Witte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjes

Witte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjes Witte vlekken op de huid kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Witte vlekken op de huid duiden meestal op een verlies van pigmentatie van de huid. Een pigmentstoornis kan zich manifesteren als kleine vlekjes of juist grote vlekjes, die overal op het lichaam kunnen optreden. Er zijn verschillende soorten pigmentstoornissen en de meest voorkomende daarvan is vitiligo (zie afbeelding). Hierbij verliezen delen van de huid en haren hun kleur, vooral in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte plekken op de huid, variërend in grootte. Andere mogelijke oorzaken van witte vlekken op de huid zijn tinea versicolor, halo-moedervlek, lichen sclerosus, morfea, post-inflammatoire hypopigmentie, tubereuze sclerose en confettihuid.

Huidverkleuring: witte vlekken op de huid

Veel voorkomende klacht

Huidverkleuring is een veel voorkomend huidprobleem, en dit kan in de vorm van witte vlekken, donkere vlekken of andere veranderingen in de huidskleur. Witte vlekken op de huid duiden meestal op een verlies van pigmentatie van de huid, in de vorm van vermindering van het pigment (hypopigmentatie) of door totale afwezigheid van pigment (depigmentatie). Dit kan zich uiten als kleine vlekjes of grote vlekjes die overal op het lichaam kunnen optreden, waaronder de nek, schouders, bovenrug, de schenen en de onderarmen. Witte vlekken op de huid gaan gewoonlijk niet gepaard met pijn, jeuk of irritatie, maar kunnen wel psychisch leed veroorzaken, vooral bij mensen met een donkere huid, waarbij het contrast in huidskleur duidelijker is.

Iedereen kan er last van krijgen

Witte vlekken kunnen optreden bij mensen van alle mogelijke etnische achtergronden of huidskleur. Zij komen voor bij zowel mannen als vrouwen, volwassenen en kinderen. Sommige witte vlekken ontwikkelen tot bruine vlekken met een witachtige schilferige huid. Dit type witte vlekken kan gepaard gaan met jeuk.

Oorzaken van witte huidvlekjes

Er zijn veel mogelijke oorzaken van witte vlekken op de huid, maar de meest voorkomende is vitiligo. Andere mogelijke oorzaken zijn:
 • Tinea versicolor;
 • Halo-moedervlek;
 • Lichen sclerosus;
 • Morfea;
 • Bier spots of hagelhuid;
 • Post-inflammatoire hypopigmentie;
 • Tubereuze sclerose; en
 • Confettihuid.

Vitiligo van de handen bij een persoon met een donkere huidskleur / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vitiligo van de handen bij een persoon met een donkere huidskleur / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vitiligo: witte vlekken op de huid

Verlies van het huidpigment

Witte vlekken die zich ontwikkelen op allerlei gebieden van iemands huid, worden meestal veroorzaakt door vitiligo. Vitiligo is een aandoening die gekenmerkt wordt door het verlies van het huidpigment genaamd melanine, dat gewoonlijk wordt geproduceerd door cellen genaamd melanocyten. De verkleuring wordt veroorzaakt door de vernietiging van de melanocyten, maar de exacte oorzaak is onbekend. Mogelijk is er sprake van een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen cellen vernietigt.

Risicofactoren

Tot twee procent van de Nederlandse bevolking heeft last van vitiligo. De witte vlekken verschijnen meestal vroeg, tussen het eerste en derde levensdecennium. Mannen en vrouwen worden in gelijke mate beïnvloed. Risicofactoren zijn onder meer:
 • Familiegeschiedenis van vitiligo;
 • Voortijdige vergrijzing van het haar; en
 • Auto-immuunziekten zoals Hashimoto, een ziekte van de schildklier.

Witte vlekken op de huid door vitiligo / Bron: Charlinb001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Witte vlekken op de huid door vitiligo / Bron: Charlinb001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen

Een snel verlies van pigmentatie van de huid kenmerkt vaak de ontwikkeling van vitiligo. Het kan echter ook worden gevolgd door een periode van stabiliteit, maar het verloop is moeilijk te bepalen en varieert per individu. Voorkeurslocaties zijn:
 • Lichaamsplooien (oksels, liezen);
 • Rond gewrichten (handen, voeten, knieën);
 • Lichaamsopeningen (mond, anus); en
 • Slijmvliezen.

