Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?
Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt dan wanneer je een andere vorm van influenza krijgt? Zijn de symptomen anders of ernstiger? Hoe herken je de Mexicaanse griep eigenlijk? Moet je jezelf laten testen om het verschil te kennen? Is deze griep zo ernstig dat je preventieve maatregelen zou moeten nemen? Wat is het verschil tussen het Mexicaanse griepvirus en de gewone griep?
Wat is de Mexicaanse griep?
Mexicaanse griep is een mengvorm van verschillende griepvirussen. Dat Mexicaanse griep ook wel varkensgriep wordt genoemd is eigenlijk niet terecht, want het Mexicaanse griepvirus, ofwel H1N1, bestaat voor één derde uit varkensgriep, voor één derde uit vogelgriep en voor één derde uit influenza zoals die bij mensen voorkomt.
Wat is het verschil tussen de Mexicaanse griep en gewoon "de griep"?
Er bestaat niet zoiets als "de griep". Ook "de griep" is namelijk een virus dat veel varianten kent, die bovendien over de tijd kunnen muteren. De Mexicaanse griep is dus een vorm van de griep ofwel het influenza virus met specifieke kenmerken, die weer verschillen van andere influenza virussoorten.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van de Mexicaanse griep?
De symptomen van de Mexicaanse griep komen grotendeels overeen met die van meer gangbare griepsoorten. De bekende griepklachten zoals koorts, pijn in de rug, hoofdpijn en koude rillingen komen namelijk ook bij de Mexicaanse griep voor.
Relatief onderscheidende klachten bij de Mexicaanse griep zijn:
- Een droge hoest, die relatief lang kan aanhouden
- Benauwdheid
- Sterke vermoeidheid
- Misselijkheid en diarree
- Keelpijn
- Iets langere incubatietijd (circa 24 uur)
Hoe ernstig is de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep is net zoals andere vormen van griep eigenlijk alleen ernstig voor mensen, die al een zwakke weerstand hebben door ziekten of een slecht werkend immuunsysteem. Dat wil zeggen dat de Mexicaanse griep dodelijk kan zijn maar dit geldt evenzeer voor andere vormen van influenza.
Net zoals bij andere varianten van het griepvirus vormt het krijgen van "griep" een relatief groter risico voor oudere mensen, zieken en mensen met een (aangeboren of verworven) verzwakte afweer.
Hoe kom ik erachter of ik de Mexicaanse griep heb?
Wanneer je griepklachten hebt, die gelijkenis vertonen met de Mexicaanse griep, neem dan contact op met je huisarts. Via een test kan worden vastgesteld of het inderdaad gaat om de Mexicaanse griep. Het kan zijn dat de huisarts in eerste instantie vraagt om thuis te blijven om het risico op overdracht van de ziekte te beperken. Er wordt namelijk niet standaard een laboratorium test op de Mexicaanse griep uitgevoerd. Wanneer je zwanger bent of om andere redenen tot een risicogroep behoort, zal er eventueel wel worden getest.
In principe kun je de Mexicaanse griep, net als een huis-tuin-keuken griep in circa een week "uitzieken". Bij eventuele complicaties, zoals een longontsteking, worden aanvullende maatregelen genomen om de ziekteverschijnselen terug te dringen. Houd er rekening mee dat het op dit moment bij 9 op de 10 gevallen van griep inderdaad gaat om de Mexicaanse griep. De Mexicaanse griep vormt geen uitzondering meer in verhouding tot andere griepvirussen.
Moet ik preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat ik Mexicaanse griep krijg?
Om te voorkomen dat je de Mexicaanse griep krijgt kun je de volgende preventieve maatregelen nemen:
- Blijf weg bij drukke bijeenkomsten, feesten en concerten
- Schud mensen niet de hand, wanneer ze griepverschijnselen vertonen
- Neem weerstandsverhogende supplementen in
- Slik een preventieve virusremmer (de meest bekende is Tamiflu)
- Laat je vaccineren met de speciale Mexicaanse griepprik (wanneer de Mexicaanse griep door jouw fysieke conditie een risico vormt heb je reeds een oproep voor een vaccinatie ontvangen van je huisarts)
- Koop een preventie-kit bij de apotheek