De geneeskracht van pepermuntolie

De geneeskracht van pepermuntolie Een druppel etherische pepermuntolie bevat net zoveel gezonde stoffen als 28 kopjes pepermuntthee. De pepermuntolie is een concentraat dat beschikt over medicinale eigenschappen. Daarnaast is één druppel pepermuntolie een frisse toevoeging in een kan met drinkwater of een pot thee. Pepermuntolie kun je eveneens inhaleren. Dat is goed voor de longen. Mensen met astma hebben er baat bij. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Flesje pepermuntolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)Flesje pepermuntolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Gebruik in de geschiedenis

Essentiële pepermuntolie wordt uit de bladeren van pepermunt gewonnen. Pepermunt is reeds een eeuwenoud geneesmiddel. Het werd onder andere gebruikt in het oude Griekenland. Ook in de Ayurveda, de traditionele, Indiase geneeskunde en in de Chinese traditionele geneeskunde is mint een veel gebruikt middel. Het is vooral goed voor de spijsvertering en de longen. Verder wordt het gebruikt bij prikkelbaredarmsyndroom, hoofdpijn, dyspepsie, in tandpasta, als mondspoelmiddel en bij ademhalingsmoeilijkheden.

Inhoudsstoffen essentiële pepermuntolie

Naast menthol en menthone bevat pepermuntolie rozemarijnzuur verscheidene flavonoïden zoals eriocitrine, luteoline en hesperidine. In het algemeen is vast komen te staan dat pepermuntbladeren op zich al geneeskracht bevatten. Ze werken antibacterieel, antiviraal, als antioxidant en in laboratoriumopstellingen ziet men dat stoffen in pepermuntblad een antikankerwerking heeft. Daarnaast werkt het als antiallergeen; dat wil zeggen dat pepermuntblad allergische reacties tegengaat. De etherische olie van pepermunt heeft over het algemeen een nog sterkere medicinale werking. Deze essentiële of etherische olie kan nog sterker dan de thee van de bladeren allerlei ziekten bestrijden.

Contra-indicaties pepermuntolie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je beslist niet te veel pepermuntolie kan gebruiken. Omdat deze etherische olie de menstruatie bevordert wordt het afgeraden bij zwangere vrouwen. Voor kinderen is pepermuntolie te geconcentreerd. Het kan tot nierproblemen leiden. Dit in tegenstelling tot pepermuntthee. Dat is veilig voor zwangere vrouwen en kinderen.

28 kopjes thee bevatten dezelfde stoffen als 1 druppel etherische pepermuntolie. / Bron: Hannes Grobe, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)28 kopjes thee bevatten dezelfde stoffen als 1 druppel etherische pepermuntolie. / Bron: Hannes Grobe, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Pepermuntolie tegen hoofdpijn

Twee klinische onderzoeken gingen de werking na van essentiële pepermuntolie tegen hoofdpijn. Het bleek dat de pepermuntolie een net zo effectief middel is als het synthetische middel acetaminofen. De hoofdpijn verdwijnt na het aanbrengen van een verdunning van 10% pepermuntolie op de plek waar de hoofdpijn plaatsvindt.

Dyspepsie en pepermuntolie

Dyspepsie is een aandoening die als symptomen kent: opgeblazen gevoel, te vol zitten en darmkolieken. Deze aandoening kan worden tegen gegaan met pepermuntthee of met water of thee waaraan pepermuntolie is toegevoegd. Een druppel op een liter water of een liter thee is genoeg, hoewel sommigen een druppel in een glas doen. Voor de meeste mensen is een druppel pepermuntolie in een glas water veel te sterk.

Pepermuntolie tegen prikkelbaredarmsyndroom

Duits wetenschappelijk onderzoek uit 2005 laat zien dat pepermuntolie werkt tegen prikkelbaredarmsyndroom. De Duitse onderzoekers legden 16 klinische onderzoeken naast elkaar waar in totaal 651 mensen aan hadden deelgenomen. Het blijkt dat 58% van de patiënten goed reageerden op pepermuntolie terwijl het placebo een slagingspercentage had van 29%. Bij sommige patiënten heeft pepermuntolie als bijwerking dat het brandend maagzuur kan veroorzaken of een branderig gevoel rond de anus. De bijwerkingen van reguliere medicijnen zijn een droge mond en een wazig gezichtsvermogen. Volgens de onderzoekers werkt pepermuntolie beter dan de door de reguliere geneeskunde voorgeschreven medicijnen waardoor overwogen moet worden om pepermuntolie als eerste medicijnkeus te hanteren bij het behandelen van mensen met prikkelbaredarmsyndroom.
In 2014 werd in Canada een vergelijkbaar onderzoek gedaan. In dit onderzoek concluderen de wetenschappers dat pepermuntolie veilig is voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom, ook als ze antidepressiva of krampstillende medicijnen gebruiken. Onderzoek uit Bangla Desh dat werd afgerond in 2013 toont aan dat essentiële pepermuntolie diarree bij prikkelbaredarmpatiënten effectief bestrijdt.
Canadees onderzoek uit 2008 laat zien dat pepermuntolie, vezels en medicijnen tegen darmkrampen alle drie helpen bij prikkelbaredarmsyndroom.

