Wagenziekte: wat kun je tegen wagenziekte doen?
Wagenziekte komt vooral voor bij kinderen die in de auto of de bus zitten. Volwassenen hebben veel minder last van wagenziekte. Maar wat kun je doen aan wagenziekte, zodat je vakantie niet heel slecht begint of een ritje naar een pretpark uitdraait op een drama?
Waarin uit zich wagenziekte en wat is wagenziekte?
Wagenziekte begint vaak als iemand zich misselijk voelt zodra hij of zij in de auto zit en de motor draait. Veel mensen moeten eerst overgeven om verder te kunnen bij wagenziekte. Wagenziekte is overigens een gevolg van het feit dat het evenwichtsorgaan in de auto in de war raakt. Dit komt vooral bij kinderen voor, omdat dit orgaan bij hen nog niet voldoende is ontwikkeld.
Wat kun je doen teven wagenziekte?
Natuurlijk zijn er pillen tegen wagenziekte. Die zijn echter vrij zwaar (zoals Primatour) en helpen prima, maar de persoon in kwestie wordt er vaak ook heel slaperig van. Staat er dus nog een leuk dagje uit op het programma dan kan dat wel een bezwaar vormen. Er zijn echter ook andere maatregelen te treffen om wagenziekte te voorkomen. Die zijn:
- Zorgen voor frisse lucht in de wagen - dus met de raampjes open zodat er veel frisse lucht binnenkomt
- Rook niet in de auto
- Zorg ervoor dat degene die last van wagenziekte heeft met een goed gevulde maag is vertrokken, maar ook weer niet met zo’n volle buik dat hij of zij juist misselijk wordt. Eet vooral gezonde dingen voor vertrek en geen vette of zoute zaken
- Eet niet in de auto
- Zorg ervoor dat er geen rare dingen in de auto liggen die vieze luchtjes veroorzaken, de maag van iemand met wagenziekte is daar heel gevoelig voor (pas ook op met hevige parfums en benzinedampen. Tank liever een dag van tevoren)
- Rij rustig
- Neem niet teveel bochten als dat kan – zorg dus voor een route met vooral veel rechte wegen
- Laat de persoon met wagenziekte voorin zitten, door het uitzicht is het evenwichtsorgaan beter in evenwicht
- Laat de persoon met wagenziekte vooral vooruit kijken en niet naar het langsflitsende landschap – dit zorgt namelijk ook weer voor misselijkheid en het omdraaien van de maag
- Ook is het aan te raden om in de nacht te rijden – dit zorgt voor veel minder wagenziekte omdat het evenwichtsorgaan op die manier met minder prikkels te maken heeft
- Lees of schrijf niet onderweg, dat brengt het evenwichtsorgaan ook weer uit balans
- Pauzeer op zijn tijd, strek dan een half uurtje de benen en snuif alle frisse lucht op van de buitenlucht
Het helpt niet: dan toch aan de medicijnen voor wagenziekte
Als alle bovenstaande zaken niet helpen dan zit er toch niets anders op dan medicijnen te slikken. Deze zijn gewoon bij de apotheek te krijgen zonder recept van de dokter. Overigens helpt ook het kauwen op gember tegen wagenziekte.