Jeuk aan balzak of scrotum: oorzaak van jeukende ballen

Jeuk aan balzak of scrotum: oorzaak van jeukende ballen Jeuk aan de ballen of jeuk aan de balzak (scrotum) komt vaak voor. Jeukende ballen zijn vaak goed te verhelpen door even te krabben. Iedere man heeft wel eens jeuk aan zijn balzak of scrotum. Af en toe even krabben aan de balzak vanwege jeuk, kriebel of een branderig gevoel is heel normaal, zolang het niet je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Soms kan de balzak dusdanig jeuken, dat het interfereert met je dagelijkse bezigheden. Veel jeuk aan de balzak of jeuk onder de ballen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder veel zweten en te weinig ventilatie door bijvoorbeeld te strak ondergoed, verkeerd gebruik van zeep en/of wasmiddel of een huidaandoening als schimmel, eczeem of psoriasis. Liesschimmel is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk bij de balzak of balharen.

Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen:<BR>
1. urineblaas, 2. schaambeen, 3. penis, 4. zwellichaam, 5. eikel, 6. voorhuid, 7. urinebuis, 8. dikke darm, 9. endeldarm, 10. zaadblaas, 11. zaadleider, 12. prostaat, 13. Cowperse klier, 14. anus, 15. zaadleider, 16. bijbal, 17. teelbal, 18. scrotum / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen:
1. urineblaas, 2. schaambeen, 3. penis, 4. zwellichaam, 5. eikel, 6. voorhuid, 7. urinebuis, 8. dikke darm, 9. endeldarm, 10. zaadblaas, 11. zaadleider, 12. prostaat, 13. Cowperse klier, 14. anus, 15. zaadleider, 16. bijbal, 17. teelbal, 18. scrotum / Bron: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Jeuk aan balzak of scrotum

Pruritus scroti is de medische term voor euk op het scrotum. Het scrotum is een gebied waar gemakkelijk jeukende huidontstekingen kunnen optreden door zweet en vochtigheid, of door huidaandoeningen zoals eczeem of een schimmelinfectie. Het is ook een plek waar vaak veel gekrabd wordt. Als iemand langdurig blijft krabben, kan de huid dikker en ruwer worden, wat leidt tot een aandoening genaamd lichen simplex chronicus. Dit versterkt de jeuk en kan een vicieuze cirkel van jeuk en krabben veroorzaken, waarbij de aandoening steeds terugkeert.

Oorzaak van jeukende ballen: slechte hygiëne of aandoening?

Jeuk op of rondom je testikels of je scrotum of balzak, is niet ongewoon. Zweten in je liesstreek na een dag werken, kan ervoor zorgen dat je ballen meer dan normaal jeuken. Ook als je een paar dagen je ballen niet hebt gewassen, kun je last krijgen van jeuk. Maar andere fysieke en medische omstandigheden kunnen er ook voor zorgen dat je ballen jeuken. Bij sommige klachten is het verstandig je huisarts te raadplegen, zodat uitgezocht kan worden wat de oorzaak van de jeuk is en welke behandeling gepast is.

Veel jeuk aan balzak door schimmel

Tinea crurisis is de medische benaming van schimmel in de liesstreek. Strikt genomen is liesschimmel geen huidaandoening van het scrotale gebied, althans aanvankelijk. Het begint meestal in de liesstreek en later kan het zich ook verspreiden naar het scrotum, evenals de binnenkant van de dijen. Liesschimmel veroorzaakt jeuk en roodheid in het getroffen gebied. Schimmels gedijen goed in een warme, vochtige en luchtloze omgeving van de huid. De liezen zijn daar bij uitstek een mooi voorbeeld van. De schimmel voelt zich senang in de vochtige en warme huid in de lichaamsplooien van de liezen. Het wordt geassocieerd met transpiratie en wrijving van de binnenkant van de dijen met het scrotum. Vaak zijn beide liezen aangedaan en ontwikkelt er zich een rode uitslag in de liezen, meestal met een duidelijk begrensde rand. Factoren die liesschimmel in de hand kunnen werken zijn onder meer:
  • veel zweten en transpiratievocht;
  • strak ondergoed;
  • wrijving van de huid;
  • zwaarlijvigheid of overgewicht;
  • diabetes;
  • langdurig gebruik van corticosteroïden (hormoonzalf);
  • matige hygiëne van de liesstreek;
  • na het wassen niet goed afspoelen, waardoor er zeepresten achterblijven.

Gebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, PixabayGebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, Pixabay
Behandeling liesschimmel
Bij liesschimmel zal de huisarts een lokaal antischimmelmiddel voorschrijven. In het algemeen voldoet een crème. Daarnaast zijn de volgende adviezen belangrijk:
  • houd de liezen schoon en droog;
  • was het gebied regelmatig met water en (neutrale) zeep, vooral na transpiratie;
  • reinig het gebied met zuiveringszout;
  • draag losse katoenen of linnen ondergoed;
  • vermijd strakke kleding of te strak ondergoed;
  • droog de huid in de liesstreek en rond de balzak goed af door te deppen en niet door te wrijven of te schuren met je handdoek;
  • gebruik altijd een schone handdoek.

Deze maatregelen bieden snel verlichting van de klachten.

  • Voorbeeld: Na een lange, warme dag merkt een man dat zijn balzak begint te jeuken. Eerst probeert hij het te negeren, maar de jeuk houdt aan en lijkt zelfs erger te worden. Hij kijkt en ziet rode, schilferige plekken, alsof de huid in protest is. Dit is een schimmelinfectie die dol is op donkere, vochtige plekken zoals de balzak. Na een bezoek aan de huisarts krijgt hij een antischimmelcrème voorgeschreven, en na een paar dagen voelt zijn huid eindelijk weer normaal.

Eczeem op balzak of scrotum

Eczeem op of rond de balzak is een veel voorkomende aandoening die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien door de meeste artsen. Het wordt gemakkelijk verward met andere huidaandoeningen die zich in dat gebied kunnen manifesteren en een soortgelijk beeld kunnen geven, zoals schimmelinfecties. Scrotaal eczeem wordt niet als een aparte huidaandoening beschouwd, maar wordt meestal gezien als een vorm van contacteczeem die ook elders kan voorkomen. Eczeem is een niet-besmettelijke jeukende, rode huiduitslag met bijkomende verschijnselen als zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Contacteczeem wordt veroorzaakt door contact met stoffen, zoals zeep of, rubber.

Behandeling eczeem op de balzak
Het is belangrijk te achterhalen welke stof de huid irriteert, zodat je kunt proberen deze te vermijden. Daarnaast wordt geadviseerd om loszittende, goed ademend ondergoed te dragen. Het gebruik van een indifferente (neutrale) zalf of crème kan uitdroging van de huid voorkomen. Hardnekkige eczeemklachten in het scrotale gebied kunnen tijdelijk bestreden worden met een corticosteroïdzalf of -crème.

  • Voorbeeld: Een man kampt al een tijdje met een droge, jeukende huid op zijn balzak. De huid is rood en schilferig, alsof het constant geïrriteerd is. Hij krabt steeds vaker, vooral ’s nachts. Elke keer dat hij denkt dat het wat rustiger wordt, laait de jeuk weer op. De huisarts bevestigt wat hij al vermoedde: eczeem. Met een zachte, kalmerende zalf voelt zijn huid langzaam de rust terugkeren.

Contactallergie

Een nieuw wasmiddel, een strakke spijkerbroek, of een douchegel met die heerlijke, frisse geur – allemaal alledaagse dingen die ongemerkt hun invloed kunnen hebben. Contactallergie ontstaat wanneer de huid van de balzak in aanraking komt met irriterende stoffen. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, en, uiteraard, een flinke dosis jeuk. Vaak wordt de huid droog, schilferig en kan deze zelfs pijnlijk aanvoelen.

  • Voorbeeld: Na het dragen van een net nieuw onderbroekje, merkt een man dat zijn balzak begint te jeuken en rood wordt. Hij krabt, onbewust, steeds vaker. Het duurt even voor hij beseft dat het nieuwe wasmiddel de boosdoener is. Een simpel overstappen naar hypoallergene producten en ademende katoenen kleding brengt zijn huid eindelijk tot rust.

