Idiopathische guttata hypomelanosis: symptomen & behandeling

Idiopathische guttata hypomelanosis: symptomen & behandeling Bij idiopathische guttata hypomelanosis (IGH) ontstaan er kleine, gedepigmenteerde vlekjes op de huid, vooral aan de armen en benen en dan vooral de scheenbenen. De oorzaak is anno 2024 onbekend. Vermoedelijk is zonlicht een predisponerende factor. Deze pleksgewijze ontkleuring van de huid komt veel voor, vooral bij mensen een licht huidtype, en boven de 40 jaar. Bij vrouwen iets meer dan bij mannen. Er is geen adequate behandelmethode bekend. IGH wordt soms ook wel 'confettihuid' genoemd. De huidaandoening komt vooral voor bij mensen van boven de 50 jaar, maar wordt soms ook gezien bij jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Idiopathische guttata hypomelanosis komt veel voor onder mensen met een blanke huidskleur; bij de donkere huid wordt het zelden waargenomen. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangedaan door IGH. Idiopathische guttata hypomelanosis werd voor het eerst beschreven in 1951 door Costa.¹

Wat is idiopathische guttata hypomelanosis?

Idiopathische guttata hypomelanosis (IGH) is een verworven, goedaardige, pleksgewijze ontkleuring van de huid, zonder bekende oorzaak (= idiopathisch). Het treedt meestal op bij mensen van middelbare leeftijd en dan vooral bij vrouwen met een lichte huid, die een verleden hebben van langdurige blootstelling aan zonlicht. Guttata verwijst naar het Latijnse woord 'gutta', hetgeen druppel betekent. Het gaat hier dan ook om pleksgewijze ontkleuring van de huid, hetgeen zich manifesteert als heel kleine, druppelvormige witte plekken, die over het hele lichaam kunnen opduiken maar vooral optreedt aan de benen.

Synoniemen

IGH staat ook bekend als hypomelanosis guttata en confettihuid.

Vóórkomen van confettihuid

Idiopathische guttata hypomelanosis is een veel voorkomende aandoening, die het meest voorkomt in landen met mensen met een lichtere huidskleur die veelvuldig aan zonlicht staan blootgesteld. Het wordt vaker gezien bij vrouwen, te beginnen rond de leeftijd van 30 jaar. Dit komt wellicht doordat vrouwen gemiddeld een iets lichtere huidskleur hebben dan mannen. Er is een duidelijk verband tussen de hoeveelheid zonexpositie in het leven en de uitgebreidheid van de aandoening. Tevens is er een verband met de hoeveelheid zonblootstelling en de grootte van de gedepigmenteerde plekken. Des te meer blootstelling aan de zon, des te groter de depigmentatie (= verdwijning van kleur/pigment).

Naar schatting heeft ongeveer de helft van alle 50-plussers in meer of mindere mate IGH. Het kan ook bij mensen met een donkere huidskleur voorkomen. Bij deze groep mensen vallen de vlekjes meer op vanwege het grotere contrast met de omringende huid.

Symptomen: witte vlekjes op huid

Bij idiopathische guttata hypomelanosis ontstaan er druppelvormige, 2-5 mm grote, gedepigmenteerde maculae (vlekken). Er worden soms vlekken tot 10 mm waargenomen. Deze vlekken treden vooral op aan de extremiteiten en dan in het bijzonder de scheenbenen. Ze kunnen echter ook voorkomen op de romp zitten, de onderarmen, de nek, schouders, en in het gezicht.

Oorzaak van guttata hypomelanosis

De huidziekte is anno 2024 van onbekende oorzaak, oftewel idiopathisch. Vandaar de benaming 'idiopathische guttata hypomelanosis'. Vermoedelijk is zonlicht een predisponerende factor en mogelijk is deze huidafwijking gewoon een onvermijdelijk onderdeel van het verouderingsproces, waarbij steeds minder melanocyten ontstaan.

