Morfea: Huidaandoening met verharding & verkleuring van huid

Morfea: Huidaandoening met verharding & verkleuring van huid Morfea is een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt door pijnloze verharding en verkleuring van de huid. Deze auto-immuunaandoening kan af en toe leiden tot beperkte bewegingsvrijheid. De exacte oorzaak van morfea is onbekend, hoewel factoren zoals infecties of trauma mogelijk bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Morfea heeft geen invloed op de levensduur, maar de huidafwijkingen kunnen het uiterlijk van de patiënt aanzienlijk aantasten. Behandeling kan bestaan uit lichttherapie, medicatie en fysiotherapie, welke kunnen helpen de symptomen te verminderen. Het herstelproces kan enkele jaren duren en de aandoening heeft de neiging om regelmatig terug te keren.

Epidemiologie van morfea

De jaarlijkse incidentie van morfea bedraagt ongeveer 0,4-2,7 per 100.000 mensen, hoewel de werkelijke frequentie mogelijk hoger ligt. Vrouwen worden drie keer vaker dan mannen getroffen door morfea. De aandoening kan op elke leeftijd optreden, maar wordt het vaakst gediagnosticeerd bij kinderen tussen de twee en veertien jaar of bij volwassenen in hun vierde levensdecennium. Morfea komt bovendien vaker voor bij mensen met een blanke huidskleur.

Oorzaken: Auto-immuunaandoening

De precieze oorzaak van morfea, ook bekend als gelokaliseerde sclerodermie, is onbekend. Het wordt vermoed dat morfea een auto-immuunaandoening is waarbij het immuunsysteem de eigen lichaamsweefsels aanvalt, wat leidt tot een abnormale opbouw van bindweefsel.

Risicofactoren

Enkele mogelijke risicofactoren voor het ontwikkelen van morfea zijn:

Symptomen: Verharding en Verkleuring van de Huid

Morfea beïnvloedt de buitenste lagen van de huid en niet het onderliggende bot. De symptomen verschijnen meestal geleidelijk. In het begin kunnen de aangedane gebieden lijken op blauwe plekken. Later ontwikkelen zich rode tot paarse ovale vlekken met een ivoorkleurig centrum en paarse randen. Deze vlekken verschijnen vaak op de borst, buik, rug, en soms op het gezicht, de armen en de benen. De aangetaste huid wordt geleidelijk verhard, verdikt, droog en/of glanzend. Patiënten kunnen ook haar- en zweetklieren verliezen in het getroffen gebied. In sommige gevallen kunnen de bewegingen beperkt worden door de aandoening, en deze symptomen kunnen meerdere jaren aanhouden.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De diagnose morfea wordt gesteld door de huid zorgvuldig te onderzoeken en meestal een biopt af te nemen voor microscopisch onderzoek. Echografie en MRI-scans kunnen nuttig zijn om de voortgang van de ziekte te volgen en de reactie op de behandeling te evalueren.

Differentiële diagnose

Morfea kan verward worden met andere aandoeningen zoals systemische sclerodermie, die gepaard gaat met orgaanafwijkingen, in tegenstelling tot morfea. Andere differentiële diagnoses omvatten:

Behandeling: Medicijnen en lichttherapie

Er is momenteel geen bewezen effectieve behandeling voor morfea. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst en de omvang van de aandoening. Sommige patiënten hebben mogelijk geen behandeling nodig bij milde symptomen. Lichttherapie met ultraviolet licht kan nuttig zijn om het uiterlijk van de huid te verbeteren. Andere behandelingsopties omvatten:
  • Crèmes met corticosteroïden (ontstekingsremmers)
  • Crèmes met vitamine D, vaak in combinatie met immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken)
  • Systemische corticosteroïden voor ernstige of progressieve symptomen

Lange, warme baden en douches worden afgeraden, omdat dit de huidirritatie kan verergeren. Ergotherapie en fysiotherapie kunnen nuttig zijn, en een oogonderzoek is aanbevolen als de morfea zich in de nek of op het hoofd bevindt.

Prognose

De meeste patiënten herstellen spontaan van morfea binnen drie tot vijf jaar. Echter, veel patiënten blijven last houden van donkere of verkleurde huidplekken en kunnen in sommige gevallen spierschade ervaren. Morfea heeft ook de neiging om regelmatig terug te keren.