Ziekte van Bowen: roodheid en schilfering / Bron: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ziekte van Bowen: roodheid en schilfering / Bron: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Huidkanker

Ofschoon zeldzaam, kan aanhoudende jeuk aan de balzak een teken zijn van een vorm van huidkanker, zoals het ziektebeeld van de de ziekte van Bowen (in-situ plaveiselcelcarcinoom). Vaak gaat dit gepaard met een rode, schilferige plek die niet verdwijnt, ongeacht wat je probeert. Het is een hardnekkige plek die jeukt, en er mogelijk korstachtig uitziet.

  • Voorbeeld: Een man merkt een kleine, rode, jeukende plek op zijn balzak. Hij denkt eerst aan eczeem of een schimmelinfectie en smeert er wekenlang allerlei crèmes op. De plek blijft echter groeien en jeukt steeds meer. Een bezoek aan de arts wijst uit dat het meer is dan een simpele irritatie: een vroege vorm van huidkanker die onmiddellijke aandacht vraagt.

Follikelontsteking (folliculitis)

Het scheren van de intieme zone of strakke kleding kan de haarzakjes op de balzak irriteren. Dit leidt tot folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes. Kleine, rode bultjes verschijnen, gevuld met pus en vergezeld door een constante, zeurende jeuk. Het voelt alsof elke haarfollikel schreeuwt om aandacht.

  • Voorbeeld: Een man besluit zijn schaamhaar glad te scheren voor een frisse look. Een paar dagen later verschijnen kleine, rode bultjes op zijn balzak. Ze jeuken als gek, vooral als zijn huid warm wordt. Hij heeft te maken met folliculitis, een pijnlijke les in de zorgvuldigheid van het scheren.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen, zoals die tijdens puberteit, stress, of medicatiegebruik, kunnen de huid van de balzak beïnvloeden. Deze veranderingen kunnen leiden tot overmatige talgproductie, wat de huid gevoelig maakt voor schimmels en bacteriën. De huid wordt vetter, raakt geïrriteerd en begint te jeuken, vooral wanneer de temperatuur oploopt.

  • Voorbeeld: Een tiener merkt dat, naast de puistjes op zijn gezicht, ook zijn balzak begint te jeuken. De huid voelt vettig aan en wordt soms rood. Zijn hormonen schommelen flink, wat niet alleen zijn humeur, maar ook zijn huid beïnvloedt.

Zweetuitslag (miliaria)

De huid van de balzak is bedekt met talloze zweetklieren. In warme, vochtige omstandigheden kunnen deze poriën verstopt raken, wat leidt tot zweetuitslag (miliaria). Kleine, rode bultjes en een intens jeukend gevoel zijn de prijs voor een dagje zweten in strakke kleding of na een fanatieke sportsessie. Het voelt alsof de huid zichzelf in de weg zit, zwetend zonder een uitweg.

  • Voorbeeld: Na een lange zomerse fietstocht merkt een man dat zijn balzak bedekt is met kleine, rode bultjes die vervelend jeuken. Hij zweet zich suf, en zijn huid vindt geen rust. Pas na een frisse douche en luchtige kleding kalmeert de huid, en trekt de jeuk langzaam weg.

Droge huid (xerose)

Een droge huid, of xerose, kan ontstaan door veelvuldig wassen met zeep, koude winterlucht, of een gebrek aan hydratatie. De huid van de balzak wordt droog, trekkerig, en schilferig, wat zorgt voor een onophoudelijke, irritante jeuk. Deze droogte kan ook leiden tot kleine scheurtjes, waardoor de huid nog gevoeliger wordt.

  • Voorbeeld: Een man douche zichzelf elke dag grondig met een krachtige, geparfumeerde douchegel. Na een paar weken begint zijn balzak te jeuken en te schilferen. De huid voelt strak en ongemakkelijk, alsof hij in een te strakke jas zit. Pas wanneer hij overstapt op milde, ongeparfumeerde producten en een vochtinbrengende crème gebruikt, kalmeert zijn huid.

Stress en angst

Hoewel het misschien vreemd lijkt, kan stress een grote invloed hebben op de huid, inclusief de balzak. Stress kan de aanmaak van bepaalde hormonen stimuleren die de huid gevoeliger maken en jeuk veroorzaken. Deze jeuk is lastig te plaatsen en kan komen en gaan, afhankelijk van de emotionele toestand van de persoon.

