Jeuk aan eikel en jeukende voorhuid: oorzaken van jeuk

Jeuk aan eikel en jeukende voorhuid: oorzaken van jeuk Jeuk aan de eikel en voorhuid: wat kunnen zoal de oorzaken van een jeukende eikel zijn? De eikel (glans penis) is het ronde uiteinde van de penis. Bij onbesneden mannen ligt de eikel meestal verborgen in de voorhuid (het preputium). De eikel wordt vaak zichtbaar tijdens een erectie. Ofschoon er bepaalde huidafwijkingen zijn die alleen aan de penis voorkomen, zijn de meeste afwijkingen aan de penis huidafwijkingen die ook op andere delen van de huid kunnen voorkomen. Er worden een aantal penisaandoeningen besproken waarbij jeuk aan de eikel optreedt en die relatief vaak voorkomen. Jeuk aan de eikel kan gepaard gaan met een witte afscheiding, bultjes of blaasjes, roodheid van de eikel en andere klachten.

Jeuk aan eikel


Jeukende voorhuid en eikel door balanitis

Ontsteking van de eikel of glans penis

Balanitis verwijst naar een ontsteking van de eikel of glans penis. De kop van de penis is bij balanitis ontstoken en soms ook de voorhuid. Je kunt last krijgen van jeuk, irritatie en pijnklachten en soms ontstaat er een (vlekkerige) roodheid (met schilfertjes) van de eikel met een toegenomen vochtigheid. Als zowel de eikel als de voorhuid ontstoken zijn, wordt dit ook wel balanoposthitis genoemd. De behandeling van balanitis is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn verschillende huidaandoeningen balanitis kunnen veroorzaken. Soms zijn deze huidaandoeningen heel specifiek voor de voorhuid, maar vaak kunnen de ziektebeelden ook elders op de huid voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van balanitis zijn:
 • eczeem (bijvoorbeeld contact allergisch eczeem ten gevolge van het gebruik van een condoom of seborrhoïsch eczeem);
 • lchen sclerosus;
 • lichen planus;
 • psoriasis;
 • balanitis plasmocellularis van Zoon;
 • candida;
 • bacteriën.

Secundaire infectie

Bij een aantal huidaandoeningen kan in tweede instantie een infectie met een schimmel of bacterie optreden, ook wel secundaire infectie genoemd. In geval van een bacteriële infectie kan de arts een antibioticum voorschrijven en bij candida een antischimmel-crème. Veelal volstaat een corticosteroid crème of -zalf eventueel in combinatie met een lokaal antibioticum.

Erythroplasie van Queyrat

Erythroplasie van Queyrat is een vrij zeldzame aandoening en betreft een voorloper van het plaveiselcelcarcinoom van de penis (peniskanker). De aandoening wordt geassocieerd met besmetting met bepaalde typen van het menselijk wrattenvirus (humaan papillomavirus, afgekort HPV, typen 16 en 18). Vaak is er sprake van een felrode vlek op zowel de voorhuid als de eikel welke als een baan langs de groeve van de eikel loopt. Het aspect kan glad zijn of juist iets fluwelig. In een vroeg stadium van de aandoening kan het verward worden met een balanitis.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus et Atrophicus is de benaming voor een vrij zeldzame huidaandoening waarbij de huid enerzijds dunner (atrophicus) of dikker (sclerosus) en anderzijds wit (lichen) en glanzend wordt. De aandoening komt bij zowel mannen als vrouwen vooral voor aan de huid van de geslachtsdelen. Bij mannen ontstaat eerst een ontsteking van de voorhuid, maar het kan aanvankelijk ook alleen aan de eikel ontstaan. Daarnaast kan ook de gewone huid worden aangedaan. De achterliggende oorzaak is niet geheel duidelijk is. Wel is duidelijk dat (een combinatie van) genetische predispositie, auto-immuunaandoeningen en hormonale factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze huidaandoening.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een virus is de boosdoener. Het gaat bij genitale wratten om humaan papilloma virussen (HPV), type 6, 11, 16 en 18. Deze lastpakken komen voor op geslachtsdelen, bij mannen op of rond de eikel, op de schacht van de penis, balzak, of op of rond de anus (staat los van anale seks), in liezen en schaamstreek. Het gaat om huidkleurige, rozerode tot grijswitte of (licht)bruine wratjes, enkele tot tientallen; groepjes wratten dus.

