Griep voorkomen of te lijf gaan met oregano capsules

De dreiging van de Mexicaanse griep, de afweging of we wel of niet zouden vaccineren en de vraag achteraf of het commotie allemaal wel waard was, blijven ons toch nog wel bezighouden. Veel mensen die tot de risicogroep behoorden lieten zichzelf of hun kind inenten, maar er was ook een behoorlijk grote groep die naar alternatieven zocht. Degene die zich heeft laten vaccineren, maar daar achteraf zijn twijfels over had, is wellicht nu op voorhand op zoek naar andere mogelijkheden.

Oregano bij griep en verkoudheid

Kruid of geneesmiddel?

Oregano of wilde marjolein (Latijnse naam: origanum vulgare) werd van oudsher al gebruikt om de ziektekiemdodende werking. Het kruid werd zelfs meer gewaardeerd om zijn medische werking dan om de culinaire waarde. De Grieken maakten meer gebruik van oregano om zijn geneeskracht dan om de smaakwaarde. De naam oregano stamt af van het Griekse " oros ganos", wat " vreugde van de berg" betekent. Wie wel eens op vakantie in Griekenland is geweest, herinnert zich vast nog wel de heuvels die bedekt zijn met een tapijt van kruiden waaronder de pittig geurende oregano. Oregano herinnert ons ook aan Italië, aan de pizza's.

Etherische oliën en hun antiseptische eigenschappen

Van enkele kruiden is bekend dat ze antiseptische eigenschappen bezitten. De aanwezige etherische oliën in de planten zijn daar voornamelijk debet aan. Een anti-bateriële en antivirale werking zijn eigenschappen die vele etherische oliën bezitten. Verdampen is een van de methodes die de lucht kan zuiveren van schadelijke micro-organismes. Veel onderzoek is gedaan naar het vermogen van etherische oliën om de verspreiding van ziekmakende micro-organismen tegen te gaan. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat werkzame stoffen in etherische oliën de celmembraan binnen dringen en de stofwisseling in de cel beïnvloeden. Bacteriën en virussen kunnen op deze manier onschadelijk gemaakt worden. De celmembraan kan worden binnengedrongen omdat deze is opgebouwd uit fosfolipiden. Lipofiele stoffen - llipofiel betekent vetminnend - lossen goed op in oliën en vetten en etherische olën zijn lipofil!

Wat is nu de kracht van dit plantje met zijn nietige paarsroze bloempjes en eivormige blaadjes, dat het zulke geweldige eigenschappen heeft?

In dit specifieke geval: de strijd tegen virussen, vooral snel muterende virussen zoals het geval is bij de Mexicaanse griep. Etherische oliën hebben homeostatische intelligentie, dat wil zeggen dat ze ze altijd werken naar het herstellen, balanceren en de toestand van homeostasis. (regulatie en in standhouding van..) Ze werken naar behoefte van de plant of mens. Oregano kan schadelijke microben doden en goedaardige microben beschermen en voeden.

Wat eigenschapen op een rijtje

  • pijnverdovend
  • anti-septisch
  • anti-infectieus
  • krampstillend
  • stimulerend
  • schimmel-en parasietendodend

Inwendig gebruik

Onder aromatherapeuten lopen de meningen sterk uiteen of etherische oliën inwendig gebruikt kunnen worden. Het hangt af van de scholing die gevolgd is. Is er volgens de Engelse school onderwezen, dan is men heel terughoudend. De Franse stroming echter maakt al heel lang gebruik van deze methode. In Frankrijk zijn er al sinds lange tijd capsules te koop die etherische oliën bevatten. Deze kan men veilig innemen en capsules zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar. Deze capsules zijn er in grote verscheidenheid en hiermee komt er tenslotte een einde aan de discussie over het innemen van etherische oliën, omdat deze capsules veilig ingenomen kunnen worden.

Capsules met oregano-olie

Een oreganocapsule* bevat de juiste hoeveelheid olie en als men zich aan de dosering houdt is het een fantastisch middel in de strijd tegen infectieziekten. In een aantal gevallen zijn er betere resultaten geboekt dan de reguliere antibiotica. Daar waar men antibiotica niet of slecht verdraagt of niet wil slikken is een goede vervanger is. Oreganocapsules zijn ook preventief in te zetten bij onhygiënische omstandigheden, b.v. bij reizen in het buitenland. Als de kans op darminfecties aanwezig is, is het een goede voorzorgsmaatregel. Het kan een hoop narigheid voorkomen!

In Nederland worden capsules verkocht van het merk Pranarom. Dit bedrijf heeft jarenlange ervaring met het fabriceren van diverse capsules en zuiverheid van hun producten staan hoog in het vaandel. Dominique Badoux is een belangrijk persoon binnen dit bedrijf. Hij heeft jarenlange ervaring met de vele aspecten van etherische oliën.

Oreganocapsules: ook voor dieren?

De capsules kunnen ook voor dieren wordengebruikt! Oreganocapsules worden voor dezelfde kwalen bij dieren gebruikt als voor de mens. Let op: niet ieder dier van etherische oliën verdragen. Katten en konijnen b.v. mogen nooit met etherische oliën behandeld worden anders dan (met mate) verdampen. Stel uw dier in dit geval altijd in de gelegenheid om de ruimte te kunnen verlaten.

Afhankelijk van de grootte van het dier en de aard van de aandoening kan de dosering bepaald worden.*

Oregano-olie is rijk aan * carvacrol, het meest krachtige natuurlijke anti-bioticum. Van oudsher een remedie tegen bacteriën, virussen, schimmels, gisten en andere pathegenen. Behalve de strijd tegen pathogenen, stimuleert oregano het afweersysteem door de activiteit van de witte bloedlichaampjes te verhogen. Voor overdosering: carvacrol is een fenol. Fenolen zijn stoffen die bij langdurig gebruik of in te grote hoeveelheden leverbelastend kunnen zijn. Koop de capsules daarom bij een aromatherapeut die gespecialiseerd is in de Franse aromatherapie en verhoog de aanbevolen dosering niet zonder advies en begeleiding.

Waarschuwing:
  • Uitwendig gebruik in een verdunning tot maximaal 20% in een plantaardige basisolie.
  • Het gebruik van oregano olie wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.
© 2010 - 2024 Kamille, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Kruiden: oregano of wilde marjoleinKruiden: oregano of wilde marjoleinOregano is wilde marjolein. Oregano en marjolein worden in dezelfde gerechten gebruikt, maar oregano is sterker van smaa…
Kruiden: OreganoKruiden: OreganoOregano wordt veel in de Italiaanse en andere Mediterrane keukens gebruikt en in toenemende mate ook in Nederland. Itali…

Tonicum: een natuurlijke geneeswijzeTonicum: een natuurlijke geneeswijzeEen tonicum is geen geneesmiddel, en moet dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Wel kan een tonicum ter ondersteuni…
De goudsbloem: helpt bij wondjesDe goudsbloem: helpt bij wondjesGeneeskrachtige kruiden staan ook vaak gewoon in de bloemen- of groentetuin. Neem nu salie. Dat helpt uitstekend bij bla…
Bronnen en referenties
  • Aromecum, Aromatherapie van Abint tot Zilverspar. Drs. Harmen Rijpkema. Antiviral and antimicrobial properties of essential oils. Dominique Badoux Gielen Aroma: www.gielenaroma.nl
Kamille (3 artikelen)
Laatste update: 30-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.