Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?

Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn? De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn overduidelijk en je weet direct waar het vandaan komt. Een blauwe vlek is vaak het gevolg van een stoot. Rode vlekken kunnen brandvlekken zijn. Witte vlekken daarentegen zijn vaker een mysterie. Waar komen deze vlekken vandaan en wat kan het precies zijn? Je leest in dit artikel over verschillende oorzaken van witte plekken of vlekken op het lichaam.

Idiopathisch guttate hypomelanosis

Idiopathische guttate hypomelanosis, dit is een Latijnse benaming en betekent letterlijk: kleine witte rondjes van onbekende oorsprong. De meeste mensen met witte vlekken op de huid hebben wellicht deze kleine onschuldige aandoening. Vooral bij zonliefhebbers valt deze aandoening direct op. De huid om de vlekken heen wordt bruin, terwijl de vlekken wit blijven. Men weet niet precies wat de oorzaak is van dit verschijnsel.

Men vermoedt dat de zon er wel mee te maken heeft. Idiopathische guttate hypomelanosis komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en laat zich ook vaker zien bij mensen met een lichte huid dan bij mensen met een getinte huid. Tevens komt deze huidaandoening vaker voor bij mensen die ouder dan dertig jaar zijn. De witte vlekken die ontstaan komen in het algemeen over het hele lichaam voor, maar vallen op bepaalde plekken net wat meer op dan de andere. Het gaat om de scheenbenen, kuitbenen en bovenarmen. Op deze plekken vallen de witte vlekken meer op.

Pityriasis Versicolor

Bij pityriasis versicolor zijn de vlekken anders van structuur dan bij de idiopathisch guttate hypomelanosis aandoening. Pityriasis Versicolor is een onschuldige infectie aan de huid die veroorzaakt wordt door een bepaalde gist. Deze gist is voornamelijk van de Malassezia soort.

Deze huidaandoening kan al in de vroege levensjaren ontstaan. Het komt vooral voor bij mensen met een talgrijke huid. Een hoge luchtvochtigheidsgraad van de omgeving en een hoge temperatuur kan bevorderlijk zijn voor het ontstaan van deze witte vlekken op de huid. De witte vlekken zien wij vooral in de lichaamsplooien en het gezicht.
De behandeling van pityriasis versicolor wordt meestal uitgevoerd na een bezoek aan de dokter. De dokter kan met het blote oog vaak al zien of het om deze aandoening gaat. Bij twijfel moet je daarom ook altijd even langs de huisarts gaan. Een speciale crème kan de schimmel tegenhouden en daarmee ook de vervelende witte plekken.

Vitiligo

Vitilligo is een veelvoorkomende huidaandoening. Ongeveer 0.5% van de wereldbevolking heeft deze aandoening in een bepaalde mate. De witte vlekken op de huid zijn vaak zeer herkenbaar. De grootte van de plekken kan variëren van een klein vlekje tot enkele centimeters. Deze witte vlekken kenmerken zich door het niet bruin worden van de huid in de zon. De vlekken blijven dus altijd melkwit. De vlekken komen vaak voor in het gezicht en de armen. Ook andere lichaamsdelen kunnen getroffen worden door deze witte vlekken.

Waarom heb ik witte vlekjes?

Het is vandaag de dag nog steeds niet helemaal duidelijk waarom mensen deze (vitilligo) witte plekken krijgen. Wel is een erfelijk component vastgesteld. Als je familieleden hebt met witte vlekken op de huid is de kans groot dat jij dat ook hebt ontwikkeld of door zal geven aan je kinderen. De witte vlekken hoeven niet altijd op dezelfde plek ontstaan zoals ze te zien zijn bij je familielid.
Vitilligo vlekken zijn niet altijd even duidelijk. Als je zelf al een bleke lichaamskleur hebt hoeven de vlekken helemaal niet op te vallen. Vaak vallen de plekken of vlekken op als je een tijdje in de zon hebt zitten bruinen. De plekken waar geen pigment is ontwikkeld blijft wit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaa…
Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…
Verwijder lichte vlekken uit witte kledingVerwijder lichte vlekken uit witte kledingVoor menigeen, zeker in de warme maanden wanneer er veel wit gedragen wordt, is het een crime als je uit die witte kledi…

Slechthorendheid, wat kan je eraan doen?Slechthorendheid, wat kan je eraan doen?Wat kan je doen wanneer je merkt dat je niet goed meer hoort? Hier wordt in het kort beschreven tot wie je je kan wenden…
Polycysteus ovarium syndroom, PCOSPolycysteus ovarium syndroom, PCOSPCOS is een aandoening waar vrij veel vrouwen mee te maken hebben. Dit syndroom veroorzaakt kleine vochtblaasjes op de e…
Reactie

Sabina, 04-07-2012
Hoi, ik ben een meisje van 14 en heb een paar kleine witte vlekjes boven me borst. Ik vind het super lelijk staan als ik een iets lager s-hirtje aan wil doen. Ik loop veel buiten, dus ook veel in de zon, en daarom ben ik erg bruin en vallen ze nog meer op. Gaan deze vlekjes ook nog weg? Reactie infoteur, 19-07-2012
Hallo Sabina,

Als je de witte vlekjes vervelend vindt kun je het best even naar de huisarts gaan om advies in te winnen. Ik kan mij voorstellen dat je het niet mooi vindt staan maar laat het je niet beperken om zomerse kleding aan te trekken. Vooral wanneer er veel zonlicht op je huid komt zullen witte vlekjes (waar bijna tot geen pigmentcellen in voorkomen) gewoon wit blijven. Je huid om de witte vlekken (waar wel pigmentcellen in voorkomen) wordt bruin. Het resultaat is dat je de witte vlekjes duidelijker zult zien dan voorheen. Bij twijfel altijd even naar de huisarts.
- Kropslavinken

Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.