Jeuk aan eikel door psoriasis en eczeem

Onder de voorhuid en op de eikel

Psoriasis en eczeem kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook onder de voorhuid en op de eikel van de penis. Als je elders last hebt van psoriasis- of eczeemplekken, dan kan het al snel duidelijk zijn wat het plekje of de plekken aan de penis zijn. Als de eczeem of psoriasis zich echter alleen op de penis manifesteert, is het niet altijd even gemakkelijk om de juiste diagnose te stellen. Seborrhoïsch eczeem doet zich vaak voor onder het haar, in of achter de oren, in de wenkbrauwen, naast de neus, op de borst, maar soms zit seborrhoïsch eczeem ook onder de borsten, in de oksels, in de liezen, bij de anus en onder de voorhuid en op de eikel van de penis. Eczeem kan aanleiding geven tot rode huiduitslag, korstvorming, schilfering, blaasjes, bultjes, bloeden van de huid, rode plekken èn jeuk.

Allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem

Het gevoelige slijmvlies van de eikel kan gemakkelijk geïrriteerd raken, waardoor er irritatief eczeem optreedt, ook wel ortho-ergisch contacteczeem genoemd. Er treedt dan een roodheid van de eikel op, soms met rode puntjes. Dit kan verward worden met schimmel. Bacteriën en/of schimmels (candida) kunnen de situatie wel verergeren. Eczeem is op zichzelf niet besmettelijk, maar wanneer een bacterie of schimmel in het spel is dan is er wel sprake van besmettelijkheid. Rode vlekjes op de eikel en onder de voorhuid kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door te vaak en teveel wassen met (niet-pH neutrale) zeep. Er kan ook huidirritatie ontstaan welke wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een bepaald merk condoom of zaaddodend middel. Dit wordt 'allergisch contacteczeem' genoemd. Allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem zijn beide een vorm van contacteczeem.

Genitale psoriasis

Psoriasis in de schaamstreek wordt genitale psoriasis genoemd. Het kan op alle leeftijden voorkomen en zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen er last van hebben. Uit de literatuur blijkt dat ongeveer de helft van de mensen met psoriasis ooit last heeft gehad van psoriasis in de schaamstreek. Vaak gaat het gepaard met lichte jeuk, matige jeuk of hevige jeuk, maar het kan ook pijn doen (vooral bij kloofjes en barstjes) of een branderig gevoel geven.

Jeuk aan eikel door candida (schimmelinfectie)

Een candida-infectie (candidiasis genoemd) is geen soa, maar een schimmelinfectie als gevolg van een overmatige groei van een gist. Deze gist draagt iedereen bij zich, maar onder bepaalde omstandigheden ontstaan er klachten als gevolg van overgroei. Vaak geeft candida geen klachten, maar na onbeschermd seksueel contact met een persoon die last heeft van de infectie kan je last krijgen van wat roodheid of uitslag op de eikel, hetgeen vaak gepaard gaat met jeuk of een branderig gevoel.

Gebruik altijd een schone handdoek en deel geen handdoek met een ander / Bron: Pexels, PixabayGebruik altijd een schone handdoek en deel geen handdoek met een ander / Bron: Pexels, Pixabay

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Bij deze aandoening is seksueel contact de belangrijkste transmissieroute, maar het kan mogelijk ook verkregen worden door een gedeelde handdoek. De aandoening geeft vaak geen klachten. Het duurt soms jaren voordat er zich ontstekingen voordoen, bij mannen vaak in de plasbuis (de opening van de plasbuis bevindt zich op het topje van de eikel). Mannen kunnen last krijgen van een rode eikel, een vieze afscheiding die onaangenaam ruikt en de infectie kan een branderig gevoel bij plassen veroorzaken. Bij mannen kunnen er tevens klachten ontstaan van witte afscheiding.

Plasbuisontsteking

Plasbuisontsteking of urethritis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinebuis. Een dergelijke ontsteking gaat niet altijd gepaard met klachten, maar het ervaren een branderig gevoel en pijn bij het plassen zijn klassieke symptomen van urethritis. Een andere veelvoorkomend symptoom is pusachtige of witachtige slijmafscheiding uit de penis.

Lichen planus

Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen, waarvan de oorzaak onbekend is. Deze huidaandoening veroorzaakt paars-rode bultjes die aan de bovenkant afgeplat zijn. De bultjes kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Voorkeurslocaties zijn de binnenkant van de polsen en de enkels. Bij mannen kan lichen planus ook voorkomen op de voorhuid of aan de eikel. Huidafwijkingen kunnen ook zichtbaar zijn in de liezen of rond de anus. Dit kan gepaard gaan met jeuk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Rode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisRode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisDe eikel wordt ook wel glanspenis genoemd. Bij een erectie komt de eikel meestal bloot te liggen, omdat de voorhuid zich…
Gezwollen eikel: symptomen en oorzaken zwelling glanspenisGezwollen eikel: symptomen en oorzaken zwelling glanspenisDe eikel of glanspenis verwijst in het algemeen naar het ronde uiteinde van het mannelijke lid. De eikel is erg gevoelig…