Complicaties

Morfea kan enkele complicaties met zich meebrengen, waaronder:
  • Bewegingsproblemen: Bij betrokkenheid van de armen en/of benen kunnen gewrichtsproblemen optreden.
  • Oogletsel: Morfea in de nek of op het hoofd kan leiden tot oogschade.
  • Problemen met het zelfbeeld: De verkleurde huidplekken kunnen een negatief effect hebben op het gevoel van eigenwaarde en lichaamsbeeld.
  • Wijdverbreide gebieden van geharde, verkleurde huid

Preventie van morfea

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om morfea te voorkomen, kunnen bepaalde maatregelen helpen om het risico op het ontwikkelen of verergeren van de aandoening te verminderen. Hieronder worden enkele preventieve maatregelen beschreven:

Vermijd herhaald trauma en verwondingen

Het vermijden van herhaald trauma of verwondingen aan de huid kan mogelijk helpen bij het verminderen van het risico op morfea. Indien mogelijk, bescherm de huid tegen letsels door voorzichtig te zijn bij activiteiten die verwondingen kunnen veroorzaken.

Beperk blootstelling aan infecties

Omdat infecties zoals het Epstein-Barr virus en waterpokken mogelijke risicofactoren zijn voor morfea, is het belangrijk om goede hygiënische praktijken te handhaven en indien nodig vaccinaties te overwegen om infecties te voorkomen. Raadpleeg een arts voor aanbevelingen over vaccinaties en andere preventieve maatregelen tegen virale infecties.

Bescherm de huid tegen overmatige blootstelling aan zonlicht

Ultraviolette (UV) straling kan huidproblemen verergeren. Bescherm de huid door regelmatig zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken en door het dragen van beschermende kleding bij langdurige blootstelling aan de zon. Dit kan helpen om huidirritatie en mogelijke exacerbaties van morfea te voorkomen.

Houd de huid gezond en gehydrateerd

Een goede huidverzorging is cruciaal. Zorg ervoor dat de huid goed gehydrateerd blijft door regelmatig vochtinbrengende crèmes te gebruiken. Dit helpt om de huidbarrière te onderhouden en voorkomt overmatige droogheid en irritatie die de symptomen kunnen verergeren.

Volg een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een algemeen sterke gezondheid en kan indirect bijdragen aan het verminderen van risico’s. Dit omvat:
  • Gezonde voeding: Consumeer een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen die de huidgezondheid ondersteunen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging bevordert een goede doorbloeding en algemene gezondheid, wat kan helpen om de huid en het immuunsysteem in goede conditie te houden.
  • Stressmanagement: Stress kan invloed hebben op het immuunsysteem. Het beoefenen van stressmanagementtechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en mogelijk het risico op auto-immuunaandoeningen verminderen.

Vermijd onnodige medicijnen en behandelingen

Beperk het gebruik van medicijnen en behandelingen die mogelijk bijdragen aan huidproblemen of immuunreacties. Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe medicijnen of behandelingen start.

Regelmatige medische controle

Voor mensen met een verhoogd risico of symptomen van morfea is regelmatige medische controle belangrijk. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van eventuele veranderingen in de huid en bij het tijdig starten van behandelingen indien nodig.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morfea: een vlekkerige huidaandoeningMorfea: een vlekkerige huidaandoeningMorfea is een huidaandoening die zich kenmerkt door een hard aanvoelde en vlekkerig huid. Er treedt een afbraak op van h…
Witte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjesWitte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjesWitte vlekken op de huid kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Witte vlekken op de huid duiden meestal op een ve…
Collageen lichttherapie voor een jonge en stralende huidCollageen lichttherapie zorgt voor een huidverjonging, doet rimpels verminderen en voorkomen, lichte lijntjes verdwijnen…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…

Jeuk aan balzak of scrotum: oorzaak van jeukende ballenJeuk aan balzak of scrotum: oorzaak van jeukende ballenJeuk aan de ballen of jeuk aan de balzak (scrotum) komt vaak voor. Jeukende ballen zijn vaak goed te verhelpen door even…
Myocarditis: Ontsteking van de hartspierMyocarditis: Ontsteking van de hartspierMyocarditis is een ontsteking van de hartspier (myocardium), die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Leith C Jones, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/causes/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1065782-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/complications/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/definition/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1065782-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Frequently Asked Questions, http://www.utsouthwestern.edu/education/medical-school/departments/dermatology/research/morphea-registry/disease-faq.html#morphea, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Lifestyle & home remedies, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/lifestyle-home-remedies/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Morfea, http://www.huidinfo.nl/morfea.html, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Morphea, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10485/morphea, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1065782-overview#showall, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/risk-factors/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/definition/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Tests & Diagnosis, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/tests-diagnosis/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
  • Treatment & Drugs, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/morphea/basics/treatment/con-20028397, geraadpleegd op 22 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.