Het kan ook worden waargenomen op het haar en oogleden. Zodra de witte vlekken zich hebben ontwikkeld, kan de huid niet terugkeren naar de normale kleur.

Diagnose en behandeling

De diagnose van deze huidaandoening is gemakkelijk door een arts te stellen na een medische anamnese en lichamelijk onderzoek. Genezing is niet mogelijk. Het doel van de behandeling is om de fysieke verschijning van de huidvlekken te verminderen door cosmetica op de witte vlekken aan te brengen om deze te camoufleren, het induceren van repigmentatie met behulp van corticosteroïd behandeling of fototherapie, het verminderen van de pigmentatie van onaangetaste gebieden, en door huidtransplantatie.

Pityriasis versicolor / Bron: User Evanherk on nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pityriasis versicolor / Bron: User Evanherk on nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tinea versicolor: witte huidvlekjes

Zomergist

Tinea versicolor of ptyriasis versicolor, soms ook wel aangeduid als 'zomergist', is een andere veel voorkomende en onschuldige huidaandoening die de huidskleur beïnvloedt. Het wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur, die veel op de menselijke huid voorkomt. Bepaalde omstandigheden kunnen echter de overgroei van deze gist veroorzaken, waardoor er witte en roodbruine vlekken op de huid ontstaan. Vochtige, warme en vette huid stimuleert gistovergroei en dan vooral op de bovenarmen, nek, buik en dijen. Het is geen besmettelijke ziekte.

Risicofactoren

Omstandigheden die leiden tot het ontstaan ​​van witte vlekken op de huid door tinea versicolor, zijn een warm en vochtig klimaat, overmatig zweten, vette huid, ondervoeding, zwangerschap, medicijnen zoals corticosteroïden, of verzwakking van het immuunsysteem.

Behandeling

De aandoening kan worden behandeld met anti-schimmelmedicijnen zoals terbinafine, clotrimazol of miconazol. Shampoo met selenium sulfide (Selsun®) is een geneeskrachtige shampoo die gebruikt kan worden tegen deze aandoening.

Lichen sclerosus: kleine witte vlekken op de huid

Lichen sclerosus is een zeldzame aandoening waarbij de huid langzaamaan zijn elasticiteit verliest. De huid voelt hierdoor vast en strak aan en wordt wit van kleur. Lichen sclerosus kan op je hele lichaam voorkomen, maar meestal wordt het gezien op de huid van de genitaliën of op de huid rond je anus. Iedereen kan lichen sclerosus krijgen, maar postmenopauzale vrouwen hebben een hoog risico. Behandeling richt zich op het verlichten van klachten en het voorkómen van complicaties.

Een verdikking van de huid door morfea / Bron: Leith C Jones, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Een verdikking van de huid door morfea / Bron: Leith C Jones, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Morfea: verkleuring en verharding van de huid

Morfea is een zeldzame huidaandoening die pijnloze, verkleurde plekken veroorzaakt op de huid. Het gaat om verharding en verkleuring van de huid. Gewoonlijk verandert de huid op de buik, borst of rug. Maar het kan ook voorkomen op je gezicht, armen of benen. Morfea heeft de neiging om alleen de buitenste lagen van de huid te beïnvloeden. Sommige vormen van de aandoening veroorzaken ook bewegingsbeperking in de gewrichten. Morfea verdwijnt meestal vanzelf na verloop van tijd, maar een recidief is niet uitgesloten. In de tussentijd kunnen medicijnen en andere behandelvormen helpen om de verkleuring van de huid en andere effecten tegen te gaan.

