Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandeling
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich ongeremd gaan delen. Hoe kun je huidkanker herkennen? Wat zijn de symptomen van huidkanker, welke oorzaken zijn er en hoe ziet de behandeling van huidkanker eruit?
Oorzaken huidkanker
In de meeste gevallen is teveel UV-straling de oorzaak van huidkanker. De zon, de zonnebank of hoogtezon zijn bronnen van UV-straling en worden vaak in verband gebracht met kanker. Zonnen, al dan niet onder de zonnebank, is niet zonder gevaar. Het risico van huidkanker wordt verhoogd door langdurig zonnen en/of niet (tijdig) insmeren.
Risico op huidkanker
Een andere risicofactor voor huidkanker is het regelmatig verbranden in de kinderjaren. Op latere leeftijd is er dan een verhoogd risico op huidkanker. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken de kans op huidkanker vergroten. Mensen met een blanke huidskleur hebben een grotere kans op huidkanker dan mensen met een donkere huidskleur.
Soorten huidkanker
Er zijn verschillende soorten huidkanker:
Basaalcelcarcinoom
Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. 75% van de mensen met huidkanker lijdt aan deze vorm van huidkanker. Het is de minst gevaarlijke vorm. Er is bijna nooit sprake van uitzaaiing en de kanker groeit langzaam. Als je er op tijd bij bent, kan veel schade worden beperkt. Een basaalcelcarcinoom kan dieper naar binnen groeien en weefsel en botten aantasten. Daarom is tijdig ingrijpen belangrijk. Deze vorm komt het meest voor op gezicht en hals
Plaveiselcelcarcinoom
In 15% van de gevallen van huidkanker is er sprake van plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm is kwaadaardiger dan de basaalcelcarcinoom. Hij groeit sneller en kan ook uitzaaien. Deze vorm komt het meest voor op het gezicht, maar kan ook op handen en rug ontstaan. Als de tumor uitzaait, gebeurt dat het eerste in de lymfeklieren, waardoor de kanker ook in andere organen kan komen.
Melanoom
Een melanoom komt voor in 10% van de gevallen. Dit is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Melanomen groeien naar binnen toe. Ze dringen diep tot de huid in en kunnen via de lymfeklieren uitzaaiingen veroorzaken naar organen. Bij vrouwen zitten melanomen meestal op de romp en de benen en bij mannen op de hals, het hoofd en op de romp.
Symptomen huidkanker
De drie vormen van huidkanker kun je herkennen aan de volgende symptomen.
Symptomen (huidkanker) Basaalcelcarcinoom
- Het ziet eruit als een glad, glazig knobbeltje
- Het knobbeltje groei langzaam
- Er kunnen zweertjes en korstjes ontstaan op en rondom het knobbeltje
- Als het zich op de romp bevindt, kan het op een eczeemplekje lijken
Symptomen (huidkanker) Plaveiselcelcarcinoom
- Bleekroze van kleur, met in het midden een witte, schilferige plek
- Het voelt ruw aan
- Komt voor op gezicht, handen en rug
Symptomen (huidkanker) Melanoom
- Een moedervlek wordt dikker, verandert van kleur of krijgt een grillige vorm
- Jeuk aan de moedervlek
- Er kan een korstje of zweertje op de moedervlek ontstaan of hij kan gaan bloeden
Behandeling huidkanker
Hoe wordt huidkanker behandeld? De meest voorkomende behandelingen van huidkanker zijn:
- Chirurgie (operatie)
- Bestraling
- Bevriezing
- Behandeling met licht
- Curettage (wegschrapen) in combinatie met elektrocoagulatie (dichtschroeien)
- Lokale chemotherapie
- Behandeling met medicijnen
De behandeling is afhankelijk van het soort huidkanker en het stadium.