Betoog Stamcelonderzoek

Dit is een informatief artikel over het onderzoek naar stamcellen, de voordelen en de nadelen en de toepassingen van stamcellen (bv welke ziektes ermee genezen kunnen worden).

Stamcelonderzoek: een geniale ontwikkeling?

Stamcelonderzoek, wat is het precies?

Stamcelonderzoek is het onderzoek naar de mogelijkheden van zogeheten stamcellen. Stamcellen zijn een soort blanco cellen. Ze kunnen gebruikt worden om nieuwe weefsels te kweken die overal in het lichaam bruikbaar zijn. Hierdoor zijn deze cellen erg nuttig en kunnen goed gebruikt worden om bepaalde ziektes te genezen waarvoor nu nog geen medicijnen bestaan.

Er bestaan twee soorten stamcellen:

  • cellen uit een jong embryo en cellen uit een volwassen persoon. Deze cellen verschillen tussen elkaar. De volwassen stamcel wordt aangetroffen in het lichaam van een foetus tot aan het lichaam van een volwassene. Het nadeel is dat deze cellen maar beperkt bruikbaar is. Een volwassen stamcel kan alleen gevormd worden tot een zenuwcel of een steuncel.
  • Dan is er nog de stamcel uit een jong embryo. Deze is het meest geliefd, omdat deze zich het beste kan ontwikkelen tot andere celtypen. Deze ontwikkeling van stamcel naar een andere soort cel heet ‘differentiatie’.

Wat is de huidige situatie?

Helaas is stamcelonderzoek nog niet in alle landen legaal. Bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk is dit nog steeds verboden. Hierdoor wordt de vooruitgang op het gebied van stamcelonderzoek ernstig belemmerd. Dit moet dus veranderen! Want ik vind dat het zeer veel voordelen heeft en dat het niet verboden mag worden. Daarom is dus ook mijn stelling: Stamcelonderzoek moet overal ter wereld legaal worden.

Wat zijn de voordelen van het onderzoek naar stamcellen?

  • Als eerste biedt het de mogelijkheid om mensen met ernstige ziektes aan de zenuwen en spieren (zoals MS) te genezen. Dit houdt in dat ze die stamcellen tot zenuwcellen en spiercellen kunnen ontwikkelen om zo deze mensen te behoeden voor een lang en slopend einde.
  • Ten tweede hebben stamcellen ook de mogelijkheid mensen met leukemie of andere bloedziektes te helpen (dit wordt reeds gedaan). Dit betekent dat patiënten een grotere kans hebben te overleven en weer te genezen. Dit komt omdat sommige stamcellen ook de mogelijkheid hebben om ontwikkeld te worden tot bloedcellen en zo kan er gezond bloed gemaakt worden.
  • Een ander voordeel van onderzoek naar stamcellen is, dat wetenschappers met stamcellen orgaanweefsel kunnen kweken. Dit geeft een oplossing voor het grote donorprobleem. Omdat bijna overal een groot tekort is aan donors, moeten veel mensen vaak heel lang wachten op bijvoorbeeld een nieuwe nier. In sommige van deze gevallen kan deze lange wachttijd voor patiënten fataal zijn. Maar dit kan door de ontwikkeling van stamcellen opgelost worden doordat met deze orgaanweefsels nieuwe organen gevormd kunnen worden.
  • Ook een groot voordeel van stamcelonderzoek is de kennis die men opdoet over het menselijk lichaam. Door deze onderzoeken komen steeds meer eigenschappen van menselijke cellen aan het licht en kunnen wetenschappers in de toekomst meer ziektes genezen en kan misschien de bron voor het eeuwige leven worden ontdekt…

Wat zijn de mogelijke nadelen?

  • Een nadeel van het onderzoek is dat het veel geld kost. Er wordt geschat dat deze onderzoeken miljarden euro’s gaan kosten en ook veel tijd. Toch valt het wel mee. De overheid kan veel geld terugverdienen doordat mensen van wie de ziekte genezen is de WAO kunnen verlaten en zo dus premies besparen. Ook wordt vaak de tijd dat de patiënt in het ziekenhuis doorbrengt verkort en dat levert geld op.
  • Een ander mogelijk nadeel is dat het lichaam een afstotingsreactie kan veroorzaken. Dit komt doordat de ingespoten stamcellen die later een weefsel vormen vaak lichaamsvreemd zijn. Dit betekent dat het lichaam merkt dat er ‘foute’ cellen in het lichaam verkeren en deze gaat afstoten. Maar dit kan voorkomen worden. De patiënt krijgt medicijnen om er voor te zorgen dat deze afstotingsreactie niet plaatsvindt of in een zwakkere vorm.
  • Een tegenargument kan ook zijn dat het ethisch niet aanvaardbaar is dat wetenschappers met menselijk materiaal onderzoeken doen. Dit argument wordt zeer ondersteund door de katholieke kerk met als hoofd de paus. Deze gelovigen vinden het verkeerd om met menselijk materiaal te experimenteren. Ook zijn ze erop tegen dat menselijk materiaal veranderd wordt. Een paar weken geleden was er een conferentie van bisschoppen in Duitsland met als motto: “Mens: zijn eigen schepper?”. Ze verbieden hiermee dus het gebruik van menselijk materiaal voor medische doeleinden. Ik vind dit standpunt fout. Ik denk dat het prima is als mensen voor zichzelf kunnen beslissen. Mensen kunnen zelf beslissen of ze genezen willen worden door menselijk materiaal dat in enig opzicht veranderd is. Als gelovige mensen hierdoor niet genezen willen worden, is dat prima, maar dan moeten ze het niet gaan verpesten voor mensen die er niets op tegen hebben.

Wat wordt dan de conclusie?

Afgeleidt van deze feiten vind ik het onderzoek naar stamcellen een zeer goed idee en moet daarom ook overal gelegaliseerd worden. Het heeft veel voordelen die ik zwaarder vind wegen dan de nadelen die toch al geen goede poot aan de grond hebben gekregen. Mijn conclusie wordt dan dus ook: Gezien de medische vooruitgang die geboekt kan worden en de vele levens die hierdoor gered kunnen worden, vind ik dat onderzoek naar stamcellen overal ter wereld legaal moet worden. Geen gen in mijn hoofd die daar anders over denkt!
© 2006 - 2024 Steven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stamcelonderzoek: stamcellen, stamceltransplantatie, kankerStamcelonderzoek: stamcellen, stamceltransplantatie, kankerHet stamcelonderzoek en stamceltherapie of stamceltransplantatie maken wereldwijd hele grote vorderingen. In een vroegti…
Stamcellen (cellula praecursoria)Stamcellen (cellula praecursoria)Het is al een tijdje rustig met de berichtgeving omtrent stamcellen en de ontwikkelingen op dat gebied. Toch staat het o…
nieuws uitgelichtVirusvrije stamcellen herstellen netvlies bij muizenOnderzoekers ontwikkelen een veiligere methode voor het verkrijgen van stamcellen. Deze virus-vrije stamcellen herstelle…

Proppen of vouwenWat er nu voor spectaculairs uit een onderzoek is gebleken, daar zal niemand ooit aan gedacht hebben. Zoals ik al vertel…
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
Steven (4 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.