Mogelijkheden van lavendelolie?

Mogelijkheden van lavendelolie? De lavendelplant kennen we nagenoeg allemaal. Zijn het niet die prachtige velden (in kleur en geur) in Zuidoost-Frankrijk waar de mooiste parfums geproduceerd worden, dan is het toch wel het plantje in de eigen tuin, waar het allemaal zo lekker van gaat ruiken en wat zo mooi paars gaat bloeien. Welnu, uit diezelfde lavendelplant kan lavendelolie gedestilleerd worden. De vraag is vervolgens, wat kan je er mee?

Geschiedenis

Lavendel wordt al eeuwen toegepast (zeker tot 4000 jaar voor Christus), bij de Grieken en Romeinen was het al hét middel om te baden. Lavendel is dan ook afkomstig van het Latijnse woord “lavare” dat “wassen” wil zeggen. Behalve ermee te baden, werd het ook verhandeld door de Egyptenaren (voor het eerst werd een dergelijk product als een te verhandelen product gezien) en werd het ook ingezet als medicinaal product. Verder is lavendel (als plant) prima tegen insecten en werkt het niet gewenst geurtjes weg. Zo heeft lavendel door de eeuwen heen dus altijd een rol gehad. In de loop der jaren is de rol van lavendel verder uitgewerkt en wordt het op nog veel meer manieren toegepast.

Oogsten

De velden in zuid oost Frankrijk, vaak opgebouwd uit veel kleine velden, worden door de boeren bewerkt. In de plaatselijke stokerijen perst men de olie uit de plantjes. De planten gaan in een hermetisch afgesloten ketel en worden verwarmd. Er komt water bij dat op dezelfde temperatuur is, de olie komt los uit de plant en wordt samen met het water opgevangen. Olie en water gaan niet goed samen (wat in dit geval goed is), dus de olie kan direct apart opgeslagen worden en gereed worden gemaakt voor consumptie.

Vooral als geurstof

Lavendel wordt veelal als geurstof ingezet. Het is een duidelijk aanwezige geur, maar wel een die als prettig en zacht ervaren wordt. Een plantje zo uit de natuur (binnen of buiten), gedroogd en verkruimeld in een linnen zakje of de takjes gedroogd bij elkaar gebonden. Een zakje heeft als voordeel dat het gesloten ruimtes zoals kasten en laden lekker kan laten geuren. Zo kunnen kleding, beddengoed, handdoeken of ondergoed een beetje van de zachte geur meekrijgen. Maar vastgebonden takjes kan je ook op bed of op een stapel handdoeken leggen.

Lavendel wordt ook toegepast in cosmetica en wasmiddelen. Er zijn in de loop der jaren nogal wat bekende parfums ontstaan die een “vleugje” lavendel in zich hebben. Qua wasmiddelen zijn er zelfs merken die de geur “lavendel” als apart wasmiddel te koop hebben. Natuurlijk kan er ook op een chemische manieren lavendel toegevoegd zijn. De geur is meestal een benadering van de echte geur en afhankelijk van het product slecht of redelijk.

Medicinaal

Lavendel heeft, als aromatherapie, een rustgevende en verlichtende werking op de mens. In allerlei producten die je de gewenste nachtrust en/of rust in het hoofd moeten geven, wordt dan ook lavendel verwerkt (crèmes, aromatherapie, thee etc.). Verder kan lavendel ook toegepast worden als je je misselijk of depressief voelt, verkouden bent, kleine snijwondjes hebt en zelfs als je last van haarluis hebt.

Heb je last van acne dan kan de antiseptische werking je gezicht reinigen. Bij eczeem pas je de lavendelolie ook toe en heb je spierpijn, dan kan een massage met lavendelolie wonderen doen. Tenslotte kan lavendel helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Naast de ontsmettende werking is lavendel ook verzachtend, opbeurend en is het in staat te helpen de geest in balans te brengen. De cognitieve vermogens van mensen met dementie gaan vooruit, zo is wetenschappelijk ook vastgesteld. Natuurlijk is een goede massage met lavendelolie altijd goed voor lichaam en geest.

Combinaties zijn mogelijk

Combineer je lavendelolie bijvoorbeeld met wat salie-olie en majoraanolie, dan helpt dat tegen menstruatiepijn. Maar ook bij pijn in de (onder)rug of nek.

Tot slot

Lavendel is eigenlijk een multifunctionele plant, want behalve de toepassingen in de vorm van lavendelolie (of aanverwant), is de plant natuurlijk ook zeer decoratief. Het wordt op een dusdanige schaal verwerkt, dat het bijna altijd over producten gaat die financieel voor de meeste beurzen geschikt zijn.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…
Parfum: geurfamilies & notenParfum: geurfamilies & notenEr zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elka…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Lavendel kweken en gebruiken voor lavendelolie of parfumLavendel kweken en gebruiken voor lavendelolie of parfumIn iedere tuin of op een balkon kan men wel een pot met lavendel kweken en de eigenschappen van deze plant bieden onbegr…

De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)Door zijn fijn verdeelde bladeren lijkt het of dit kruid wel duizenden blaadjes heeft. Duizendblad, of Achillea, werd ge…
De geneeskracht van rozemarijnolieDe geneeskracht van rozemarijnolieRozemarijnolie ruikt niet alleen lekker maar het biedt ook geneeskracht tegen schimmels en bacteriën. Daarnaast wordt de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shaymen99, Pixabay
  • www.natuurlijkerwijs.com/lavendel.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lavendelolie
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.