Reisziekte: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Reisziekte: Oorzaken, symptomen en behandelingen Een andere benaming voor reisziekte is kinetosis. Er zijn verschillende vormen van reisziekte, waarvan zeeziekte en wagenziekte de bekendste vormen zijn. Mensen die hieraan lijden, kunnen bij elke vorm van vervoer klachten ervaren. In de auto, op een schip, maar ook bijvoorbeeld tijdens het paardrijden of bij een ritje in de achtbaan. Wat houdt reisziekte in en wat zijn de oorzaken? In welke klachten uit kinetosis zich? En zijn er behandelingen mogelijk om reisziekte te verminderen?

Wat is de oorzaak van reisziekte?

Bij bewegingsziekte, zoals reisziekte ook wel wordt genoemd, is er een verstoring in de zintuiglijke waarnemingen. Het evenwichtsorgaan verzamelt informatie over balans en beweging en het kan versnellingen en rotatie registreren. Dit orgaan werkt nauw samen met je ogen en je spieren, opdat het lichaam zich bijvoorbeeld kan herstellen, wanneer je dreigt te vallen. Als je in een voertuig zit, dan is er sprake van een passieve beweging van het lichaam. Je maakt immers niet zelf de bewegingen. Het gevolg is dat de bewegingen die je voelt, niet langer overeenkomen met wat je ziet. Het waargenomen gezichtseinder en de signalen die het evenwichtsorgaan doorgeeft, komen niet met elkaar overeen. Je zit stil, je zicht vertelt je dat de horizon stil blijft, maar tegelijkertijd meldt het evenwichtsorgaan een schommelende beweging aan de hersenen. De hersenen kunnen moeite hebben om deze tegenstrijdigheid te verwerken. Wanneer dit het geval is, kun je last krijgen van allerlei klachten en reisziek worden.

Wat zijn de symptomen van bewegingsziekte?

Mensen die lijden aan reisziekte kunnen zich flink beroerd voelen. Symptomen die vaak voorkomen bij bewegingsziekte zijn:
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid en overgeven
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn
 • Wit wegtrekken
 • Buikpijn
 • Een gevoel van malaise

Wanneer je net in een voertuig zit en je krijgt last van reisziekte, dan begint dit doorgaans met een draaierig gevoel en een lichte misselijkheid. Wanneer je rit langer duurt, dan nemen de klachten toe en kun je zo misselijk worden dat het braken tot gevolg heeft. Reisziekte komt vaker voor bij kinderen dan volwassenen. In veel gevallen groeien kinderen er overheen. Ook hebben vrouwen vaker last van bewegingsziekte dan mannen. Waarom dit zo is, is vooralsnog onbekend.

Wat kun je doen tegen reisziekte?

Er is een aantal dingen die je kunt doen om de reisziekte te verminderen. Zo kun je het best recht voor je uitkijken als je als passagier in een auto zit, zodat je bewegingen als gevolg van het rijden over drempels en bochten beter kunt zien aankomen. Houd in ieder geval je focus op de weg en ga niet iets anders doen, zoals het lezen van een boek. Hierdoor zie je helemaal niet welke bewegingen je kunt verwachten en daardoor zullen de klachten alleen maar verergeren. Wat ook helpt, is het zelf besturen van een voertuig. Je wordt op deze manier gedwongen om je aandacht op de weg te houden en je kunt vele malen beter inschatten welke bewegingen er zullen gaan komen. Ook is het raadzaam om geen alcoholische dranken te nuttigen voor of gedurende de reis. Aangezien je inschattingsvermogen hierdoor afneemt, zullen de klachten toenemen. Probeer gedurende de reis meerdere keren iets luchtigs te eten en zorg dat er voldoende frisse lucht in het voertuig komt. Probeer de manier te vinden die het beste voor je werkt. Je zult merken dat je, als de reis eenmaal voorbij is, aanzienlijk zult opknappen.

Medicatie tegen bewegingsziekte

Wanneer de bovenstaande tips niet of niet voldoende werken tegen de reisziekte, dan kun je overwegen medicijnen te gebruiken. Antihistaminica zijn medicijnen die doorgaans bij allergieën worden gebruikt, maar ze blokkeren ook de prikkelingen van het braakcentrum. Daardoor zullen de braakneigingen en de misselijkheid verminderen. Voorbeelden van middelen die je bij bewegingsziekte kunt gebruiken zijn cyclizine, cinnarizine en meclozine. Houd er wel rekening mee dat deze medicijnen vermoeidheid als bijwerking kunnen hebben. Je kunt deze middelen dus beter niet gebruiken wanneer je zelf een voertuig gaat besturen. Scopolamine is ook een middel dat wordt gebruikt bij reisziekte. Dit is verkrijgbaar in pleisters en helpen symptomen als braken en misselijkheid voorkomen.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingBewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingDe vakantietijd komt er aan en dan zitten we toch wat vaker lang in de auto en maken we vliegreizen. Heb je last van bew…
Tips om overlast reisziekte en wagenziekte te verminderen?Tips om overlast reisziekte en wagenziekte te verminderen?Gaat men op reis dan kan het af en toe voorkomen dat men misselijk wordt. Dit wordt wagenziekte genoemd, echter we worde…
Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van re…
Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, kan erg vervelend zijn. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid, gapen en ee…

Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met cornea in oogHoornvlies: Aandoeningen en problemen met cornea in oogHet hoornvlies (cornea) is het heldere voorste gedeelte van het oog. Het ligt direct tegenover de iris en pupil. Deze oo…
Stomatitis: Ontsteking van slijmvlies in en rond mondStomatitis: Ontsteking van slijmvlies in en rond mondStomatitis is een aandoening waarbij het mondslijmvlies ontstoken is. In de meeste gevallen is sprake van afteuze stomat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MatanVizel, Pixabay
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/reisziekte#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-reisziekte
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reisziekte
 • http://www.primatour.nl/reisziekte
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/reisziekte/item32829
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.