  • Voorbeeld: Een man staat onder enorme druk op zijn werk en merkt dat zijn balzak begint te jeuken, vooral wanneer hij zich zorgen maakt. Hij krabt onbewust, zelfs zonder duidelijke irritatie. Pas na enkele ontspanningsoefeningen en een weekendje rust merkt hij dat de jeuk afneemt. Zijn lichaam had een uitweg nodig voor de stress, en koos hiervoor de kwetsbare huid van de balzak.

Jeukende ballen door een soa

Er zijn meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) die aanleiding kunnen geven tot jeukende teelballen.

Genitale herpes

Genitale herpes is een soa. Het wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus dringt het lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van je mond, je penis of vagina of de anus. Je ballen kunnen extreem jeuken of ongemakkelijk voelen wanneer je een uitbraak van dit virus hebt. Andere symptomen van genitale herpes zijn onder meer:

Ook zijn er andere klachten waar je last van kunt krijgen.

  • Voorbeeld: Een paar dagen nadat hij zich wat koortsig heeft gevoeld, merkt een man plotseling pijnlijke blaasjes op zijn balzak. Ze jeuken, branden en geven een onaangenaam gevoel. Hij wendt zich tot de huisarts, die al snel het vermoeden bevestigt: genitale herpes. Met antivirale medicatie kalmeren de symptomen, maar hij beseft dat de herpes zich nu voorgoed in zijn systeem heeft gevestigd en zo nu en dan de kop kan opsteken.

Gonorroe

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het kan je genitaliën infecteren, evenals je mond, keel en rectum. Het kan gemakkelijk worden verspreid door onbeschermde seks. Gonorroe kan ervoor zorgen dat je ballen jeuken en opzwellen. Andere veel voorkomende symptomen van gonorroe zijn onder meer:

Laten we we nu kijken naar een casus:

  • Voorbeeld: Een man merkt een vage jeuk in zijn liesstreek, en later een branderig gevoel tijdens het plassen. Zijn balzak voelt ook niet zoals het hoort – er is een constante, onaangename jeuk die niet weggaat. Bij een soa-kliniek krijgt hij de uitslag: gonorroe. Een kuur met antibiotica wordt ingezet, en binnen een paar dagen verdwijnen zowel de jeuk als de zorgen.

Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Je merkt genitale wratten misschien niet eens op, aangezien ze extreem klein kunnen zijn. Net als wratten op andere delen van je lichaam, zien genitale wratten er gewoonlijk uit als kleine, verkleurde bultjes die al dan niet jeuken. Ze zijn vaak bloemkoolvormig. Ze kunnen verschijnen op je scrotum of op je dijen.

Dit wordt toegelicht aan de hand van een casus:

  • Voorbeeld: Een man ontdekt kleine, hobbelige bultjes op zijn balzak die vreselijk jeuken. Ze zijn vleeskleurig en verspreiden zich langzaam. Hij voelt zich beschaamd, maar gaat toch naar de dokter. De diagnose: genitale wratten, veroorzaakt door het HPV-virus. Met een behandeling, waarbij de wratten worden bevroren, verdwijnen ze uiteindelijk, hoewel de jeuk hem nog lang zal heugen.

Chlamydia

Chlamydia is een soa die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Chlamydia zorgen voor jeukende ballen of jeuk aan je balzak of scrotum. Je ballen kunnen zelfs gezwollen raken. Meestal is slechts één zaadbal pijnlijk en opgezwollen bij chlamydia, wat een van de meest duidelijke tekenen is dat je een infectie hebt. Andere symptomen zijn onder meer:
  • groene, gele of witte afscheiding uit de penis
  • pijn of brandend gevoel tijdens het plassen
  • pijn, bloeding of afscheiding uit het rectum of de anus

Laten we dit bekijken aan de hand van een voorbeeld:

  • Voorbeeld: Na een nachtelijk avontuurtje merkt een man enkele dagen later dat zijn balzak intens begint te jeuken. Hij voelt zich onrustig en twijfelt wat hij moet doen. De huid lijkt roder dan normaal, en er zijn zelfs kleine bultjes zichtbaar. Hij besluit toch maar naar de dokter te gaan, die hem test op soa’s. En inderdaad, hij krijgt de uitslag: chlamydia. Met een antibiotica-kuur verdwijnt de jeuk, en hij zweert voortaan voorzichtiger te zijn.

