De geneeskracht van oregano-olie

De geneeskracht van oregano-olie Etherische of essentiële olie op basis van oregano beschikt over diverse medicinale capaciteiten. Zo kan oregano-olie de beruchte E.coli-bacterie tegengaan. Daarom zit de werkzame stof carvacrol uit oregano-olie in veel voedselproducten om bederving en voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens onderzoek kan het bovendien werkzaam zijn bij het norovirus. Daarnaast is deze olie werkzaam tegen een aantal parasieten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Flesje oregano-olie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)Flesje oregano-olie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud


Oreganoplant / Bron: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)Oreganoplant / Bron: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Algemene informatie

De Latijnse naam van oregano is Origanum heracleoticum. Een andere variant van oregano-olie is Origanum vulgare. In Nederland kennen we ook de oreganosoort vijf-in-ëën-kruid. Daarnaast wordt ook Origanum majorana veel gebruikt. Deze oreganovariant kennen we in Nederland beter onder de naam majoraan of marjolein. Volgens André Gielen is Origanum vulgare een de meest sterke varianten; deze wordt eveneens het meest gebruikt. Er zijn behalve deze drie nog 35 andere variëteiten van oregano die allemaal een essentiële olie kunnen produceren. In de alle essentiële oregano-oliën is carvacrol de belangrijkste werkzame stof. Daarnaast zitten er veel fenolische monoterpenen in oregano-olie.

Medicinale werkingen

In een Tunesisch wetenschappelijk onderzoek uit 2013 staat: ‘Oregano-olie heeft antibacteriële, antischimmel, antiparasitaire, antimicrobiële en antioxidanteigenschappen.’ In het zelfde onderzoek staat dat de belangrijkste stof in carvacrol beschikt over de volgende eigenschappen: antitumor, antimutageen, antigenotoxisch, pijnstillend, krampstillend, anti-inflammatoir, angiogeen, antiparasitair, anti-bloedplaatjesklontering, pijnremmend, antielastase, insecticide, antihepatotoxisch en hepatoprotectieve activiteiten. De laatste twee eigenschappen zijn van extra belang omdat ze betekenen dat ze een zieke lever kunnen genezen en een gezonde lever beschermen. De lever is het belangrijkste orgaan van het lichaam. Het is (in tegenstelling tot het hart) niet vervangbaar door een kunstmatig mechanisme. Een goed werkende lever zorgt voor een gezondere huid, een betere spijsvertering, een beter immuunsysteem of levensenergie. Met andere woorden: stoffen die de lever ondersteunen ondersteunen in feite het gehele lichaam.

Wetenschappelijk bewezen werkingen

Overigens voegt een Amerikaanse onderzoeker nog een aantal andere activiteiten toe aan het arsenaal wat de Tunesische onderzoekers laten opsommen: Carvacrol is ook anti-artritisch, antiallergisch, anticarcinogeen, antidiabetisch, cardioprotectief, maagbeschermend en neuroprotectief. Aan al deze werkzaamheden ligt wetenschappelijk onderzoek ten grondslag. Toch zijn er sceptici die zeggen dat de werking van een natuurlijk middel als oregano-olie overdreven wordt op basis van het feit dat er te weinig wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan om al deze werkingen uitvoerig te onderzoeken. De sceptici houden in dit geval geen rekening met de factor ‘tijd’. Oregano-olie beschikt over dermate veel eigenschappen dat het eenvoudigweg onmogelijk is om al deze werkingen in kort tijdsbestek uitvoerig te onderzoeken.

Tegen E.coli-bacterie

De Escherichia coli-bacterie kan voor allerlei vervelende aandoeningen in het lichaam zorgen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat etherische oregano-olie de groei van een bacteriekolonie van E. coli beïnvloedt en vermindert. Hierdoor kan de bacteriebalans in het lichaam makkelijker worden hersteld en is de kans op het ontstaan van een infectie kleiner. De etherische oregano-olie werd in 2012 op mensen getest door Poolse wetenschappers. In 2008 hadden Chinese wetenschappers al een grootschalig onderzoek gedaan naar de antibacteriële werking van oregano-olie; ook zij zagen dat deze olie werkzaam is tegen de E.coli-bacterie.

