Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekte
Cocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van reisziekte mee te bestrijden. De tinctuur die gemaakt wordt van de vrucht van de Anamirta cocculus kent daarnaast nog enkele andere toepassingen. Reisziekte wordt normaliter bestreden met een heel scala aan geneesmiddelen, homeopathische middelen en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Cocculus indicus zou symptomen als misselijkheid, duizeligheid en zwakte ten gevolge van reisziekte kunnen bestrijden door het centrale zenuwstelsel te beïnvloeden.
Cocculus indicus en reisziekte
Over reisziekte
Veel mensen hebben last van een vorm van
reisziekte. Het kent verschillende verschijningsvormen: waar de één last heeft van wagenziekte en een rit in de auto niet verdraagt, heeft de ander juist last van zeeziekte of luchtziekte en kan daarom een boottocht of een vlucht in een vliegtuig maar beter vermijden. In medische termen wordt dan gesproken van kinetose of kinetosis. De gemeenschappelijke boosdoener is hier de schommelbeweging die je maakt wanneer je in een voertuig zit dat beweegt. De klachten die horen bij reisziekte worden veroorzaakt doordat de signalen die het evenwichtsorgaan doorkrijgt niet meer overeenstemmen met de waargenomen horizon. Vooral duizeligheid, misselijkheid en overgeven kunnen hiervan het directe resultaat zijn. Heb je last van deze klachten dan kan dit een behoorlijke impact hebben op je dagelijks leven, zeker wanneer je om deze reden moeite hebt met het rijden in een auto of bus.
Behandeling van reisziekte
Helaas is er niet één pasklare oplossing voor iedereen die last heeft van reisziekte. Om de gevolgen van dit probleem te beperken zijn tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, psychologische foefjes en therapieën bekend. Bekende oplossingen zijn het dragen van een watje in één oor, het eten van een stukje gember en het focussen op de horizon. Al dan niet op recept verkrijgbare medicatie als scopolamine, cinnarizine en meclizine kan tevens gebruikt worden om misselijkheid te onderdrukken of het signaal van het evenwichtsorgaan onderdrukken. Overigens komt wagenziekte veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en groeien velen er uiteindelijk overheen. Een kleine groep mensen blijft echter zijn of haar hele leven last houden van wagenziekte. Overgevoeligheid voor schommelbewegingen op een boot of in een vliegtuig lijken veel minder leeftijdsgebonden.
Reisziekte bestrijden met Cocculus indicus
Een andere methode voor het bestrijden van wagenziekte is de inname van
Cocculus indicus. Het gaat om de vrucht van de plant Anamirta cocculus, die voorkomt in India en Zuidoost-Azië. De vrucht staat ook wel bekend onder de namen Levantse bes of kokkelbes. Cocculus indicus bevat de stof picrotoxine, dat geschaard wordt onder de alkaloïden. Wanneer het wordt ingenomen in een hoge dosis is het giftig. In een lage dosis heeft het zijn invloed op het centrale zenuwstelsel. Zo werd het vroeger wel illegaal gebruikt als toevoeging aan bier om te zorgen dat mensen er sneller dronken van werden.
De bereiding van medicamenten op basis van Cocculus indicus geschiedt door het fijnmalen van de vrucht om deze vervolgens te laten weken in alcohol, om zo een tinctuur over te houden. Door verdunning en succussie wordt voorkomen dat de tinctuur giftige eigenschappen houdt.
Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor de werking van Cocculus indicus is het vooral in Amerika een van de populairste, zonder recept verkrijgbare remedies tegen wagenziekte en andere vormen van reisziekte. Gebruikers van Cocculus indicus geven aan dat het middel symptomen als misselijkheid, duizeligheid en zwakte die ervaren worden tijdens het reizen effectief verlicht.
Overige toepassingen van Cocculus indicus
Naast reisziekte wordt Cocculus indicus in de homeopathie ook wel gebruikt ter bestrijding van andere kwalen. Zo wordt het gebruikt ter bestrijding van stress-gerelateerde hoofdpijn, overgevoeligheid voor geluid, langdurig slaapgebrek, een jet leg, menstruatiepijn en geestelijke problemen ten gevolge van nervositeit of rouw.
Verkrijgbaarheid van Cocculus indicus
Heb je al diverse remedies tegen reisziekte zonder succes uitgeprobeerd, dan is het wellicht de moeite waard om eens te proberen of Cocculus indicus iets voor je kan betekenen. Tinctuur op basis van Cocculus indicus is in Nederland van een aantal merken verkrijgbaar waaronder VSM, SanoPharm en Bonusan. Lees voor een indicatie van de aanbevolen dosis altijd eerst de bijsluiter.