Schaamluis

Schaamluizen, of platjes, zijn parasieten die leven van menselijk bloed. Ze houden zich vaak op in het schaamhaar rond je genitale gebied. Ze kunnen alleen worden verspreid door in contact te komen met iemand die ze heeft. Dit kan gebeuren tijdens onbeschermde seks of door iemand aan te raken in een gebied waar de luizen zich ophouden.

  • Voorbeeld: ’s Nachts wordt een man wakker van een intens jeukend gevoel aan zijn balzak. Hij kijkt, en tot zijn afgrijzen ziet hij kleine, beweeglijke stipjes. Schaamluizen! Ze zijn erin geslaagd hun weg te vinden naar zijn intieme zone. Met een speciale luizenshampoo bestrijdt hij de ongewenste gasten, en na een paar dagen voelt hij eindelijk opluchting.

Trichomonas

Trichomonas is een bacteriële soa veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Veel mensen deze soa krijgen, hebben nooit symptomen, maar soms leidt het tot irritatie of ontsteking waardoor je geslachtsdeel geïrriteerd raakt. Symptomen die kunnen optreden zijn:
  • jeukend gevoel in je penis
  • verkleurde (groene, gele of witte) afscheiding uit de penis
  • pijn of branderigheid tijdens het urineren of tijdens ejaculeren (klaarkomen)

Je kutn ook last krijgen van andere klachten.

  • Voorbeeld: Een man merkt een constante jeuk aan zijn balzak, maar kan er geen verklaring voor vinden. Er zijn geen zichtbare uitslag of bultjes, alleen een aanhoudende irritatie. Na een bezoek aan de soa-kliniek blijkt hij een infectie met trichomonas te hebben. Na behandeling met een antibioticum verdwijnen de klachten en keert de rust terug in zijn ondergoed.

Psoriasis / Bron: Hans, PixabayPsoriasis / Bron: Hans, Pixabay

Jeuk aan balzak of scrotum door psoriasis

Psoriasis vulgaris is een niet-besmettelijke huidaandoening, welke gekenmerkt wordt door dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen. Voorkeursplekken zijn op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels. Psoriasis kan echter ook verschijnen op of rond de genitaliën. Dit wordt genitale psoriasis genoemd. In de liesplooien en op de balzak is psoriasis vaak niet schilferig of rood, maar eerder witachtig en de huid kan ook scheurtjes vertonen. Het heeft wel wat weg van een schimmelinfectie waar het dan ook vaak mee verward wordt.

Psoriasis wordt meestal uitgelokt door wrijving van de huid met kleding. Bijvoorbeeld bij een lange wandeling, te strak ondergoed, tijdens geslachtsverkeer of wrijving van de huid vanwege overgewicht. Dit wordt het Koebner-fenomeen genoemd. Kleine wondjes of huidirritaties lokken een psoriasisreactie uit. Daarom moet je ervoor zorgen dat je geen huidwondjes oploopt, bijvoorbeeld door wrijving.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het vermijden van uitlokkende of instandhoudende factoren, een onderhoudscrème en eventueel tijdelijk milde corticosteroïden.

  • Voorbeeld: De huid op de balzak van een man lijkt te verdikken en er ontstaan zilverachtige schilfers. De jeuk is intens en wordt erger naarmate hij krabt. De huisarts bevestigt dat het psoriasis is – niet alleen een huidprobleem van de ellebogen of knieën, maar ook op de balzak. Met een speciale zalf om de huid te kalmeren, voelt hij eindelijk verlichting.

Schurft op de hand / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schurft op de hand / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hevige jeuk aan de balzak door schurft

Schurft is een besmettelijke huidziekte, die niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan hygiëne - wat wel vaak gedacht wordt. De boosdoener is de schurftmijt, een zeer klein insect dat leeft in de hoornlaag van de huid, alwaar het gangetjes graaft en eieren legt. Dit veroorzaakt hevige jeuk, wat soms gepaard gaat met huiduitslag. Vooral ’s nachts heb je last van vreselijke jeuk. Voorkeursplekken zijn de huid tussen de vingers, de onderzijde van de polsen, het okselgebied, voeten en enkels, en de penis en de balzak.

