Oesterkalk: sterke botten door kalk uit oesterschalen
Er bestaan diverse supplementen voor sterke botten en tanden. Een van de natuurlijke producten die bij kan dragen aan sterke botten en tanden is oesterkalk, dat gewonnen wordt uit de schalen van oesters. Gebruik ervan wordt aangeraden voor een ieder die te maken krijgt met het brozer worden van de botten. Vrouwen in de overgang zijn ook zeker gebaat bij het gebruik van oesterkalk vanwege de hogere calciumbehoefte.
Oesterkalk voor sterke botten
Sterke botten en tanden
Het menselijk lichaam bevat meer dan tweehonderd botten en hier moeten we goed voor zorgen. Veel van onze botten beschermen vitale organen zoals de hersenen, longen en het hart. Daarnaast stellen ze ons natuurlijk in staat om de dagelijkse activiteiten te ondernemen. Wie last krijgt van slijtage of van broze botten zal hierdoor snel pijnklachten ontwikkelen die alleen met zware pijnstillers of plaatselijke injecties te verlichten zijn.
Botten zijn niet zomaar harde, dode objecten die niet aan verandering onderhevig zijn. Het lichaam zorgt er namelijk voor dat botweefsel steeds wordt vernieuwd en aangevuld. Ook al groeien we er niet meer als volwassenen, dit is toch een zeer belangrijk proces. We noemen het dan geen botgroei meer, maar botvernieuwing. Dit kan alleen op een goede manier gebeuren wanneer de botten de juiste voedingsstoffen krijgen.
De belangrijkste bouwmaterialen van botten zijn eiwitten en calcium. Het is belangrijk om deze stoffen via de voeding op pijl te houden. Er bestaan diverse voedingsmiddelen die beiden bevatten zoals melk, yoghurt, volkorenbrood, noten en diverse groenten zoals broccoli en peulvruchten.
Hoe kun je zelf bijdragen aan sterke(re) botten
Door inname van de juiste voedingsmiddelen - eventueel aangevuld met supplementen - en voldoende beweging, kunnen we invloed uitoefenen op de sterkte van onze botten. Wat draagt hier allemaal aan bij? Het gaat met name om het volgende:
- Calcium
- Eiwitten
- Mineralen
- Vitamine D (met name vitamine D3)
- Vitamine C met OPC
- Regelmatig bewegen
- Niet roken
- Supplementen als magnesium, mangaan, zink of oesterkalk
- Ipriflavonen-supplement voor vrouwen in de overgang
Wat is oesterkalk?
Misschien ben je bij de drogist of de natuurwinkel wel eens
oesterkalk tegengekomen tussen de supplementen. De naam is wellicht niet zo bekend, maar dat is onterecht! Het is namelijk een van de beste calciumproducten die in supplementvorm verkocht worden. Vooral vrouwen zijn gebaat bij een ondersteuning van de kalkhuishouding.
Oesterkalk is een product dat gewonnen wordt uit granulaat van de schalen van oesters en specifiek helpt bij het sterk houden van de botten en tanden. Het bestaat deels uit calcium. Het bevat daarnaast van nature kleine hoeveelheden koper, mangaan, silicium en zink, die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het gezond en sterk houden van de botten. Om ervoor te zorgen dat de oesterkalk goed door de botten wordt opgenomen, wordt een supplement vaak verrijkt met magnesium, vitamine D en/of vitamine K. Oesterkalk moet overigens niet verward worden met oester-extract, waaraan weer geheel andere effecten worden toegeschreven.
Hoe vaak moet je oesterkalk innemen?
Hoe vaak je oesterkalk moet innemen is afhankelijk van de dosering per tablet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 800 en 2400 mg. Voor vrouwen in de overgang is de aanbevolen dosering wat hoger omdat de calciumbehoefte voor hen wat hoger ligt. Kijk altijd op het potje of in de bijsluiter van een product voor de aanbevolen dosering.
De inname hoeft niet verspreidt te worden over de dag maar kan in een keer worden gedaan. Ook maakt het niet uit of je de tabletjes inneemt bij de maaltijd, op een lege maag of voor het slapen gaan. Dit heeft op de opname door het lichaam verder geen effect.
Lees verder