Diuretische keukenkruiden: welke kruiden drijven vocht af?
Diuretisch betekent vochtafdrijvend. Het zijn de nieren die vocht uit het bloed halen en het omzetten in urine. De werking van de nieren is soms niet optimaal. Daardoor kan een mens te veel vocht vast houden. Om deze reden is het goed om dagelijks diuretische keukenkruiden te gebruiken. Zo kan je een medisch probleem met culinaire middelen oplossen. De keukenkruiden zijn makkelijk toepasbaar in bestaande gerechten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Nieren en de vochthuishouding
De
nieren zijn van essentieel belang voor de vochthuishouding in de mens. Kruiden die je in de keuken gebruikt kunnen de werking van de nieren ondersteunen. Wanneer je een ziekte hebt die iets met de nieren van doen heeft, is het mogelijk om door nadruk te leggen op kruiden om de ziekte op te lossen.
Je kunt kruiden in principe op twee manieren gebruiken:
- Voor het bereiden van voeding
- Voor het bereiden van dranken
Als je kruiden medicinaal wilt gebruiken is het een goed idee om beide methoden te hanteren. Een kopje kruidenthee van één van de genoemde kruiden of een zelf samengestelde kruidenmix is een goed idee. Je kunt drie zulke kopjes per dag innemen. Het zijn gevaarloze kruiden in die zin dat ze geen bijwerkingen hebben. Maar de medicinale werking, het afvoeren van vocht vertonen ze wel.
Voeding
Je zou in principe via internet allerlei recepten over een van de diuretische kruiden kunnen vinden. Er zijn echter ook diuretische groenten en
diuretisch fruit. Je kunt zelf een diuretische groente combineren met een diuretisch kruid. Zo stel je een maaltijd samen die jij lekker vindt en die speciale medicinale eigenschappen heeft. Iemand die deze medicinale werking niet nodig heeft kan gewoon mee-eten; deze persoon wordt op een normale wijze algemeen versterkt in zijn gezondheid door het eten van gezond voedsel.
Overtollig vocht
Het afvoeren van vocht gaat op een goede manier. Het is namelijk overtollig vocht. Dit vocht heeft het lichaam niet echt nodig. Waarom is het dan aangemaakt? Soms zit er een teveel aan verkeerde stoffen in het lichaam. Dat kan urinezuur zijn, residuen van medicijnen, gifstoffen of pesticiden. De nieren kunnen al dat gif niet verwerken. Dan zouden ze zelf ziek worden. Daarom beschermt het lichaam de nieren door de stoffen tijdelijk in vocht te vangen. Dat kan leiden tot vochtopeenhopingen in buik en benen. Wanneer de nieren beter werken door de kruiden die gebruikt worden, dan worden de gifstoffen afgevoerd en ook het overtollige vocht dat het ingekapseld hield.
Koriander
Koriander geeft een salade echt een andere smaak. Het werkt niet alleen vochtafdrijvend; deze plant heeft vele geneeskrachtige kanten. Het is volgens de
fytotherapie een goed medicijn bij salmonella. Als je iets hebt gegeten waarin salmonella zat kun je ervoor kiezen om veel koriander te eten met als doel de dood van de salmonellabacterie. Salmonella is een gevaarlijke bacterie. Een besmetting met salmonella kan dodelijk zijn voor mensen. Daarnaast heeft koriander de beschikking over veel
mineralen. Die werken ontstekingsremmend.
Lavas
Lavas is een plant die makkelijk in een hoekje van de tuin groeit. Lavas wordt ook maggiplant genoemd omdat de smaak van lavas sterk lijkt op het potje maggi wat in soepen wordt gedaan. Lavas is een goede plant in de eigen tuin die je voedsel van veel verse smaken kan voorzien. Lavas werkt goed voor de spijsvertering. Het is een beproefd middel bij
indigestie. Verder zijn er aanwijzingen dat stoffen in lavas kunnen werken bij kanker. Van lavas is bekend dat het carvacrol bevat. Dat is een bacteriedodende stof.
