Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisie

Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisie De reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Dit kan leiden tot problemen bij het plassen, bij het schoonhouden van de eikel of pijnlijk zijn tijdens een erectie. Ook kan een vernauwde voorhuid tot infecties leiden. Ook kan een reden geloofsovertuigingen zijn om tot besnijdenis over

Verschillende medische redenen voor een circumcisie of besnijdenis

Fimosis:

Bij fimosis is de vernauwing van de voorhuid zo erg dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel. Met Fimosis kun je geboren worden, of veroorzaakt worden door meerdere infecties van de voorhuid. Deze afwijking kan leiden tot ontsteking waarbij de voorhuid opzwelt en rood wordt en soms kan er wat pus ontstaan tussen de voorhuid en de glans van de penis. Doordat de voorhuid niet kan worden teruggetrokken en de eikel eronder niet goed schoon te maken is, hoopt zich smegma op wat ontstekingen veroorzaakt en daardoor wordt de vernauwing alleen maar erger. Ook kan een vernauwing van de opening van de plasbuis ontstaan.

Parafimosis:

Iemand heeft parafimosis als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen en niet meer terug geschoven kan worden over de eikel. Parafimosis ontstaat door ontstekingen en vernauwingen van de voorhuid. Ook kan het ontstaan door directe beschadiging van de voorhuid parafimosis veroorzaken. Bij deze reden probeert de arts eerst de huid zoveel mogelijk weer terug over de eikel te schuiven, als dit vaker gebeurd gaat een arts pas over op besnijdenis.

Balantitis:

Dit zijn herhaaldelijke ontstekingen van de eikel, dit ontstaat door slechte hygiëne of doordat het wassen van de eikel niet mogelijk is door een te nauwe voorhuid. Ook kan het ontstaan door gebruik van verkeerde zeep.

Eventuele complicaties na een circumcisie of besnijdenis

Bij een besnijdenis komen weinig complicaties voor, alleen die bij alle operaties op kunnen treden zoals, nabloeding of wondinfectie.
Verder kan het voor een jongetje in het begin heel erg eng zijn om te plassen en ook een beetje pijn doen. De verpleegkundigen houden hem in het ziekenhuis tot hij weer geplast heeft, dan mag hij naar huis.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betoog StamcelonderzoekDit is een informatief artikel over het onderzoek naar stamcellen, de voordelen en de nadelen en de toepassingen van sta…
DNA: algemene informatieDNA: algemene informatieHier vind je informatie over DNA, genen, chromosomen, en alles wat daarmee in verband gebracht kan worden. Het is algeme…
Reactie

Shanna, 27-08-2007
Een interessant artikel, maar wat ik zeer kwalijk vind is de foto die erbij geplaatst is. Waar heeft de schrijver deze fotoandaan en is daar toestemming voor gevraagd? Ik denk het niet en daarom staat er nu een onschuldig kind bij dit artikel. Plaats dan geen foto… Reactie infoteur, 27-08-2007
Hoi Shanna,

Ik ben de schrijver van dit artikel en omdat ik het naar aanleiding van een stuk over besnijdenis bij kinderen heb geschreven heb ik gekozen voor een kind op de foto. Deze foto heb ik gezocht uit het foto archief van Infonu, dus er is toestemming om dit plaatje te plaatsen, bij wat voor artikel dan ook.

Met vriendelijke groet,
Lobke

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.