Risicofactoren

Idiopathische guttata hypomelanosis kan worden veroorzaakt door het volgende:
 • Ultraviolette straling (UV-straling), vooral cumulatieve blootstelling;
 • Aan leeftijd gerelateerde huidveranderingen;
 • Trauma;
 • Genetische factoren zoals in sommige gevallen een waargenomen familiale associatie en er is ook enig bewijs van genetische associatie met het human leukocyte antigen (HLA);
 • Auto-immuunaandoeningen.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

Op grond van het klinische beeld wordt de diagnose gesteld. In atypische gevallen van idiopathische guttata hypomelanosis, kan een biopsie worden verricht.

Vitiligo van de handen bij een persoon met een donkere huidskleur / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vitiligo van de handen bij een persoon met een donkere huidskleur / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Differentiaaldiagnose

Vergelijkbare ziektebeelden zijn:

Behandeling guttata hypomelanosis

Er is geen adequate behandeling beschikbaar. Behandeling is meestal ook niet nodig, aangezien het een goedaardige aandoening betreft. Als preventieve maatregel kan zonbescherming in acht worden genomen. Camouflage kan uitkomst bieden bij deze aandoening.

Allerlei behandelingen, zoals cryotherapie, dermobrasie en zeer oppervlakkige coagulatie, worden in de literatuur als mogelijke optie genoemd. De resultaten zijn wisselend.

Prognose

De vlekken bij idiopathische guttata hypomelanosis zullen niet spontaan verdwijnen. Het is zelfs zo dat ze alleen maar toenemen met het ouder worden. De grootte van de vlekken blijft meestal gelijk. De vlekjes conflueren niet tot één grote vlek. De vlekken worden niet kwaadaardig.

Draag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/Remains

Preventie

De enige mogelijke preventie maatregel is zonbescherming. Omdat IGH mogelijk een vorm is van zonneschade, is verstandig zonnen een voorzorgsmaatregel. Dit kan door minder in de zon te vertoeven en door het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger),alsook door het dragen van beschermende kleding en hoofddeksel.

Noot:
 1. Costa OG (1951) [Progressive symmetrical leukopathia of the extremities]. Ann DermatolSyphiligr (Paris) 78: 452-454.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Idiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis (IGH) is een veel voorkomende huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij witte vle…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Witte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenWitte vlekken op de huid: Oorzaken van witte huidvlekkenBij heel wat mogelijke aandoeningen komen huideiwitten of dode cellen vast te zitten onder het huidoppervlak. Daarnaast…
Bier spots (hagelhuid): symptomen, oorzaak en behandelingBier spots (hagelhuid): symptomen, oorzaak en behandelingBier spots of hagelhuid zijn typische witte vlekjes op armen, handen, benen of romp, welke ontstaan door vasoconstrictie…

Piebaldisme: erfelijke pigmentstoornis (witte plekken huid)Piebaldisme: erfelijke pigmentstoornis (witte plekken huid)Piebaldisme is een zeldzame erfelijke aandoening, waarbij een deel van de huid en lichaamsbeharing geen pigmentcellen be…
De maagring: operatie en mogelijke gevolgenDe maagring: operatie en mogelijke gevolgenOvergewicht is nog steeds een groot probleem in de Westerse wereld. De meeste mensen weten dan ook niet hoe ze het best…
Bronnen en referenties
 • Costa OG (1951) [Progressive symmetrical leukopathia of the extremities]. Ann DermatolSyphiligr (Paris) 78: 452-454.
 • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
 • Huidarts. Idiopathische gutatte hypomelanose. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/idiopathische-gutatte-hypomelanose/ (ingezien op 2-1-2018)
 • Medscape. Idiopathic Guttate Hypomelanosis Differential Diagnoses. https://emedicine.medscape.com/article/1068422-differential-diagnoses#showall (ingezien op 2-1-2018)
 • News-medical.net. Idiopathic Guttate Hypomelanosis (IGH). https://www.news-medical.net/health/Idiopathic-Guttate-Hypomelanosis-(IGH).aspx (ingezien op 2-1-2017)
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Lmbuga, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Remains
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.