Behandeling
Schurft wordt behandeld met permetrinecrème, of systemisch door ivermectine tabletten. Alle gezinsleden en personen waarmee je contact mee hebt moeten meebehandeld worden. Alle kleren en beddengoed moeten gewassen worden.

  • Voorbeeld: Na een paar dagen merkt ene jongeman dat zijn balzak bedekt is met kleine bultjes en dat de jeuk ondraaglijk is, vooral ’s nachts. Het krabben lijkt de enige optie, maar het verergert de situatie alleen maar. Na een bezoek aan de arts blijkt dat hij schurft heeft. Met een speciale crème doodt hij de schurftmijten. Allengs keert de rust weer terug in zijn huid.

Jeuk door wrijving of irritatie

Een droge huid rond je genitale gebied is gebruikelijk als je in droge warmte rondloopt. Langdurig sporten kan er ook voor zorgen dat je huid geïrriteerd of beschadigd raakt. In sommige gevallen kan de huid zelfs een beetje gaan bloeden. Enkele veel voorkomende symptomen van wrijving en irritatie zijn:
  • de huid voelt ruw aan
  • roodheid of uitslag op de huid
  • schaafplekken en/of wondjes

Wat te doen?
Vochtinbrengende crèmes verminderen of voorkomen huidirritatie en stoppen de jeuk.

  • Voorbeeld: Na een paar uur in een strakke spijkerbroek begint de balzak van een jongeman ongemakkelijk aan te voelen. De huid wrijft tegen de stof en raakt geïrriteerd. Tegen de avond is er een branderig gevoel en begint het te jeuken. Een warme douche en losse kleding bieden uiteindelijk verlichting. De huid kan weer ademen.

Rode scrotum syndroom

Het rode scrotum syndroom is een zeldzaam syndroom waarbij het scrotum of balzak – de huidplooi achter de penis waarin zich de teelballen met de bijballen bevinden – aanhoudend rood wordt en soms krijgt ook de basis van de penis een rode kleur. Het is een chronische ziekte die meestal voorkomt bij mannen van 50 jaar en ouder, maar het kan zich ook voordoen bij jongere mannen.

Behandeling
Behandeling gebeurt met medicamenteuze behandeling, waarbij doxycycline wordt voorgeschreven.

  • Voorbeeld: Een man merkt dat zijn balzak felrood kleurt en een intense, brandende jeuk veroorzaakt. Geen enkele crème lijkt te helpen, en de huid blijft gloeiend aanvoelen. Na consultatie van een dermatoloog krijgt hij de diagnose: het rode scrotum syndroom. Met kalmerende crèmes en medicatie tegen ontsteking en jeuk, vindt hij langzaam weer verlichting.

Onderzoek en diagnose

Bij jeuk aan de balzak of scrotum zijn verschillende mogelijke oorzaken, die variëren van eenvoudige irritaties tot onderliggende huidaandoeningen of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Het onderzoek en de diagnose verlopen meestal volgens een systematische aanpak:

Anamnese

De arts zal vragen stellen over de aard en duur van de jeuk, andere symptomen zoals uitslag of zwelling, en mogelijke blootstelling aan soa's. Het is belangrijk om te weten of de jeuk acuut of chronisch is, of het samenhangt met slechte hygiëne, wrijving, of het gebruik van nieuwe huidverzorgingsproducten.

Fysiek onderzoek

De arts zal de balzak en het omliggende gebied onderzoeken om te zoeken naar tekenen van irritatie, schimmelinfecties, huiduitslag, wratten, of andere zichtbare afwijkingen. Dit helpt bij het onderscheiden van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, of schurft van infectieuze oorzaken zoals schimmelinfecties of soa's.

Laboratoriumonderzoek

Bij vermoeden van een schimmelinfectie kan een huidschraapsel worden afgenomen voor microscopisch onderzoek of een kweek.
Bij verdenking van een soa kan een uitstrijkje, bloedtest, of urineonderzoek worden uitgevoerd om infecties zoals chlamydia, gonorroe, of genitale herpes te bevestigen.

