Rode ronde plekken op de huid: heb ik huidkanker?
Rode ronde vlekjes of plekjes op de huid is vaak erg schrikken. Is er iets ernstigs aan de hand en moet ik onmiddellijk naar de huisarts of overdrijf ik en is het helemaal niets ernstigs? Veel mensen in Nederland krijgen te maken met huidkanker en moeten hier aan geholpen worden. Het op tijd ontdekken van huidkanker verhoogt de kans aanzienlijk op genezing. Wanneer moeten we naar de huisarts, en wanneer hoeft dat niet?
Rode ronde plekjes
Huidkanker is niet in één zin te omschrijven. Er zijn verschillende soorten huidkanker met elk hun eigen vorm en kenmerken. Bij veel soorten is het echter wel zo dat er rode ronde plekjes verschijnen op de huid. Deze rode ronde vlekjes kunnen een beetje gaan etteren. Het etter kan later verdwijnen en op die plek kan een korstje ontstaan. Schrik niet gelijk als dit je bekend voor komt. Ook bij deze symptomen hoeft het nog steeds geen huidkanker te zijn.
Welke vormen van huidkanker zijn er?
Er zijn, zoals gezegd, een aantal vormen van huidkanker. Sommige soorten zijn niet kwaadaardig en groeien erg traag. De kans op herstel is zeer groot. Andere soorten zijn juist erg kwaadaardig en groeien erg snel.
De kans op uitzaaiing is bijzonder groot en dat maakt de kans op overlijden ook een stuk groter.
Huidkanker, hoe ziet het eruit?
Er zijn grofweg drie vormen van huidkanker. Dat is het melanoom kanker (moedervlekkanker) en het non melanoom huidkanker. Het non melanoom huidkanker kun je weer onderverdelen in het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom komt het meest voor in Nederland, ongeveer 80% van de gevallen betreft het basaalcelcarcinoom.
Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom heeft twee soorten vormen. Bij de ene vorm spreken wij van een wondje. Het wondje ontstaat vaak in het gezicht. Het wondje geneest slecht. Houd er natuurlijk rekening mee dat het hier niet gaat om een wondje dat ontstaan is tijdens het scheren of bij het stoten. Het gaat hier om een wondje dat er al ongeveer twee maanden zit en maar niet goed geneest. Pas dan kun je eventueel denken aan een basaalcelcarcinoom. Het kan natuurlijk altijd iets anders zijn, maar een wondje dat ontstaan is door krabben, scheren of stoten is dan zo goed als uitgesloten. Je hebt nog een andere vorm van basaalcelcarcinoom. Deze vorm zit vooral om de romp en de extremiteiten. Extremiteiten zijn de armen en benen. Dat plekje lijkt op een eczeem plek. Het jeukt alleen niet! Het ziet er ook iets anders dan een eczeem plek en gaat niet vanzelf weg en groeit.
Plaveiselcarcinoom
Het plaveiselcelcarcinoom kenmerkt zich door een soort korstvorming op de huid. Deze korstvorming kan zich plotseling voorkomen. Het komt met name voor op de aan de zon blootgestelde huid. Je moet dan denken aan de rug en de handruggen. Bij het plaveiselcelcarcinoom zie je dus een bultje met een soort korstje erop. Dit kan een plaveiselcelcarcinoom zijn. Ook een plaveiselcelcarcinoom verdwijnt niet vanzelf. Het zal alleen maar langzaam gaan groeien. Een plaveiselcelcarcinoom moet ook medisch verwijderd worden.
Actinische Keratose
Actinische keratose is eigenlijk een soort voorloper van huidkanker. Actinische keratose wordt in normale woorden zonbeschadiging genoemd. Het is een plekje op je huid dat erg beschadigd is door de zon. Er is dus nog geen kanker, maar uiteindelijk is de kans heel groot dat het wel huidkanker wordt. Bij
actinische keratose is het zeer verstandig om naar de huisarts of dermatoloog te gaan om een behandelingsplan op te stellen. Een behandelingsplan bestaat vaak uit een goede zonprotectie. Houd beschadigde plekjes op de huid dus zeer goed in de gaten.
Een raar plekje op mijn huid: moet ik naar de dokter?
De klachten van bovenstaande soorten huidkanker zijn vaak afwezig. De meeste mensen hebben geen pijn, hebben geen jeuk en hebben er eigenlijk helemaal geen last van. Is het daarom dus ook niet ernstig? Hoef je daarom ook niet naar de huisarts? Omdat mensen er geen last van hebben wachten mensen heel vaak om naar de huisarts te gaan. Soms kan het plekje een beetje gaan bloeden of komt er wat vocht uit. Je ziet wel aan de huid dat er iets raars aan de hand is. Als er na twee maanden het plekje of wondje nog steeds niet weg is, kun je je afvragen of er niet iets anders aan de hand is dan een klein onschuldig plekje of wondje. Houd er wel rekening mee dat sommige wondjes erg langzaam kunnen genezen. Denk aan wondjes aan de onderbenen.
Als je een plekje ontdekt en deze al geruime tijd op het lichaam zit is het toch verstandig om naar de huisarts te gaan. Huidkanker geneest niet spontaan. Het gaat niet vanzelf weg en stopt ook niet met groeien. Huidkanker moet altijd behandeld worden. Als je niets doet aan huidkanker kan het alleen maar erger worden. Het zal gaan groeien en de kans op herstel kan kleiner worden. Ook nu kan het zijn dat je geen klachten hebt maar het zit er natuurlijk wel.
De meest voorkomende vorm van huidkanker
Het is dus erg belangrijk om naar de dokter te gaan. De basaalcelcarcinoom,
de meest voorkomende vorm van huidkanker, zaait niet uit. Het groeit langzaam maar zal zich niet gaan uitzaaien. De andere vorm van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom kan zich wel uitzaaien. Voor beide geldt dat, als het niet behandeld wordt, de kanker steeds groter en groter wordt. De kans op overlijden zal zich vergroten en een medische ingreep wordt intensiever. Een klein plekje kan nog makkelijk verwijderd worden.
Wie krijgt huidkanker?
Ongeveer één op de zes krijgt te maken met huidkanker. Dat is een groot getal. De zon is hier de grootste boosdoener. Straling van de zon kan een verbrande huid veroorzaken. Een verbrande huid is een beschadigde huid. Bij een melanoom (maligne melanoma), de agressieve vorm van huidkanker, is de
kans 50% dat je overlijdt aan de gevolgen van deze kanker. In Nederland overlijden ongeveer ook 400 mensen per jaar aan een melanoom. Bij een non melanoom kanker is de kans van overlijden veel kleiner.