De geneeskracht van rozemarijnolie

De geneeskracht van rozemarijnolie Rozemarijnolie ruikt niet alleen lekker maar het biedt ook geneeskracht tegen schimmels en bacteriën. Daarnaast wordt deze essentiële of etherische olie gebruikt om het geheugen te verbeteren. Deze medicinale werkingen zijn bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek. Andere werkingen zoals de door veel natuurartsen geconstateerde verbeteringen bij epilepsie door rozemarijn, zijn nog niet wetenschappelijk onderzocht.

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam van rozemarijn is Rosmarinus officinalis cineol. Rosmarinus bestaat uit de twee Latijnse woorden ros en marinus. In het Latijn betekent het ‘dauw van de zee’ of zeedauw’. De plant werd zo genoemd omdat het aan de kust van de Middellandse Zee in grote hoeveelheden voorkomt. Er zijn meerdere soorten rozemarijn waarvan essentiële oliën worden gemaakt zoals de Rosmarinus officinalis kamfer. Deze plant is een variëteit met dezelfde werking.

Rozemarijn in de geschiedenis

Rozemarijn is gevonden in graven die stammen uit het antieke Egypte. De Romeinen gebruikten rozemarijn bladeren om vlees voor rotting te behoeden. In onze tijd weten we hoe dat komt: rozemarijn gaat bacteriegroei tegen. De Romeinen kende het concept bacterie niet maar waren wel op de hoogte van het feit dat rozemarijn het vlees voor verrotting behoudt. Men noemde dat in die tijd: rozemarijn houdt boze geesten op afstand. Daarnaast werd rozemarijn gebruikt voor het verbeteren van het geheugen. Het is bekend dat in het oude Griekenland mensen die een examen moesten afleggen takjes van rozemarijn in hun haar vlochten. Daarnaast was rozemarijn een symbool voor trouw. Het werd gebruikt bij huwelijken. Verliefde mensen stopten een tak van rozemarijn in de grond. Als de plant aansloeg betekende dit dat er sprake is van wederzijdse liefde.

Oppepper

In de traditionele geneeskunde is rozemarijnolie altijd gebruikt om het centrale zenuwstelsel te beïnvloeden. Het werkt bijvoorbeeld tegen epilepsie. Je krijgt er een kleine oppepper van. Het middel om dit te doen is een bad nemen met enkele druppels rozemarijnolie. Een ander middel is om de tenen en de voeten te masseren met rozemarijnolie. In de tenen en de voeten zitten de uiteinden van de zenuwbanen. Verder wordt rozemarijnolie gebruikt om de hartslag te versterken. Ook wordt de olie gebruikt in een vermageringskuur. Van al deze werkingen is alleen de werking op het zenuwstelsel wetenschappelijk bewezen.

Contra-indicatie

Rozemarijn-olie moet niet gebruikt worden door zwangere vrouwen en baby’s. Gebruik het met mate; nooit meer dan 6 gram per persoon en altijd verdund met een basisolie zoals saffloerolie. Wanneer je teveel rozemarijn gebruikt (bijvoorbeeld dagelijks tientallen grammen) kan het epileptische aanvallen veroorzaken. Daarentegen, als je het met mate gebruikt kan het een medicijn zijn bij epilepsie omdat het centrale zenuwstelsel wordt geactiveerd door dit kruid.

Traditioneel gebruik rozemarijnolie

Rozemarijnolie wordt reeds sinds mensenheugenis gebruikt om het geheugen te verbeteren. Uit modern wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel het eten van rozemarijn als het opsnuiven van de etherische olie leidt tot geheugenverbetering en verbetering van de cognitieve vaardigheden in het algemeen. Tegenwoordig wordt rozemarijn nog steeds symbolisch gebruikt bij herdenkingsdiensten. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt het geheugenversterkend effect van rozemarijnolie.

Rozemarijnolie tegen schimmels en bacteriën

Indiaas onderzoek uit 2007 toont aan dat etherische rozemarijnolie meer effectief is tegen sommige varianten van schimmels zoals candida en bacteriën zoals de E.coli bacterie dan sommige medicijnen ofwel antibiotica. De onderzoekers concluderen dat het waarschijnlijk nut heeft om de werkzame stoffen uit rozemarijnolie te isoleren om er een middel van te maken tegen schimmel- en bacterieziekten Je zou ook kunnen concluderen dat rozemarijnolie op zich al een goed genoeg medicijn is. Chinees onderzoek uit 2007 laat zien dat de etherische oliën van rozemarijn en kruidnagel elkaar versterken in werking. Als deze oliën worden gemengd, werken ze nog beter tegen schimmels en bacteriën.

Rozemarijnolie geheugen

Het eten van 750mg rozemarijnblad helpt het geheugen te verbeteren. Onderzoekers uit de VS schrijven dat op in 2012. Het eten van 6 gram rozemarijn leidt niet tot een nog veel beter geheugen. In 2003 werd reeds een onderzoek gedaan waarbij diverse groepen mensen een test aflegden. Twee groepen mensen moesten een beetje rozemarijnolie of lavendelolie opsnuiven. Het bleek dat deze twee groepen mensen een beter geheugen hadden en in het algemeen over betere cognitieve vaardigheden beschikken dan de groepen die deze test aflegden zonder aan etherische oliën te ruiken. De werkzame stof in rozemarijn die goed is voor het geheugen wordt door wetenschappers 1,8-cineol genoemd. Frappant is dat een andere plant die goed is voor het geheugen, lavendel, ook over deze stof beschikt. Ook salie is goed voor het geheugen en deze plant beschikt eveneens over 1,8-cineol.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Rozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalis is een sterk geurende heester, een populair keukenkruid en mag in een kruidentuin e…
Rozemarijn: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenRozemarijn: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenRozemarijn (Rosmarinus officinalis) is ongetwijfeld een van de bekendste kruiden en wordt sinds de oudheid zeer gewaarde…
Rozemarijn, zijn geschiedenisRozemarijn, zijn geschiedenisZoals de botanische naam al aangeeft, ros, dauw en marinum, van de zee, groeit Rosmarinum officinalis vaak bij de kust,…

Mogelijkheden van lavendelolie?Mogelijkheden van lavendelolie?De lavendelplant kennen we nagenoeg allemaal. Zijn het niet die prachtige velden (in kleur en geur) in Zuidoost-Frankrij…
De geneeskracht van pepermuntolieDe geneeskracht van pepermuntolieEen druppel etherische pepermuntolie bevat net zoveel gezonde stoffen als 28 kopjes pepermuntthee. De pepermuntolie is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: A. Lehr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Rozemmarijnolie schimmels bacteriën http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17900043
  • Rozemarijnolie kruidnagelolie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17562569
  • Rozemarijn geheugen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21877951
  • Rozemarijnolie geheugen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21877951
  • Rozemarijnolie geheiugen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12690999

Reageer op het artikel "De geneeskracht van rozemarijnolie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Roxan, 03-12-2017 18:30 #1
Hallo, ik heb net een flesje rozemarijn etherische olie gekocht en een tube Aloë Vera gel, de bedoeling is om mijn dochter haar benen te wrappen.
Nu lees ik in dit artikel dat Rozemarijn, met mate prima is voor epilepsie, doch als men teveel in het bloed krijgt zou het een epileptische aanval kunnen uitlokken, indien ik dit goed begrepen heb.
Is het mogelijk dat ik teveel rozemarijn in mijn bloed kan krijgen door mijn dochter haar benen in te wrijven met dit product? Ik gebruik per slot mijn handen daarvoor, en Ik heb namelijk epilepsie.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!