De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)

De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium) Door zijn fijn verdeelde bladeren lijkt het of dit kruid wel duizenden blaadjes heeft. Duizendblad, of Achillea, werd genoemd naar de krijgsheld van Troje: Achilles. Achilles redde de levens van zijn soldaten door hun wonden te behandelen met dit geneeskrachtig kruid. De plant heeft wondhelende en bloedstelpende eigenschappen. Het woord Millefolium verwijst naar de Latijnse woorden mille (duizend) en folium (blad). Duizendblad wordt ook wel timmermans- of schrijnwerkerskruid genoemd. Het kruid wordt geprezen omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Wat is duizendblad?

Duizendblad of Achillea millefolium is een vaste plant uit de composietenfamilie met een geveerd blad. Millefolium verwijst naar het dubbel veerdelige blad. Dit geeft de indruk dat het blad uit wel duizend blaadjes bestaat. De naam is een afleiding van Achilles, de krijgsheld van Troje, die het kruid gebruikte om de wonden bij soldaten te verzorgen. De plant houdt van een voedselrijke ondergrond en groeit heel goed op braakliggende terreinen, zonder dat het veel water nodig heeft. De plant bloeit vooral in Europa en Noord-Amerika. Zelf wordt de plant niet hoger dan 50 à 70 centimeter. De bloeiperiode is van juni tot oktober en kenmerkt zich met witte of roze bloemen. De roze bloemen zie je heel vaak in de kruiden- of siertuin.

De geneeskracht van duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad is erg gekend omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Duizendblad is bloedstelpend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, krampstillend en werkt versterkend voor de bloedvaten. Ook zou het heilzaam zijn bij reumatische aandoeningen. Kortom heeft deze plant zowel positieve geneeskundige kwaliteiten, zowel bij inwendig gebruik als uitwendig gebruik.

Inwendig gebruik

Bij aambeien wordt duizendblad zowel in- en uitwendig gebruikt. Ook wordt duizendblad bij koorts gebruikt om transpiratie op te wekken en de koorts te laten dalen. Duizendblad is eveneens bijzonder geschikt om koorts bij kinderen te behandelen. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij een slecht circulerende bloedsomloop, koude handen en voeten en spataderen. Mensen met reuma of hevige menstruatiepijnen zijn ook gebaat door de eigenschappen van het duizendblad.

Uitwendig gebruik

Duizendblad kan worden gebruikt als crème of spoeling bij ontstoken wonden en eczeem. Bij snijwonden kan het ingezet worden om de bloedingen te stoppen. Ook zweertjes kunnen behandeld worden met duizendblad.

Duizendblad in de eigen kruidentuin

Het duizendblad past wel degelijk in je eigen kruidentuin. Echter het maken van extracten en zalfjes laat je beter over aan herboristen of apothekers. De ongeveer 50 à 70 centimeter hoge plant groeit van juni tot oktober. De witte (vrije natuur) en roze (sier- of kruidentuin) bloempjes zijn heel mooi. Indien je toch een iets specialer exemplaar wenst, dan kan je de kleurrijke cultivars aanschaffen. Voorbeelden hiervan zijn “Coronation Gold” (gele kleur) en “Petra” (rode kleur).

Planten en verzorging van duizendblad

Duizendblad kan je aanschaffen bij een vaste plantenkweker of bij een tuincentrum in de buurt. Duizendblad wordt in de tuincenters in een pot gekweekt, waardoor je ze op ieder moment kan planten in je kruidentuin. Zorg ervoor dat je duizendblad plant op een waterdoorlatende plek en liefst in de volle zon. Uiteraard na het planten dien je de plant goed te gieten. De plant hoeft niet ondersteund te worden. Uitgebloeide bloemen snij je tot 20 centimeter onder het bloemscherm weg voor een langere bloeitijd. Duizendblad blijft uiteraard niet eeuwig leven. Je doet er goed aan om na enkele jaren de plant te splitsen. Gebruik, na het splitsen, alleen de beste en meest krachtige zijkanten van de kluit.

Vijf andere weetjes over duizendblad

 • Het blad van het duizendblad ruikt bijzonder lekker. Het heeft een zeer aparte geur die moeilijk te beschrijven is. De frisse geur ruikt zoals deze van pas gemaaide weides en bermen.
 • Eén fijngemaald blaadje van duizendblad is genoeg om een kruiwagen compost sneller te laten verteren. Bovendien zou de kwaliteit van de compost er aanzienlijk door verbeteren.
 • Duizendblad, dat koortswerende eigenschappen heeft, werd vroeger in de plaats van kinine gebruikt.
 • Indianen zouden boze geesten verdreven hebben met de rook van duizendblad.
 • Duizendblad heeft eveneens een positieve werking op andere planten. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofmijten en sluipwespen, worden er door aangetrokken.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Achillea millefolium L., inhoudstoffen, werking en gebruikHet gebruik van planten voor onze gezondheid is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Maar is gebaseerd op duizenden ja…
In de naam van... DuizendbladEen plant van wegen en wegbermen, zoals Duizendblad heeft de mens door de eeuwen altijd begeleid en is dus ook veel gebr…
Duizendblad tegen winterhandenIn de winter, hebben meer mensen last van dat vervelende verschijnsel winterhanden en wintervoeten. Ten gevolge van de k…
Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)Duizendblad is een plant met een mooie bloem. Het groeit overal in Nederland in bermen. Duizendblad is een geneeskrachti…

Muziektherapie als alternatieve behandelingHet gebruik van muziek tijdens het genezingsproces is geen nieuw concept. Reeds in de oudheid werd muziek gebruikt om to…
Mogelijkheden van lavendelolie?Mogelijkheden van lavendelolie?De lavendelplant kennen we nagenoeg allemaal. Zijn het niet die prachtige velden (in kleur en geur) in Zuidoost-Frankrij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alsen, Pixabay
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendblad_%28soort%29, 16 augustus 2015
 • Natuurlijkerwijs.com, http://www.natuurlijkerwijs.com/duizendblad.htm, 16 augustus 2015
 • Kruidjes.be, http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=33, 16 augustus 2015
 • Plantenkwekerijen.be, http://www.plantenkwekerijen.be/achillea-duizend.html, 16 augustus 2015
 • Meer dan duizendblad, Nest, juni 2013
Reactie

Irma Jaqcueline, 06-06-2018
Ik lees dat het heel goed voor mens en dier is. Ik wil het graag voor mijn konijnen gebruiken. Waar kan ik het kopen? Moet ik het eerst laten drogen? En hoe vaak mogen ze het hebben?

vriendelijke gr irma Reactie infoteur, 09-06-2018
Beste,
Te kopen op www.deonlinedrogist.nl, vervolgens duizendblad ingeven in de zoekfunctie.
Groeten, Jeroen

Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 28-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.