het makkelijker wordt voor bloedcellen om zich te verwijden. Dit heeft als voordeel dat het voor mannen met lichte impotentieproblemen makkelijker wordt om een erectie te krijgen

3. Walnoten

De walnoot is een veel gegeten en gezonde noot. De walnoot bestaat voor bijna 70% uit onverzadigde vetten en hierdoor heeft de walnoot een positief effect op onze gezondheid. Het regelmatig eten van walnoten heeft een positief effect op de cholesterol. De goede cholesterol wordt verhoogd en de slechte wordt verlaagd. De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind en de walnoot helpt tegen dementie. Uit onderzoek is tevens gebleken dat het eten van 75 gram walnoten de kwaliteit van de sperma verbetert. Hiernaast bevat de walnoot ijzer, fosfor, calcium, kalium en vitamine B1.

4. Lijnzaad

Lijnzaad is een gezonde zaadsoort en wordt tot de zogenaamde superfoods gerekend. Lijnzaad zit vol met omega 3-vetzuren, calcium, zink, magnesium en de vitamine B1. Door de omega 3-vetzuren heeft lijnzaad een positief effect op het hart en de bloedvaten. Hiernaast zit lijnzaad boordevol antioxidanten en vezels. Door de hoge hoeveelheid vezels is lijnzaad goed tegen een moeizame stoelgang. Ondanks de gezonde eigenschappen van lijnzaad adviseert het voedingscentrum om niet teveel lijnzaad te consumeren. Hiernaast wordt lijnzaad bij zwangerschap of borstvoeding afgeraden.

5. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn zeer gezond en zitten boordevol vitamine E, magnesium, vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren. Hiernaast bevatten zonnebloempitten ook het spoorelement seleen. Seleen beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en heeft een preventieve werking tegen kanker.

6. Chiazaad

Chiazaad komt van de Mexicaanse muntplant Chia en wordt veel gegeten in Zuid-Amerika. De chiazaad zit boordevol goede voedingsstoffen en mineralen zoals omega 3-vetzuren, calcium, kalium, antioxidanten, ijzer, vezels en eiwitten. De chiazaad wordt, net als lijnzaad, tot de superfoods gerekend. De chiazaad verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Hiernaast is chiazaad door de grote hoeveelheid vezels ook goed voor de stoelgang.

7. Hennepzaad

Hennep wordt al duizenden jaren gebruikt en het gebruik gaat terug tot aan het stenen tijdperk. Voor zover bekend komt deze plant oorspronkelijk uit Centraal-Azië maar kan in veel klimaatsoorten groeien. Hennepzaad is door de eeuwen heen ook door verschillende culturen gebruikt zoals de Indiërs, Mesopotamiërs, Perzen, Egyptenaren en diverse stammen in Midden-Amerika. Hennepzaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals complexe eiwitten, gammalinoleenzuur, calcium, fosfor, ijzer, zink, vezels, kalium en omega 3- en omega 6-vetzuren. Hiernaast bevat hennepzaad ook de vitamines B, C en E. Hennepzaad versterkt het immuunsysteem en de werking van de lever. Hiernaast heeft hennepzaad een ontstekingsremmende werking. Hennepzaad bevat gammaglobuline en deze stof helpt het beschadigde weefsel te herstellen. Ook biedt hennepzaad bescherming tegen kankercellen, bacteriën, virussen en parasieten.

En verder

In de tabel hieronder worden de belangrijkste voedingsstoffen van de voedingsmiddelen in het kort samengevat.

VoedingsmiddelEnergie (kcal)Eiwit (g)Vet totaal (g)Verzadigde vetzuren (g)Vezels (g)Koolhydraten (g)
Amandelen57921,350,53,911,819,7
Cashewnoten58116,947,88,53,330,2
Chiazaad49015,630,83,237,743,9
Hazelnoot6381560,84,59,716,8
Hennepaad5693746,25,03,56,6
Lijnzaad53518,342,23,727,328,9
Pecannoten6919,271,86,39,613,9
Pinda's56825,949,36,78,516,1
Pistachenoten55720,644,45,410,328
Walnoten65915,365,36,06,713,8
Zonnebloempitten58320,851,54,5011,4
© 2015 - 2024 Serrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
Hoe gezond zijn amandelen?Hoe gezond zijn amandelen?Amandelen behoren tot de groep noten, althans dat denken we vaak. We weten ook ergens vaag dat amandelen tot de gezondst…
Een gezond ontbijt: zelf muesli makenWilt u graag een gezond ontbijtje maken waarmee u de dag vrolijk en vol energie begint? Probeert u dan eens zelf muesli…
Zaden, waarom zijn ze supergezond?In zaden zitten allerlei belangrijke omega 3-vetzuren. Zaden bevatten net als noten veel gezonde enkelvoudige vetten, vi…

Oesterkalk: sterke botten door kalk uit oesterschalenOesterkalk: sterke botten door kalk uit oesterschalenEr bestaan diverse supplementen voor sterke botten en tanden. Een van de natuurlijke producten die bij kan dragen aan st…
Kunstmatige zoetstoffen: vriend of vijand?Het grootste probleem met betrekking tot kunstmatige zoetstoffen en hun impact op de gezondheid is dat de wetenschap ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beggs, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.huffingtonpost.com/dr-lisa-young/healthy-foods_b_2115225.html
  • http://www.nature.com/ijir/journal/v23/n1/full/ijir201033a.html
  • http://www.biolreprod.org/content/87/4/101.short
  • http://iyigelenyiyecekler.com/bademin-faydalari/
  • http://www.milliyet.com.tr/antep-fistigi-zayiflatiyor-pembenar-detay-yemek-1431116
  • http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/10412702.asp
  • http://ceviz.ksu.edu.tr/?page_id=31
  • http://www.sagliksifa.com/91-Keten-Tohumu.html
  • http://www.beslenmedestegi.com/bitkisel-ilaclar/keten-tohumu-faydalari
  • http://www.milliyet.com.tr/ay-cekirdegi-bakin-neye-iyi-pembenar-detay-genelsaglik-1888555
  • http://www.hafiftarif.com/chia-tohumu-chia-seed-yeni-bir-super-yiyecek-mi
  • http://www.pembesaglik.com/kendir-tohumu-faydalari
  • http://kalori-fayda.blogspot.nl/p/yagli-tohumlar.html
Serrie (17 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.