Een test op schaamluis of schurft kan worden gedaan door nauwkeurig te zoeken naar de aanwezigheid van parasieten of hun eitjes.

Huidbiopsie

Als er twijfel bestaat over de aard van de huiduitslag, kan een kleine biopsie worden afgenomen om een definitieve diagnose te stellen bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, of andere dermatosen.

Allergietesten

Als een allergische reactie wordt vermoed, kunnen patch-tests worden uitgevoerd om de specifieke allergenen te identificeren die de jeuk veroorzaken.

Differentiaaldiagnose

De arts zal proberen andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, zoals het Rode Scrotum Syndroom, dat zich vaak manifesteert met jeuk en roodheid, en huidaandoeningen zoals eczeem of schurft.

Behandeling van jeuk aan balzak of scrotum

De behandeling van jeuk aan de balzak of scrotum is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele behandelingsopties op basis van de mogelijke oorzaken:
  • Slechte hygiëne: Verbeterde hygiëne is de eerste stap. Dagelijks wassen met lauw water en een milde, ongeparfumeerde zeep kan helpen om irritatie en ophoping van zweet en bacteriën te voorkomen.
  • Schimmelinfectie: Antischimmelcrèmes zoals clotrimazol of miconazol kunnen effectief zijn tegen schimmelinfecties. Bij hardnekkige infecties kan een orale antischimmelmedicatie zoals fluconazol worden voorgeschreven.
  • Eczeem: Behandeling bestaat vaak uit het aanbrengen van een vochtinbrengende crème of het gebruik van milde corticosteroïdecrèmes om de ontsteking te verminderen. Het vermijden van irriterende stoffen zoals geparfumeerde zeep is ook belangrijk.
  • Contactallergie: Schakel over op hypoallergene wasmiddelen en verzorgingsproducten; draag ademende, katoenen kleding om irritatie te verminderen.
  • Huidkanker: Raadpleeg onmiddellijk een arts voor een huidonderzoek; mogelijke behandelingen zijn chirurgische verwijdering, bestraling, of lokale medicatie, afhankelijk van de diagnose.
  • Follikelontsteking (folliculitis): Gebruik milde antiseptische crèmes en vermijd scheren of strakke kleding tot de ontsteking geneest; in ernstige gevallen kunnen antibiotica nodig zijn.
  • Hormonale veranderingen: Gebruik milde, hydraterende crèmes om de huid te kalmeren; bij ernstige klachten kan een arts hormonale therapie of medicatie voorschrijven.
  • Zweetuitslag (miliaria): Houd de huid koel en droog; draag losse, ademende kleding en vermijd zweetverwekkende activiteiten indien mogelijk.
  • Droge huid (xerose): Gebruik ongeparfumeerde, milde moisturizers en vermijd het gebruik van irriterende zepen; beperk langdurige hete douches.
  • Stress en angst: Pas stressverminderende technieken toe, zoals ontspannings- of ademhalingsoefeningen, zorg voor voldoende rust en ontspanning om de invloed op de huid te minimaliseren.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's):
    • Genitale herpes: Behandeling omvat antivirale medicijnen zoals aciclovir of valaciclovir om de uitbraken te onderdrukken en symptomen te verlichten.
    • Gonorroe en chlamydia: Antibiotica zoals azitromycine of ceftriaxon worden gebruikt om deze infecties te behandelen.
    • Genitale wratten: Behandeling kan bestaan uit het aanbrengen van lokale medicatie zoals podofyllotoxine of het laten verwijderen van wratten door bevriezing, lasertherapie of chirurgisch ingrijpen.
    • Schaamluis: Behandeling omvat het gebruik van speciale shampoos of crèmes, zoals permetrine, om de luizen en hun eitjes te doden.
    • Trichomonas: Een antiprotozoaal middel zoals metronidazol wordt voorgeschreven om deze infectie te behandelen.
  • Psoriasis: Topische corticosteroïden, calcineurineremmers zoals tacrolimus, of speciale vochtinbrengende crèmes kunnen helpen om de symptomen van psoriasis op het scrotum te beheersen.
  • Schurft: Behandeling bestaat uit het aanbrengen van een speciale crème of lotion, zoals permetrine of ivermectine, om de mijten die schurft veroorzaken te doden. Vaak moeten ook beddengoed en kleding grondig worden gewassen om herinfectie te voorkomen.
  • Wrijving of irritatie: Het dragen van loszittende katoenen kleding kan de huid laten ademen en irritatie door wrijving verminderen. Het gebruik van barrièrecrèmes of talkpoeder kan ook helpen om de huid te beschermen.
  • Rode scrotum syndroom: Dit syndroom kan worden behandeld met kalmerende crèmes, antibiotica of in sommige gevallen met pijnstillende of ontstekingsremmende medicatie, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Prognose