Post-inflammatoire hypopigmentie

Post-inflammatoire hypopigmentatie presenteert zich als witte vlekken op de huid met een onregelmatige omtrek. Vaak is het verlies van pigment gedeeltelijk dan wel volledig. Het kan zich aandienen bij heel veel eczeem-achtige aandoeningen, waarbij na het verdwijnen van het eczeem tijdelijk een lichte plek achterblijft. Dit kan optreden bij de volgende aandoeningen:

Tubereuze sclerose: lichte plekken op de huid

Tubereuze sclerose, voorheen ook wel bekend als de ziekte van Bourneville-Pringle, wordt gekenmerkt door het ontstaan van ophopingen van bepaalde cellen die evolueren tot kleine tumoren (hamartomen). Deze kunnen in veel organen voorkomen. Een van de eerste verschijnselen van deze aangeboren aandoening zijn lichte plekken op de huid, meestal op de romp gelokaliseerd.

Bier spots op de hand / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)Bier spots op de hand / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)

Witte vlekjes op armen en benen door Bier spots

Bier spots of hagelhuid zijn kleine, lichte vlekjes die meestal te vinden zijn op de armen en benen van jongvolwassenen, waarbij de tussenliggende huid rood lijkt maar wit wordt als je er op drukt, zodat deze lichte vlekken verdwijnen. Bier spots betreft een goedaardige fysiologische vasculaire afwijking, die wordt veroorzaakt door het samenknijpen van de bloedvaatjes van de huid. Biervlekken werden voor het eerst beschreven in 1898.

Confettihuid: pleksgewijze ontkleuring van de huid

De medische benaming van confettihuid is hypomelanosis guttata. Bij deze aandoening ontstaan er kleine, gedepigmenteerde vlekjes op de huid. Voorkeursplekken zijn armen en benen en dan vooral de scheenbenen. De oorzaak is onbekend.

Halo-moedervlek: moedervlek met een witte ring

Een halo-moedervlek is een goedaardige moedervlek met een gedepigmenteerde ring eromheen. Bij kinderen en jongvolwassenen komt een dergelijke moedervlek relatief vaak voor, even vaak bij meisjes als bij jongens. De oorzaak is onbekend, maar men neemt aan dat het een gevolg is van een immuunreactie tegen melanocyten (pigmentcellen).

Milia op een ooglid, zichtbaar als kleine witte puntjes op ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)Milia op een ooglid, zichtbaar als kleine witte puntjes op ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Witte korreltjes op de huid door milia

Milia zijn stevige, verhoogde, pijnloze, witte, kleine cysten in een haarschacht (haarfollikel), die is gevuld met keratine. Primaire milia ontstaan spontaan, vooral bij pasgeborenen, maar soms ook bij kinderen en volwassenen. Secundaire milia ontwikkelen zich als gevolg van trauma door gebeurtenissen als dermabrasie, weefselbeschadiging, blaarvorming en huidontsteking. Secundaire milia kan ook voorkomen als bijwerking van sommige medicijnen.

Pityriasis alba of witwang

Pityriasis alba is een relatief veel voorkomende huidaandoening die rode, schilferige, jeukende plekken veroorzaakt. Nadat deze plekken zijn genezen, laten ze lichte, witte vlekken achter. Het staat daarom ook wel bekend als 'witwang'. Pityriasis alba heeft de neiging zich te ontwikkelen bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 16 jaar en is meestal te vinden op het gezicht, maar kan ook de nek, schouders en armen treffen. Het is niet zeker waardoor deze huidaandoening wordt veroorzaakt, maar men vermoedt dat het een milde vorm van eczeem kan zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Idiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis (IGH) is een veel voorkomende huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij witte vle…
Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…
Witte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenWitte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenBij heel wat mogelijke aandoeningen komen huideiwitten of dode cellen vast te zitten onder het huidoppervlak. Daarnaast…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…

Kortedarmsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingKortedarmsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet kortedarmsyndroom is een aandoening die mensen treft van wie een groot deel van de dunne darm operatief is verwijder…
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • http://www.huidinfo.nl/witte_vlekken_op_de_huid.html
 • http://www.md-health.com/White-Spots-On-Skin.html
 • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Witte-vlekken-lichaam
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-sclerosus/basics/definition/con-20028610
 • http://patient.info/doctor/post-inflammatory-hypopigmentation-of-skin
 • Medical News Today. What are these white spots on my skin? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319887.php (ingezien op 14-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Charlinb001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: User Evanherk on nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Leith C Jones, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 6: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.