Oregano-olie helpt menselijk norovirus te bestrijden

Etherische oliën zijn duizenden jaren geleden al gebruikt om voedsel te conserveren. In 2014 werd een Amerikaans onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat oregano-olie het menselijke norovirus bestrijdt. De werkzame stof is carvacrol. De onderzoekers opperen de mogelijkheid om voedsel te besprenkelen met een oplossing van carvacrol om het menselijke norovirus een halt toe te roepen.

Deze plant is familie van oregano; zijn Latijnse naam is Plectranthus amboinicus of in het Nederlands vijf-in ëën-kruid. / Bron: Ivan2010, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Deze plant is familie van oregano; zijn Latijnse naam is Plectranthus amboinicus of in het Nederlands vijf-in ëën-kruid. / Bron: Ivan2010, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Etherische oregano-olie moet nooit puur ingenomen worden of op de huid worden gesmeerd. Gebruik het altijd in een verdunning.

Enkele toepassingen uit de natuurgeneeskunde

Hieronder volgen een aantal veel toegepaste aanwendingen van oregano-olie van de variant origanum vulgare. Ondanks dat de behandelingen in de praktijk vaak goede resultaten boeken is er echter geen wetenschappelijk bewijs voor.
 • Tegen spierpijn en artritis kun je een massage-olie maken. Deze olie bevat 20 tot 30 druppels oregano-olie op 50 ml sint janskruidolie. Je kunt dagelijks gemasseerd worden met deze olie.
 • Bij spierpijn of artritis kun je een badolie maken. Je gebruikt 5 druppels oregano-olie op een halve beker melk, amandelmelk of honing. Hierin kun je 20 minuten per dag baden.
 • Tegen zenuwpijnen, neuralgieën of gordelroos kun je een massage-olie maken op basis van etherische oregano-olie. Je mengt hiervoor 10 druppels oregano-olie op 50 ml amandelolie. Je kunt deze massage-olie dagelijks gebruiken.
 • Lage bloeddruk, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid kunnen worden behandeld door het gebruik van een verdamper. Het gebruik van een verdamper valt onder de aromatherapie. Gebruik in dit geval 5 tot 8 druppels in de verdamper.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie is een product dat gemaakt wordt van de plant oregano, die ook wel bekend staat onder de naam wilde marjole…
Wilde marjolein, vreugde van de bergenVreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Oreganum vulgare of Wild…
Griep voorkomen of te lijf gaan met oregano capsulesDe dreiging van de Mexicaanse griep, de afweging of we wel of niet zouden vaccineren en de vraag achteraf of het commoti…

De geneeskracht van pepermuntolieDe geneeskracht van pepermuntolieEen druppel etherische pepermuntolie bevat net zoveel gezonde stoffen als 28 kopjes pepermuntthee. De pepermuntolie is e…
De geneeskracht van lavendelolieDe geneeskracht van lavendelolieLavendelolie is een etherische olie die al duizenden jaren lang met succes wordt gebruikt door de mens. Het is vooral ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lebensmittelfotos, Pixabay
 • Oregano-olie e.coli-bacterie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421
 • Oregano-olie norovirus: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581
 • Oreghano-oloie antibacterieel: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1574-695X.2008.00414.x/full
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815019
 • Tunesisch onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868303/
 • Natuurlijke oregano vs synthetische carvacrol: http://www.meriden-ah.com/information-centre/by-product-name/orego-stim/orego-stim/76-comparing-orego-stim-and-a-commercial-synthetic-carvacrol-feed-additive-on-broiler-production-parameters
 • Majoraan: http://www.researchgate.net/publication/236899595_Hussain_A._I._Anwar_F._Rasheed_S._Nigam_P._S._Janneh_O._and_Sarker_S._D.*_(2011)_Composition_and_potential_antibacterial_anticancer_antimalarial_and_antioxidant_properties_of_the_essential_oils_from_two_Origanum_species_growing_in_Pakistan_Brazilian_Journal_of_Pharmacognosy__Revista_Brasileira_de_Farmacognosia_21_943-952
 • Andre Gielen: http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=origanum-vulgare
 • Afbeelding bron 1: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Ivan2010, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.