Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?

Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen? Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, kan erg vervelend zijn. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid, gapen en een duf gevoel. Wanneer je in een auto zit waar er snel wordt opgetrokken en geremd, is de kans groter dat je het krijgt. Meestal is het weer over zodra je even uit de auto bent gestapt, maar er zijn ook mensen die er een paar uur last van kunnen houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op wagenziekte te verkleinen, zoals stress vermijden, ver weg kijken en niet roken in de auto. Er zijn ook mensen die alleen wagenziek worden als zij meereizen als passagier en geen klachten hebben als zij de auto zelf besturen.

Wat het is

Het is erg vervelend als je in de auto zit en dat je misselijk bent totdat je op de plaats van bestemming bent. Wagenziekte, wat ook wel reisziekte wordt genoemd, wordt veroorzaakt door onregelmatige en schommelende bewegingen. Het heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Deze voelt allerlei bewegingen wat niet kloppen met wat je ziet. De hersenen kunnen dat niet goed combineren, waardoor je misselijk wordt. Kinderen hebben nog niet een volledig ontwikkeld evenwichtsorgaan, daarom hebben zij er eerder last van dan volwassenen. Erfelijke aanleg speelt hierbij een rol.

Behalve in de auto, kunnen deze klachten ook ontstaan als je in een bus, trein of vliegtuig zit. In het vliegtuig spreekt men over luchtziekte en als je misselijk wordt op een boot, spreekt men van zeeziekte. Vooral als je met een boot over golvend water gaat, is de kans groot om misselijk te worden. Er zijn ook mensen die al klachten krijgen zodra ze in een lift stappen, in een kermisattractie of pretpark zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken over bewegingsziekte.

De klachten

Vrouwen hebben vaker last van reisziekte dan mannen. Naast misselijkheid kunnen er ook andere klachten ontstaan, zoals: veel gapen, duf gevoel, zweten en een algeheel beroerd gevoel. Minder vaak voorkomende verschijnselen zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, temperatuursschommelingen en paniekaanvallen. Sommige mensen worden soms zo misselijk dat ze moeten overgeven. Naarmate je ouder wordt, worden de klachten meestal minder. Er zijn ook mensen die altijd veel klachten blijven houden, ook op oudere leeftijd. Meestal verdwijnen de klachten vrij snel vanzelf zodra je uit de auto bent gestapt. Anderen kunnen nog enkele uren wat klachten blijven houden.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn gelukkig heel wat dingen die je kunt doen om een misselijke reis te voorkomen of het zoveel mogelijk te beperken. Zo hebben veel mensen er niet tot minder last van als zij zelf achter het stuur zitten. Bestuurders hebben minder klachten omdat ze bewegingen zien aankomen. Achterin de auto is de kans het grootst dat je wagenziek wordt. In het vliegtuig kun je het beste bij de vleugels gaan zitten en op een boot kun je het beste zoveel mogelijk in het midden blijven omdat daar de minste beweging is.

Tips eten en drinken:

  • Eet lichte maaltijden
  • Eet niet te veel, maar ook niet te weinig
  • Probeer vetrijke en zure voedingsmiddelen te vermijden
  • Neem geen koffie net voor of tijdens de reis

Overige tips:

  • Zorg dat je uitgerust op reis gaat
  • Vermijd stress omdat stress wagenziekte bevordert
  • Haal rustig adem, vooral als je misselijk begint te worden
  • Lees niet tijdens het reizen
  • Kijk niet naar voorwerpen dichtbij, maar ver weg
  • Rem niet te snel en trek rustig op
  • Vermijd roken in de auto
  • Zorg voor frisse lucht en zet het raampje open

Bij kinderen:

Zorg dat kinderen hoog genoeg zitten zodat ze naar buiten kunnen kijken. Leidt ze af door bijvoorbeeld een spelletje te doen of naar muziek te luisteren. Reis niet te lang achter elkaar en houd regelmatig een pauze.

Middelen tegen wagenziekte

Sommige mensen hebben baat bij huismiddeltjes, bijvoorbeeld door oordopjes te dragen of een pleisters achter de oren te plaatsen. Zo kan een zonnebril helpen of een dag vóór de reis homeopathische middelen gebruiken, zoals gember in een capsulevorm.
In de apotheek zijn medicijnen tegen wagenziekte verkrijgbaar, zoals middelen tegen braakneigingen (Cinnarizine- of meclozinetabletten of cyclizine) of middelen waarbij het evenwichtsorgaan minder wordt geprikkeld (dramamine). Raadpleeg altijd een apotheker of huisarts, zeker als je zwanger bent.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingBewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingDe vakantietijd komt er aan en dan zitten we toch wat vaker lang in de auto en maken we vliegreizen. Heb je last van bew…
Reisziekte: Oorzaken, symptomen en behandelingenReisziekte: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen andere benaming voor reisziekte is kinetosis. Er zijn verschillende vormen van reisziekte, waarvan zeeziekte en wage…
Tips om overlast reisziekte en wagenziekte te verminderen?Tips om overlast reisziekte en wagenziekte te verminderen?Gaat men op reis dan kan het af en toe voorkomen dat men misselijk wordt. Dit wordt wagenziekte genoemd, echter we worde…
Wagenziekte: wat kun je tegen wagenziekte doen?Wagenziekte: wat kun je tegen wagenziekte doen?Wagenziekte komt vooral voor bij kinderen die in de auto of de bus zitten. Volwassenen hebben veel minder last van wagen…

Jeuk aan eikel en jeukende voorhuid: oorzaken van jeukJeuk aan eikel en jeukende voorhuid: oorzaken van jeukJeuk aan de eikel en voorhuid: wat kunnen zoal de oorzaken van een jeukende eikel zijn? De eikel (glans penis) is het ro…
Pellagra: een tekort aan vitamine B3Pellagra: een tekort aan vitamine B3Pellagra is een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B3. Het wordt vooral gezien bij de arme bevolk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
  • www.gezondheidsnet.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.