Heermoes
Heermoes is een wild kruid dat redelijk veel in
Nederland voorkomt. Soms zie je het in vele voortuinen van nieuwbouwwijken. Heermoes kun je drogen om er een thee van te zetten. Vers is het eetbaar maar door de dunne naaldvorm van het blad eet het niet lekker. Eigenlijk moet je het heel klein snijden of drogen en verpoederen.
Hyssop
Hyssop wordt in de traditionele volksgeneeskunde vooral ingezet bij longproblemen, spijsverteringsperikelen en als versterkend middel voor de zenuwen. De diuretische werking wordt bij hyssop vooral ingezet om het lichaam te reinigen. Een voorjaarskuur of reinigingskuur kun je uitstekend combineren met hyssop. Het is een een middel dat de werking van de nieren en de blaas ondersteunt. Daardoor vindt de reinigende werking van binnenuit het lichaam plaats.
Robertskruid
Robertskruid is een wild kruid dat je vaak ziet op daken van huizen en op balkons. Het is een eetbare plant. Je zou dagelijks wat bladeren en bloemen door een groentegerecht of salade kunnen doen. Robertskruid is als groente niet te koop in winkels. Het groeit vaak op terrassen, tuinen en langs gevels als onkruid. Maar eigenlijk is dit onkruid een wilde geraniumsoort. Het smaakt een beetje eigenaardig maar is best lekker, vooral in een theemix of een groentenmix bij een rijstgerecht. Van robertskruid hoef je niet meer dan 10 bladeren te gebruiken. Dit kruid kun je drogen om later als thee te gebruiken.
Laurier
Laurier is een struik die alleen op een warme plaats in Nederland groeit. De smaak doet een beetje denken aan drop omdat veel dropsmaken laurier in zich hebben. Ondanks dat laurier veel wordt gebruikt als volksmedicijn is het nog nauwelijks wetenschappelijk onderzocht, zo zien Italiaanse onderzoekers in 2009. De Italianen ontdekten een aantal nieuwe
flavonoïden in laurier. Traditioneel wordt laurier ingezet bij diabetes, diarree, vochtopeenhopingen en hartproblemen.
Bernagie
Bernagie wordt ook wel komkommerkruid genoemd. In een kruidentuin mag deze plant niet ontbreken. De olie van deze plant is redelijk exclusief. Ze wordt slechts bij enkele biologische winkels verkocht. De vochtafdrijvende werking van bernagie wordt vooral ingezet bij vrouwen die last hebben van vocht in de onderbenen. Behalve een vochtafremmende werking is van bernagie bewezen dat het een zweetdrijvende en ontstekingsremmende werking heeft. Stoffen die ontstekingen veroorzaken verlaten via zweet en urine sneller het lichaam. De stoffen die overblijven worden door fytonutriënten in bernagie geëlimineerd.
Lavendel
Lavendel is een keukenkruid, hoewel veel mensen denken dat het alleen een kruid is dat voor de geur wordt gebruikt in zepen en shampoos. Het is een prima kruid om gerechten mee op smaak te brengen. Lavendel zit vaak in theemixen. Je kunt zelf theemixen maken met lavendel,
rozemarijn en
oregano. Voor een lekkere kruidenthee hoef je niet naar een dure speciaalwinkel. Je kan ook in je eigen keukenkastje kijken.
Verbena
Verbena heet ook wel ijzerkruid. Verbena wordt vaak ingezet bij vochtopeenhopingen. Oedemen, jicht en
artritis worden ermee ondersteund. Ook werkt het verlichtend bij neuralgie of zenuwpijn. Er zitten allerlei ontstekingsremmende glycosiden in verbena of ijzerkruid. Doordat de ontstekingen worden geremd en de vochtopeenhopingen verdwijnen waardoor er minder druk is, verlost verbena mensen van pijn. Het is een pijnstiller zonder dat de pijn wordt onderdrukt; de oorzaak van de pijn wordt weg genomen.