Hoe herkent men een burn-out en wat kan je eraan doen?Steeds meer mensen vertonen symptomen van een burn-out. Naar schatting vertonen meer dan 900.000 Nederlanders en 400.000…
Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, kan erg vervelend zijn. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid, gapen en ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/Balanitis.htm
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41157-ontsteking-van-de-eikel-of-glans-penis-voorhuid-balanitis.html
 • http://www.huidinfo.nl/balanitis%20plasmocellularis%20Zoon.html
 • http://www.huidinfo.nl/penisprobleem.html
 • http://www.huidinfo.nl/lichensclerosusman.html
 • https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/7322-Genitale_psoriasis_-i.pdf
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Reacties

Jerry, 15-03-2018
Een vraagje.
Ik krijg soms onder de voorhuid aan de schans een harde knobbel die daarna een wondje wordt die daarna weer geneest.
Welke indicatie zou eraan gegeven kunnen worden. Daarbij is er ook jeuk die na de genezing ook verdwijnt.
B.v.d.
jerry Reactie infoteur, 02-04-2018
Dit kun je het beste door je huisarts laten beoordelen. De volgende keer dat je weer een knobbeltje of wondje op je eikel of onder de voorhuid waarneemt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.

Cor, 17-02-2017
Ik ben op vakantie in Thailand en heb sinds 2 dagen enigszins last van jeuk aan de eikel. Ook wordt de eikel rood en geeft een soort van schilfertjes af, ik heb ongeveer 12 dagen onbeschermd seksueel contact met mijn vriendin. Kan het zijn dat zij een soa heeft zoja wat moet zij dan doen en wat kan ik doen om van de klachten af te komen? Bedankt voor uw reactie alvast.

Cor Reactie infoteur, 19-03-2017
Bij vermoeden van een soa is het van belang om je z.s.m. te laten testen. Maak een afspraak met een (huis)arts en bespreek je klachten. De arts zal je ook lichamelijk onderzoeken en kijken of er bijvoorbeeld sprake is van een schimmelinfectie.

Jan Klaassen, 14-02-2017
Als er sperma vrijkomt gaat het altijd na een paar uur jeuken, ik heb daar wel een huis tuin en keuken middel op gevonden, nl. verdund met ruim 50% water mondwater alcoholfree welke je gebruikt om te spoelen. Even 10 seconden met de voorhuid naar achter onderdompelen en de jeuk verdwijnt. Als het te fris is gebruik ik iets meer gewoon water. Hilarisch maar het werkt wel, kan dit echter kwaad? Ik heb een jaar geen gemeenschap gehad dus denk aan een allergische reactie op sperma want hou het goed schoon. Reactie infoteur, 15-02-2017
Het is raadzaam om je penis schoon te spoelen met lauw water zonder toevoegingen na ejaculatie of zaadlozing.

Hugo, 15-12-2016
Hallo,
Ik heb al zo'n twee jaar last van een pijnlijke en jeukende eikel. Het uiteinde van de eikel is rood gekleurd en de lippen van de plasbuis zijn opgezwollen. Erecties zijn pijnlijk en de zin in seks is bijna geheel verdwenen.
Ik heb alle denkbare soa onderzoeken gehad, maar daar kwam niets uit. Doorverwezen naar het UMCG, helaas ook zonder resultaat.
De klachten houden aan. Iemand een suggestie waar ik terecht kan met mijn klachten?

Hugo Reactie infoteur, 06-02-2017
Mogelijk dat verwijzing naar de Mannenkliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zinvol is. Deze kliniek is bedoeld om specifieke mannelijke gezondheidsklachten te onderzoeken en te behandelen: https://goo.gl/MwHDHp.

Dennis, 31-10-2016
Ik heb vaak last van jeuk en irritatie en een rode lijn langs de eikel maar ik weet niet wat het is en ik schaam me ervoor om het te vertellen. Kunnen jullie zeggen wat het is? Reactie infoteur, 03-12-2016
Dit kan een ontsteking van de eikel zijn. Je kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts. Er is niets om je voor te schamen; veel mannen hebben er wel eens last van gehad.

Goede hygiëne is belangrijk. Bij het douchen of wassen moet je je voorhuid naar achteren schuiven, waarna je je eikel afspoelt met lauwwarm water. Dit voorkomt dat er irritatie of ontstekingen ontstaan. Niet schrobben. Gebruik geen of niet teveel zeep. Zeep goed afspoelen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.