De Latijnse naam van de meest gebruikte pepermuntsoort is Mentha Piperita.

Pepermuntolie verbetert de zuurstofopname

Pepermuntolie wordt dikwijls gebruikt door sporters die hun prestaties willen verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze olie inderdaad voor allerlei voorwaarden zorgt die ten goede komen aan de sporter. Het inhaleren van pepermuntolie verbetert de longcapaciteit. Daardoor kan meer zuurstof worden opgenomen en afgegeven aan het bloed. Hierdoor kan een sporter beter presteren. Vooral de neusademhaling wordt verbetert omdat de luchtwegen in de neus meer geopend worden. Hierdoor is pepermuntolie eveneens een uitkomst voor mensen met astma. Overigens tonen niet alle studies aan dat pepermuntolie een effect heeft op de longcapaciteit.

Goed voor astmapatiënten

Mensen met milde chronische astma kunnen baat hebben bij het inhaleren van pepermuntolie. Het blijkt dat als astmapatiënten dagelijks twee keer 10 mg pepermuntolie via een verstuiver binnen krijgen, men minder snel grijpt naar reguliere astmamedicijnen en dat men minder ast heeft van piepende ademhaling. Overigens stamt deze informatie uit 1995 en is het hoog tijd dat nieuw wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar de positieve effecten van pepermuntolie voor astmapatiënten.

Een onderzoeker uit Engeland zag in 1997 dat etherische pepermuntolie misselijkheid na een operatie effectief kan tegengaan.

Pepermuntolie maakt minder snel moe

In een onderzoek waarbij sporters 10 dagen lang een halve liter water dronken met daaraan toegevoegd 0.05% pepermuntolie, blijkt dat de sporters na deze supplementering minder snel moe worden. De onderzoekers zagen dat de effectiviteit van de
Beginnende muntplantage / Bron: Pranay nayak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beginnende muntplantage / Bron: Pranay nayak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
ademhaling verbeterde en dat het hartritme gedurende inspanningen minder was. Een ander fenomeen is dat de sporters minder spierpijn ervaren als ze pepermuntolie gebruiken. Dat zou volgens onderzoekers vooral komen door veranderingen in de melkzuurspiegel van het bloed. Daarnaast vonden de onderzoekers aanwijzingen dat pepermuntolie een verandering aanbrengt in het energiemetabolisme van een lichaamscel. Het onderzoek naar de effecten van pepermuntolie op sporters werd gedaan door Iraanse onderzoekers in 2013. De onderzoekers concluderen hun grootschalig meta-onderzoek met de volgende woorden: ‘Onze resultaten ondersteunen sterk de effectiviteit van essentiële pepermuntolie op het inspanningsvermogen, de ademhalingsfunctie, de systolische bloeddruk en de hartslag….’
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Wat is pepermuntolie en wat kan je ermee?Pepermunt kennen de meeste mensen wel van het witte snoepje dat je een frisse smaak in de mond geeft en als redmiddel fu…
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
Tempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmenTempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmenIedereen heeft weleens last van buikkrampen of lichte maag- of darmspasmen. Je kunt hierdoor buikpijn krijgen, de contin…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…

De geneeskracht van rozemarijnolieDe geneeskracht van rozemarijnolieRozemarijnolie ruikt niet alleen lekker maar het biedt ook geneeskracht tegen schimmels en bacteriën. Daarnaast wordt de…
De geneeskracht van oregano-olieDe geneeskracht van oregano-olieEtherische of essentiële olie op basis van oregano beschikt over diverse medicinale capaciteiten. Zo kan oregano-olie de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gürkan Sengün, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Dyspepsie, hoofdpijn: http://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
 • Sporters, astma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607906/#B15
 • Prikkelbaredarmsyndroom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
 • Misselijkheid operatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9378876
 • Pepermunthee: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798
 • Pepermuntolie diarree: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798
 • Pepermuntolie prikkelbaredarmsyndroom:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19008265
 • Afbeelding bron 1: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Hannes Grobe, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Pranay nayak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.