Regelmatig baden of douchen kan de meest voorkomende oorzaken van jeukende ballen voorkomen, inclusief irritatie en schimmelinfecties. Was één keer per dag je genitale zone, vooral als je veel hebt gezweet. Gebruik bij voorkeur een niet-irriterende zeep. Daarna goed droog deppen.

Het dragen van condooms of andere beschermingsmaatregelen tijdens seks kan de verspreiding van bijna elke seksueel overdraagbare aandoening voorkomen. De beste manier om soa's te voorkomen is onthouding van seks of het hebben van seks binnen een wederzijds monogame en langdurige relatie.

Preventie van jeukende dermatitis op het scrotum

neem de volgende preventieve maatregelen in acht:
  • Goede hygiëne: Was het gebied dagelijks met lauw water en een milde, ongeparfumeerde zeep om zweet en vuil te verwijderen.
  • Droog houden: Zorg ervoor dat het scrotum na het wassen goed wordt droog gedept om vochtigheid te verminderen, wat irritatie kan veroorzaken.
  • Loszittende kleding: Draag ademende, katoenen kleding om het broeien van de huid te voorkomen en wrijving te minimaliseren.
  • Voorkom krabben: Vermijd krabben, zelfs bij jeuk, om verdere huidirritatie en verdikking te voorkomen. Gebruik indien nodig anti-jeukcrèmes.
  • Hydratatie van de huid: Gebruik vochtinbrengende crèmes zonder geurstoffen om de huid gezond te houden en uitdroging te voorkomen.
  • Voorkom irritatie: Vermijd producten met irriterende stoffen, zoals sterk geparfumeerde crèmes of zeep.
  • Schimmelinfecties voorkomen: Zorg ervoor dat het scrotum schoon en droog blijft om de groei van schimmels te beperken, vooral na het sporten of zweten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingRode scrotum syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet rode scrotum syndroom is een zeldzaam syndroom waarbij het scrotum of balzak – de huidplooi achter de penis waarin z…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Hydrocèle of waterzakbreuk: symptomen, oorzaak & behandelingHydrocèle of waterzakbreuk: symptomen, oorzaak & behandelingEen hydrocèle of waterzakbreuk is een ophoping van vocht in het scrotum, de balzak; het zakje waar de teelballen of zaad…

Acne excoriée: dwangmatig pulken en krabben aan het gezichtAcne excoriée: dwangmatig pulken en krabben aan het gezichtAcne excoriée is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk dwangmatig pulken en krabben aan bestaande of in…
Morfea: Huidaandoening met verharding & verkleuring van huidMorfea: Huidaandoening met verharding & verkleuring van huidMorfea is een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt door pijnloze verharding en verkleuring van de huid. Deze aut…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • Healthline. Why Are My Balls Itchy? https://www.healthline.com/health/itchy-balls (ingezien op 12-3-2018)
  • http://www.embarrassingproblems.com/problem/testicle-problems/itchy-sweaty-testicles
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769120/
  • http://buddymd.com/scrotum-skin-rash
  • http://www.psoriasisbehandeling.com/genitale-psoriasis/
  • http://sexuelegezondheidman.nl/jeuk-aan-de-balzak/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/133447-liesschimmel-rode-vlekken-in-de-lies-behandeling-met-creme.html
  • https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-contacteczeem
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/scabies.htm
  • Huidziekten. Pruritus scroti. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/pruritus-scroti.htm (ingezien op 26-8-2024)
  • Radboud UMC. Wat is genitale psoriasis? https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/genitale-psoriasis/wat-is-genitale-psoriasis (ingezien op 27-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Elf Sternberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Watplay, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 28-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.